Připravte si bylinkový nedělní oběd z toho, co si venku nasbíráte
Nedělní oběd by měl být nevšední. Tak co si tentokrát připravit něco netradičního zdravého? A vlastnoručně nasbíraného. Vyrazte ven na dopolední procházku, posbírejte ingredience a pusťte se do přípravy jídla. Takový nedělní oběd vám zaručeně udělá dobře!
Vždy je dobré pamatovat si pravidlo, že pro kuchyňskou úpravu sbíráme na jaře první výhonky rostlin, později pak jen ty nejmladší vrcholky a listy. Dobře je propereme a pokud nás například kopřiva při krájení hodně pálí, krátce ji spaříme vroucí vodou. Tento nedělní oběd vám dodá sílu na spoustu dalších dní.
Nedělní oběd: Kopřiva na talíři
V jarním jídelníčku by právě kopřiva měla hrát prim. Teď na jaře je to jeden z prvních přirozených zdrojů vitamínů (zejména vitamínu C) a minerálů (především pak železa a vápníku). Z kopřiv připravíme výborný špenát, jarní zelenou polévku, nasekané lístky kopřivy můžeme přidávat do nádivek, omelet či do omáček. Ostatně, ochutnejte sami.
20 tipů na rychlý nedělní oběd pro celou rodinu
15x nedělní oběd jinak: Lehký a rychlý vegetariánský oběd
Jste diabetik? Nedělní večeře bude zdravá a rychlá. Připravíte ji skutečně za pár chvil!
Nedělní oběd: Barevná polévka
Přísady:
- 1 l zeleninového vývaru
- 1 hrst nakrájené a spařené kopřivy
- 1 hrst nadrobno nasekaného popence a pampeliškových listů
- 1 menší nakrájenou brokolici
- 1 na malé kousky nakrájenou mrkev
- hrst nudlí
- pampeliškové květy a popencové květy na ozdobu
- pepř
Příprava:
Do studené vody dáme bujon, brokolici a mrkev. Vaříme asi deset minut. Čtyři minuty před koncem vaření přidáme kopřivu, nudle a špetku pepře. Pro ochucení můžeme (ale nemusíme) ke konci vaření přidat jedno rozmíchané vejce. Polévku ozdobíme pampeliškovými květy, případně i popencovými kvítky. Je to rychlý nedělní oběd.
Nedělní oběd: Bramborová polévka s kopřivami
Přísady:
- 300 g brambor
- 1 cibule
- 2 stroužky česneku
- 2 hrstě kopřiv
- 50 g másla
- 3 lžíce mouky
- kmín
- sůl, pepř
- petrželka na ozdobu
Příprava:
Brambory oloupeme a nakrájíme na kostičky. Cibuli oloupeme a nadrobno nasekáme. Cibuli mírně na másle osmahneme, přidáme k ní brambory a zalijeme 1 a ½ litrem osolené vody. Přidáme koření a necháme vařit. V druhém hrnci osmahneme mírně mouku. Jakmile je polévka téměř hotová, právě touto osmahnutou moukou ji zahustíme. Ještě chvíli povaříme a přidáme nadrobno nasekané kopřivy. Necháme přejít varem. Odstavíme, ozdobíme petrželkou a servírujeme.
Nedělní oběd: Jarní bramborový salát
Přísady:
- vařené krájené brambory
- olej
- ocet
- majolka
- kopřiva, pampeliška, řeřicha, popenec, šťovík, jitrocel, petržel
- cibulka
- sůl, pepř
Příprava:
Brambory na nedělní oběd uvaříme a necháme zcela zchladnout. Propasírujeme přes sítko na bramborový salát. Byliny nadrobno nasekáme, cibulku nadrobno nakrájíme. Vše přimícháme k salátu. Ochutíme olejem, octem, majolkou, solí a pepřem. Necháme v lednici pořádně zchladnout. Podáváme jako přílohu.
Nedělní oběd: Bršlicový špenát
Přísady:
- 2 lžíce másla
- 1 cibule
- 2 stroužky česneku
- 2 lžíce mouky
- 2 hrsti oprané a nasekané bršlice
- 150 ml mléka
- sůl
- špetka muškátového oříšku
- vejce
Příprava:
Na másle zpěníme nakrájenou cibuli spolu s prolisovaným česnekem a moukou. Přidáme bršlici a zalijeme mlékem. Ochutíme solí a muškátovým oříškem a krátce povaříme. Nakonec nedělní oběd zahustíme rozmíchaným vajíčkem. Jako přílohu podáváme ideálně knedlík nebo brambory.
Nedělní oběd: Hluchavkový knedlík
Přísady:
- 5 poloměkkých rohlíků
- 3 vejce
- 100 ml mléka
- 150 g šunkového salámu (nakrouhaného na hrubém struhadle)
- 1 větší hrst omytých a nasekaných hluchavek (bílé i nachové, květy i listy)
- hrubá mouka podle potřeby
Příprava:
Rohlíky nařežeme na kostky. Dáme je do větší mísy. Přidáme k nim vejce rozšlehaná v mléce, šunkový salám a připravené hluchavky. Promícháme a zasypeme dvěma lžícemi hrubé mouky. Pokud potřebujeme, můžeme konzistenci pomocí mouky dále ladit. Jakmile budeme spokojení, vytvarujeme váleček, který položíme na pečící papír. Ten by měl být vymazaný trochou másla. Pevně zavineme a konce dobře upevníme. Vložíme do většího pekáče, trochu podlijeme vodou a připravíme v troubě při teplotě 160 stupňů asi za 45 minut. V polovině pečení otočíme.
Autor článku: Monika Poledníková
Diskuse k článku