Hřib koloděj patří mezi fascinující modráky. Připravte si z něj nejlepší houbový guláš
Hřib koloděj patří mezi oblíbené hřiby všech houbařů, a to nejen pro svoji velikost, ale především kvůli vynikající chuti, kterou můžete skvěle využít ve vaší kuchyni. Dokonce i úplní začátečníci dokáží v kuchyni vykouzlit z tohoto hřibu skvělé pokrmy. Poradíme vám, kde hřib v lese snadno naleznete a jak z něj připravit 3 výtečné recepty.
Hřib koloděj a jeho taxonomie
Hřib koloděj patří mezi modrající hřiby, a proto se mu také říká lidově modrák. Když houbu totiž rozříznete, hezky vám zmodrá, zajímavé že? Přečtěte si o modrácích víc. Klobouček je široký od 5 až do 20 cm a může být zbarven do mnoha barev jako jsou okrová, žlutohnědá, hnědooranžová či sytě hnědá. Rourky hřibu mají žlutavou barvu a pokud se jich dotknete a poškodíte, také zmodrají.
Třeň je nejprve soudkovitá a v dospělosti válcovitá. Pod kloboukem má žlutou barvu, uprostřed je zbarvena do červena. Je navíc ozdobena hnědočervenou síťkou s protáhlými oky. Snadno si ho díky vzhledu můžete splést s dalším oblíbeným hřibem, a to hřibem kovářem anebo s nejedlým hřibem kříštěm.
- Říše houby (fungi)
- Oddělení stopkovýtrusé houby (Basidiomycota)
- Pododdělení (agaricomycotina)
- Třída (agaricomycetes)
- Řád hřibotvaré (Boletales)
- Čeleď hřibovité (Boletaceae)
- Rod hřib (Suillellus)
Hřib koloděj je oblíbený díky své chuti
Jedlý a chutný. To je hřib koloděj, který můžete bez obav v kuchyni upravovat a konzumovat. Nejprve je ale potřeba, abyste jej důkladně uvařili, a to alespoň 20 minut. Za syrova je totiž tento hřib mírně jedovatý.
Rozhodně byste neměli po jeho pozření pít alkohol, jelikož vám v opačném případě hrozí zvracení, průjmy, a dokonce až dehydratace celého organismu.
Modré barvy se nemusíte obávat
Když hřib rozříznete, rozhodně se nelekněte jeho barvy - je modrá. Neznamená to ale, že je hřib zkažený. Modrání je jeho typická vlastnost hřibů modráků. Podobně se zachovají také:
- Hřib hnědý
- Hřib modračka - přečtěte si o něm víc
- Hřib kříšť
- Hřib nádherný
- Hřib kovář - přečtěte si víc
- Hřib kavkazský
Modráci patří mezi jedlé houby, ale také se mezi nimi mohou vyskytnout nejedlé nebo jedovaté houby. Proto si musíte být vždy jistí, že se jedná o správnou houbu, abyste se vyhnuli nepříjemnostem a zdravotním potížím.
Kde se modrák vyskytuje?
Hřib koloděj je teplomilný, proto ho naleznete především v listnatých lesích. Velmi se mu daří třeba v dubovém lese. Nalézt jej můžete pod habry, lískami, lípami, buky, ale i břízami. To ale není vše. Klidně jej můžete nalézt i na zahradě nebo v parku. Kam na hřiby koloděje? Poradíme v článku "kam na houby".
Modrák roste hlavně v létě a na podzim. Rozšířený je po celé Evropě, tudíž i když si vyjedete do zahraničí na dovolenou, můžete si z něj připravit chutný pokrm.
Modrák a jeho léčivé účinky
Houby by měly patřit do našeho jídelníčku, jelikož jsou velmi zdravé. Je v nich obsaženo velké množství bílkovin, aminokyselin a nerostných solí. Hřib obsahuje i minerální látky jako jsou:
- vápník
- fosfor
- železo
- mangan
- měď
Proto zařaďte houby častěji do svého jídelníčku, abyste podpořili svoje zdraví.
Hřib koloděj - recepty 3x jinak
Tento modrák se perfektně hodí do polévek, omáček a zachutná i v kombinaci s těstovinami, masem nebo ve směsi s dalšími houbami. Jestli si ho chcete uchovat po celý rok, lze jej také nakrájet na kousky, usušit a ponechat na jindy. Chcete se o hřibu koloději dozvědět víc? Přečtěte si náš ATLAS HUB.
Guláš z hřibu koloděje
Ingredience
- 250 g hřibu
- 100 g cibule
- 2 brambory
- Sůl, pepř a kmín
- Olej
- Sladká a pálivá paprika
- Hladká mouka
- 2 l vývaru
Guláš z hřibu koloděje - postup
- Houby nejprve důkladně očistíme a nakrájíme na malé kousky.
- Poté nakrájíme cibulku a na oleji osmahneme do zlatova.
- K tomu všemu přidáme sladkou i pálivou papriku, kmín, pepř i sůl.
- Zalijeme vývarem, který si zahustíme 2 lžícemi hladké mouky.
- Přidáme oloupané a nakrájené brambory.
- Poté vaříme ještě asi 30 minut, dokud brambory nezměknou.
- Guláš z hřibu koloděje můžeme podávat s pečivem, a to například s opečenou bagetkou na másle s bazalkou.
Vepřová panenka s modrákem
Ingredience
- 5 kousků vepřové panenky
- 500 g hřibu
- 1 cibule
- 1 mrkev
- Pepř a sůl
- Olivový olej
- 2 lžíce kečupu
- Česnek
- Hořčice
- Rozmarýn
Vepřová panenka s modrákem - postup
- Na pánev dáme olivový olej a nakrájenou cibuli a mrkev.
- Až začne cibule sklovatět, přidáme očištěný hřib, který si nakrájíme na malé kousky. Poté přidáme sůl, pepř, 2 lžíce kečupu a trochu vody. Vše vaříme do té doby, než se voda neodpaří.
- Mezitím si připravíme panenku, kterou zbavíme zbytečných blan. Panenku potřeme česnekem, hořčicí, olivovým olejem a posolíme.
- Poté ji zprudka ze všech stran na olivovém oleji opečeme a dáme do zapékací mísy.
- Pečeme v troubě, kterou jsme si předehřáli na 180°C a pečeme 10 minut. Pak panenku obrátíme na druhou stranu a přidáme několik snítek rozmarýnu a necháme dalších 20 minut dopéct.
- Panenku servírujeme s modrákem, můžeme dle chuti přidat také brambory nebo jinou oblíbenou přílohu.
Houbová směs na špagety
Ingredience
- Špagety
- 300 g hub
- 300 g mletého masa
- 4 stroužky česneku
- 1 cuketa
- 1 cibule
- Sladká paprika
- Sůl a pepř
- Protlak
- Olivový olej
Houbová směs na špagety - postup
- Nejprve na oleji do zlatova osmažíme najemno nakrájenou cibuli.
- Poté přidáme na kostičky nakrájenou cuketu, kterou jsme si před tím naložili do olivového oleje se sladkou paprikou a posolili.
- Do pánve dáme očištěné a na plátky nebo kostičky nakrájené houby, které jsme si osolily. Vše dusíme do měkka pod pokličkou.
- Na další pánvi si na olivovém oleji opečeme mleté maso.
- Až bude opečené, přidáme podušené houby s cuketou, pořádně promícháme a dochutíme protlakem, prolisovaným česnekem, sladkou paprikou, pepřem a solí.
- Touto houbovou směsí nakonec přelijeme špagety a podáváme na stůl.
VELKÝ HOUBOVÝ SERIÁL
Přečtěte si i ostatní díly našeho velkého houbového seriálu.
- díl: HŘIB KOVÁŘ - Neoblíbenější česká houba
- díl: SMRŽ - Netradiční pochoutka
- díl: BEDLA VYSOKÁ - Oblíbená česká klasika
- díl: VÁCLAVKY - Nejlepší houbový guláš
- díl: KLOUZEK: Slizká, ale chutná houba
- díl: RYZEC - Houba s vytékajícím mlékem
- díl: PÝCHAVKA - Houba, kterou si nespletete
- díl: ŽAMPIONY: Nejprodávanější houba
- díl: ČIRŮVKA: Velmi chutná květnová houba
- díl: MODRÁK: Modrající hřiby, které chutnají
- díl: KOLODĚJ: Fascinující modrák
- díl: HŘIB SATAN: Nebezpečně jedovatá houba
- díl: LIŠKY: Houby oblíbené v italské kuchyni
- díl: MUCHOMŮRKA RŮŽOVKA: Výtečná jedlá houba
- díl: KŘEMENÁČ: Nejvyhledávanější houba
- díl: HŘIB SMRKOVÝ: Nejoblíbenější houba
- díl: KOZÁK: Houba vyskytující se pod břízami
- díl: HLÍVA ÚSTŘIČNÁ - Léčivá houba na imunitu
- díl: JIDÁŠOVO UCHO - Exotická křupavá houba
- díl: HŘIB DUBOVÝ - Skvost houbařského košíku
- díl: HŘIB ŽLUTOMASÝ - Lidově hřib babka
Diskuse k článku
Jana K.
1. z postupu se zcela vytratily houby
2. na 250 g hub 2l vývaru? To bude hodně řídká houbová bramboračka...