Domácí klobásy mohou být skvělou chuťovkou ve sváteční dny.

Domácí klobásy 5x jinak: Skvělá chuťovka i rychlá svačina

Domácí klobásy neobsahují žádné konzervační látky, proto jsou o dost chutnější než ty kupované. Hodit se budou nejen k rychlé večeři, ale také jako chuťovka na sváteční dny. Připravené je budete mít prakticky během několika málo minut. Vybrat si z následujících tipů můžete klobásky vepřové, kuřecí, krůtí, nebo i hovězí.

Na domácí klobásy potřebujete standardně vepřová, hovězí, či skopová střívka. My vám však přináším recepty na takové, které zvládnete i bez nich. Dokonce můžete klobásky i zamrazit a použít v momentu, kdy na ně dostanete chuť. Inspirujte se skvělými kombinacemi.

Domácí klobásy: Vepřové s česnekem a koriandrem

Na lahodné domácí klobásy z vepřového masa si připravte následující ingredience:

Čtěte také:

Kapustová polévka s brambory a klobáskou

  • mleté vepřové maso (libovější): 1 kilogram
  • vepřový bůček: cca 300 gramů
  • mletý koriandr (může být i jemně nasekaný čerstvý): 1 lžička
  • špetku mletého muškátového oříšku
  • sušený česnek: 1 lžička
  • sůl: 1 lžička (nebo dle chuti)
  • mletý pepř: ½ lžičky (nebo dle chuti)

Nejprve si smíchejte v míse mleté vepřové maso spolu s jemně pomletým vepřovým bůčkem, aby byly domácí klobásy šťavnatější. Dále přisypte koření, tj. mletý koriandr, špetku muškátového oříšku, mletý černý pepř, sušený česnek, osolte a opepřete. Připravenou směs vrstvěte v malých částech na potravinovou fólii a tvarujte středně velké klobásky. Ty dobře utěsněte, vložte do sáčku a nechte zamrazit. Poté domácí masové pochoutky pouze vyndáte z mrazáku, osmažíte na pánvi s trochou oleje a podáváte s čerstvým pečivem. Dobrou chuť.

Domácí klobásy: Kuřecí se sýrem

Mají vaše děti rády kuřecí maso? Pak jim zkuste připravit domácí klobásy z kuřecích prsou a sýra. S radostí si na nich pochutnají třeba na snídani a rozhodně budou pro vaše ratolesti prospěšnější, co se týká výživové hodnoty. Obstarejte si tyto ingredience k přípravě:

  • kuřecí prsa: 1 kilogram
  • mléko: cca 200 mililitrů
  • strouhaný tvrdý sýr: asi 100 gramů (nebo dle chuti)
  • vajíčko: 2 ks
  • mletý černý pepř: ¼ lžičky (nebo dle chuti)
  • sůl: 1 lžičku (nebo dle chuti)
  • změklé máslo: 100 gramů
  • koření a bylinky dle preferencí (hodit se bude třeba petrželka, libeček, červená mletá paprika, nebo česnek)

Ze všeho nejdřív je nutné pomlít si kuřecí maso. Prsa tedy nakrájejte na menší kusy, vhoďte do kuchyňského robota a semelte najemno. Poté přilijte trochu mléka, vejce, mletý pepř, sůl, změklé máslo, jemně strouhaný tvrdý sýr, bylinky a koření dle preferencí a vymíchejte homogenní směs. Tu nanášejte opět na potravinovou fólii a tvořte pevně zavázané domácí klobásy požadovaného rozměru. Ty nejprve uvařte ve vroucí vodě a pak orestujte na pánvi dle libosti (můžete i zamrazit). Podávejte s čerstvým rohlíkem, houskou, hořčicí, kečupem, nebo tatarkou. Dobrou chuť.

Domácí klobásy jsou chutnější a zdravější.

Domácí klobásy: Pikantní hovězí s chilli

Pokud milujete pálivá jídla, určitě vám tyto domácí klobásky z hovězího masa zachutnají. Připravte si na jejich přípravu tyto suroviny:

  • hovězí krk: 700 gramů
  • hovězí žebra bez kosti: 300 gramů
  • malý kousek hovězího sádla
  • sůl: asi 1 lžíci
  • mletý černý pepř: ½ lžičky
  • trochu mletého chilli (nebo dle chuti)

V první fázi si jemně pomelte pomocí mlýnku hovězí krk i žebra bez kosti. Do masové směsi pak zakomponujte i trochu hovězího loje, aby nebyly domácí klobásy vysušené. Dále hovězí osolte, opepřete a přisypte mleté chilli koření dle chuti. Všechny suroviny pečlivě promíchejte rukama. Hmotu následně přikryjte sáčkem nebo fólií a nechte v lednici chladit alespoň 24 hodin. Po uplynutí této doby můžete začít tvořit klobásky. Buďto směsí budete plnit klasicky střívka a pak jednotlivé kusy udit v udírně, nebo lze postupovat obdobně jako v předešlých receptech. Maso navrstvíte do kousku potravinové fólie, zabalíte do tvaru menší klobásy, pevně utáhnete, aby uvnitř nezůstal vzduch a dáte vařit do vody. Nakonec klobásy vyjměte z obalu a osmahnete dle potřeby na tuku. Možné je masovou pochoutku z hovězího masa zapékat i v troubě. Přejeme vám dobrou chuť.

Domácí klobásy: Krůtí s aromatickými bylinkami

Domácí klobásy mohou být i jemné a dietní, tak jako v případě těch krůtích s bylinkami. Jejich přípravu zvládnete také hravě během pár minut. Připravte si tyto ingredience:

  • krůtí prsa: 1 a ¼ kilogramu
  • vaječný bílek: 1 kus
  • jarní cibulka (jemně nasekaná): 2 až 3 lžíce
  • sušená petržel: cca 2 lžíce (nebo dle chuti)
  • sušená majoránka: ½ lžičky
  • sušená mletá šalvěj: ½ lžičky
  • sůl a mletý pepř dle chuti

V kuchyňském robotu si pomelte najemno krůtí prsa. Pak je v míse smíchejte s vaječným bílkem, bylinkami, osolte, opepřete dle preferencí a rukama tvořte asi tři centimetry dlouhé a dva centimetry široké domácí klobásy. Ty opékejte dozlatova na troše slunečnicového oleje (lze použít i máslo). Podávejte dle libosti s čerstvým pečivem, nebo s vařeným bramborem a zeleninovým salátkem. Dobrou chuť.

Domácí klobásy: Telecí s bílým vínem

Velice delikátní jsou pak domácí klobásy z telecího masa, ovoněné bílým vínem. Takovými můžete bez obav pohostit i rodinnou návštěvu. Na jejich přípravu budete potřebovat:

  • telecí hřbet: cca 600 až 700 gramů
  • suché bílé víno: 100 mililitrů
  • šalotka: 1 kus
  • sůl a mletý pepř dle chuti
  • čerstvá šalvěj: 2 až 4 lístky (nebo dle chuti)

Telecí hřbet si pokrájejte na menší kusy a pomelte mlýnkem (můžete však i nasekat ostrým sekáčkem či nožem). Maso pak promíchejte v míse se suchým bílým vínem, jemně nasekanou šalotkou a šalvějovými lístečky. Dále dosolte, opepřete a rukama důkladně všechny ingredience propojte. Ze směsi následně tvarujte klobásky podle preferencí. Ty opékejte na pánvi s trochou oleje dozlatova ze všech stran. Podávejte s bílým chlebem, bagetkou a čerstvou zeleninou. Hodit se budou i studené omáčky a dipy. Přejeme vám dobrou chuť.

Autor článku: Iveta Berezkinová



Diskuse k článku

Diskuse neobsahuje zatím žádný komentář. Buďte první!

Lunární kalendář

NEDĚLE 22. 12. 2024
panna
Měsíc putuje znamením Panny, je v ubývající fázi. Panna má vliv na trávící orgány, proto doporučujeme lehkou stravu. Je vhodný den pro pečení.…
více o tomto dni
PONDĚLÍ 23. 12. 2024
váhy
Měsíc prochází znamením Vah a je v ubývající fázi. Váhy mají vliv na kyčle, játra, krev, ledviny a močový měchýř. Pokud nemusíte, tak nedělejte žádná…
více o tomto dni
ÚTERÝ 24. 12. 2024
váhy
Měsíc prochází znamením Vah a je v ubývající fázi. Váhy mají vliv na kyčle, játra, krev, ledviny a močový měchýř. Pokud nemusíte, tak nedělejte žádná…
více o tomto dni
STŘEDA 25. 12. 2024
váhy
Měsíc prochází znamením Vah a je v ubývající fázi. Váhy mají vliv na kyčle, játra, krev, ledviny a močový měchýř. Pokud nemusíte, tak nedělejte žádná…
více o tomto dni
ČTVRTEK 26. 12. 2024
štír
Měsíc putuje znamením Štíra, je v ubývající fázi. Štír má vliv na intimní oblast a močové cesty. Pijte čaje, které tyto orgány posilují, udělejte si…
více o tomto dni
PÁTEK 27. 12. 2024
štír
Měsíc putuje znamením Štíra, je v ubývající fázi. Štír má vliv na intimní oblast a močové cesty. Pijte čaje, které tyto orgány posilují, udělejte si…
více o tomto dni
SOBOTA 28. 12. 2024
střelec
Měsíc putuje ve znamení Střelce, je v ubývající fázi. Plánujte, obchodujte, investujte, cestujte, kontaktujte staré přátele. Dopřejte si masáž nohou,…
více o tomto dni

Dobrý kontakt k tématu

Ovlivňuje bydlení naše duševní zdraví?

Skvělý článek, který připomíná, jak zásadní je prostředí, ve kterém žijeme, pro naše duševní zdraví. Právě v d...

Hodí se tepelné čerpadlo do starého domu?

Když jsme řešili vytápění našeho starého domu, tepelné čerpadlo bylo jednou z možností . :) Nakonec jsme šli d...

Arganový olej

Mně se nejvíc osvědčil arganový šampon. Vlasy jsou po něm fakt jemný a hebký, a hlavn�...

Regenerace suché a jemné kůže

Dobrý den paní Matrino, dnes trh nabízí různé druhy masti, krémů a gelů a každému n�...

Regenerace suché a jemné kůže

Dobrý den, zkuste se podívat na výrobky od vabios.com, které jsou zaměřeny právě na tu ...
Zobrazit všechna témata

První společné Vánoce: Jak je prožít v harmonii a radosti

První společné Vánoce ve dvou jsou jedinečnou příležitostí k vytvoření vlastních svátečních tradic. Můžete čerpat z oblíbených rituálů z dětství a přidat nové, které budou odrážet váš společný příběh. Rozhodová...

Přemýšlíte o zútulnění bytu? Máme pro vás 7 praktických tipů od designerů

Zútulnění bytu si každý člověk představuje jinak, v konečném důsledku má ale jedno společné – v útulném domově se totiž každý cítí příjemně, uvolněně a bezpečně. Chcete-li i vy docílit jedinečné atmosféry, kter...

Jak vysvětlit větším dětem, že Ježíšek neexistuje?

Máte doma dítka, která mají tušení, že Ježíšek neexistuje? Pak se možná budete zaobírat otázkou, jak jim citlivě sdělit pravdu. Připravili jsme pro vás několik praktických tipů, díky nimž bude sdělování vánoční...

Nejlepší adventní trhy. Tipy, kam vyrazit v Česku i  v zahraničí

Je nejvyšší čas nasát pořádnou vánoční atmosféru. Koledy, svařené víno, punč, klobása na zahřátí, ale taky třeba trdelník. To všechno nabízejí tradiční adventní trhy. I když venku není sníh a rozhodně se nezdá,...

Vzdělávání v jednotřídních školách: Proč je osobní přístup klíčem k úspěchu

Vzdělávání v jednotřídních školách přináší mnoho výhod, nejen bližší přístup učitelů k dětem, ale také jejich rozvoj a zvýšení socializace. Co konkrétně jednotřídní školy a školky nabízejí? A proč by právě toto...

Bezlepkový banánový chlebíček

Začněte tím, že si předehřejte troubu na 170 až 190 °C a smícháte si v míse tyto ingredience – rozmačkané banány, rozpuštěné máslo, krystalový cukr, vejce a vanilkový extrakt. V dalším kroku pak přidejte bezlep...

Cévní mozková příhoda: Boj s časem

Příčiny vzniku cévní mozkové příhody jsou dvojího typu: Prvním typem je takzvaná hemoragická cévní mozková příhoda. K hemoragické cévní mozkové…

Na vlastní kůži: Za jediný den jsem si ušila vlastní boty. Zvládnete to taky

Ušít boty za jediný den? Nesmysl. Ruční práce, které jsou pro většinu žen relax, pro mě vždy byly noční můrou. Uháčkovala jsem jednu křivou šálu, s pletením jsem si jako levoruká nedokázala poradit a šití? Za c...

Letos pečeme na Vánoce...

Dneska se předem omlouvám těm, kteří milují Vánoce a nemůžou se jich dočkat. Protože dneska bude můj blogovej článek spíše vyhovovat těm, co je neslaví anebo nechtějí slavit pro letošek. Já se na ně vždycky těšila, ale vlivem okolností je slavit vlastně letos ani nechci...