Hřib koloděj patří mezi fascinující modráky. Připravte si z něj nejlepší houbový guláš

Hřib koloděj patří mezi fascinující modráky. Připravte si z něj nejlepší houbový guláš

Hřib koloděj patří mezi oblíbené hřiby všech houbařů, a to nejen pro svoji velikost, ale především kvůli vynikající chuti, kterou můžete skvěle využít ve vaší kuchyni. Dokonce i úplní začátečníci dokáží v kuchyni vykouzlit z tohoto hřibu skvělé pokrmy. Poradíme vám, kde hřib v lese snadno naleznete a jak z něj připravit 3 výtečné recepty.

Hřib koloděj a jeho taxonomie

Hřib koloděj patří mezi modrající hřiby, a proto se mu také říká lidově modrák. Když houbu totiž rozříznete, hezky vám zmodrá, zajímavé že? Přečtěte si o modrácích víc. Klobouček je široký od 5 až do 20 cm a může být zbarven do mnoha barev jako jsou okrová, žlutohnědá, hnědooranžová či sytě hnědá. Rourky hřibu mají žlutavou barvu a pokud se jich dotknete a poškodíte, také zmodrají.

Třeň je nejprve soudkovitá a v dospělosti válcovitá. Pod kloboukem má žlutou barvu, uprostřed je zbarvena do červena. Je navíc ozdobena hnědočervenou síťkou s protáhlými oky. Snadno si ho díky vzhledu můžete splést s dalším oblíbeným hřibem, a to hřibem kovářem anebo s nejedlým hřibem kříštěm.

  • Říše houby (fungi)
  • Oddělení stopkovýtrusé houby (Basidiomycota)
  • Pododdělení (agaricomycotina)
  • Třída (agaricomycetes)
  • Řád hřibotvaré (Boletales)
  • Čeleď hřibovité (Boletaceae)
  • Rod hřib (Suillellus)

Hřib koloděj je oblíbený díky své chuti

Jedlý a chutný. To je hřib koloděj, který můžete bez obav v kuchyni upravovat a konzumovat. Nejprve je ale potřeba, abyste jej důkladně uvařili, a to alespoň 20 minut. Za syrova je totiž tento hřib mírně jedovatý.

Rozhodně byste neměli po jeho pozření pít alkohol, jelikož vám v opačném případě hrozí zvracení, průjmy, a dokonce až dehydratace celého organismu.

Modré barvy se nemusíte obávat

Když hřib rozříznete, rozhodně se nelekněte jeho barvy - je modrá. Neznamená to ale, že je hřib zkažený. Modrání je jeho typická vlastnost hřibů modrákůPodobně se zachovají také:

Modráci patří mezi jedlé houby, ale také se mezi nimi mohou vyskytnout nejedlé nebo jedovaté houby. Proto si musíte být vždy jistí, že se jedná o správnou houbu, abyste se vyhnuli nepříjemnostem a zdravotním potížím.

Kde se modrák vyskytuje?

Hřib koloděj je teplomilný, proto ho naleznete především v listnatých lesích. Velmi se mu daří třeba v dubovém lese. Nalézt jej můžete pod habry, lískami, lípami, buky, ale i břízami. To ale není vše. Klidně jej můžete nalézt i na zahradě nebo v parku. Kam na hřiby koloděje? Poradíme v článku "kam na houby".

Modrák roste hlavně v létě a na podzim. Rozšířený je po celé Evropě, tudíž i když si vyjedete do zahraničí na dovolenou, můžete si z něj připravit chutný pokrm.

Modrák a jeho léčivé účinky

Houby by měly patřit do našeho jídelníčku, jelikož jsou velmi zdravé. Je v nich obsaženo velké množství bílkovin, aminokyselin a nerostných solí. Hřib obsahuje i minerální látky jako jsou: 

  • vápník
  • fosfor
  • železo
  • mangan
  • měď

Proto zařaďte houby častěji do svého jídelníčku, abyste podpořili svoje zdraví.

koloděj1

Hřib koloděj - recepty 3x jinak

Tento modrák se perfektně hodí do polévek, omáček a zachutná i v kombinaci s těstovinami, masem nebo ve směsi s dalšími houbami. Jestli si ho chcete uchovat po celý rok, lze jej také nakrájet na kousky, usušit a ponechat na jindy. Chcete se o hřibu koloději dozvědět víc? Přečtěte si náš ATLAS HUB.

Guláš z hřibu koloděje

Ingredience

  • 250 g hřibu
  • 100 g cibule
  • 2 brambory
  • Sůl, pepř a kmín
  • Olej
  • Sladká a pálivá paprika
  • Hladká mouka
  • 2 l vývaru

Guláš z hřibu koloděje - postup

  1. Houby nejprve důkladně očistíme a nakrájíme na malé kousky.
  2. Poté nakrájíme cibulku a na oleji osmahneme do zlatova.
  3. K tomu všemu přidáme sladkou i pálivou papriku, kmín, pepř i sůl.
  4. Zalijeme vývarem, který si zahustíme 2 lžícemi hladké mouky.
  5. Přidáme oloupané a nakrájené brambory.
  6. Poté vaříme ještě asi 30 minut, dokud brambory nezměknou.
  7. Guláš z hřibu koloděje můžeme podávat s pečivem, a to například s opečenou bagetkou na másle s bazalkou.

Vepřová panenka s modrákem

Ingredience

  • 5 kousků vepřové panenky
  • 500 g hřibu
  • 1 cibule
  • 1 mrkev
  • Pepř a sůl
  • Olivový olej
  • 2 lžíce kečupu
  • Česnek
  • Hořčice
  • Rozmarýn

Vepřová panenka s modrákem - postup

  1. Na pánev dáme olivový olej a nakrájenou cibuli a mrkev.
  2. Až začne cibule sklovatět, přidáme očištěný hřib, který si nakrájíme na malé kousky. Poté přidáme sůl, pepř, 2 lžíce kečupu a trochu vody. Vše vaříme do té doby, než se voda neodpaří.
  3. Mezitím si připravíme panenku, kterou zbavíme zbytečných blan. Panenku potřeme česnekem, hořčicí, olivovým olejem a posolíme.
  4. Poté ji zprudka ze všech stran na olivovém oleji opečeme a dáme do zapékací mísy.
  5. Pečeme v troubě, kterou jsme si předehřáli na 180°C a pečeme 10 minut. Pak panenku obrátíme na druhou stranu a přidáme několik snítek rozmarýnu a necháme dalších 20 minut dopéct.
  6. Panenku servírujeme s modrákem, můžeme dle chuti přidat také brambory nebo jinou oblíbenou přílohu.

hřib koloděj_recept

Houbová směs na špagety

Ingredience

  • Špagety
  • 300 g hub
  • 300 g mletého masa
  • 4 stroužky česneku
  • 1 cuketa
  • 1 cibule
  • Sladká paprika
  • Sůl a pepř
  • Protlak
  • Olivový olej

Houbová směs na špagety - postup

  1. Nejprve na oleji do zlatova osmažíme najemno nakrájenou cibuli.
  2. Poté přidáme na kostičky nakrájenou cuketu, kterou jsme si před tím naložili do olivového oleje se sladkou paprikou a posolili.
  3. Do pánve dáme očištěné a na plátky nebo kostičky nakrájené houby, které jsme si osolily. Vše dusíme do měkka pod pokličkou.
  4. Na další pánvi si na olivovém oleji opečeme mleté maso.
  5. Až bude opečené, přidáme podušené houby s cuketou, pořádně promícháme a dochutíme protlakem, prolisovaným česnekem, sladkou paprikou, pepřem a solí.
  6. Touto houbovou směsí nakonec přelijeme špagety a podáváme na stůl.

VELKÝ HOUBOVÝ SERIÁL

Přečtěte si i ostatní díly našeho velkého houbového seriálu. 

  1. díl: HŘIB KOVÁŘ - Neoblíbenější česká houba
  2. díl: SMRŽ - Netradiční pochoutka
  3. díl: BEDLA VYSOKÁ - Oblíbená česká klasika
  4. díl: VÁCLAVKY - Nejlepší houbový guláš
  5. díl: KLOUZEK: Slizká, ale chutná houba
  6. díl: RYZEC - Houba s vytékajícím mlékem
  7. díl: PÝCHAVKA - Houba, kterou si nespletete
  8. díl: ŽAMPIONY: Nejprodávanější houba  
  9. díl: ČIRŮVKA: Velmi chutná květnová houba
  10. díl: MODRÁK: Modrající hřiby, které chutnají
  11. díl: KOLODĚJ: Fascinující modrák
  12. díl: HŘIB SATAN: Nebezpečně jedovatá houba
  13. díl: LIŠKY: Houby oblíbené v italské kuchyni 
  14. díl: MUCHOMŮRKA RŮŽOVKA: Výtečná jedlá houba
  15. díl: KŘEMENÁČ: Nejvyhledávanější houba
  16. díl: HŘIB SMRKOVÝ: Nejoblíbenější houba
  17. díl: KOZÁK: Houba vyskytující se pod břízami
  18. díl: HLÍVA ÚSTŘIČNÁ - Léčivá houba na imunitu
  19. díl: JIDÁŠOVO UCHO - Exotická křupavá houba
  20. díl: HŘIB DUBOVÝ - Skvost houbařského košíku
  21. díl: HŘIB ŽLUTOMASÝ - Lidově hřib babka


Diskuse k článku

  • Jana K.

    10:37 20. 8. 2023 0
    Guláš z koloděje:
    1. z postupu se zcela vytratily houby
    2. na 250 g hub 2l vývaru? To bude hodně řídká houbová bramboračka...

Lunární kalendář

ÚTERÝ 22. 04. 2025
vodnář
Měsíc putuje ve znamení Vodnáře a je v ubývající fázi. Vodnář působí na lýtka, kotníky a žíly. Nezatěžujte nohy dlouhým chozením a stáním. Vhodný den…
více o tomto dni
STŘEDA 23. 04. 2025
vodnář
Měsíc putuje ve znamení Vodnáře a je v ubývající fázi. Vodnář působí na lýtka, kotníky a žíly. Nezatěžujte nohy dlouhým chozením a stáním. Vhodný den…
více o tomto dni
ČTVRTEK 24. 04. 2025
ryby
Měsíc putuje znamením Ryb, je v ubývající fázi. Ryby mají vliv na chodidla a prsty u nohou. Udělejte si čas na jejich koupel a masáž. Věnujte se…
více o tomto dni
PÁTEK 25. 04. 2025
ryby
Měsíc putuje znamením Ryb, je v ubývající fázi. Ryby mají vliv na chodidla a prsty u nohou. Udělejte si čas na jejich koupel a masáž. Věnujte se…
více o tomto dni
SOBOTA 26. 04. 2025
beran
Měsíc ubývá a putuje ve znamení Berana. Beran ovlivňuje hlavu, obličej, mozek, oči, nos a životní sílu. Trpíte-li na migrény, pijte hodně čisté vody…
více o tomto dni
NEDĚLE 27. 04. 2025
beran
Měsíc putuje ve znamení Berana, dnes je novoluní. Beran ovlivňuje hlavu, obličej, mozek, oči, nos a životní sílu. Pokud trpíte na migrény, pijte…
více o tomto dni
PONDĚLÍ 28. 04. 2025
býk
Měsíc přibývá a putuje ve znamení Býka, který má vliv na oblast krku a ovlivňuje také čich a chuť. Chraňte dnes svůj krk šálou, kloktejte bylinné…
více o tomto dni

Dobrý kontakt k tématu

Uzeniny Příbram, a.s.
Společnost Uzeniny Příbram, a. s. je český…
HANAGRAIN J.T.J. s.r.o.: partner pro obchod se zemědělskými komoditami
Společnost HANAGRAIN J.T.J. s.r.o. se již od roku 1991…

Karmický vztah nebo opravdová láska? Naučte se je od sebe rozeznávat

Krasny den prosim ohledne karmickeho vztahu o kterem jsem predvedcena ze existuje protoze jsem ho zazila, je...

Třinácté znamení Hadonoš: Jste narození v jiném znamení zvěrokruhu?

ja jsem hadonos, nikdy jsem se necitila jako ulitly strelec, vzdycky me to tahlo k lecitelstvi (neplest si s a...

Třinácté znamení Hadonoš: Jste narození v jiném znamení zvěrokruhu?

to jsem presne ted po precteni rekla manzelovi, celkem slusna spolecnost :)

Ovlivňuje bydlení naše duševní zdraví?

Skvělý článek, který připomíná, jak zásadní je prostředí, ve kterém žijeme, pro naše duševní zdraví. Právě v d...

Hodí se tepelné čerpadlo do starého domu?

Když jsme řešili vytápění našeho starého domu, tepelné čerpadlo bylo jednou z možností . :) Nakonec jsme šli d...

Nabídka rychlé a nebankovní půjčky pro každého do 24 hodin

Bez ohledu na vaši finanční situaci vám poskytnu spolehlivou a rychlou finanční pomoc v r...

EXPRESNÍ PŮJČKY DO 30 MINUT

Půjčky s ručením na směnku i pro problémové klienty. Půjčka od soukromé osoby bez pod...

Nabídka rychlé a nebankovní půjčky pro každého do 24 hodin

Půjčky s ručením na směnku i pro problémové zákazníky. Půjčka od fyzické osoby bez ...
Zobrazit všechna témata

5 chyb, kvůli kterým můžete snadno a rychle zničit váš vztah

Vztahy jsou křehké a i malá nedorozumění mohou způsobit jejich postupné rozpadání. Mnozí se však často dopouštějí chyb, které mohou mít okamžité a devastující následky. Od nedostatku komunikace po neschopnost r...

Jarní květiny ve váze: Tipy, jak je udržet krásné a čerstvé co nejdéle

Čerstvé květiny na jaře jsou symbolem ožívající přírody a radosti. Aby jejich krása vydržela co nejdéle, je důležité věnovat jim správnou péči. Poradíme vám, jak udržet čerstvé řezané květiny co nejdéle při živ...

11x alternativní mouka na pečení: Druhy, které byste měli rozhodně vyzkoušet

Chcete oživit své pečení a objevit nové chutě? Alternativní mouky nabízejí nejen zajímavé aroma, ale i řadu zdravotních benefitů. Ať už hledáte bezlepkovou variantu nebo jen chcete experimentovat, existuje mnoh...

Ješitnost se netýká jen mužů. Jak ovlivňuje náš život?

Tradičně je ješitnost připisována mužům, avšak velice běžně ji můžeme vídat i u ženského pohlaví. Znáte ve svém okolí někoho, kdo je ješitný? Pak možná tušíte, v čem tkví tato často negativně vnímaná povahová v...

Vzdělávání v jednotřídních školách: Proč je osobní přístup klíčem k úspěchu

Vzdělávání v jednotřídních školách přináší mnoho výhod, nejen bližší přístup učitelů k dětem, ale také jejich rozvoj a zvýšení socializace. Co konkrétně jednotřídní školy a školky nabízejí? A proč by právě toto...

Ergoterapie jako cesta k lepšímu a kvalitnějšímu životu

Už jste někdy slyšeli o ergoterapii? Je to obor, který lidem pomáhá překonávat různé zdravotní problémy, aby mohli znovu vykonávat každodenní činnosti. Ať už jde o zranění, nemoc nebo zhoršení pohybových schopn...

Velikonoční pondělí: Oslavy jara, života a tradic

Velikonoční pondělí je dnem plným tradic, které mají kořeny v dávných pohanských i křesťanských rituálech. Kromě tradiční pomlázky a barvení vajíček nechybí obchůzky koledníků nebo polévání vodou. A chybět samo...

Bezlepkový banánový chlebíček

Začněte tím, že si předehřejte troubu na 170 až 190 °C a smícháte si v míse tyto ingredience – rozmačkané banány, rozpuštěné máslo, krystalový cukr, vejce a vanilkový extrakt. V dalším kroku pak přidejte bezlep...

Línání u psů je na jaře běžné. Kdy ale zbystřit?

S příchodem jara se chovatelé potýkají s nadměrným línáním u psů. Toto „shazování“ srsti není nic nenormálního a obvykle ustane do jednoho až dvou měsíců. Pejskové se tak zkrátka připravují na teplejší sezónu. ...

Cévní mozková příhoda: Boj s časem

Příčiny vzniku cévní mozkové příhody jsou dvojího typu: Prvním typem je takzvaná hemoragická cévní mozková příhoda. K hemoragické cévní mozkové…

Na vlastní kůži: Hydrocolon terapie vyčistí střeva a nastartuje detoxikaci. Skutečně to funguje?

Otázka, která mi vrtala hlavou už pěknou řádku let. Ale přece si nepůjdu někam jen tak nechat vypláchnout tlusté střevo. Co když m...

Život je jako jízda na horské dráze. Jednou jsi nahoře a pak dole

Novej rok 2025 je v plnym běhu a zima ve svym středu. Zanedlouho tu bude jaro, který mám spojený s takovou pohodou - pro mě je jaro znamením nový naděje a větší energie. Zpátky ale do přítomnosti. To, co mi připravil začátek roku, jsem si ani ve snu nedokázala představit.