Domácí klobásy 5x jinak: Skvělá chuťovka i rychlá svačina
Domácí klobásy neobsahují žádné konzervační látky, proto jsou o dost chutnější než ty kupované. Hodit se budou nejen k rychlé večeři, ale také jako chuťovka na sváteční dny. Připravené je budete mít prakticky během několika málo minut. Vybrat si z následujících tipů můžete klobásky vepřové, kuřecí, krůtí, nebo i hovězí.
Na domácí klobásy potřebujete standardně vepřová, hovězí, či skopová střívka. My vám však přináším recepty na takové, které zvládnete i bez nich. Dokonce můžete klobásky i zamrazit a použít v momentu, kdy na ně dostanete chuť. Inspirujte se skvělými kombinacemi.
Domácí klobásy: Vepřové s česnekem a koriandrem
Na lahodné domácí klobásy z vepřového masa si připravte následující ingredience:
- mleté vepřové maso (libovější): 1 kilogram
- vepřový bůček: cca 300 gramů
- mletý koriandr (může být i jemně nasekaný čerstvý): 1 lžička
- špetku mletého muškátového oříšku
- sušený česnek: 1 lžička
- sůl: 1 lžička (nebo dle chuti)
- mletý pepř: ½ lžičky (nebo dle chuti)
Nejprve si smíchejte v míse mleté vepřové maso spolu s jemně pomletým vepřovým bůčkem, aby byly domácí klobásy šťavnatější. Dále přisypte koření, tj. mletý koriandr, špetku muškátového oříšku, mletý černý pepř, sušený česnek, osolte a opepřete. Připravenou směs vrstvěte v malých částech na potravinovou fólii a tvarujte středně velké klobásky. Ty dobře utěsněte, vložte do sáčku a nechte zamrazit. Poté domácí masové pochoutky pouze vyndáte z mrazáku, osmažíte na pánvi s trochou oleje a podáváte s čerstvým pečivem. Dobrou chuť.
Domácí klobásy: Kuřecí se sýrem
Mají vaše děti rády kuřecí maso? Pak jim zkuste připravit domácí klobásy z kuřecích prsou a sýra. S radostí si na nich pochutnají třeba na snídani a rozhodně budou pro vaše ratolesti prospěšnější, co se týká výživové hodnoty. Obstarejte si tyto ingredience k přípravě:
- kuřecí prsa: 1 kilogram
- mléko: cca 200 mililitrů
- strouhaný tvrdý sýr: asi 100 gramů (nebo dle chuti)
- vajíčko: 2 ks
- mletý černý pepř: ¼ lžičky (nebo dle chuti)
- sůl: 1 lžičku (nebo dle chuti)
- změklé máslo: 100 gramů
- koření a bylinky dle preferencí (hodit se bude třeba petrželka, libeček, červená mletá paprika, nebo česnek)
Ze všeho nejdřív je nutné pomlít si kuřecí maso. Prsa tedy nakrájejte na menší kusy, vhoďte do kuchyňského robota a semelte najemno. Poté přilijte trochu mléka, vejce, mletý pepř, sůl, změklé máslo, jemně strouhaný tvrdý sýr, bylinky a koření dle preferencí a vymíchejte homogenní směs. Tu nanášejte opět na potravinovou fólii a tvořte pevně zavázané domácí klobásy požadovaného rozměru. Ty nejprve uvařte ve vroucí vodě a pak orestujte na pánvi dle libosti (můžete i zamrazit). Podávejte s čerstvým rohlíkem, houskou, hořčicí, kečupem, nebo tatarkou. Dobrou chuť.
Domácí klobásy: Pikantní hovězí s chilli
Pokud milujete pálivá jídla, určitě vám tyto domácí klobásky z hovězího masa zachutnají. Připravte si na jejich přípravu tyto suroviny:
- hovězí krk: 700 gramů
- hovězí žebra bez kosti: 300 gramů
- malý kousek hovězího sádla
- sůl: asi 1 lžíci
- mletý černý pepř: ½ lžičky
- trochu mletého chilli (nebo dle chuti)
V první fázi si jemně pomelte pomocí mlýnku hovězí krk i žebra bez kosti. Do masové směsi pak zakomponujte i trochu hovězího loje, aby nebyly domácí klobásy vysušené. Dále hovězí osolte, opepřete a přisypte mleté chilli koření dle chuti. Všechny suroviny pečlivě promíchejte rukama. Hmotu následně přikryjte sáčkem nebo fólií a nechte v lednici chladit alespoň 24 hodin. Po uplynutí této doby můžete začít tvořit klobásky. Buďto směsí budete plnit klasicky střívka a pak jednotlivé kusy udit v udírně, nebo lze postupovat obdobně jako v předešlých receptech. Maso navrstvíte do kousku potravinové fólie, zabalíte do tvaru menší klobásy, pevně utáhnete, aby uvnitř nezůstal vzduch a dáte vařit do vody. Nakonec klobásy vyjměte z obalu a osmahnete dle potřeby na tuku. Možné je masovou pochoutku z hovězího masa zapékat i v troubě. Přejeme vám dobrou chuť.
Domácí klobásy: Krůtí s aromatickými bylinkami
Domácí klobásy mohou být i jemné a dietní, tak jako v případě těch krůtích s bylinkami. Jejich přípravu zvládnete také hravě během pár minut. Připravte si tyto ingredience:
- krůtí prsa: 1 a ¼ kilogramu
- vaječný bílek: 1 kus
- jarní cibulka (jemně nasekaná): 2 až 3 lžíce
- sušená petržel: cca 2 lžíce (nebo dle chuti)
- sušená majoránka: ½ lžičky
- sušená mletá šalvěj: ½ lžičky
- sůl a mletý pepř dle chuti
V kuchyňském robotu si pomelte najemno krůtí prsa. Pak je v míse smíchejte s vaječným bílkem, bylinkami, osolte, opepřete dle preferencí a rukama tvořte asi tři centimetry dlouhé a dva centimetry široké domácí klobásy. Ty opékejte dozlatova na troše slunečnicového oleje (lze použít i máslo). Podávejte dle libosti s čerstvým pečivem, nebo s vařeným bramborem a zeleninovým salátkem. Dobrou chuť.
Domácí klobásy: Telecí s bílým vínem
Velice delikátní jsou pak domácí klobásy z telecího masa, ovoněné bílým vínem. Takovými můžete bez obav pohostit i rodinnou návštěvu. Na jejich přípravu budete potřebovat:
- telecí hřbet: cca 600 až 700 gramů
- suché bílé víno: 100 mililitrů
- šalotka: 1 kus
- sůl a mletý pepř dle chuti
- čerstvá šalvěj: 2 až 4 lístky (nebo dle chuti)
Telecí hřbet si pokrájejte na menší kusy a pomelte mlýnkem (můžete však i nasekat ostrým sekáčkem či nožem). Maso pak promíchejte v míse se suchým bílým vínem, jemně nasekanou šalotkou a šalvějovými lístečky. Dále dosolte, opepřete a rukama důkladně všechny ingredience propojte. Ze směsi následně tvarujte klobásky podle preferencí. Ty opékejte na pánvi s trochou oleje dozlatova ze všech stran. Podávejte s bílým chlebem, bagetkou a čerstvou zeleninou. Hodit se budou i studené omáčky a dipy. Přejeme vám dobrou chuť.
Autor článku: Iveta Berezkinová
Diskuse k článku