Čirůvka - málo známá, ale velmi chutná houba, se kterou v kuchyni vykouzlíte vždy něco dobrého

Čirůvka - málo známá, ale velmi chutná houba, se kterou v kuchyni vykouzlíte vždy něco dobrého

Čirůvka je houba, která není mezi lidmi příliš známá jako třeba její kamarádky bedly, václavky nebo praváci. Věřte ale, že se jedná o velmi chutnou houbu, kvůli které stojí za to jít na pár hodin do lesa a hledat. Existuje dokonce několik druhů, jako je třeba čirůvka májovka, čirůvka zemní nebo zelánka. Rádi vám poradíme, jak čirůvky od sebe navzájem rozeznat, kde je hledat a také co dobrého z nich v kuchyni pro rodinu a přátele připravit.

Čtěte také:

Smrž nevypadá lákavě, jeho chuť ale dostane každého! Poradíme také, jak na pěstování smržů doma

Čirůvka a její taxonomie

Čirůvek je mnoho druhů, mezi nejznámější patří čirůvka májovka, čirůvka zemní, čirůvka zelánka a čirůvka dvoubarevná. Ne všechny druhy se v lese vyskytují ve stejném období a na stejných místech. Jendo však mají společné. Všechny jsou jedlé a lze z nich připravit výtečné pokrmy. Hodí se však i jako léčivý pomocník. Velkou zajímavostí je, že čirůvka májovka dokáže snížit koncentraci cukru v krvi a vědci tvrdí, že 250 g této houby má srovnatelné účinky s inzulínem.

Říše: houby (Fungi)
Oddělení: stopkovýtrusné (basidiomycota)
Třída: vyšší stopkovýtrusné (Homobasidomycetes)
Podtřída: houby rouškaté (Hymenomycetidea)
Řád: lupenotvaré (Agariceles)
Čeleď: čirůvkovité (Tricholomataceae)
Rod: čirůvka (Calocybe)

 

Jak poznat různé čirůvky a kde je najít?

Jelikož je několik druhů čirůvek, není vždy snadné je rychle a bezpečně poznat. Pokud si však před vycházkou v lese nastudujete,  jak mají houby vypadat, určitě si ji s žádnou jinou houbou nespletete. Kam na houby? Poradíme v našem článku.

Čirůvka májovka

Jak již název napovídá, houba roste od května. Může mít až 15 cm široké kloboučky žlutavé barvy, třeň je silná a bílá. Hledat ji ale nemusíte jen v lese. Narazit na ni můžete i na vlastní zahradě nebo v parku. Roste pod ovocnými stromy, nejvíce pod třešní nebo švestkou. Zajímavostí je, že národ Basků na Pyrenejském ostrově ji uctívá jako národní houbu.

Čirůvka zemní

Klobouček je velký asi 3-7 cm, v mládí je zvonkovitě sklenutý, později rozložený s hrbolkem nahoře. Barva je šedá nebo šedavě hnědá. Třeň má bělošedou bravu a na rozdíl od májovky je štíhlá a dlouhá. Roste především od září do listopadu, a to především v jehličnatých lesech, vzácně i v listnatých, hlavně na vápenci.

Čirůvka zelánka

Klobouček zelánky je široký 4-12 cm a je různě zprohýbaný, pevný a často znečištěný. Tento druh poznáte ihned podle zelenavě žluté nebo olivové barvy. Roste však velmi vzácně, spíše od srpna do listopadu v jehličnatých, hlavně borových, lesech.

Čirůvka dvoubarvá

Klobouček o velikosti 5-15 cm má do šeda zbarvený, na okrajích je však zbarven do běla. Třeň je tlustá asi 3 cm, válcovitá a krátká, mívá často fialová vlákna. Sbírat ji můžete od září do listopadu v hájích, sadech, na loukách i zahradách. Výjimečně se může objevit i na jaře.

Čirůvky a léčebné účinky: pomáhá při cukrovce

Léčivé účinky čirůvek znali již naši předkové, kteří je používali na podporu trávení, při zástavě krvácení nebo pro potlačení infekce. Čirůvka májovka a čirůvka fialová dokáže totiž pomáhat při cukrovce, jelikož snižuje hladinu cukru v krvi. Pokud trpíte cukrovkou, zkuste si dvakrát denně naordinovat lžičku její tinktury. Chcete vědět více o účincích nejen čirůvky? Podívejte se do ATLASU HUB.  

Houba zabírá však také proti bolestem hlavy nebo nohou. Působí i na nespavost. Čirůvka topolová dokonce pomáhá proti srážení krve a potlačuje alergické reakce jako sennou rýmu nebo otoky očí.

Jak čirůvku upravit?

Houby obecně jsou vítaným doplňkem naší stravy a měli bychom je v kuchyni pravidelně připravovat. Obsahují velké množství bílkovin, aminokyselin, nerostných solí a několik druhů vitaminů.

Čirůvky se skvěle hodí na přípravu bílé omáčky, výtečné jsou čirůvky i při přípravě masa nebo na snídani k míchaným vajíčkům. Abyste se stali opravdovými experty v kuchyni, přinášíme několik receptů na úpravu čirůvek, se kterými okouzlíte i toho nejmlsnějšího strávníka.

Čirůvka - recepty 5x jinak

Čirůvku můžete připravovat na desítky různých způsobů a stále budete překvapeni, jak skvěle houba chutná a k čemu všemu se hodí. Ukážeme vám 5 oblíbených a chutných receptů, kterými je bílá omáčka, polévka z čirůvek, sekaná z čirůvek nebo lahodná paštika.

Čirůvka na opečené bagetce

Ingredience

  • 1 cibule
  • 6 plodnic čirůvky
  • Kmín
  • Česnek
  • Sůl a pepř
  • Mletá sladká paprika
  • Kmín

Čirůvka na slanině - postup

Slaninu i cibuli nakrájíme na malé kostičky a osmahneme na pánvičce. K tomu přidáme očištěné a na plátky nakrájené čirůvky. Vše zaprášíme sladkou paprikou, trochu osolíme, opepříme a dáme kmín. Pořádně promícháme a přidáme utřený česnek. Takto vaříme do té doby, než se veškerá voda z čirůvek neodpaří. Podáváme na opečené bagetce potřené česnekem. 

Čirůvka_recepty (2)

Čirůvková bílá omáčka

Ingredience

  • Plodnice čirůvky májovky
  • Citronová šťáva
  • Smetana
  • Hladká mouka
  • Sůl
  • Pepř
  • Máslo
  • ocet

Čirůvková bílá omáčka - postup

Nejdříve si očistíme plodnice májovky a nakrájíme na tenké plátky. Na pánvi rozpustíme máslo a přidáme houby. Mírně osmahneme, zalijeme vodou a necháme 10 minut podusit. Do misky dáme smetanu a rovnou zahustíme trochou mouky. Poté vlijeme k dušeným houbám, zalijeme trochou vody a vaříme asi ještě 20 minut. Omáčku osolíme, opepříme a pro lepší chuť můžeme přidat trochu octa a citronu. Omáčku podáváme s knedlíky a masem.

Sekaná z čirůvek

Ingredience

  • 1 kg čirůvek
  • 150 g slaniny
  • Mléko
  • 2 housky
  • 1 vejce
  • Strouhanka
  • Sůl
  • Sádlo/máslo

Sekaná z čirůvek - postup

Nejprve je potřeba houby udusit v mírně osolené vodě. Čirůvky pak společně s nakrájenou slaninou umeleme v masovém strojku. Housky si nakrájíme na kostky a namočíme v mléce. Přidáme je k pomletým houbám a slanině společně s vajíčkem a osolíme. Vše dobře promícháme a dle potřeby zahustíme trochou strouhanky. Z této směsi si vytvoříme šišku, kterou na závěr potřeme bílkem. Dáme na pekáč, který jsme si vymazali sádlem nebo máslem a pečeme asi 45 minut na 180-200°C. Jako přílohu můžeme podávat brambory nebo zeleninu.

Polévka z čirůvek

Ingredience

  • 300 g čirůvek
  • 1 mrkev
  • 1 celer
  • Slanina
  • 1 cibule
  • Mletá sladká paprika
  • Majoránka
  • 2 stroužky česneku
  • Pepř a sůl
  • Vývar

Polévka z čirůvek - postup

Na pánvičce na másle osmahneme najemno nakrájenou cibuli a na kostičky nakrájenou slaninu. K tomu přidáme nastrouhanou mrkev a celer i očištěné na plátky nakrájené čirůvky a restujeme. Po chvíli přidáme vývar a dochutíme červenou paprikou. Vše vaříme ještě cca 15-20 minut. Pak přidáme rozdrcený česnek, majoránku, sůl a pepř a zahustíme hladkou moukou. Povaříme dalších 5 minut a můžeme servírovat.

Čirůvka_recepty (1)

Paštika z čirůvek

Ingredience

  • 400 g čirůvek
  • 1 šalotka
  • 4 stroužky česneku
  • 1 chilli paprička
  • 3 vejce
  • Olivový olej
  • Sůl a pepř
  • Máslo

Paštika z čirůvek - postup

Očištěné houby nakrájíme na malé kousky. Nadrobno nakrájenou šalotku zpěníme na oleji, přidáme česnek, chilli papričku a houby. Vše osolíme, opepříme a dusíme asi 20 minut. Mezitím si v misce vymícháme 3 žloutky a 50 g másla do pěny a přidáme směs hub. Z bílků vyšleháme tuhý sníh a také přidáme do směsi. Pokud chcete, můžete vše ještě rozmixovat. Houbovou směs dejte do formiček, které jste si vymazali máslem a pečte asi 45 minut při 180°C. Poté necháme vychladnout a při servírování zalijeme přepuštěným máslem a dozdobíme koriandrem nebo jinou oblíbenou bylinkou.

VELKÝ HOUBOVÝ SERIÁL

Přečtěte si i ostatní díly našeho velkého houbového seriálu. 

  1. díl: HŘIB KOVÁŘ - Neoblíbenější česká houba
  2. díl: SMRŽ - Netradiční pochoutka
  3. díl: BEDLA VYSOKÁ - Oblíbená česká klasika
  4. díl: VÁCLAVKY - Nejlepší houbový guláš
  5. díl: KLOUZEK: Slizká, ale chutná houba
  6. díl: RYZEC - Houba s vytékajícím mlékem
  7. díl: PÝCHAVKA - Houba, kterou si nespletete
  8. díl: ŽAMPIONY: Nejprodávanější houba  
  9. díl: ČIRŮVKA: Velmi chutná květnová houba
  10. díl: MODRÁK: Modrající hřiby, které chutnají
  11. díl: KOLODĚJ: Fascinující modrák
  12. díl: HŘIB SATAN: Nebezpečně jedovatá houba
  13. díl: LIŠKY: Houby oblíbené v italské kuchyni 
  14. díl: MUCHOMŮRKA RŮŽOVKA: Výtečná jedlá houba
  15. díl: KŘEMENÁČ: Nejvyhledávanější houba
  16. díl: HŘIB SMRKOVÝ: Nejoblíbenější houba
  17. díl: KOZÁK: Houba vyskytující se pod břízami
  18. díl: HLÍVA ÚSTŘIČNÁ - Léčivá houba na imunitu
  19. díl: JIDÁŠOVO UCHO - Exotická křupavá houba
  20. díl: HŘIB DUBOVÝ - Skvost houbařského košíku
  21. díl: HŘIB ŽLUTOMASÝ - Lidově hřib babka


Diskuse k článku

  • jarda

    06:15 5. 5. 2023 0
    Č.zemni a zelanka jsou dnes již označeny jako jedovaté, u řady lidí važné problémy, horší po opakované konzumaci.
  • Redakce SZ

    07:23 25. 10. 2019 0
    Děkujeme, Redakce SZ
  • houbař

    12:30 24. 10. 2019 -1
    PS: V perexu si opravte "její kamarádky bedle" na "bedly".
  • houbař

    12:25 24. 10. 2019 +3
    Zde ke konzumaci doporučované druhy čirůvek - čirůvka zelánka (Tricholoma equestre) a čirůvka zemní (Tricholoma terreum) - jsou jedovaté.
    • Jiří

      08:45 12. 11. 2023 +1
      No jedovaté je silné slovo, řekněme nejedlé.... Někteří lidé se slabším žaludkem mohou zvracet i po pokrmu z koupených žampionů nebo klasických jedlých hub... sbírám jen fialové, dvoubarvé... Výborná polévka... i zdravotně-proti cukru...

Lunární kalendář

SOBOTA 29. 03. 2025
beran
Měsíc putuje ve znamení Berana, dnes je novoluní. Beran ovlivňuje hlavu, obličej, mozek, oči, nos a životní sílu. Pokud trpíte na migrény, pijte…
více o tomto dni
NEDĚLE 30. 03. 2025
beran
Měsíc přibývá a putuje ve znamení Berana. Beran ovlivňuje hlavu, obličej, mozek, oči, nos a životní sílu. Trpíte-li na migrény, pijte hodně čisté…
více o tomto dni
PONDĚLÍ 31. 03. 2025
býk
Měsíc přibývá a putuje ve znamení Býka, který má vliv na oblast krku a ovlivňuje také čich a chuť. Chraňte dnes svůj krk šálou, kloktejte bylinné…
více o tomto dni
ÚTERÝ 01. 04. 2025
býk
Měsíc přibývá a putuje ve znamení Býka, který má vliv na oblast krku a ovlivňuje také čich a chuť. Chraňte dnes svůj krk šálou, kloktejte bylinné…
více o tomto dni
STŘEDA 02. 04. 2025
blíženci
Měsíc putuje v Blížencích a je v přibývající fázi. Blíženci ovlivňují ramena, paže, záda, ruce, průdušky a plíce. Jděte na procházku, čerstvý vzduch…
více o tomto dni
ČTVRTEK 03. 04. 2025
blíženci
Měsíc putuje v Blížencích a je v přibývající fázi. Blíženci ovlivňují ramena, paže, záda, ruce, průdušky a plíce. Jděte na procházku, čerstvý vzduch…
více o tomto dni
PÁTEK 04. 04. 2025
blíženci
Měsíc putuje v Blížencích a je v přibývající fázi. Blíženci ovlivňují ramena, paže, záda, ruce, průdušky a plíce. Jděte na procházku, čerstvý vzduch…
více o tomto dni

Dobrý kontakt k tématu

Uzeniny Příbram, a.s.
Společnost Uzeniny Příbram, a. s. je český…
HANAGRAIN J.T.J. s.r.o.: partner pro obchod se zemědělskými komoditami
Společnost HANAGRAIN J.T.J. s.r.o. se již od roku 1991…

Kvasinková infekce u psa: Jak ji rozpoznat a léčit?

S kvasinkovou infekcí mezi tlapkami u mě fenky jsem měl dlouho problémy. Zkoušel jsem hypermangan, ocet, léky ...

Amyotrofická laterální skleróza - ALS

Dobrý den, paní Beruško, odkud jste? Můžeme dát síly a dovedností dohromady. Prosím, na Vás e-mail nebo telefo...

Amyotrofická laterální skleróza - ALS

Dobrý den, osobně se starám o pacientka ALS...tato nemoc je neuchopitelná a krutá pro postižené ale i jejich r...

Ovlivňuje bydlení naše duševní zdraví?

Skvělý článek, který připomíná, jak zásadní je prostředí, ve kterém žijeme, pro naše duševní zdraví. Právě v d...

Hodí se tepelné čerpadlo do starého domu?

Když jsme řešili vytápění našeho starého domu, tepelné čerpadlo bylo jednou z možností . :) Nakonec jsme šli d...

Nabídka rychlé a nebankovní půjčky pro každého do 24 hodin

Rychlá nabídka od 20 000 Kč zaměstnancům Nabízíme finanční pomoc všem, kteří maj...

Nabídka rychlé a nebankovní půjčky pro každého do 24 hodin

MÁTE ZÁJEM O NEBANKOVNÍ PŮJČKY? Dobrý den, potřebujete půjčku? Pro váš dům? Vaš...

Nabídka rychlé a nebankovní půjčky pro každého do 24 hodin

MÁTE ZÁJEM O NEBANKOVNÍ PŮJČKY? Dobrý den, potřebujete půjčku? Pro váš dům? Vaš...
Zobrazit všechna témata

Spojení vědy, tradice a energetické harmonie pro zdraví a pohodu

V současném moderním světě se stále více otevírá prostor pro postupy, které překračují hranice klasické medicíny. Jedním z těchto inovativních konceptů je integrativní model péče, který spojuje to nejlepší z k...

První jarní den je tu: Přivítejte jaro s úsměvem i novou energií!

Astronomický první jarní den letos připadá na 20. března v 10:01. Konečně je tu jaro! S příchodem tohoto období začíná slunce svítit silněji, dny se prodlužují a příroda se probouzí k životu. Je to skvělý čas n...

Nejlepší jarní detoxikační smoothie: Tipy pro očistu těla i celkové zdraví

Detoxikace a jaro jsou spolu neodmyslitelně spjaty. Po dlouhé zimě je nutné tělo očistit a dodat mu všechny cenné látky, které postrádá. Smoothie koktejly mohou být jednou z cest, jak organismu pomoci a rychlej...

9 osvědčených tipů, jak překonat stydlivost a získat sebevědomí

Nevíte, jak překonat stydlivost, která vás svazuje při společenských setkáních a veřejných událostech? Inspirovat se můžete našimi snadnými tipy, díky nimž si dodáte opět zdravé sebevědomí. Nenechte se připravi...

Vzdělávání v jednotřídních školách: Proč je osobní přístup klíčem k úspěchu

Vzdělávání v jednotřídních školách přináší mnoho výhod, nejen bližší přístup učitelů k dětem, ale také jejich rozvoj a zvýšení socializace. Co konkrétně jednotřídní školy a školky nabízejí? A proč by právě toto...

Trápí vás zpomalený metabolismus? Hledejte za ním tyto příčiny

Zpomalený metabolismus je často spojován s marnými snahami o zhubnutí, avšak váže se na něj daleko více obtíží. Trápit vás kvůli němu může třeba i častější únava nebo výkyvy nálad. Naštěstí ale existují metody,...

Bezlepkový banánový chlebíček

Začněte tím, že si předehřejte troubu na 170 až 190 °C a smícháte si v míse tyto ingredience – rozmačkané banány, rozpuštěné máslo, krystalový cukr, vejce a vanilkový extrakt. V dalším kroku pak přidejte bezlep...

Línání u psů je na jaře běžné. Kdy ale zbystřit?

S příchodem jara se chovatelé potýkají s nadměrným línáním u psů. Toto „shazování“ srsti není nic nenormálního a obvykle ustane do jednoho až dvou měsíců. Pejskové se tak zkrátka připravují na teplejší sezónu. ...

Cévní mozková příhoda: Boj s časem

Příčiny vzniku cévní mozkové příhody jsou dvojího typu: Prvním typem je takzvaná hemoragická cévní mozková příhoda. K hemoragické cévní mozkové…

Na vlastní kůži: Za jediný den jsem si ušila vlastní boty. Zvládnete to taky

Ušít boty za jediný den? Nesmysl. Ruční práce, které jsou pro většinu žen relax, pro mě vždy byly noční můrou. Uháčkovala jsem jednu křivou šálu, s pletením jsem si jako levoruká nedokázala poradit a šití? Za c...

Život je jako jízda na horské dráze. Jednou jsi nahoře a pak dole

Novej rok 2025 je v plnym běhu a zima ve svym středu. Zanedlouho tu bude jaro, který mám spojený s takovou pohodou - pro mě je jaro znamením nový naděje a větší energie. Zpátky ale do přítomnosti. To, co mi připravil začátek roku, jsem si ani ve snu nedokázala představit.