Žampión lesní / Agaricus sylvaticus/
▪ Žampión lesní - vzhled
Klobouk je široký 3 - 9 cm, v mládí polokulovitě sklenutý, později zvoncovitý až ploše rozložený, na bělavě bledém podkladu hustě pokrytý tmavě hnědočervenými šupinkami; málo masitý, dosti křehký.
Třeň bývá dosti dlouhý 3 - 10 cm, široký 1 - 2 cm, bělavý, na poraněných místech červenající až hnědnoucí, hladký nebo dole jen mírně šupinatý, na bázi ztluštělý do malé hlízy. Pod kloboukem nese odstálý, tenký a většinou tmavší prsten.
Dužnina bývá bělavá, na řezu a po dotyku se ihned zbarvuje živě červeně; tato barva se dále mění v červenohnědou až hnědou. Chuť i vůně jsou houbové, ale dosti specifické.
▪ Žampión lesní - výskyt
Žampión lesní roste hojně ve smíšených lesích, hlavně však ve smrčinách, a to od července do října.
▪ Žampión lesní - vliv na zdraví
Žampióny jsou velmi oblíbené pro svoji příjemnou chuť. K přípravě jídel se jich začalo používat začátkem 20. století a od té doby jejich popularita vzrůstá. Žampióny obsahují 2 % plnohodnotných proteinů, tedy přibližně stejně jako brambory, jen s tím rozdílem, že obsahují méně než třetinu kalorií (25 kcal/100 g). Pokud se ale osmaží, množství kalorií se podstatně zvýší. Jsou bohaté na vitamin B1, B2, niacin a kyselinu listovou, jakož i na draslík, fosfor, železo a stopové prvky. Chudé jsou na vitamin C, vápník, provitamin A a vitamin E. Jsou těžko stravitelné, což je způsobeno obsahem chitinu a tím, že jejich proteiny jsou bohaté na nukleové kyseliny. Nedoporučují se při dně.
▪ Žampión lesní - možnosti využití
Žampión lesní je jedlá, dosti chutná houba, vhodná k jídlu ve všech úpravách. Je možné z ní připravovat různé pokrmy nebo jí dát pod maso, příp. menší plodnice naložit do octového nálevu. Tato pečárka má charakteristickou vůni a chuť, a proto ji používáme raději ve směsích. Zaměnit ji můžeme pouze s jedlými druhy pečárek, popř. s bedlou červenající. Žampión lesní téměř nemá lidová jména, neboť se ještě běžně nesbírá.
▪ Žampión lesní - recept
Plněné žampióny
300 g žampiónu (cca 4 - 5 hub)
sůl a pepř
1 cibule
2 vajíčka
plátkový sýr
Očistíme žampióny, odloupneme nožičku a malou lžičkou vydlabeme vnitřek, který si uschováme do misky. Uděláme smaženici - cibuli nakrájenou na kostičky necháme zesklovatět na oleji, přidáme houby, sůl a pepř. Smažíme cca 3 min. a nakonec přidáme vajíčka. Touto směsí naplníme žampiony, dáme do zapékací misky, podlijeme trochou vody a pečeme při 200 stupních. Po 15 minutách na každý kousek položíme plátek sýra a ještě 3 minutky zapečeme.
Diskuse k článku
RE : Žampión lesní / Agaricus sylvaticus/