Rozhovor: „Jedlý kelímek šetří přírodu a navíc slouží i jako chutná svačinka ke kávě,“ popisuje svůj unikátní produkt Zuzana Zvěřová
Zuzana a Miroslav. Jsou studenti Newton College Praha, kteří dva roky už pracují na projektu Jedlý kelímek. Zuzan studuje obor Globální podnikání a management a Miroslav studuje Psychologii pro manažery. Projekt Jedlý kelímek jsme vymysleli spolu, avšak nevznikl v rámci školních aktivit.
Kdy a jak vás vůbec napadlo, že byste udělali něco jako jedlý kelímek?
„S nápadem jsme přišli u nás na vysoké škole, kdy jsme chodili na kávu. A viděli jsme, kolik plastových kelímků se za celý den spotřebuje. Začali jsme tedy přemýšlet nad tím, jak lidi motivovat k tomu, aby žili ekologičtějším životem. Samozřejmě už existují různé varianty, jako například termosky. Jenže spoustě se nechce s sebou brát nádobu, kterou bude muset vymývat. Proto jsme si říkali, že nejlepší motivací lidí je jídlo. V kavárnách si často kupují cookies nebo flapjack, tak jsme si řekli, že bychom mohli vymyslet jedlé kelímky, které by byly nejenom ekologické, ale zároveň by sloužily i jako chutná svačinka nebo snídaně ke kávě.“
Pomáhá vám s projektem Jedlý kelímek nějak i škola?
„Ano, škola nám s projektem pomáhá. Například provozní ředitel naší školy je v současné době i náš mentor, který nám pomáhá například s marketingem a také po té byznysové stránce. Pokud jsme kdykoliv měli nějaké jiné otázky, například z oblasti účetnictví, vždy jsme mohli přijít za některým z vyučujících poradit se.“
Zelená káva – vyzkoušejte zázračný pomocník nejen na hubnutí
Ajurvédská káva a její výhody? Je bez kofeinu, zbaví vás stresu a zlepší koncentraci
Když se řekne “jedlý kelímek”, představím si něco jako oplatkový kelímek na zmrzlinu. Ovšem nesedí mi ty horké nápoje, které je možné do něj nalévat. Z čeho je kelímek vyrobený?
„I když se to tak z dálky může zdát, není moc podobný klasickému zmrzlinovému kornoutu. Hlavně tedy proto, že kornout na zmrzlinu je tenký. Oproti tomu náš Jedlý kelímek je pevný a je o něco tlustší. Je vyroben převážně z ovesných otrub a pšeničné mouky. Kornoutek je i mírně nasládlý, ale cukr se do nápoje neuvolňuje. Takže pokud máte rádi hořké nápoje, nemusíte se bát, kornoutek nápoj neosladí. Technologii a recepturu jsme vymýšleli a testovali opravdu dlouho. Zkoušeli jsme zpočátku palačinkové těsto, těsto na bábovku, na cukroví. Nakonec jsme našli nějaký recept z Ruska, který byl fajn, ale na to, aby fungoval, je třeba kelímek vymazat čokoládou. Což by zase způsobovalo mastné fleky v nápoji, jak by se čokoláda uvolňovala. Nakonec jsme oslovili Výzkumný ústav potravinářského průmyslu v Praze a ti nám pomohli vyvinout recept, dokonce i bezlepkovou variantu.“
Máte třeba slanou variantu kelímku? A co třeba nějaké příchutě, jsou v plánu?
„V současné době máme pouze jednu variantu a to je nasládlá varianta na kávu. Jedlý kelímek má 110 mililitrů. Teď máme v plánu 250 ml kelímky, které by byly nasládlé a zároveň i bezlepkové. Do budoucna plánujeme i slané varianty s příchutí třeba sýra nebo slaniny. A chtěli bychom i sladké varianty. Přemýšleli jsme například o vánočních. Třeba perníkové, skořicové nebo vanilkové.“
Co všechno jde do kelímku dát a jak dlouho to tam vydrží?
„Jedlý kelímek je určený převážně na kávu a nápoj v něm vydrží až 12 hodin bez toho, aniž by protekl. Ale samozřejmě je lepší jej sníst do čtyřiceti minut, aby byl stále křupavý. Primárně se do něj dává espresso, macchiato, lungo, horká čokoláda, ale slouží i na zmrzlinu nebo minidezerty, granolu, jogurty. Dokonce jsme dělali i catering se slanými paštikami a pomazánkami. Můžete do něj dát ovoce nebo džus… Záleží jen na vaší kreativitě.“
Nepřemýšleli jste také třeba o jedlých lžičkách nebo brčkách?
„Co bude nyní naše priorita, jsou víčka. Jedlý kelímek chceme nabídnout benzínovým stanicím. Je velmi důležité, pokud si někdo bere kávu do auta, aby měl na kelímku víčko. Tedy první co teď budeme dělat, jsou víčka. O lžičkách jsme také uvažovali. Hovořili jsme i o miskách, například na saláty. A brčka? Díky, to je dobrý tip!“
Kde všude je možné váš Jedlý kelímek okusit?
„V současné době máme něco přes 50 kaváren, pražíren a cukráren po celé České republice. Zároveň posíláme už i na Slovensko, do Španělska nebo Velké Británie. Celý seznam, kde je všude je Jedlý kelímek k mání, najdete na našem webu.“
Autor článku: Monika Poledníková
Diskuse k článku