Podzim na talíři. Připravte si luxusní podzimní menu na víkend
Jestli nemáte nápad, co dnes servírovat, přinášíme vám hned několik receptů, ze kterých si jistě vyberete. Podzimní menu ze sezónních ingrediencí. Zasytí vás i zahřeje. Přichystat si můžete slané i sladké varianty podzimních jídel. Ať vám chutnají!
Hlavní jídla na podzimní menu:
Podzimní menu: Cizrnová omeleta s dušenými houbami
Přísady:
- 1 miska čerstvě nasbíraných hub
- 200 g cizrnové mouky
- 400 ml vody
- 1 lžička černé soli
- špetka kurkumy
- špetka muškátového oříšku
- sůl, pepř
- špetka kmínu
- 2 lžíce másla
- libeček
Příprava:
Recepty z dýně Hokaido: Připravte si podzimní menu z dýně Hokaido, které nadchne každého
20 tipů na rychlý nedělní oběd pro celou rodinu
Jste diabetik? Nedělní večeře bude zdravá a rychlá. Připravíte ji skutečně za pár chvil!
Nejprve očistíme houby, pak je nakrájíme na malé kousky. Velkou pánev dáme na plotnu a rozehřejeme na ní máslo. Pak vhodíme houby a chvíli dusíme. Po chvilce přidáme sůl a kmín, ještě chvíli dusíme. Mezitím si rozpálíme ještě druhou pánev. Cizrnovou mouku si rozmícháme ve vodě. Přidáme černou sůl, kurkumu, muškátový oříšek, sůl a pepř. Necháme chvíli odležet. Směs rozdělíme na čtyři části. Jednu část nalijeme na pánev a důkladně prosmažíme z obou stran. Na omeletu pak rozprostřeme čtvrtinu houbové směsi. Zabalíme a posypeme parmazánem. Takto postupujeme dále, dokud nemáme čtyři porce. Aby podzimní menu vypadalo hezky, můžete jej nakonec ještě ozdobit zelenou natí.
Podzimní menu: Grilovaná cuketa s kuřecím masem a vlašskými ořechy
Přísady:
- 1 větší cuketa
- 1 červená cibule
- 50 g bulguru
- 100 g kuřecího masa
- 30 g 40% eidamu
- sůl, pepř
- hrst vlašských ořechů
Příprava:
Jednoduché a rychlé jídlo na podzimní menu. Cuketu omyjeme, rozpůlíme a vydlabeme. Bulgur uvaříme, kuřecí maso nakrájíme na kostky a upečeme. Nadrobno nakrájenou cibuli orestujeme dozlatova. Jakmile je vše hotovo, smícháme bulgur, maso i cibulku v jedné míse a směsí naplníme obě poloviny cukety. Osolíme, opepříme. A posypeme půlkami vlašských ořechů. Zapečeme v troubě při 170 stupních. Těsně před koncem pečení posypeme strouhaným eidamem.
Podzimní menu: Kuře na pivu se zeleninou
Přísady:
- 1 větší kuře
- 100 g mrkve
- 100 g celeru
- trochu čerstvého kopru
- trochu citrónové šťávy
- sůl, bílý pepř
- 300 ml tmavého piva
- máslo
Příprava:
Kuře důkladně očistíme. Ochutíme solí a bílým pepřem. Dáme ho do pekáčku a zasypeme jej směsí přichystané zeleniny, kterou jsme si pokrájeli na nudličky. Částí zeleniny můžeme kuře i naplnit. Nakonec přidáme i nadrobno nasekaný kopr, šťávu z čerstvě vymačkaného citrónu a polijeme rozpuštěným máslem a pivem. Zakryjeme alobalem a pečeme v troubě rozpálené na 160 stupňů. Po hodině pečení alobal sundáme a zvýšíme teplotu na 180 stupňů. Dopečeme. Jako příloha pro takové podzimní menu se ideálně hodí bramborová kaše s dýňovým pyré.
Salát na podzimní menu:
Podzimní menu: Tradiční coleslaw
Přísady:
- ½ hlávky bílého zelí
- 2-3 mrkve
- 1 cibule
Zálivka:
- 5 lžic olivového oleje
- šťáva z jednoho citrónu
- 1 lžíce hořčice
- ½ lžičky cukru
- sůl, mletý pepř
- 2–3 lžíce majolky či jogurtu
Příprava:
Coleslaw je slavný tradiční salát, který na podzimní menu rozhodně patří. Navíc je jednoduchý a rychlý. Nejprve nakrájíme zelí a mrkev na tenké nudličky. Cibulku rozkrájíme nadrobno. Smícháme všechny ingredience na zálivku a přelijeme jí přichystanou zeleninu. Promícháme a necháme alespoň dvě hodiny odležet v chladu. Salát coleslaw podáváme s křupavým pečivem.
Dezert na podzimní menu:
Podzimní menu: Křehký jablečný koláč se švestkami
Přísady na těsto:
- 500 g špaldové mouky
- 1 prášek do pečiva
- 1 vanilkový cukr
- 150 g moučkového cukru
- 200 g másla
- 1 vejce
- 2 lžíce citrónové šťávy
- 3-5 lžic mléka (podle potřeby)
Náplň:
- 500 g strouhaných jablek
- 1 vanilkový pudinkový prášek
- 5 lžic moučkového cukru
- skořice
- 200 g rozpůlených švestech
Příprava:
Podzimní menu musí být zakončeno sladkou tečkou. Nejprve dáme do mísy všechny ingredience na těsto a zpracujeme hladkou a nelepivou hmotu. Množství mléka přidávejte po lžících postupně. Těsto zabalíme do potravinové fólie a dáme jej na půl hodiny do lednice odpočinout. Mezitím si oloupeme a nastrouháme jablka a přichystáme si švestky. Jablka zasypeme pudingovým práškem, cukrem a skořicí, promícháme. Vytáhneme těsto z ledničky a rozdělíme jej na dvě části. Jednu část vyválíme a dáme ji na vymazaný a hrubou moukou vysypaný plech. Na těsto rozprostřeme jablečnou náplň a tu pak následně poklademe ještě půlkami švestek. Nakonec vyválíme i druhou polovinu těsta a tou pak jablečno-švestkovou směs přikryjeme. Pečeme v troubě vyhřáté na 180°C asi po dobu 20-25 minut. Vytáhneme a necháme zchladnout. Nakonec posypeme moučkovým cukrem a můžeme podávat.
Autor článku: Monika Poledníková
Diskuse k článku