Nedělní oběd: Kustovnice na talíři chutná skvěle a navíc je zdravá
Bobule kustovnice čínské se v kuchyni používají velmi hojně. Díky své neutrální chuti se hodí téměř všude. Jak do sladkých, tak i slaných jídel. Nedělní oběd tak můžete kustovnicí ozvláštnit. Kustovnice chutná v polévkách, omáčkách či nákypech. Dopřejte si netradiční exotickou lahůdku tentokrát jinak.
Zdravý nedělní oběd: Kustovnice na vepřových nudličkách
Přísady:
- 100 g kustovnice
- 500 g libového vepřového masa
- 100 g bambusových výhonků
- 2 lžíce rostlinného oleje
- 100 ml suchého bílého vína
- mořská sůl
- kukuřičný škrob
- kvalitní sójová omáčka
Příprava:
Kustovnice čínská neboli Goji obohatí váš jídelníček o dávku zdraví
20 tipů na rychlý nedělní oběd pro celou rodinu
Jste diabetik? Nedělní večeře bude zdravá a rychlá. Připravíte ji skutečně za pár chvil!
Vepřové maso nejprve očistíme a odblaníme. Pak jej nakrájíme na nudličky. Na stejně dlouhé kousky nakrájíme i bambus. Na hlubší pánvi rozpálíme olej a maso i bambusové výhonky na něj vhodíme. Osmahneme. Zalijeme vínem, osolíme a přidáme i trošku sójové omáčky i škrob. Promícháme a přidáme i přichystanou kustovnici. Chvíli povaříme. Rychlý a zdravý nedělní oběd podáváme například s rýží.
Sytý nedělní oběd: Kachna zalitá v omáčce z kustovnice
Přísady:
- 1 pořádná kachna
- 80 g sušené kustovnice
- 30 g másla
- 20 g hladké mouky
- sůl
- koření: česnek, červená paprika, kurkuma, zázvor, římský kmín
Příprava:
Kachnu nejprve očistíme a necháme okapat. Namícháme si podle chuti směs koření z uvedených ingrediencí. Do kořenící směsi přidáme i sůl. Necháme rozpustit máslo a směs koření zalijeme máslem. Směsí pak důkladně potřeme celou kachnu. Dáme péct do trouby na 160 stupňů. Teď je čas pustit se do kustovnice. Dáme ji do hrnce a zalijeme vodou. Necháme čtvrt hodiny vařit. Poté ji i s vodou, která zbyla z vaření, přilijeme ke kachně. Pečeme doměkka. Po upečení kachny slijeme výpek i s kustovnicí a rozmixujeme. Zahustíme moukou a povaříme. Ke kachně s omáčkou z kustovnice na nedělní oběd skvěle ladí domácí bramborový knedlík.
Pikantní nedělní oběd: Kustovnice na kuřecím kari
Přísady:
- 500 g kuřecí prsa
- ½ plechovky rajčat
- 1 menší cibule
- 1 lžíce kari koření
- 1 lžička strouhaného zázvoru
- špetka mletého kardamonu
- hrst kustovnice
- slunečnicový olej
- 200 ml kuřecí vývar
- čerstvý koriandr na ozdobu
Příprava:
Kuřecí prsa rozkrájíme na malé kousky. V hlubší pánvi rozpálíme olej a kuřecí kousky na něj vhodíme. Přidáme kari koření a restujeme asi pět minut. Pak přihodíme cibulku, kardamon a přidáme půl konzervy rajčat i se šťávou. Promícháme a přilijeme kuřecí vývar. Nyní se přidá i kustovnice a zázvor. Necháme probublávat, občas promícháme. Cca po deseti minutách sundáme z plotny. Kuře s kari na nedělní oběd se podává ozdobené koriandrovnými listy. Vhodnou přílohou je rýže.
Lehký nedělní oběd: Avokádo s jablky a kustovnicí
Přísady:
- 2 kusy zralého avokáda
- 2 jablka
- hrst cherry rajčat
- šťáva z jednoho citrónu
- 2 lžíce kustovnice
- 2 lžíce oleje sezamového oleje
- sůl, pepř
- 4 plátky celozrnného toastového chleba
Příprava:
Avokádo rozpůlíme a vypáčíme pecku. Lžící pak vyjmeme dužinu. Buď ji nakrájíme na malé kousky nebo rozmělníme vidličkou. Jablka oloupeme a nakrájíme na malé kostky. Rajčata nakrájíme na čtvrtiny. Přihodíme je k avokádu i jablkům a promícháme. Ke směsi se přidá následně kustovice, citrónová šťáva a olej. Salát dochutíme solí a pepřem. Nedělní oběd dáme do misky a přikusujeme opečené plátky celozrnného toastového chleba.
Osvěžující nedělní oběd: Kustovnice na salátu
Přísady:
- hlávkový salát
- ¼ bulvy celeru
- kousek pomeranče
- 2 jablka
- lžíce citrónové šťávy
- vlašské ořechy
- hrst kustovnice
- hrst borůvek
- olej z vlašských ořechů
Příprava:
Celer oloupeme a najemno nastrouháme. Jablka oloupeme a nastrouháme nahrubo. Obojí dáme do větší mísy a promícháme. Zalijeme citrónovou šťávou, aby jablka nezhnědla. Následně přidáme vlašské ořechy, borůvky a přidá se i kustovnice a kousky pomeranče. Salát natrháme na menší kousky a dáme na talíř. Na salát pak dáme porci směsi s kustovnicí. Pokapeme olejem a můžeme podávat. Salát na nedělní oběd můžete servírovat například s těstovinami.
JE LIBO JINÝ NEDĚLNÍ OBĚD?
3x rychlý nedělní oběd alá pizza
Připravte si bylinkový nedělní oběd z toho, co si venku nasbíráte
15x nedělní oběd jinak: Lehký a rychlý vegetariánský oběd
20 tipů na rychlý nedělní oběd pro celou rodinu
Připravte si lehký letní salát na nedělní oběd 6x jinak
30 tipů na zdravý a rychlý oběd do 30 minut: Co uvařit k obědu, když není času nazbyt?
Autor článku: Monika Poledníková
Diskuse k článku