Francouzská cibulačka je fenomenální. Určitě ji vyzkoušejte!

Světové menu na talíři, díl 1.: Francouzská jídla u vás doma

Francouzská jídla jsou připravovaná velmi pečlivě a s láskou. A odráží se to na jejich chuti. Pokrmům původem z Francie skutečně málokdo odolá. Tato gastronomie je protkaná především mořskými plody, sýry, kvalitním masem, zeleninou a samozřejmě vínem, které dokáže skvěle jednotlivé chody doplnit.

Pakliže si rádi a často dopřáváte francouzská jídla, jistě vás velmi nadchne následující světové menu na talíři! Inspirujte se receptem na lahodný předkrm, polévku, hlavní chod a také nezapomenutelný dezert. Tato kombinace je jednoznačně úchvatná a hodí se na kdejakou sváteční chvíli.

Francouzská jídla v praxi: Předkrm v podobě olivové tapenády

Tapenáda je směs chutných surovin v podobě pasty, která skvěle doplní například křupavé kousky toustu anebo krekry. Řadí se mezi populární francouzská jídla. Zejména v jižní Francii se takový předkrm rádi dopřejí.

Čtěte také:

Francouzská kuchyně

Potřebné ingredience na olivovou tapenádu:

  • vypeckované černé olivy: 1 hrnek

  • vypeckované zelené olivy: 1 hrnek

  • nakládaná a sušená rajčata (okapaná od oleje): ¼ hrnku

  • kapary: 1 lžíce

  • česnek: 1 stroužek

  • filet sardelky: 1 kus

  • čerstvá bazalka (nasekaná): ½ lžíce

  • čerstvý tymián (nasekané listy): ½ lžíce

  • čerstvá petrželka (nasekaná): ½ lžíce

  • čerstvé oregano (nasekané): ¼ lžíce

  • extra panenský olivový olej: ¼ hrnku

Recept na olivovou tapenádu

Postupujte tak, že si do kuchyňského robota vsypete všechny nasekané bylinky spolu s olivami, sušenými rajčaty, kapary, loupaným česnekem, filetem sardelky a vše rozmělníte na homogenní pyré. Nakonec pomalu přilévejte olivový olej a promíchávejte. Tapenádu, která patří mezi typická francouzská jídla, podávejte vychlazenou třeba s rozpečenou bagetou či jiným oblíbeným pečivem. Z takového předkrmu budou vaši hosté unesení! Dobrou chuť.

Francouzská jídla v praxi: Polévka ve znamení cibulačky

Když se řekne polévka a francouzská jídla, jistě vás napadne jako první cibulačka. Ta z Francie je skutečně famózní. Připravte si variaci podle našeho receptu. Budete se oblizovat.

Potřebné ingredience na francouzskou cibulačku:

  • červená anebo žlutá cibule: 6 větších kusů

  • extra panenský olivový olej: 4 lžíce

  • máslo: 2 lžíce

  • krystalový cukr: 1 lžička

  • sůl: dle chuti

  • lisované česnekové stroužky: 2 kusy

  • hovězí vývar: 8 hrnků

  • suché bílé víno: ½ hrnku

  • bobkový list: 2 kusy

  • čerstvé tymiánové lístky: 1 lžíce (nebo ½ lžičky sušené byliny)

  • mletý černý pepř: ½ lžičky

  • brandy: 2 lžíce (nemusí být)

  • francouzská bageta: 8 plátků

  • tvrdý sýr švýcarského typu (strouhaný): 1 a ½ hrnku

  • parmezán: dle chuti

Recept na francouzskou cibulačku

K ruce si vezměte velký asi pětilitrový hrnec se silnějším dnem a rozehřejte v něm tři lžíce olivového oleje. Poté na tuk vsypte loupanou a na tenká kolečka pokrájenou cibuli. Tu restujte asi 15 minut na středním plamenu dozlatova. Po uplynuté této doby přilijte asi lžíci oleje, přidejte máslo a pokračujte v opékání cibule, dokud zcela nezhnědne. Dále posypte cibuli cukrem, solí a karamelizujte zhruba čtvrt hodiny. Následně vložte do hrnce i lisovaný česnek a důkladně promíchejte. Na závěr suroviny přelijte suchým bílým vínem a nechte krátce provařit. K dokončení cibulačky potřebujete do hrnce vlít ještě hovězí vývar a vložit bobkové listy spolu s tymiánem. Pod poklicí vařte půl hodiny. Ke konci dochuťte dle preferencí pepřem a brandy. Než bude cibulačka, která patří mezi oblíbená francouzská jídla, hotová, připravte si plátky bagetky. Ty mírně potřete olivovým olejem a opékejte v předehřáté troubě asi pět až sedm minut. Nakonec pečivo posypte švýcarským sýrem a dopečte dozlatova. Cibulačku podávejte s plátkem sýrové bagetky a dle libosti posypte pokrm parmezánem. Dobrou chuť!

Jablečný koláč tarte tatin si zamilujete pro šťavnatost a křehkost.

Francouzská jídla v praxi: Hlavní chod v podobě dušeného kuřete na víně (Coq au Vin)

Francouzská jídla jsou určená především pro trpělivé kuchaře. Někdy jejich příprava zabere dost času, ale výsledek stojí za to! Zcela určitě musíte ochutnat delikátní Coq au Vin, což je dušené kuře na víně. Takový hlavní chod potěší strávníky jak na oběd, tak na večeři.

Potřebné ingredience na dušené kuře na víně:

(pro 6 až 8 porcí)

  • sušené lesní houby: ¾ hrnku

  • kuřecí stehna s kostí: 6 až 8 kusů

  • nakrájená pancetta anebo slanina: ½ hrnku

  • červená anebo žlutá cibule: 1 velký kus

  • mrkev: 2 středně velké kusy

  • česnek: 5 stroužků

  • rajčatový protlak: 2 lžíce

  • suché červené víno (s ovocným nádechem, ideálně Burgundské): 3 hrnky

  • kuřecí vývar s nižším obsahem soli: 1 hrnek

  • bobkový list: 2 kusy

  • čerstvý tymián: 4 snítky

  • čerstvá petržel: několik lístků na ozdobu

  • sůl a mletý pepř: dle chuti

Recept na dušené kuře na víně

Začněte tím, že si do misky nasypete sušené houby a zalijete je dostatečným množstvím vroucí vody. Pak dejte stranou a nechte nabobtnat. Nyní si k ruce vezměte velký hrnec a v něm na středním plamenu osmahněte kousky pancetty či slaniny. Po pěti minutách přidejte loupanou a pokrájenou cibuli a pokračujte v restování. Mezitím si kuřecí stehna osušte kuchyňskými utěrkami z papíru a osolte je i opepřete. Vařečkou přehrňte cibuli s pancettou na jednu stranu a na té druhé opékejte stehna (kůží dolů) dozlatova. Přebytečný tuk dle potřeby slijte. Po osmi minutách přidejte k surovinám loupanou a na kousky krájenou mrkev, lisovaný česnek, rajčatový protlak, suché červené víno, kuřecí vývar, bobkové listy a tymián. Na mírnějším plamenu duste pod poklicí asi 20 až 30 minut. Možné je dusit kuře i v rozpálené troubě. Až budete mít uvařeno, vyjměte maso z hrnce, a do omáčky vložte měkké houby a také vlijte přecezenou tekutinu z hub. Směs redukujte s bylinkami na cca polovinu (na středním plamenu). Nakonec vyjměte tymián s bobkovým listem a vše opět zkompletujte (vraťte do omáčky kuře). Pokrm, který patří mezi voňavá a vydatná francouzská jídla, podávejte třeba s rozpečenou bagetou anebo s opékanými brambory. Dobrou chuť!

Francouzská jídla v praxi: Dezert v podobě tarte tatin s jablky, ginem a jalovcem

Francouzská jídla neobsáhnou pouze lahodné slané pokrmy, ale i nezapomenutelné dezerty. Jeden takový si s námi můžete připravit. Je jím tarte tatin s jablky, ginem a jalovcem. Překvapí vás svou unikátní chutí!

Potřebné ingredience na tarte tatin s jablky, ginem a jalovcem:

(na 4 porce)

  • kupované listové těsto (může být i rozválené): 375 gramů

  • moučkový cukr: 150 gramů

  • gin: 125 mililitrů

  • vanilkový lusk: 1 kus

  • celý jalovec (bobule): 1 a ½ lžičky

  • zelená jablka typu Granny Smith (očištěná, loupaná a krájená na čtvrtky): 3 kusy

  • máslo: 50 gramů

  • vanilková zmrzlina k podávání: dle chuti

Recept na tarte tatin s jablky, ginem a jalovcem

Nejprve si předehřejte troubu na 180 °C. Poté vykrajujte z rozváleného listového těsta kolečka o průměru cca 24 cm (mohou být samozřejmě i menší). Nyní si k ruce vezměte pánev se silným dnem a nasypte do ní cukr, semínka z vanilkového lusku, jalovec a přelijte vše ginem. Vařte do zlatavé barvy asi tři až čtyři minuty. Potom přidejte do směsi pokrájená jablka a pokračujte ve vaření dvě minuty. Nakonec zjemněte máslem a odstavte z plotny. V další fázi si vyskládejte kolečka z těsta na plech s pečícím papírem a na ně navrstvěte pomocí lžíce jablečnou směs (předtím můžete vybrat jalovec, není ale nutné). Okraje založte pomocí kleští. Dezert pečte dozlatova v troubě asi 20 minut. Tarte tatin, který se řadí mezi klasická francouzská jídla nebo respektive koláče, podávejte třeba s vanilkovou zmrzlinou. Přejeme dobré chutnání!

Autor článku: Iveta Reinisch



Diskuse k článku

Diskuse neobsahuje zatím žádný komentář. Buďte první!

Lunární kalendář

NEDĚLE 30. 03. 2025
beran
Měsíc přibývá a putuje ve znamení Berana. Beran ovlivňuje hlavu, obličej, mozek, oči, nos a životní sílu. Trpíte-li na migrény, pijte hodně čisté…
více o tomto dni
PONDĚLÍ 31. 03. 2025
býk
Měsíc přibývá a putuje ve znamení Býka, který má vliv na oblast krku a ovlivňuje také čich a chuť. Chraňte dnes svůj krk šálou, kloktejte bylinné…
více o tomto dni
ÚTERÝ 01. 04. 2025
býk
Měsíc přibývá a putuje ve znamení Býka, který má vliv na oblast krku a ovlivňuje také čich a chuť. Chraňte dnes svůj krk šálou, kloktejte bylinné…
více o tomto dni
STŘEDA 02. 04. 2025
blíženci
Měsíc putuje v Blížencích a je v přibývající fázi. Blíženci ovlivňují ramena, paže, záda, ruce, průdušky a plíce. Jděte na procházku, čerstvý vzduch…
více o tomto dni
ČTVRTEK 03. 04. 2025
blíženci
Měsíc putuje v Blížencích a je v přibývající fázi. Blíženci ovlivňují ramena, paže, záda, ruce, průdušky a plíce. Jděte na procházku, čerstvý vzduch…
více o tomto dni
PÁTEK 04. 04. 2025
blíženci
Měsíc putuje v Blížencích a je v přibývající fázi. Blíženci ovlivňují ramena, paže, záda, ruce, průdušky a plíce. Jděte na procházku, čerstvý vzduch…
více o tomto dni
SOBOTA 05. 04. 2025
rak
Měsíc přibývá a putuje znamením Raka. Nevětrejte peřiny venku, zůstala by vám v nich vlhkost. Jezte jen lehkou stravu, žaludek je citlivý. Věnujte se…
více o tomto dni

Dobrý kontakt k tématu

Kvasinková infekce u psa: Jak ji rozpoznat a léčit?

S kvasinkovou infekcí mezi tlapkami u mě fenky jsem měl dlouho problémy. Zkoušel jsem hypermangan, ocet, léky ...

Amyotrofická laterální skleróza - ALS

Dobrý den, paní Beruško, odkud jste? Můžeme dát síly a dovedností dohromady. Prosím, na Vás e-mail nebo telefo...

Amyotrofická laterální skleróza - ALS

Dobrý den, osobně se starám o pacientka ALS...tato nemoc je neuchopitelná a krutá pro postižené ale i jejich r...

Ovlivňuje bydlení naše duševní zdraví?

Skvělý článek, který připomíná, jak zásadní je prostředí, ve kterém žijeme, pro naše duševní zdraví. Právě v d...

Hodí se tepelné čerpadlo do starého domu?

Když jsme řešili vytápění našeho starého domu, tepelné čerpadlo bylo jednou z možností . :) Nakonec jsme šli d...

EXPRESNÍ PŮJČKY DO 30 MINUT

Naléhavá nabídka půjčky. Nabízím půjčky s největší rychlostí a spolehlivostí. M�...

Nabídka rychlé a nebankovní půjčky pro každého do 24 hodin

Rychlá nabídka od 20 000 Kč zaměstnancům Nabízíme finanční pomoc všem, kteří maj...

Nabídka rychlé a nebankovní půjčky pro každého do 24 hodin

MÁTE ZÁJEM O NEBANKOVNÍ PŮJČKY? Dobrý den, potřebujete půjčku? Pro váš dům? Vaš...
Zobrazit všechna témata

Spojení vědy, tradice a energetické harmonie pro zdraví a pohodu

V současném moderním světě se stále více otevírá prostor pro postupy, které překračují hranice klasické medicíny. Jedním z těchto inovativních konceptů je integrativní model péče, který spojuje to nejlepší z k...

První jarní den je tu: Přivítejte jaro s úsměvem i novou energií!

Astronomický první jarní den letos připadá na 20. března v 10:01. Konečně je tu jaro! S příchodem tohoto období začíná slunce svítit silněji, dny se prodlužují a příroda se probouzí k životu. Je to skvělý čas n...

Nejlepší jarní detoxikační smoothie: Tipy pro očistu těla i celkové zdraví

Detoxikace a jaro jsou spolu neodmyslitelně spjaty. Po dlouhé zimě je nutné tělo očistit a dodat mu všechny cenné látky, které postrádá. Smoothie koktejly mohou být jednou z cest, jak organismu pomoci a rychlej...

9 osvědčených tipů, jak překonat stydlivost a získat sebevědomí

Nevíte, jak překonat stydlivost, která vás svazuje při společenských setkáních a veřejných událostech? Inspirovat se můžete našimi snadnými tipy, díky nimž si dodáte opět zdravé sebevědomí. Nenechte se připravi...

Vzdělávání v jednotřídních školách: Proč je osobní přístup klíčem k úspěchu

Vzdělávání v jednotřídních školách přináší mnoho výhod, nejen bližší přístup učitelů k dětem, ale také jejich rozvoj a zvýšení socializace. Co konkrétně jednotřídní školy a školky nabízejí? A proč by právě toto...

Trápí vás zpomalený metabolismus? Hledejte za ním tyto příčiny

Zpomalený metabolismus je často spojován s marnými snahami o zhubnutí, avšak váže se na něj daleko více obtíží. Trápit vás kvůli němu může třeba i častější únava nebo výkyvy nálad. Naštěstí ale existují metody,...

Bezlepkový banánový chlebíček

Začněte tím, že si předehřejte troubu na 170 až 190 °C a smícháte si v míse tyto ingredience – rozmačkané banány, rozpuštěné máslo, krystalový cukr, vejce a vanilkový extrakt. V dalším kroku pak přidejte bezlep...

Línání u psů je na jaře běžné. Kdy ale zbystřit?

S příchodem jara se chovatelé potýkají s nadměrným línáním u psů. Toto „shazování“ srsti není nic nenormálního a obvykle ustane do jednoho až dvou měsíců. Pejskové se tak zkrátka připravují na teplejší sezónu. ...

Cévní mozková příhoda: Boj s časem

Příčiny vzniku cévní mozkové příhody jsou dvojího typu: Prvním typem je takzvaná hemoragická cévní mozková příhoda. K hemoragické cévní mozkové…

Na vlastní kůži: Za jediný den jsem si ušila vlastní boty. Zvládnete to taky

Ušít boty za jediný den? Nesmysl. Ruční práce, které jsou pro většinu žen relax, pro mě vždy byly noční můrou. Uháčkovala jsem jednu křivou šálu, s pletením jsem si jako levoruká nedokázala poradit a šití? Za c...

Život je jako jízda na horské dráze. Jednou jsi nahoře a pak dole

Novej rok 2025 je v plnym běhu a zima ve svym středu. Zanedlouho tu bude jaro, který mám spojený s takovou pohodou - pro mě je jaro znamením nový naděje a větší energie. Zpátky ale do přítomnosti. To, co mi připravil začátek roku, jsem si ani ve snu nedokázala představit.