Zapečené plněné žampionové kloboučky
Ingredience
- velké žampiony: {5}
- špenát: 50 g
- jarní cibulka: {1,5}
- slanina: 50 g
- oblíbený strouhaný sýr: 75 g
- smetana ke šlehání: 1 PL
- kousek másla
- česnek: {2}
- mletý muškátový oříšek
- čerstvá petrželka k podávání
KL - Kávová lžička, PL - Polévková lžíce
Zapečené plněné žampionové kloboučky - recept
Nejprve si očistíme žampiony. Odkrojíme stopky a vnitřek vydlabeme, nejlépe to jde malou lžičkou nebo vykrajovačem na meloun. Houby si dáme stranou a připravíme si náplň na zapečené plněné žampionové kloboučky. V hrnci si do zlatova opečeme pokrájenou anglickou slaninu. Po chvíli k ní přidáme najemno nakrájené jarní cibulky a kousek másla. Opékáme a po třech minutách přidáme najemno nasekaný špenát. Špenátovou směs osolíme, opepříme, přidáme jemně mletý muškátový oříšek a prolisované stroužky česneku. Přilijeme dvě lžíce smetany ke šlehání a necháme probublávat, dokud smetana nezredukuje a špenát nebude měkký.
Nakonec musíme žampiony naplnit. Do každého žampionu dáme lžíci špenátové směsi, důkladně uhladíme a na vrch dáme lžíci strouhaného sýra. Zapečené plněné žampionové kloboučky pečeme na 190 stupňů asi 20-25 minut, dokud nebudou úplně měkké a sýr se nerozpustí. Podáváme posypané čerstvou petrželkou jako lehkou večeři. Zapečené plněné žampionové kloboučky budou také skvělé s lehkým zeleninovým salátem z rajčat, salátové okurky a jarní cibulky.
Diskuse k receptu: 0 příspěvky.