Sofríto
Ingredience
- hovězí maso (kližka): 500 g
- hovězí vývar: 375 ml
- slunečnicový olej dle potřeby
- česnekové stroužky: 2 ks
- rozmarýn: 1 snítka
- červený vinný ocet: 1 lžička
- bílý vinný ocet: 1 lžička
- suché bílé víno: 75 ml
- čerstvá petrželka
- olivový olej dle potřeby
- sůl a pepř dle chuti
- hladká mouka dle potřeby
KL - Kávová lžička, PL - Polévková lžíce
Sofríto – recept
Nejprve si nasekejte loupané česnekové stroužky. Poté nakrájejte najemno nať petrželky a stonky vložte do hlubokého hrnce. Dále si očistěte kližku a nakrájejte ji na plátky. Ty pak osolte, poklepejte paličkou a obalte v hladké mouce. Nyní si k ruce vezměte větší pánev a na ní rozpalte slunečnicový olej. Na něm osmahněte dozlatova z obou stran maso, pak jej vyjměte a dejte stranou. K výpeku přilijte trochu olivového oleje a na něm následně krátce opékejte česnek a petrželovou nať. Nakonec vše přelijte bílým vínem, vinným octem (červeným i bílým) a ochuťte pepřem. Směs provařte asi minutu až dvě a odstavte z plotny.
Na petrželové stonky nyní poklaďte opečené maso, rozmarýn, přelijte ingredience sosem z pánve, promíchejte a doplňte hovězím vývarem. Vše přiklopte poklicí a duste na mírném plamenu asi hodinu. K Sofrítu podávejte ideálně vařené brambory. Dobrou chuť!
Diskuse k receptu: 0 příspěvky.