Zdravá svačina (nejen) na neděli. Připravte slané i sladké dobroty. Pochutná si na nich celá rodina
Nedělní svačina vhodná pro vegetariány i vegany. A vůbec pro všechny, kteří mají chuť dát si něco dobrého a zároveň zdravého. Zdravá svačina na neděli potěší i vaše případné hosty. Budou se olizovat až za ušima.
Zdravá svačina: Mrkvové šátečky s povidly
Přísady:
- 100 g kvalitního rostlinného tuku
- 300 g celozrnné špaldové mouky hladké
- 3 lžíce pšeničného bio sirupu
- 3 větší mrkve
- povidla
Příprava:
Upečte si voňavé loupáky, jaké znáte z dětství! K snídani i ke svačině
Proteinový koktejl - ideální svačinka pro fitness nadšence. Podpoří hubnutí i nárůst svalů!
Nachystat chutné a zdravé svačiny pro děti není žádná alchymie. Chce to jen cvik!
Tuk nakrájíme a necháme při pokojové teplotě změknout, smícháme se sirupem, aby vznikla hladká hmota. Mrkev nastrouháme najemno a přidáme k tukové hmotě. Přidáme špetku soli, promícháme a nakonec přidáme mouku a vypracujeme vláčné těsto. Rozválíme maximálně půlcentimetrovou placku, nakrájíme na čtverečky. Do každého čtverečku dáme lžičku povidel a dva protější rohy čtverečků jemně zamáčkneme. Pečeme ve středně vyhřáté troubě do růžova. Hotové šátečky můžeme lehce posypat sušeným sladem nebo sušeným obilným mlékem.
Zdravá svačina: Tahini kuličky
Přísady:
- 100 g opražených oříšků, semínek (lze kombinovat 50g mandlí a vlašských ořechů, 25g slunečnice, 25g sezamu a podobně)
- 50 g nakrájených rozinek (nebo datlí – bude ještě sladší)
- 50 g kokosu
- 3 lžíce ječmenného sladu
- 3 lžíce tahini
Příprava:
Smícháme vše dohromady a tvoříme malé kuličky, které lze ještě na závěr vyválet v kokosu nebo mletých oříšcích. Těsto se zdá být dost sypké, ale musí se při tvoření kuliček více promačkat a kuličky pak drží hezký tvar.
Zdravá svačina: Šneci s tempehem a kysaným zelím
Přísady:
- 1 listové těsto (nejlépe doma vyrobené)
- kvalitní kysané zelí
- uzený nebo smažený tempeh (balíček)
- trochu celozrnné mouky
- sójová omáčka
Příprava:
Nahrubo nastrouhaný tempeh a najemno nakrájené kysané zelí rozprostřeme na listové těsto, které rozválíme na celozrnné mouce. Smotáme do rolády (jako štrůdl) a nakrájíme na cca 0,5 – 1 cm kolečka, které klademe na pečící papír a zastříkneme kvalitní sójovou omáčkou. Krátce zapečeme.
Zdravá svačina: Pomazánka z uzeného tofu
Přísady:
- 2 cibule
- sezamový nebo jiný olej
- mořská sůl
- 1 balení uzeného tofu
- 80 ml vody
Příprava:
Cibulku nakrájenou najemno dáme do vyššího kastrolku na rozehřátý olej, aby byla tak do ¾ ponořená v oleji a osolíme. Přidáme na kostky nakrájené tofu, zalijeme vodou a cca 5 minut povaříme. Přímo v hrnci pak směs rozmixujeme, ochutnáme, případně dochutíme sójovou omáčkou. Kdyby byla moc hustá, doředíme vodou, měla by mít krémovitou konzistenci, protože po chladnutí ještě ztuhne. Můžeme dochutit i – sekanými vlašskými ořechy, česnekem, chilli, pažitkou, bylinkami apod.
Zdravá svačina: Jáhlové kuličky
Přísady:
- 200 g jáhel
- 200 g kokosu
- 150 g rozpuštěného másla
- 100 g třtinového cukru
- 2 polévkové lžíce karobového prášku (nebo kakaa)
- 2 polévkové lžíce rozinek namočených v rumu
Příprava:
Jáhly opereme v teplé vodě a opražíme do sucha na pánvi. Dáme do kastrolku a zalijeme vodou 1:3 a vaříme cca 20 minut. Necháme vychladnout a smícháme s vychladlým rozpuštěných máslem a přidáme ostatní ingredience. Zpracujeme a tvoříme kuličky.
Zdravá svačina: Mrkvový koláč
Přísady:
- 1300 g najemno nastrouhané mrkve
- 2 najemno nastrouhaná jablka
- 20 g najemno nastrouhaného zázvoru
- 250 g jáhel
- 120 g kokosu
- 100 g třtinového cukru
- 120 g rozinek
- 100 g najemno nastrouhaných ořechů
- 50 g medu
- 50 g kukuřičného škrobu
- špetka soli
- 1 lžička skořice
Příprava:
Jáhly opereme v teplé vodě a opražíme do sucha na pánvi. Vaříme 20 minut s vodou v poměru 1:3. Odděleně smícháme kokos, cukr, rozinky, ořechy, škrob, sůl a skořici. Uvařené jáhly smícháme s nastrouhanou mrkví, jablky, zázvorem a medem a přidáme suchou směs. Důkladně vše promícháme a napěchujeme do vymazané formy. Pečeme 40 minut při 180stupňů zakryté pečícím papírem a dalších 30 minut odkryté. Necháme zchladnout a můžeme ještě ozdobit čokoládou nebo citrónovou polevou.
Autor článku: Monika Poledníková
Diskuse k článku