Světové menu na talíři, díl 1.: Francouzská jídla u vás doma
Francouzská jídla jsou připravovaná velmi pečlivě a s láskou. A odráží se to na jejich chuti. Pokrmům původem z Francie skutečně málokdo odolá. Tato gastronomie je protkaná především mořskými plody, sýry, kvalitním masem, zeleninou a samozřejmě vínem, které dokáže skvěle jednotlivé chody doplnit.
Pakliže si rádi a často dopřáváte francouzská jídla, jistě vás velmi nadchne následující světové menu na talíři! Inspirujte se receptem na lahodný předkrm, polévku, hlavní chod a také nezapomenutelný dezert. Tato kombinace je jednoznačně úchvatná a hodí se na kdejakou sváteční chvíli.
Francouzská jídla v praxi: Předkrm v podobě olivové tapenády
Tapenáda je směs chutných surovin v podobě pasty, která skvěle doplní například křupavé kousky toustu anebo krekry. Řadí se mezi populární francouzská jídla. Zejména v jižní Francii se takový předkrm rádi dopřejí.
Potřebné ingredience na olivovou tapenádu:
-
vypeckované černé olivy: 1 hrnek
-
vypeckované zelené olivy: 1 hrnek
-
nakládaná a sušená rajčata (okapaná od oleje): ¼ hrnku
-
kapary: 1 lžíce
-
česnek: 1 stroužek
-
filet sardelky: 1 kus
-
čerstvá bazalka (nasekaná): ½ lžíce
-
čerstvý tymián (nasekané listy): ½ lžíce
-
čerstvá petrželka (nasekaná): ½ lžíce
-
čerstvé oregano (nasekané): ¼ lžíce
-
extra panenský olivový olej: ¼ hrnku
Recept na olivovou tapenádu
Postupujte tak, že si do kuchyňského robota vsypete všechny nasekané bylinky spolu s olivami, sušenými rajčaty, kapary, loupaným česnekem, filetem sardelky a vše rozmělníte na homogenní pyré. Nakonec pomalu přilévejte olivový olej a promíchávejte. Tapenádu, která patří mezi typická francouzská jídla, podávejte vychlazenou třeba s rozpečenou bagetou či jiným oblíbeným pečivem. Z takového předkrmu budou vaši hosté unesení! Dobrou chuť.
Francouzská jídla v praxi: Polévka ve znamení cibulačky
Když se řekne polévka a francouzská jídla, jistě vás napadne jako první cibulačka. Ta z Francie je skutečně famózní. Připravte si variaci podle našeho receptu. Budete se oblizovat.
Potřebné ingredience na francouzskou cibulačku:
-
červená anebo žlutá cibule: 6 větších kusů
-
extra panenský olivový olej: 4 lžíce
-
máslo: 2 lžíce
-
krystalový cukr: 1 lžička
-
sůl: dle chuti
-
lisované česnekové stroužky: 2 kusy
-
hovězí vývar: 8 hrnků
-
suché bílé víno: ½ hrnku
-
bobkový list: 2 kusy
-
čerstvé tymiánové lístky: 1 lžíce (nebo ½ lžičky sušené byliny)
-
mletý černý pepř: ½ lžičky
-
brandy: 2 lžíce (nemusí být)
-
francouzská bageta: 8 plátků
-
tvrdý sýr švýcarského typu (strouhaný): 1 a ½ hrnku
-
parmezán: dle chuti
Recept na francouzskou cibulačku
K ruce si vezměte velký asi pětilitrový hrnec se silnějším dnem a rozehřejte v něm tři lžíce olivového oleje. Poté na tuk vsypte loupanou a na tenká kolečka pokrájenou cibuli. Tu restujte asi 15 minut na středním plamenu dozlatova. Po uplynuté této doby přilijte asi lžíci oleje, přidejte máslo a pokračujte v opékání cibule, dokud zcela nezhnědne. Dále posypte cibuli cukrem, solí a karamelizujte zhruba čtvrt hodiny. Následně vložte do hrnce i lisovaný česnek a důkladně promíchejte. Na závěr suroviny přelijte suchým bílým vínem a nechte krátce provařit. K dokončení cibulačky potřebujete do hrnce vlít ještě hovězí vývar a vložit bobkové listy spolu s tymiánem. Pod poklicí vařte půl hodiny. Ke konci dochuťte dle preferencí pepřem a brandy. Než bude cibulačka, která patří mezi oblíbená francouzská jídla, hotová, připravte si plátky bagetky. Ty mírně potřete olivovým olejem a opékejte v předehřáté troubě asi pět až sedm minut. Nakonec pečivo posypte švýcarským sýrem a dopečte dozlatova. Cibulačku podávejte s plátkem sýrové bagetky a dle libosti posypte pokrm parmezánem. Dobrou chuť!
Francouzská jídla v praxi: Hlavní chod v podobě dušeného kuřete na víně (Coq au Vin)
Francouzská jídla jsou určená především pro trpělivé kuchaře. Někdy jejich příprava zabere dost času, ale výsledek stojí za to! Zcela určitě musíte ochutnat delikátní Coq au Vin, což je dušené kuře na víně. Takový hlavní chod potěší strávníky jak na oběd, tak na večeři.
Potřebné ingredience na dušené kuře na víně:
(pro 6 až 8 porcí)
-
sušené lesní houby: ¾ hrnku
-
kuřecí stehna s kostí: 6 až 8 kusů
-
nakrájená pancetta anebo slanina: ½ hrnku
-
červená anebo žlutá cibule: 1 velký kus
-
mrkev: 2 středně velké kusy
-
česnek: 5 stroužků
-
rajčatový protlak: 2 lžíce
-
suché červené víno (s ovocným nádechem, ideálně Burgundské): 3 hrnky
-
kuřecí vývar s nižším obsahem soli: 1 hrnek
-
bobkový list: 2 kusy
-
čerstvý tymián: 4 snítky
-
čerstvá petržel: několik lístků na ozdobu
-
sůl a mletý pepř: dle chuti
Recept na dušené kuře na víně
Začněte tím, že si do misky nasypete sušené houby a zalijete je dostatečným množstvím vroucí vody. Pak dejte stranou a nechte nabobtnat. Nyní si k ruce vezměte velký hrnec a v něm na středním plamenu osmahněte kousky pancetty či slaniny. Po pěti minutách přidejte loupanou a pokrájenou cibuli a pokračujte v restování. Mezitím si kuřecí stehna osušte kuchyňskými utěrkami z papíru a osolte je i opepřete. Vařečkou přehrňte cibuli s pancettou na jednu stranu a na té druhé opékejte stehna (kůží dolů) dozlatova. Přebytečný tuk dle potřeby slijte. Po osmi minutách přidejte k surovinám loupanou a na kousky krájenou mrkev, lisovaný česnek, rajčatový protlak, suché červené víno, kuřecí vývar, bobkové listy a tymián. Na mírnějším plamenu duste pod poklicí asi 20 až 30 minut. Možné je dusit kuře i v rozpálené troubě. Až budete mít uvařeno, vyjměte maso z hrnce, a do omáčky vložte měkké houby a také vlijte přecezenou tekutinu z hub. Směs redukujte s bylinkami na cca polovinu (na středním plamenu). Nakonec vyjměte tymián s bobkovým listem a vše opět zkompletujte (vraťte do omáčky kuře). Pokrm, který patří mezi voňavá a vydatná francouzská jídla, podávejte třeba s rozpečenou bagetou anebo s opékanými brambory. Dobrou chuť!
Francouzská jídla v praxi: Dezert v podobě tarte tatin s jablky, ginem a jalovcem
Francouzská jídla neobsáhnou pouze lahodné slané pokrmy, ale i nezapomenutelné dezerty. Jeden takový si s námi můžete připravit. Je jím tarte tatin s jablky, ginem a jalovcem. Překvapí vás svou unikátní chutí!
Potřebné ingredience na tarte tatin s jablky, ginem a jalovcem:
(na 4 porce)
-
kupované listové těsto (může být i rozválené): 375 gramů
-
moučkový cukr: 150 gramů
-
gin: 125 mililitrů
-
vanilkový lusk: 1 kus
-
celý jalovec (bobule): 1 a ½ lžičky
-
zelená jablka typu Granny Smith (očištěná, loupaná a krájená na čtvrtky): 3 kusy
-
máslo: 50 gramů
-
vanilková zmrzlina k podávání: dle chuti
Recept na tarte tatin s jablky, ginem a jalovcem
Nejprve si předehřejte troubu na 180 °C. Poté vykrajujte z rozváleného listového těsta kolečka o průměru cca 24 cm (mohou být samozřejmě i menší). Nyní si k ruce vezměte pánev se silným dnem a nasypte do ní cukr, semínka z vanilkového lusku, jalovec a přelijte vše ginem. Vařte do zlatavé barvy asi tři až čtyři minuty. Potom přidejte do směsi pokrájená jablka a pokračujte ve vaření dvě minuty. Nakonec zjemněte máslem a odstavte z plotny. V další fázi si vyskládejte kolečka z těsta na plech s pečícím papírem a na ně navrstvěte pomocí lžíce jablečnou směs (předtím můžete vybrat jalovec, není ale nutné). Okraje založte pomocí kleští. Dezert pečte dozlatova v troubě asi 20 minut. Tarte tatin, který se řadí mezi klasická francouzská jídla nebo respektive koláče, podávejte třeba s vanilkovou zmrzlinou. Přejeme dobré chutnání!
Autor článku: Iveta Reinisch
Diskuse k článku