Potřebujete se zahřát dobrým jídlem? Uvařte si zahřívací nedělní oběd
Přemýšlíte, co dnes přichystat rodině k obědu? Máme pro vás pět jedinečných tipů na nedělní oběd, který vám udělá dobře na těle i na duši a navíc vás v těchto dnech i zahřeje. Pochutnejte si na verzi z masem nebo bez něj. Dobrou chuť!
Zahřívací nedělní oběd: Kuřecí prsa s citrónem na zázvoru
Přísady:
- 800 g kuřecích prsou
- 2 šalotky
- 2 cm zázvoru
- kůra z 1 citrónu
- šťáva z 1–2 citrónů
- 50 ml kuřecího vývaru
- 3 lžíce suchého bílého vína
- 3 lžíce tmavé sójové omáčky
- 2 lžíce medu
- mořská sůl
- olej
Příprava:
Ořechová másla jsou ideální svačinou pro sportovce! Obsahují zdravé tuky i bílkoviny
Jste diabetik? Nedělní večeře bude zdravá a rychlá. Připravíte ji skutečně za pár chvil!
Zdravá svačina (nejen) na neděli. Připravte slané i sladké dobroty. Pochutná si na nich celá rodina
Nejprve nachystáme kuřecí prsa na nedělní oběd. Nakrájíme je na menší kostky. Osolíme a zakápneme olejem. Přikryjeme je a necháme během dopoledne odpočívat v lednici. Cibuli nadrobno nakrájíme a zázvor nastrouháme. Z citrónu škrabkou oškrábeme kůru a nakrájíme ji na tenké nudličky. Na pávni necháme rozpálit olej a osmahneme na něm připravenou cibuli, zázvor i citrónovou kůru. Po chvíli přihodíme naložená kuřecí prsa a rychle je opečeme. Jakmile se zatáhnou, podlijeme směs s kuřecím šťávou, kterou jsme vymačkali z citrónu. Přidáme vývar i víno. Nakonec dochutíme sójovou omáčkou i medem. Dusíme odkryté tak dlouho, než se téměř všechna tekutina vstřebá.
INSPIRUJTE SE: 15x nedělní oběd jinak: Lehký a rychlý vegetariánský oběd
Zahřívací nedělní oběd: Hovězí maso na pepři
Přísady:
- 3 lžíce oleje
- 3 lžíce nakládaného zeleného pepře
- 100 g rajčatového protlaku
- 1 větší cibule
- 4 stroužky česneku
- 100 g mraženého hrášku
- 800 g zadního hovězího
- 300 ml suchého bílého vína
Příprava:
Nejprve si na nedělní oběd nachystáme maso. Je třeba, abychom jej očistili a nakrájeli najemno. Cibuli nakrájíme na menší kostky a česnek oloupeme, očistíme a prolisujeme. Hrášek necháme povolit. Zelený pepř necháme na sítku okapat. Rozpálíme na pánvi olej a vhodíme na něj nakrájenou cibulku, restujeme. Jakmile zezlátne, přidáme k ní česnek a připravený pepř. Promícháme, přidáme maso a zalijeme vínem. Opět promícháme, snížíme plamen a přikryjeme pokličkou. Necháme doměkka dusit. Jakmile bude maso hotové, přidáme do omáčky rajčatový protlak a podle chuti osolíme a opepříme. Na konci vaření přihodíme i hrášek. Promícháme a nedělní oběd podáváme s libovolnou přílohou.
OCHUTNEJTE: 3x rychlý nedělní oběd alá pizza
Zahřívací nedělní oběd: Omáčka z hlívy ústřičné
Přísady:
- 500 g hlívy ústřičné
- 1 velká cibule
- 2 mrkve
- 1 bobkový list
- drcený kmín
- mletý černý pepř
- mořská sůl
- smetana na vaření
- citrónová šťáva
- ½ lžíce cukru
- 2 lžíce hladké mouky
- zeleninový vývar
Příprava:
Cibuli na nedělní oběd nakrájíme nadrobno. Stejně tak i hlívu. Vhodíme obojí na rozpálený olej a orestujeme. Po chvíli podlijeme zeleninovým vývarem a přidáme i všechno přichystané koření. Přikryjeme pokličkou a chvíli dusíme. Mezitím nastrouháme najemno mrkev a přihodíme ji k dusící se směsi. Jakmile bude hlíva i mrkev zcela měkká, smícháme smetanu s moukou, promícháme a nalijeme ke směsi. Zhruba 8 minut povaříme. Nakonec dochutíme za pomocí citrónové šťávy, cukry, soli a pepře. Omáčka se hodí třeba na těstoviny.
NEPROPÁSNĚTE: 20 tipů na rychlý nedělní oběd pro celou rodinu
Zahřívací nedělní oběd: Chilli con carne
Přísady:
- 150 g červených fazolí
- hovězí vývar
- 50 g kvalitní šunky
- mletý kmín
- 40 g oleje
- česnek podle chuti
- oregano
- mořská sůl
- červená paprika
- 500 g mletého hovězího
- 4 rajčata
- 2 chilli papričky
Příprava:
Nejprve si namočíme fazole. Případně si tento krok můžeme zkrátit tím, že koupíme již hotové fazole v nálevu v plechovce nebo zavařené ve sklenici. Na pánvi rozpálíme olej a dáme na něj mleté hovězí maso. Chvíli restujeme, pak jej podlijeme připraveným hovězím vývarem. Maso dáme bokem. Na pánev opět dáme trochu oleje a orestujeme cibulku. Jakmile zezlátne, přidáme k ní nadrobno nakrájená rajčata, po chvíli i šunku. Nakonec přidáme fazole a promícháme. Přidáme veškeré koření a nakonec vrátíme zpět i maso. Promícháme a můžeme podávat. Jako nedělní oběd třeba s rýží. Na večeři si můžete chilli con carne dát třeba jen s plátkem chleba.
Zahřívací nedělní oběd: Sekaná z pohanky
Přísady:
- 3 hrnky uvařené pohanky
- 2 šálky vařené čočky
- 2 lžíce lněných semínek
- ½ hrnku vody
- 1 velká cibule
- 5 lžic špaldové mouky
- 4 lžíce otrub
- 5 stroužků česneku
- 1 lžička himalájské soli
- ½ lžičky oregana
- 1 lžička majoránky
- 2 lžíce oleje
Příprava:
Nejprve je třeba zaměřit svoji pozornost na lněné semínko. To v receptu nahradí vejce, tedy bude fungovat jako pojivo. Aby tomu tak bylo, je však třeba semínko ideálně lehce podrtit, zalít vodou a nechat alespoň čtvrt hodiny nabobtnat. Jakmile je hotovo, přidáme k němu všechny ostatní ingredience a směs důkladně promícháme. Na plech dáme pečící papír a na něj hmotu rozetřeme. Sekanou pečeme v troubě rozpálené na 170 stupňů zhruba 35-40 minut.
JE LIBO RADĚJI NĚCO JINÉHO NA NEDĚLNÍ OBĚD?
Připravte si lehký letní salát na nedělní oběd 6x jinak
Nedělní oběd: Kustovnice na talíři chutná skvěle a navíc je zdravá
Elixír mládí na talíři? Na nedělní oběd vám naservírujeme dobroty pro udržení stálé krásy
30 tipů na zdravý a rychlý oběd do 30 minut: Co uvařit k obědu, když není času nazbyt?
Podzimní rychlý zdravý oběd, který zahřeje
Oběd z jednoho pekáče: 5 receptů, které zvládne i začátečník
Autor článku: Monika Poledníková
Diskuse k článku