Řecká kuchyně v 20 různých receptech aneb Rozšiřte si kulinářské obzory!
Řecká kuchyně je velmi rozmanitá. Obsahuje velké množství zeleniny a také voňavých bylinek. Právem je odborníky na výživu doporučována jako prevence kardiovaskulárních onemocnění. Pro zdraví je přínosem. Pokud jste ještě neobjevili kulinářské taje řecké gastronomie, nahlédněte do nich společně s námi ve dvaceti sladkých i slaných receptech.
Když vsadíte na řeckou kuchyni, rozhodně se nemusíte strachovat o to, že by vaše strava byla čistě vegetariánská. Tamější gastronomie pracuje i s mnoha druhy mas, jako je například to hovězí nebo skopové. I mlsounové si přijdou na své! Dezerty řecké receptury jsou neodolatelné!
Řecká kuchyně: STIFADO
Přemýšlíte nad tím, co se může skrývat pod názvem Stifado? Je to lahodný pokrm řecké kuchyně, který se hodně podobá například francouzskému beef bourguignon. Jedná se o hovězí, králičí nebo třeba skopové maso dušené na červené víně. Dá se říct, že si připravíte takový guláš na řecký způsob, který náramně voní díky pestrému výběru koření a ještě lépe chutná.
Stifado – recept
Řecká kuchyně: MUSAKA
Musaka je poměrně známým jídlem řecké kuchyně. Obecně se vařívá v oblastech Balkánu. Jde v podstatě o jídlo z jednoho pekáčku, v kterém naleznete nejen mleté maso, ale také lilek, rajčatovou omáčku, bešamel nebo třeba aromatický česnek a cibuli. Je to zdravá lahůdka, které málokdo odolá. Vyzkoušejte a nebudete litovat!
Musaka – recept
Řecká kuchyně: ŘECKÝ GYROS
Mnoho lidí zná gyros jako pouliční jídlo, které skvěle chutná a dokáže dokonale zasytit. Dá se připravit z různých druhů mas, tj. jak z toho hovězího, tak i z vepřového nebo kuřecího. Až okusíte tento pokrm, kterým je též proslulá řecká kuchyně, zamilujete se! Pochutnáte si nejen vy, ale i celá vaše rodina.
Řecký gyros – recept
Řecká kuchyně: KEFTEDES
Řecko je krásnou zemí, která nabízí i čerstvé plody zeleniny. Oblíbenými druhy mezi Řeky bývá zejména rajče nebo lilek. V následujícím jídle zvaném Keftedes objevíte kouzlo a vůni řecké kuchyně v podobě rajčatové omáčky, která je doplněná o chutné masové kuličky z hovězího mletého masa. Kdo by odolal takové dobrotě!
Keftedes – recept
Řecká kuchyně: KUŘECÍ SOUVLAKI
Řecká kuchyně je plná krkolomných a neznámých názvů jídel. Znáte třeba pokrm jménem souvlaki? Jedná se prakticky o masové špízy, které bývají leckdy doplněné i o kousky čerstvé zeleniny. Vše se následně griluje nebo peče a podává se například s omáčkou zvanou tzatziky. Přikusovat k souvlaki z kuřecího masa můžete jakékoliv pečivo, vhodný je však čerstvý chléb pita.
Kuřecí souvlaki – recept
Řecká kuchyně: BAKLAVA
Baklava je mezi našinci dost známá. Je to velice sladký a hutný dezert z tenkého těsta, doplněný o nasekané oříšky různých druhů a med. Připravit si jej můžete třeba hned s níže uvedeným receptem, který zvládne i začátečník! Baklava se ovšem nevyskytuje jen v řecké kuchyni, nýbrž i v té arabské nebo třeba turecké.
Baklava – recept
Řecká kuchyně: ŘECKÝ SALÁT
Klasikou řecké kuchyně je pestrý zeleninový salát. Kdo by vlastně neznal chutný řecký salát plný čerstvých a šťavnatých rajčat, salátové okurky, cibule, oliv a sýru feta? Tato dietní dobrota se stane oblíbeným pokrmem nejednoho vegetariána, ale i masožravce. K letnímu posezení na zahradě s přáteli je naprosto ideální.
Řecký salát – recept
Řecká kuchyně: ŘECKÉ TZATZIKY
Tzatziky mají své místo nejen v řecké kuchyni, ale také v té české. Mnoho hospodyněk tuto jogurtovou omáčku neboli dip připravuje k masovým pokrmům. Nechte se unést jemnou chutí řeckého jogurtu, doplněnou o salátovou okurku, bylinky a pikantní česnek. Výborně se hodí třeba ke grilovanému drůbežímu masu.
Řecké tzatziky – recept
Řecká kuchyně: DOLMADES
Nevíte, co si představit pod názvem Dolmades? Vychází ze slova „dolma“, což znamená „plnit“ a jedná se velice zdravé a chutné jídlo tvořené obvykle z vinných listů, vařené rýže a různých druhů zeleniny. Ovšem některé variace obsahují i maso. Dolmades můžete podávat třeba jako netradiční předkrm, který poodhalí taje výtečné řecké kuchyně.
Dolmades – recept
Řecká kuchyně: KLEFTIKO
Jídlo z řecké kuchyně zvané Kleftiko není rozhodně pro vegetariány. Tvoří jej totiž pečené jehněčí maso. To se nejprve nechá marinovat v bylinkách, suchém bílém víně, oleji a citronové šťávě. Poté se balí spolu s různými druhy zeleniny do balíčků (z pečícího papíru) a vkládá do trouby. Pečení zajistí šťavnatost pokrmu.
Kleftiko – recept
Řecká kuchyně: FAVA
Pomazánka ze žlutého hrachu, to je Fava. Bývá tradičním předkrmem nejen v Řecku, ale i v jiných zemích světa. Podávat ji můžete třeba s čerstvou bagetkou nebo s rozpečenou pitou. Skvěle se bude hodit k pomazánce neboli pyré i karamelizovaná cibule. Ochutnejte a řecká kuchyně bude vaší srdcovkou!
Fava – recept
Řecká kuchyně: SMAŽENÝ LILEK
Lilek je nedílnou součástí řecké kuchyně. Vyskytuje se v mnoha receptech. Mezi nejznámější patří již zmíněná Musaka. Tentokrát si však můžete společně s námi připravit lilek smažený, který se stane dokonalým a zdravým předkrmem. Vynikne třeba s jogurtovým dipem nebo s omáčkou tzatziky.
Smažený lilek – recept
Řecká kuchyně: PASTITSADA
A nyní tu máme opět tak trochu krkolomné pojmenování pokrmu. Pastitsada se svým složením podobá leckterému jídlu původem z Itálie. Jelikož se ale jedná o řeckou kuchyni, má své odlišnosti. Skládá se z vařených těstovin, pálivější rajčatové omáčky a dušeného masa na červeném víně. Když se snoubí tyto výtečné ingredience, vznikne neodolatelný oběd nebo večeře pro celou rodinu.
Pastitsada – recept
Řecká kuchyně: BRIAM
Následující recept si oblíbí zejména ti, kteří propadli vegetariánství. Briam je totiž směs zeleniny (např. brambory, cukety, rajčata), která se peče v troubě. Podobá se dost například francouzskému pokrmu s názvem ratatouille.
Briam – recept
Řecká kuchyně: VASILOPITA
Vasilopitu Řekové pečou nejčastěji na Nový rok. Svůj název údajně nese po svatém Vasilovi. Jedná se o sladký chléb, který by se dal přirovnat částečně k českému mazanci. Má ale samozřejmě své obměny ingrediencí. Mezi ně se řadí třeba pomerančová šťáva nebo alkoholický nápoj Metaxa. Řecká kuchyně vás rozhodně překvapí svými netradičními surovinami!
Vasilopita – recept
Řecká kuchyně: SOFRÍTO
Pokud si chcete připravit lahodný a přeci jen dietnější pokrm, vsaďte na Sofríto, které je oblíbené nejen v řecké kuchyni, ale také například v té italské nebo portugalské. A oč se vlastně jedná? Těšit se můžete na dušené hovězí maso v petrželovém základu. To se ve výsledku podává nejčastěji s vařenými bramborami.
Sofríto – recept
Řecká kuchyně: SMAŽENÝ SÝR SAGANAKI
Tradiční český „smažák“ miluje snad každý. Pakliže ale chcete ochutnat trochu něco jiného, vyzkoušejte například perlu řecké kuchyně, tj. obalovaný a smažený sýr Saganaki z ovčího a kozího mléka. Ten se v zemi podává nejen jako hlavní chod, ale také jako předkrm. Tento produkt jistě snadno zakoupíte ve specializovaných prodejnách se sýry.
Smažený sýr Saganaki – recept
Řecká kuchyně: DAKOS
Jistě znáte italskou bruschettu jako předkrm. Tak trochu se ji podobá i jídlo řecké kuchyně zvané Dakos. Jedná se zpravidla o suchý chléb (suchar), který je zvláčněný trochou olivového oleje a doplněný o pokrájená čerstvá rajčata a sýr feta. Ochutit se dá náplň jakýmikoliv bylinkami. Nejoblíbenější je ale oregano.
Dakos – recept
Řecká kuchyně: PEČENÝ SÝR HALLOUMI
Řecká kuchyně obsáhne nejen velké množství pestré zeleniny, ale i celé spektrum chutných sýrů. Mezi ty patří i Halloumi. My vám nyní přinášíme jeho pečenou variaci s rajčatovou omáčkou, cuketou a koriandrem. Pochutná si na ní nejen vegetarián!
Pečený sýr Halloumi – recept
Řecká kuchyně: LOUKOMADES
A na závěr celého zástupu receptů z řecké kuchyně vám přinášíme sladkou tečku. Loukomades si zamilujete už od prvního sousta. Jedná se vlastně o malé nadýchané koblížky, které se zpravidla podávají s tekutým přírodním medem, nasekanými ořechy a s voňavou skořicí.
Loukomades – recept
Další inspiraci naleznete třeba níže:
ZELENINOVÉ POLÉVKY 25X JINAK: DOPLŇTE DÍKY NIM VITAMÍNY A PORAZTE JARNÍ ÚNAVU!
30 RECEPTŮ NA SLAVNOSTNÍ OBĚD ANEB PŘEKVAPTE SVÉ HOSTY LAHODNÝMI POKRMY!
ZAPEČENÉ TĚSTOVINY 20X JINAK ANEB SKVĚLÉ RECEPTY NA OBĚD ČI VEČEŘI S MASEM A BEZ MASA
ZDRAVÁ VEČEŘE 20X JINAK ANEB JAK DOPLNIT VITAMÍNY A DŮKLADNĚ SE NASYTIT
30 RECEPTŮ NA RYCHLÝ BEZMASÝ OBĚD
SOBOTNÍ OBĚD 30X JINAK: CO VAŘIT O VÍKENDU, ABY SI POCHUTNALA CELÁ RODINA
30 TIPŮ NA ZDRAVÝ A RYCHLÝ OBĚD DO 30 MINUT: CO UVAŘIT K OBĚDU, KDYŽ NENÍ ČASU NAZBYT?
20 RECEPTŮ NA LEVNÁ JÍDLA PRO CELOU RODINU DO 100,-
Autor článku: Iveta Reinisch
Diskuse k článku