Francouzská cibulačka je fenomenální. Určitě ji vyzkoušejte!

Světové menu na talíři, díl 1.: Francouzská jídla u vás doma

Francouzská jídla jsou připravovaná velmi pečlivě a s láskou. A odráží se to na jejich chuti. Pokrmům původem z Francie skutečně málokdo odolá. Tato gastronomie je protkaná především mořskými plody, sýry, kvalitním masem, zeleninou a samozřejmě vínem, které dokáže skvěle jednotlivé chody doplnit.

Pakliže si rádi a často dopřáváte francouzská jídla, jistě vás velmi nadchne následující světové menu na talíři! Inspirujte se receptem na lahodný předkrm, polévku, hlavní chod a také nezapomenutelný dezert. Tato kombinace je jednoznačně úchvatná a hodí se na kdejakou sváteční chvíli.

Francouzská jídla v praxi: Předkrm v podobě olivové tapenády

Tapenáda je směs chutných surovin v podobě pasty, která skvěle doplní například křupavé kousky toustu anebo krekry. Řadí se mezi populární francouzská jídla. Zejména v jižní Francii se takový předkrm rádi dopřejí.

Čtěte také:

Francouzská kuchyně

Potřebné ingredience na olivovou tapenádu:

  • vypeckované černé olivy: 1 hrnek

  • vypeckované zelené olivy: 1 hrnek

  • nakládaná a sušená rajčata (okapaná od oleje): ¼ hrnku

  • kapary: 1 lžíce

  • česnek: 1 stroužek

  • filet sardelky: 1 kus

  • čerstvá bazalka (nasekaná): ½ lžíce

  • čerstvý tymián (nasekané listy): ½ lžíce

  • čerstvá petrželka (nasekaná): ½ lžíce

  • čerstvé oregano (nasekané): ¼ lžíce

  • extra panenský olivový olej: ¼ hrnku

Recept na olivovou tapenádu

Postupujte tak, že si do kuchyňského robota vsypete všechny nasekané bylinky spolu s olivami, sušenými rajčaty, kapary, loupaným česnekem, filetem sardelky a vše rozmělníte na homogenní pyré. Nakonec pomalu přilévejte olivový olej a promíchávejte. Tapenádu, která patří mezi typická francouzská jídla, podávejte vychlazenou třeba s rozpečenou bagetou či jiným oblíbeným pečivem. Z takového předkrmu budou vaši hosté unesení! Dobrou chuť.

Francouzská jídla v praxi: Polévka ve znamení cibulačky

Když se řekne polévka a francouzská jídla, jistě vás napadne jako první cibulačka. Ta z Francie je skutečně famózní. Připravte si variaci podle našeho receptu. Budete se oblizovat.

Potřebné ingredience na francouzskou cibulačku:

  • červená anebo žlutá cibule: 6 větších kusů

  • extra panenský olivový olej: 4 lžíce

  • máslo: 2 lžíce

  • krystalový cukr: 1 lžička

  • sůl: dle chuti

  • lisované česnekové stroužky: 2 kusy

  • hovězí vývar: 8 hrnků

  • suché bílé víno: ½ hrnku

  • bobkový list: 2 kusy

  • čerstvé tymiánové lístky: 1 lžíce (nebo ½ lžičky sušené byliny)

  • mletý černý pepř: ½ lžičky

  • brandy: 2 lžíce (nemusí být)

  • francouzská bageta: 8 plátků

  • tvrdý sýr švýcarského typu (strouhaný): 1 a ½ hrnku

  • parmezán: dle chuti

Recept na francouzskou cibulačku

K ruce si vezměte velký asi pětilitrový hrnec se silnějším dnem a rozehřejte v něm tři lžíce olivového oleje. Poté na tuk vsypte loupanou a na tenká kolečka pokrájenou cibuli. Tu restujte asi 15 minut na středním plamenu dozlatova. Po uplynuté této doby přilijte asi lžíci oleje, přidejte máslo a pokračujte v opékání cibule, dokud zcela nezhnědne. Dále posypte cibuli cukrem, solí a karamelizujte zhruba čtvrt hodiny. Následně vložte do hrnce i lisovaný česnek a důkladně promíchejte. Na závěr suroviny přelijte suchým bílým vínem a nechte krátce provařit. K dokončení cibulačky potřebujete do hrnce vlít ještě hovězí vývar a vložit bobkové listy spolu s tymiánem. Pod poklicí vařte půl hodiny. Ke konci dochuťte dle preferencí pepřem a brandy. Než bude cibulačka, která patří mezi oblíbená francouzská jídla, hotová, připravte si plátky bagetky. Ty mírně potřete olivovým olejem a opékejte v předehřáté troubě asi pět až sedm minut. Nakonec pečivo posypte švýcarským sýrem a dopečte dozlatova. Cibulačku podávejte s plátkem sýrové bagetky a dle libosti posypte pokrm parmezánem. Dobrou chuť!

Jablečný koláč tarte tatin si zamilujete pro šťavnatost a křehkost.

Francouzská jídla v praxi: Hlavní chod v podobě dušeného kuřete na víně (Coq au Vin)

Francouzská jídla jsou určená především pro trpělivé kuchaře. Někdy jejich příprava zabere dost času, ale výsledek stojí za to! Zcela určitě musíte ochutnat delikátní Coq au Vin, což je dušené kuře na víně. Takový hlavní chod potěší strávníky jak na oběd, tak na večeři.

Potřebné ingredience na dušené kuře na víně:

(pro 6 až 8 porcí)

  • sušené lesní houby: ¾ hrnku

  • kuřecí stehna s kostí: 6 až 8 kusů

  • nakrájená pancetta anebo slanina: ½ hrnku

  • červená anebo žlutá cibule: 1 velký kus

  • mrkev: 2 středně velké kusy

  • česnek: 5 stroužků

  • rajčatový protlak: 2 lžíce

  • suché červené víno (s ovocným nádechem, ideálně Burgundské): 3 hrnky

  • kuřecí vývar s nižším obsahem soli: 1 hrnek

  • bobkový list: 2 kusy

  • čerstvý tymián: 4 snítky

  • čerstvá petržel: několik lístků na ozdobu

  • sůl a mletý pepř: dle chuti

Recept na dušené kuře na víně

Začněte tím, že si do misky nasypete sušené houby a zalijete je dostatečným množstvím vroucí vody. Pak dejte stranou a nechte nabobtnat. Nyní si k ruce vezměte velký hrnec a v něm na středním plamenu osmahněte kousky pancetty či slaniny. Po pěti minutách přidejte loupanou a pokrájenou cibuli a pokračujte v restování. Mezitím si kuřecí stehna osušte kuchyňskými utěrkami z papíru a osolte je i opepřete. Vařečkou přehrňte cibuli s pancettou na jednu stranu a na té druhé opékejte stehna (kůží dolů) dozlatova. Přebytečný tuk dle potřeby slijte. Po osmi minutách přidejte k surovinám loupanou a na kousky krájenou mrkev, lisovaný česnek, rajčatový protlak, suché červené víno, kuřecí vývar, bobkové listy a tymián. Na mírnějším plamenu duste pod poklicí asi 20 až 30 minut. Možné je dusit kuře i v rozpálené troubě. Až budete mít uvařeno, vyjměte maso z hrnce, a do omáčky vložte měkké houby a také vlijte přecezenou tekutinu z hub. Směs redukujte s bylinkami na cca polovinu (na středním plamenu). Nakonec vyjměte tymián s bobkovým listem a vše opět zkompletujte (vraťte do omáčky kuře). Pokrm, který patří mezi voňavá a vydatná francouzská jídla, podávejte třeba s rozpečenou bagetou anebo s opékanými brambory. Dobrou chuť!

Francouzská jídla v praxi: Dezert v podobě tarte tatin s jablky, ginem a jalovcem

Francouzská jídla neobsáhnou pouze lahodné slané pokrmy, ale i nezapomenutelné dezerty. Jeden takový si s námi můžete připravit. Je jím tarte tatin s jablky, ginem a jalovcem. Překvapí vás svou unikátní chutí!

Potřebné ingredience na tarte tatin s jablky, ginem a jalovcem:

(na 4 porce)

  • kupované listové těsto (může být i rozválené): 375 gramů

  • moučkový cukr: 150 gramů

  • gin: 125 mililitrů

  • vanilkový lusk: 1 kus

  • celý jalovec (bobule): 1 a ½ lžičky

  • zelená jablka typu Granny Smith (očištěná, loupaná a krájená na čtvrtky): 3 kusy

  • máslo: 50 gramů

  • vanilková zmrzlina k podávání: dle chuti

Recept na tarte tatin s jablky, ginem a jalovcem

Nejprve si předehřejte troubu na 180 °C. Poté vykrajujte z rozváleného listového těsta kolečka o průměru cca 24 cm (mohou být samozřejmě i menší). Nyní si k ruce vezměte pánev se silným dnem a nasypte do ní cukr, semínka z vanilkového lusku, jalovec a přelijte vše ginem. Vařte do zlatavé barvy asi tři až čtyři minuty. Potom přidejte do směsi pokrájená jablka a pokračujte ve vaření dvě minuty. Nakonec zjemněte máslem a odstavte z plotny. V další fázi si vyskládejte kolečka z těsta na plech s pečícím papírem a na ně navrstvěte pomocí lžíce jablečnou směs (předtím můžete vybrat jalovec, není ale nutné). Okraje založte pomocí kleští. Dezert pečte dozlatova v troubě asi 20 minut. Tarte tatin, který se řadí mezi klasická francouzská jídla nebo respektive koláče, podávejte třeba s vanilkovou zmrzlinou. Přejeme dobré chutnání!

Autor článku: Iveta Reinisch



Diskuse k článku

Diskuse neobsahuje zatím žádný komentář. Buďte první!

Lunární kalendář

STŘEDA 15. 01. 2025
lev
Měsíc putuje znamením Lva a je v ubývající fázi. Běžte na procházku, ale nepřetěžujte se, srdce je dnes namáháno více, než v jiné dny. Snažte se…
více o tomto dni
ČTVRTEK 16. 01. 2025
lev
Měsíc putuje znamením Lva a je v ubývající fázi. Běžte na procházku, ale nepřetěžujte se, srdce je dnes namáháno více, než v jiné dny. Snažte se…
více o tomto dni
PÁTEK 17. 01. 2025
panna
Měsíc putuje znamením Panny, je v ubývající fázi. Panna má vliv na trávící orgány, proto doporučujeme lehkou stravu. Je vhodný den pro pečení.…
více o tomto dni
SOBOTA 18. 01. 2025
panna
Měsíc putuje znamením Panny, je v ubývající fázi. Panna má vliv na trávící orgány, proto doporučujeme lehkou stravu. Je vhodný den pro pečení.…
více o tomto dni
NEDĚLE 19. 01. 2025
panna
Měsíc putuje znamením Panny, je v ubývající fázi. Panna má vliv na trávící orgány, proto doporučujeme lehkou stravu. Je vhodný den pro pečení.…
více o tomto dni
PONDĚLÍ 20. 01. 2025
váhy
Měsíc prochází znamením Vah a je v ubývající fázi. Váhy mají vliv na kyčle, játra, krev, ledviny a močový měchýř. Pokud nemusíte, tak nedělejte žádná…
více o tomto dni
ÚTERÝ 21. 01. 2025
váhy
Měsíc prochází znamením Vah a je v ubývající fázi. Váhy mají vliv na kyčle, játra, krev, ledviny a močový měchýř. Pokud nemusíte, tak nedělejte žádná…
více o tomto dni

Dobrý kontakt k tématu

Pořiďte si rotoped. Urychlí hubnutí a cvičit na něm mohou i lidé s nemocnými klouby

Rotoped je skvělá záležitost, chce to ale hodně vůle na něm doma cvičit. U nás doma to vždycky dopadlo věšákem...

Vánoční cukroví bez cukru: užijte si zdravé Vánoce!

Tolik tuku na 40 g mouky je nesmysl, zvláště u těsta, do kterého dáme 200 g ořechů - to by v troubě neudrželo ...

Ovlivňuje bydlení naše duševní zdraví?

Skvělý článek, který připomíná, jak zásadní je prostředí, ve kterém žijeme, pro naše duševní zdraví. Právě v d...

Hodí se tepelné čerpadlo do starého domu?

Když jsme řešili vytápění našeho starého domu, tepelné čerpadlo bylo jednou z možností . :) Nakonec jsme šli d...

Nabídka rychlé a nebankovní půjčky pro každého do 24 hodin

Peníze na vašem účtu během několika minut Půjčit si můžete od 50 000 Kč do 91 50...

Nabídka rychlé a nebankovní půjčky pro každého do 24 hodin

Dobrý den, abych vám pomohl překonat různé finanční starosti na vánoční večírek a o...

Nabídka rychlé a nebankovní půjčky pro každého do 24 hodin

Speciální nabídka výhodné půjčky a oddlužení. Ocitli jste se v tíživé finančn�...
Zobrazit všechna témata

První společné Vánoce: Jak je prožít v harmonii a radosti

První společné Vánoce ve dvou jsou jedinečnou příležitostí k vytvoření vlastních svátečních tradic. Můžete čerpat z oblíbených rituálů z dětství a přidat nové, které budou odrážet váš společný příběh. Rozhodová...

Vzdělávání v jednotřídních školách: Proč je osobní přístup klíčem k úspěchu

Vzdělávání v jednotřídních školách přináší mnoho výhod, nejen bližší přístup učitelů k dětem, ale také jejich rozvoj a zvýšení socializace. Co konkrétně jednotřídní školy a školky nabízejí? A proč by právě toto...

Biblioterapie aneb Jak nám čtení může sloužit k seberozvoji

Biblioterapie je vlastně forma psychoterapie, která využívá knihy a další formy literatury, aby nám pomohla zlepšit náš vlastní život. Případně může sloužit i jako podpůrná metoda, která posílí duševní zdraví. ...

Bezlepkový banánový chlebíček

Začněte tím, že si předehřejte troubu na 170 až 190 °C a smícháte si v míse tyto ingredience – rozmačkané banány, rozpuštěné máslo, krystalový cukr, vejce a vanilkový extrakt. V dalším kroku pak přidejte bezlep...

Cévní mozková příhoda: Boj s časem

Příčiny vzniku cévní mozkové příhody jsou dvojího typu: Prvním typem je takzvaná hemoragická cévní mozková příhoda. K hemoragické cévní mozkové…

Na vlastní kůži: Za jediný den jsem si ušila vlastní boty. Zvládnete to taky

Ušít boty za jediný den? Nesmysl. Ruční práce, které jsou pro většinu žen relax, pro mě vždy byly noční můrou. Uháčkovala jsem jednu křivou šálu, s pletením jsem si jako levoruká nedokázala poradit a šití? Za c...

Konec roku a obvyklý bilancování

Vždycky, jak se přiblíží konec roku, mám pocit, že všechno hrozně rychle uteklo. Přijde mi, že Silvestr 2024 se sousedy jsme prožili včera, ale už je to 365 dní. Taky bilancujete? Přemejšlíte, co se vám povedlo a co ne? Já pokaždý. A rozhodla jsem se, že rok 2025 bude pro mě v mnoha ohledech přelomovej. Však jsem v čínskym znamení Had, a tak si my Hadi pojďme "svůj" rok užít naplno!