Recepty z lišek: Inspirujte se podzimem a zkuste liškové rizoto nebo lišky v octě

Recepty z lišek: Inspirujte se podzimem a zkuste liškové rizoto nebo lišky v octě

Lišky si libují v čistém prostředí

Tuto žluto-oranžovou pochoutku si můžete buď koupit, případně sami posbírat v přírodě, a to od června do října. V lese lišky najdete nejčastěji ukryté pod smrky, obecně potom rostou jak v jehličnatých, tak i listnatých lesích. Pozor ale na záměnu s podobnou hlívou olivovou, která může v případě požití způsobovat lehčí žaludeční otravu. Hlívu poznáte například tak, že na rozdíl od lišek vyrůstá ze dřeva a má tužší dužninu. O liškách se také říká, že se jim daří jen v čistém ovzduší, což bylo příčinou jejich nenadálého úbytku před nějakým časem. Dnes se ale lišky opět těší poměrně početnému výskytu v našich lesích, z čehož má radost asi každý vášnivý houbař.

Recepty z hub prospívají našemu zdraví

Připravovat alespoň jednou za čas recepty z lišek se určitě vyplatí. Lišky mají totiž množství pozitivních účinků na naše tělo. Podobně jako hlíva ústřičná kladně působí na náš imunitní systém a zvyšují jeho funkci. Dále mají silné antioxidační účinky a v neposlední řadě také pomáhají zvyšovat stabilitu našeho trávicího systému.

Kromě toho jsou lišky vhodné také pro redukci váhy. Neobsahují totiž, podobně jako další houby, téměř žádné kalorie. Pokud je tedy správně připravíme, máme dietní pokrm na světě. Dále obsahují velmi malé množství sodíku, takže nezatěžují ledviny a vylučovací soustavu.

Všestranné lišky snesou smažení i sušení

Lišky jsou chuťově poměrně výrazné a vhodné jsou proto například do omáček, kde se zjemňují smetanou. Dále se výborně hodí na grilování nebo smažení na oleji. Upotřebit je můžete také do polévek nebo slaných koláčů a rozhodně se vyplatí je i zavařovat nebo sušit. Pro recepty z hub musíte lišky důkladně očistit. Využít můžete tekoucí vodu, méně drastický způsob pro houbu bude ale jen suchý štětec.

TIP: Lišky můžete i zamrazit, stačí je předtím krátce podusit.

Recepty z lišek

Krémová omáčka z lišek

Suroviny:

  • 800 g lišek
  • 300 ml smetany
  • 100 ml suchého bílého vína
  • velká cibule
  • 50 g másla
  • 2 lžíce olivového oleje
  • 2 stroužky česneku
  • čerstvě nasekaná petrželka
  • citronová šťáva
  • bílý mletý pepř
  • sůl

Krémová omáčka z lišek - postup přípravy:

Lišky si očistíme, můžeme jak pomocí vody, tak malým štětečkem. Větší houby si nakrájíme a dáme stranou. Mezitím si nadrobno nakrájíme cibuli a vhodíme ji na rozpálenou pánev, kam jsme si dali rozehřát olivový olej a máslo. Cibuli opékáme, dokud nezesklovatí. Poté do pánve přidáme nadrobno nasekané stroužky česneku, které krátce zarestujeme a zalijeme bílým vínem. Dvě minutky mícháme a poté přidáme připravené houby. Lišky smažíme asi 5 minut, dokud se trochu nepropečou. Pak k nim přidáme smetanu a petrželku a necháme zredukovat. Nakonec ochutíme citrónovou šťávou, solí a pepřem. Podáváme s bramborovými knedlíky, opečenými bramborami nebo těstovinami. Krémová omáčka z lišek si také výborně rozumí s pečeným vepřovým nebo kančím masem.

Lišky v octě

Suroviny:

  • 1000 g lišek
  • 300 ml octa
  • 700 ml studené vody
  • 15 zrnek černého pepře
  • 3 bobkové listy
  • 2 nové koření

Lišky v octě - postup přípravy:

Očištěné lišky povaříme 10 až 15 minut v osolené vodě. Takto předvařené houby vložíme do sterilovaných sklenic a mezitím si připravíme nálev. V hrnci smícháme vodu s octem a kořením a krátce povaříme. Nálevem poté zalijeme povařené houby. Sklenice sterilujeme nejméně půl hodiny podle obvyklého způsobu. Lišky v octě můžeme následně použít do bramborové polévky nebo houbové sekané.

Lišky ve vlastní šťávě

Suroviny:

  • 1 kg lišek

Lišky ve vlastní šťávě - postup přípravy:

Houby si očistíme, pokrájíme na plátky a opékáme, dokud nepustí šťávu. Poté houby v hrnci zaklopíme a na mírném ohni dusíme 20 minut. Nepřidáváme sůl, ani koření a houby společně s vypečenou šťávou napěchujeme do umytých čistých sklenic. Uzavřené sklenice sterilujeme necelou hodinu obvyklým způsobem. Uchováváme v suchu a chladu, nejlepší je spíž nebo komora. Tento recept je ideální způsob, jak lišky uchovávat a následně zpracovávat. Správně sterilované totiž ve sklenicích vydrží celý rok a použít je můžeme následně například do polévek, omáček nebo omelet. 

Liškové rizoto

Suroviny:

  • plátek másla
  • cibule
  • 125 g lišek
  • 250 g kulatozrnné rýže
  • 500 ml zeleninového nebo kuřecího vývaru
  • 150 ml vody
  • 2 dl suchého bílého vína
  • tymián
  • 3 hrsti strouhaného parmezánu
  • sůl a pepř

Liškové rizoto - postup přípravy:

Nejprve si najemno nakrájíme cibuli a dáme ji smažit na rozpuštěné máslo. Poté do pánve přidáme nepropláchnutou rýži a dvě minuty zasmažíme. Pak přilijeme víno a necháme ho chvíli zredukovat. Přidáme také nakrájené lišky, osolíme a opepříme. Nyní si v nádobě smícháme vodu s vývarem a budeme po naběračkách přilévat do pánve. Vždy přidáme jednu naběračku a mícháme, dokud se tekutina nevyvaří. Takto postupujeme až do chvíle než nám dojde tekutina, nebo bude liškové rizoto hotové. Nakonec k rizotu vmícháme dvě hrsti nastrouhaného parmezánu, pokrájený čerstvý tymián a sůl i pepř podle chuti. Hotové rizoto poznáme tak, že bude krémové strukturou, ale rýže nebude rozvařená, nýbrž uvnitř stále ještě lehce křupavá. 

Recepty z lišek

Krémová polévka s liškami

Suroviny:

  • 200 g lišek
  • 400 g uvařených brambor ve slupce
  • 50 g másla
  • 1 mrkev
  • 120 g jarní cibulky
  • zeleninový vývar
  • 100 ml smetany
  • 150 g slaniny
  • čerstvá petrželka
  • mletý kmín
  • sůl, pepř
  • chléb k podávání

Krémová polévka s liškami - postup přípravy:

Nejprve si oloupeme uvařené brambory ve slupce. Nakrájíme je na kostičky a čtvrtinu z nich si dáme stranou. Mezitím si v hrnci rozehřejeme máslo a opečeme na něm mrkev nakrájenou na kolečka. Po chvíli přidáme také pokrájené lišky a krátce restujeme. Osolíme, opepříme a přidáme větší špetku mletého kmínu. Poté si do hrnce přidáme pokrájenou jarní cibulku, celou směs zalijeme vývarem a vaříme pod pokličkou 15 až 20 minut do změknutí. Polévku rozmixujeme na krém a zjemníme smetanou. V jiném hrnci si mezitím opečeme pokrájenou slaninu, do které si přidáme čtvrtinu nakrájených brambor. Touto směsí zdobíme společně s jemně nasekanou petrželkou každý talíř polévky. Lišková polévka je nejlepší s čerstvým chlebem. 

Bramborový salát s liškami

Suroviny:

  • 250 g uvařených brambor
  • 150 g lišek
  • 120 g jarní cibulky
  • 3 lžíce olivového oleje
  • 4 lžíce majonézy
  • 4 lžíce dijonské hořčice
  • 5 lžic zakysané smetany
  • citronová šťáva
  • čerstvá petrželka
  • sůl, pepř

Bramborový salát s liškami - postup přípravy:

Uvařené brambory si nakrájíme na stejně velké kostky a dáme stranou. Mezitím si rozpálíme olivový olej, na kterém si osmahneme očistěné nakrájené lišky. Jakmile budou měkké, osolíme je a přidáme k nim nakrájenou jarní cibulku. Už jen krátce zarestujeme, aby cibulka moc nezvadla, a vypínáme. V malé misce si připravíme zálivku. Smícháme zakysanou smetanu s majonézou a hořčicí, a podle chuti přidáme citronovou šťávu, sůl a pepř. Bramborový salát s liškami nakonec smícháme se zálivkou a posypeme nakrájenou petrželkou. 

Bulgurový salát s liškami

Suroviny:

  • 150 g bulguru
  • 200 ml vývaru (kuřecího nebo zeleninového)
  • 150 g lišek
  • dvě hrsti rukoly
  • cibule
  • 8 sušených rajčat naložených v oleji
  • zakysaná smetana
  • citronová šťáva
  • olivový olej
  • sůl a pepř

Bulgurový salát s liškami - postup přípravy:

Do hrnce si odvážíme bulgur, přidáme pokrájená sušená rajčata, zalijeme vývarem a vaříme do změknutí asi 15-20 minut, záleží na tom, jak hrubě je bulgur namletý. Mezitím si na rozpáleném olivovém oleji osmažíme najemno nakrájenou cibulku a poté i očistěné nakrájené lišky. Jakmile budou houby měkké, osolíme je, a stáhneme z plamene. V malé misce si poté uděláme zálivku. Smícháme zakysanou smetanu, citronovou šťávu, osolíme a opepříme. Bulgurový salát s liškami zkompletujeme tak, že smícháme houby, zálivku, rukolu a povařený bulgur. Podáváme jako lehčí hlavní jídlo nebo jako přílohu k bílému masu nebo rybě. 

Omeleta s liškami

Suroviny:

  • 6 vajec
  • 150 g lišek
  • pažitka
  • hrst rukoly
  • 2 rajčata
  • olivový olej
  • sůl a pepř

Omeleta s liškami - postup přípravy:

Lišky si očistíme, nakrájíme a dáme smažit na olivový olej. Jakmile jsou měkké, osolíme je. V jiné míse si rozšleháme vejce, osolíme a opepříme. Vaječnou směs nalijeme rovnoměrně na houby, smažíme z jedné strany, a poté otočíme. Houbovou omeletu si nakonec posypeme nakrájenou pažitkou. Podáváme ji s rukolou a plátky rajčat jako snídani nebo lehkou večeři. 

Guláš z lišek

Suroviny:

  • 300 g lišek
  • 150 g červené papriky
  • zeleninový nebo kuřecí vývar
  • cibule
  • olivový olej
  • 2 stroužky česneku
  • mletý kmín
  • mletá paprika
  • sůl a pepř
  • (lžíce mouky) 

Guláš z lišek - postup přípravy:

Cibuli si nakrájíme na kostičky a dáme smažit na olivový olej. Poté přidáme i na plátky nakrájenou červenou papriku, osolíme, opepříme a přidáme mletý kmín. Poté si do pánve přidáme očištěné nakrájené lišky, spolu se dvěma stroužky podrceného česneku a krátce orestujeme. Nakonec přidáme mletou papriku, celou směs zalijeme vývarem a necháme zredukovat tak, aby nám vznikla omáčka konzistencí podobná guláši. Pokud chceme, můžeme si guláš z lišek zahustit jíškou, kterou vytvoříme ze lžíce mouky a vody. Podáváme s knedlíkem nebo čerstvou bagetkou. 

Lišková polévka se zeleninou

Suroviny:

  • šalotka
  • 250 g lišek
  • 1 petržel
  • 1 brambora
  • 2 stroužky česneku
  • masový vývar
  • plátek másla
  • slunečnicový olej
  • chlebové krutónky
  • 100 g tvrdého sýra

Lišková polévka se zeleninou - postup přípravy:

Šalotku si nakrájíme a dáme smažit na rozehřáté máslo s kapkou oleje. Jakmile je šalotkový základ zlatavý, přidáme do hrnce nadrobno nakrájenou petržel a bramboru. Nakonec si očistíme a nakrájíme lišky a vhodíme do hrnce. Krátce restujeme, pak zalijeme vývarem a přidáme rozmačkaný česnek. Polévku vaříme asi 15-20 minut, dokud nebudou houby a brambory zcela měkké. Nakonec ji ochutíme solí a opepříme. Podáváme s krutónky a kopečkem nastrouhaného sýra.



Diskuse k článku

Diskuse neobsahuje zatím žádný komentář. Buďte první!

Lunární kalendář

ČTVRTEK 24. 04. 2025
ryby
Měsíc putuje znamením Ryb, je v ubývající fázi. Ryby mají vliv na chodidla a prsty u nohou. Udělejte si čas na jejich koupel a masáž. Věnujte se…
více o tomto dni
PÁTEK 25. 04. 2025
ryby
Měsíc putuje znamením Ryb, je v ubývající fázi. Ryby mají vliv na chodidla a prsty u nohou. Udělejte si čas na jejich koupel a masáž. Věnujte se…
více o tomto dni
SOBOTA 26. 04. 2025
beran
Měsíc ubývá a putuje ve znamení Berana. Beran ovlivňuje hlavu, obličej, mozek, oči, nos a životní sílu. Trpíte-li na migrény, pijte hodně čisté vody…
více o tomto dni
NEDĚLE 27. 04. 2025
beran
Měsíc putuje ve znamení Berana, dnes je novoluní. Beran ovlivňuje hlavu, obličej, mozek, oči, nos a životní sílu. Pokud trpíte na migrény, pijte…
více o tomto dni
PONDĚLÍ 28. 04. 2025
býk
Měsíc přibývá a putuje ve znamení Býka, který má vliv na oblast krku a ovlivňuje také čich a chuť. Chraňte dnes svůj krk šálou, kloktejte bylinné…
více o tomto dni
ÚTERÝ 29. 04. 2025
býk
Měsíc přibývá a putuje ve znamení Býka, který má vliv na oblast krku a ovlivňuje také čich a chuť. Chraňte dnes svůj krk šálou, kloktejte bylinné…
více o tomto dni
STŘEDA 30. 04. 2025
blíženci
Měsíc putuje v Blížencích a je v přibývající fázi. Blíženci ovlivňují ramena, paže, záda, ruce, průdušky a plíce. Jděte na procházku, čerstvý vzduch…
více o tomto dni

Dobrý kontakt k tématu

Karmický vztah nebo opravdová láska? Naučte se je od sebe rozeznávat

ahoj, pokud je to nahoda, tak mi to prijde zajimave hodne a napsal bych o tom nejakou kratkou osobni zpoved..a...

Karmický vztah nebo opravdová láska? Naučte se je od sebe rozeznávat

Krasny den prosim ohledne karmickeho vztahu o kterem jsem predvedcena ze existuje protoze jsem ho zazila, je...

Třinácté znamení Hadonoš: Jste narození v jiném znamení zvěrokruhu?

ja jsem hadonos, nikdy jsem se necitila jako ulitly strelec, vzdycky me to tahlo k lecitelstvi (neplest si s a...

Ovlivňuje bydlení naše duševní zdraví?

Skvělý článek, který připomíná, jak zásadní je prostředí, ve kterém žijeme, pro naše duševní zdraví. Právě v d...

Hodí se tepelné čerpadlo do starého domu?

Když jsme řešili vytápění našeho starého domu, tepelné čerpadlo bylo jednou z možností . :) Nakonec jsme šli d...

Nabídka rychlé a nebankovní půjčky pro každého do 24 hodin

Dobrý den, pracuji ve finanční instituci a ta nám poskytuje půjčky pro lidi v nouzi. Pot�...

EXPRESNÍ PŮJČKY DO 30 MINUT

Dobrý den, pracuji ve finanční instituci a ta nám poskytuje půjčky pro lidi v nouzi. Pot...

Nabídka rychlé a nebankovní půjčky pro každého do 24 hodin

Bez ohledu na vaši finanční situaci vám poskytnu spolehlivou a rychlou finanční pomoc v r...
Zobrazit všechna témata

5 chyb, kvůli kterým můžete snadno a rychle zničit váš vztah

Vztahy jsou křehké a i malá nedorozumění mohou způsobit jejich postupné rozpadání. Mnozí se však často dopouštějí chyb, které mohou mít okamžité a devastující následky. Od nedostatku komunikace po neschopnost r...

Jarní květiny ve váze: Tipy, jak je udržet krásné a čerstvé co nejdéle

Čerstvé květiny na jaře jsou symbolem ožívající přírody a radosti. Aby jejich krása vydržela co nejdéle, je důležité věnovat jim správnou péči. Poradíme vám, jak udržet čerstvé řezané květiny co nejdéle při živ...

Výlet na Moravu, který chutná po vínu

Pokud nevíte, kde vám hlava stojí a nutně potřebujete odpočinek, vyrazte o víkendu s partnerem nebo přáteli na Moravu. Ubytujte se nedaleko vinice či vinařství, odpočívejte, bavte se a degustujte dobré víno.

Ješitnost se netýká jen mužů. Jak ovlivňuje náš život?

Tradičně je ješitnost připisována mužům, avšak velice běžně ji můžeme vídat i u ženského pohlaví. Znáte ve svém okolí někoho, kdo je ješitný? Pak možná tušíte, v čem tkví tato často negativně vnímaná povahová v...

Vzdělávání v jednotřídních školách: Proč je osobní přístup klíčem k úspěchu

Vzdělávání v jednotřídních školách přináší mnoho výhod, nejen bližší přístup učitelů k dětem, ale také jejich rozvoj a zvýšení socializace. Co konkrétně jednotřídní školy a školky nabízejí? A proč by právě toto...

Ergoterapie jako cesta k lepšímu a kvalitnějšímu životu

Už jste někdy slyšeli o ergoterapii? Je to obor, který lidem pomáhá překonávat různé zdravotní problémy, aby mohli znovu vykonávat každodenní činnosti. Ať už jde o zranění, nemoc nebo zhoršení pohybových schopn...

Velikonoční pondělí: Oslavy jara, života a tradic

Velikonoční pondělí je dnem plným tradic, které mají kořeny v dávných pohanských i křesťanských rituálech. Kromě tradiční pomlázky a barvení vajíček nechybí obchůzky koledníků nebo polévání vodou. A chybět samo...

Bezlepkový banánový chlebíček

Začněte tím, že si předehřejte troubu na 170 až 190 °C a smícháte si v míse tyto ingredience – rozmačkané banány, rozpuštěné máslo, krystalový cukr, vejce a vanilkový extrakt. V dalším kroku pak přidejte bezlep...

Línání u psů je na jaře běžné. Kdy ale zbystřit?

S příchodem jara se chovatelé potýkají s nadměrným línáním u psů. Toto „shazování“ srsti není nic nenormálního a obvykle ustane do jednoho až dvou měsíců. Pejskové se tak zkrátka připravují na teplejší sezónu. ...

Cévní mozková příhoda: Boj s časem

Příčiny vzniku cévní mozkové příhody jsou dvojího typu: Prvním typem je takzvaná hemoragická cévní mozková příhoda. K hemoragické cévní mozkové…

Na vlastní kůži: Hydrocolon terapie vyčistí střeva a nastartuje detoxikaci. Skutečně to funguje?

Otázka, která mi vrtala hlavou už pěknou řádku let. Ale přece si nepůjdu někam jen tak nechat vypláchnout tlusté střevo. Co když m...

Život je jako jízda na horské dráze. Jednou jsi nahoře a pak dole

Novej rok 2025 je v plnym běhu a zima ve svym středu. Zanedlouho tu bude jaro, který mám spojený s takovou pohodou - pro mě je jaro znamením nový naděje a větší energie. Zpátky ale do přítomnosti. To, co mi připravil začátek roku, jsem si ani ve snu nedokázala představit.