Jste diabetik? Nedělní večeře bude zdravá a rychlá. Připravíte ji skutečně za pár chvil!
Diabetik musí pečlivě přemýšlet o svém jídelníčku. Pro dnešek jsme se zamysleli za vás a sestavili pro vás nedělní večeře, které vám jistě přijdou vhod. Vyberte si hned z několika jídel. Pochutnáte si nejen vy, ale celá vaše rodina. Za to vám ručíme.
Nedělní večeře bude luxusní! Pochutnáte si a zároveň uděláte i něco pro své zdraví. Přesto, jako diabetik, si projděte seznam použitých ingrediencí a vybírejte recept v závislosti na svém zdravotním stavu. Věříme však, že použité ingredience jsou vybrány tak, aby vám jídlo prospívalo. Tak dobrou chuť!
Nedělní večeře: Zapečené fazolky pro diabetiky
Přísady:
Ájurvéda pomohla pacientovi s podporou léčby cukrovky 2. typu
Kořen pampelišky čistí játra a ledviny a pomáhá při hubnutí i cukrovce
Minerály v kostce: Téměř neznámý prvek vanad. Opravdu může pomoci diabetikům?
- 120 g sterilovaných fazolek
- 15 g oleje
- 10 g hladké mouky
- 1 dcl mléka
- 20 g eidamského sýra
- 1 vejce
- sůl
Příprava:
Fazolky překrájíme na menší kousky. Z oleje a hladké mouky připravíme světlou jíšku, zalijeme ji mlékem, osolíme a dobře povaříme. Omáčka musí být hustá. Do částečně vychladlé omáčky přidáme asi ⅔ strouhaného sýra, vmícháme žloutek a nakonec pevný sníh z bílku. Do zapékací misky dáme fazolky, přelijeme omáčkou a posypeme zbytkem strouhaného sýra. Zapékáme ve středně vyhřáté troubě asi ½ hodiny. Nedělní večeře bude lehká a zdravá! Nejen diabetik si pochutná.
Nedělní večeře: Diabetický celer po italsku
Přísady:
- 500 g celeru
- 2 lžíce citrónové šťávy
- 50 g vařeného kuřecího masa
- 100 g čerstvých žampionů
- 60 g šalotky
- 10 g oleje
- 20 g smetany ke šlehání
- 0,05 l bílého vína
- 1 drcený stroužek česneku, svazek petrželky
- sůl, mletý pepř, rozmarýn
- 1 rajče (50 g)
- 10 g strouhaného čedaru
Příprava:
Celer očistíme, opereme a nakrájíme na šest plátků. Plátky celeru oloupeme a v osolené vodě s přidáním citrónové šťávy ne déle než 10 minut vaříme, pak scedíme a necháme v teple. Vařené kuřecí maso nakrájíme na kostičky. Žampiony očistíme, opereme a nahrubo nakrájíme. Na pánvi rozehřejeme tuk, vložíme do něj oloupané šalotky, maso, žampiony a společně krátce podusíme. Zalijeme smetanou, vínem, přidáme česnek a najemno nasekanou petrželku. Krátce povaříme, aby se tekutina odpařila, ochutíme solí, pepřem, rozmarýnem a stáhneme z ohně. Mělký podlouhlý kastrol vymažeme tence olejem a rozložíme do něj plátky celeru. Na každý položíme lžičkou náplň. Rajče opereme a nakrájíme na šest koleček. Kolečka položíme na náplň celeru, vršek posypeme strouhaným sýrem a v předehřáté troubě zapékáme asi 10 minut dozlatova. Nedělní večeře pro diabetiky se může podávat!
Nedělní večeře: Platýz po mlynářsku – diabetik
Přísady:
- 600 g platýze
- 20 g oleje
- sůl
- sladká paprika
- 10 g hladké mouky
- 1 citrón
Příprava:
Tahle nedělní večeře vám zabere skutečně jen chvilku. A spokojen bude nejen diabetik. V hladké mouce smíchané se solí a mletou paprikou obalíme porce ryby, pokapeme je olejem a opečeme na grilu. Hotový pokrm ochutíme citrónovou šťávou a ozdobíme kolečky citrónu.
Nedělní večeře: Plněná rajčata pro diabetiky
Přísady:
- 4 velká tvrdá rajčata
- 120 g drůbežího masa
- 20 g rýže
- 20 g oleje
- 1 vejce
- sůl
- olej na vymazání mísy
Příprava:
Z omytých rajčat seřízneme vršky a vydlabeme dužinu. Propranou rýži podusíme doměkka v osolené vodě, smícháme s umletým drůbežím masem, osolíme, přidáme rozšlehané vejce a dobře promícháme. Vzniklou směsí naplníme vydlabaná rajčata, která přikryjeme seříznutými vršky a naskládáme do olejem vymazané varné nádoby. Podlijeme horkou vodou a pod pokličkou dusíme. Vydlabanou dužinu rozvaříme, prolisujeme a přidáme do šťávy k rajčatům. Nedělní večeře (nejen pro diabetiky) bude raz dva!
Nedělní večeře: Čekankový salát s jogurtem – ideální pro diabetiky
Přísady:
- 400 g čekanky
- 100 g jogurtu
- šťáva z 1 citrónu
- pepř, sůl
- tekuté neenergetické sladidlo
- petrželová nať
Příprava:
Nedělní večeře s extra zdravou čekankou bude hodně netradiční. Čekankové puky nakrájíme na šířku 1/2 cm a zalijeme nálevem z jogurtu a citrónové šťávy. Osolíme a opepříme. Osladíme dle chuti 3-4 kapkami sladidla. Ozdobíme nadrobno nakrájenou petrželovou natí. Diabetik by měl čekanku pravidelně do jídelníčku zařazovat, velmi prospívá.
Nedělní večeře: Cuketová pochoutka – diabetik
Přísady:
- 1 cuketa
- 1 cibule
- 3 stroužky česneku
- rajčatový protlak
- mletá paprika
- majoránka, bazalka
- olej
- sůl
- dle chuti je možné přidat mleté maso
Příprava:
Na oleji osmahneme cibuli, přidáme papriku, a protlak. Osolíme. Cuketu rozkrájíme na kostky nebo nastrouháme a dusíme 20 minut. Přidáme bylinky a česnek, necháme chvilku ustát. Lehká nedělní večeře – diabetik. Podávat ji můžete s těstovinami nebo pita chlebem.
Nedělní večeře: Diabetický kapustový nákyp
Přísady:
- 40 g pohanky
- 400 g kapusty
- 40 g cibule
- 20 g oleje
- 1 vejce
- 100 ml mléka
- 50 g uzeného tvrdého sýra
- 2 stroužky česneku
- majoránka, sůl, pepř
Příprava:
Pohanku uvaříme jako rýži. Kapustu očistíme, omyjeme, rozkrájíme na čtvrtky a krátce povaříme. V pánvi osmahneme na oleji cibuli, přidáme najemno nasekanou vařenou kapustu a krátce podusíme. Počkáme, až mírně vychladne a vmícháme uvařenou pohanku, nastrouhaný sýr a vejce. Dochutíme lisovaným česnekem i majoránkou. Osolíme a opepříme. Směsí naplníme zapékací formu vytřenou olejem a zapečeme. Tahle nedělní večeře je sytá a zdravá. Pochutná si diabetik i hubnoucí.
Nedělní večeře: Losos po francouzsku pro diabetiky
Přísady:
- 300 g lososa
- celer, mrkev, petržel
- 150 g bílého jogurtu
- česnek
- sůl
- bobkový list
- nové koření
Příprava:
Rybu omyjeme a uvaříme v marinádě z nakrájené kořenové zeleniny, nového koření, bobkového listu a soli. Prolisujeme česnek a vmícháme ho do bílého jogurtu, osolíme. Lososa dáme na talíř a přelijeme dresinkem. Jako přílohu podáváme vařené brambory a zeleninový salát. Rychlá nedělní večeře, na které si pochutná nejen diabetik.
Autor článku: Monika Poledníková
Diskuse k článku