Je libo nějakou typicky podzimní dobrotu?

Podzim na talíři. Připravte si luxusní podzimní menu na víkend

Jestli nemáte nápad, co dnes servírovat, přinášíme vám hned několik receptů, ze kterých si jistě vyberete. Podzimní menu ze sezónních ingrediencí. Zasytí vás i zahřeje. Přichystat si můžete slané i sladké varianty podzimních jídel. Ať vám chutnají!

Hlavní jídla na podzimní menu:

Podzimní menu: Cizrnová omeleta s dušenými houbami

Přísady: 

  • 1 miska čerstvě nasbíraných hub
  • 200 g cizrnové mouky
  • 400 ml vody
  • 1 lžička černé soli
  • špetka kurkumy
  • špetka muškátového oříšku
  • sůl, pepř
  • špetka kmínu
  • 2 lžíce másla
  • libeček

Příprava:

Čtěte také:

Recepty z dýně Hokaido: Připravte si podzimní menu z dýně Hokaido, které nadchne každého

20 tipů na rychlý nedělní oběd pro celou rodinu

Jste diabetik? Nedělní večeře bude zdravá a rychlá. Připravíte ji skutečně za pár chvil!

Nejprve očistíme houby, pak je nakrájíme na malé kousky. Velkou pánev dáme na plotnu a rozehřejeme na ní máslo. Pak vhodíme houby a chvíli dusíme. Po chvilce přidáme sůl a kmín, ještě chvíli dusíme. Mezitím si rozpálíme ještě druhou pánev. Cizrnovou mouku si rozmícháme ve vodě. Přidáme černou sůl, kurkumu, muškátový oříšek, sůl a pepř. Necháme chvíli odležet. Směs rozdělíme na čtyři části. Jednu část nalijeme na pánev a důkladně prosmažíme z obou stran. Na omeletu pak rozprostřeme čtvrtinu houbové směsi. Zabalíme a posypeme parmazánem. Takto postupujeme dále, dokud nemáme čtyři porce. Aby podzimní menu vypadalo hezky, můžete jej nakonec ještě ozdobit zelenou natí.

Podzimní menu: Grilovaná cuketa s kuřecím masem a vlašskými ořechy

Přísady: 

  • 1 větší cuketa
  • 1 červená cibule
  • 50 g bulguru
  • 100 g kuřecího masa
  • 30 g 40% eidamu
  • sůl, pepř 
  • hrst vlašských ořechů

Příprava:

Jednoduché a rychlé jídlo na podzimní menu. Cuketu omyjeme, rozpůlíme a vydlabeme. Bulgur uvaříme, kuřecí maso nakrájíme na kostky a upečeme. Nadrobno nakrájenou cibuli orestujeme dozlatova. Jakmile je vše hotovo, smícháme bulgur, maso i cibulku v jedné míse a směsí naplníme obě poloviny cukety. Osolíme, opepříme. A posypeme půlkami vlašských ořechů. Zapečeme v troubě při 170 stupních. Těsně před koncem pečení posypeme strouhaným eidamem.

Podzimní menu: Kuře na pivu se zeleninou 

Přísady: 

  • 1 větší kuře
  • 100 g mrkve
  • 100 g celeru
  • trochu čerstvého kopru
  • trochu citrónové šťávy
  • sůl, bílý pepř
  • 300 ml tmavého piva
  • máslo

Příprava:

Kuře důkladně očistíme. Ochutíme solí a bílým pepřem. Dáme ho do pekáčku a zasypeme jej směsí přichystané zeleniny, kterou jsme si pokrájeli na nudličky. Částí zeleniny můžeme kuře i naplnit. Nakonec přidáme i nadrobno nasekaný kopr, šťávu z čerstvě vymačkaného citrónu a polijeme rozpuštěným máslem a pivem. Zakryjeme alobalem a pečeme v troubě rozpálené na 160 stupňů. Po hodině pečení alobal sundáme a zvýšíme teplotu na 180 stupňů. Dopečeme. Jako příloha pro takové podzimní menu se ideálně hodí bramborová kaše s dýňovým pyré.

Salát na podzimní menu:

Podzimní menu: Tradiční coleslaw 

Přísady: 

Zálivka: 

  • 5 lžic olivového oleje
  • šťáva z jednoho citrónu
  • 1 lžíce hořčice
  • ½ lžičky cukru
  • sůl, mletý pepř
  • 2–3 lžíce majolky či jogurtu 

Příprava:

Coleslaw je slavný tradiční salát, který na podzimní menu rozhodně patří. Navíc je jednoduchý a rychlý. Nejprve nakrájíme zelí a mrkev na tenké nudličky. Cibulku rozkrájíme nadrobno. Smícháme všechny ingredience na zálivku a přelijeme jí přichystanou zeleninu. Promícháme a necháme alespoň dvě hodiny odležet v chladu. Salát coleslaw podáváme s křupavým pečivem.

Dezert na podzimní menu:

Jablka a švestky jsou typickou podzimní potravinou

Podzimní menu: Křehký jablečný koláč se švestkami

Přísady na těsto: 

  • 500 g špaldové mouky
  • 1 prášek do pečiva
  • 1 vanilkový cukr
  • 150 g moučkového cukru
  • 200 g másla
  • 1 vejce
  • 2 lžíce citrónové šťávy
  • 3-5 lžic mléka (podle potřeby)

Náplň: 

  • 500 g strouhaných jablek
  • 1 vanilkový pudinkový prášek
  • 5 lžic moučkového cukru
  • skořice 
  • 200 g rozpůlených švestech

Příprava:

Podzimní menu musí být zakončeno sladkou tečkou. Nejprve dáme do mísy všechny ingredience na těsto a zpracujeme hladkou a nelepivou hmotu. Množství mléka přidávejte po lžících postupně. Těsto zabalíme do potravinové fólie a dáme jej na půl hodiny do lednice odpočinout. Mezitím si oloupeme a nastrouháme jablka a přichystáme si švestky. Jablka zasypeme pudingovým práškem, cukrem a skořicí, promícháme. Vytáhneme těsto z ledničky a rozdělíme jej na dvě části. Jednu část vyválíme a dáme ji na vymazaný a hrubou moukou vysypaný plech. Na těsto rozprostřeme jablečnou náplň a tu pak následně poklademe ještě půlkami švestek. Nakonec vyválíme i druhou polovinu těsta a tou pak jablečno-švestkovou směs přikryjeme. Pečeme v troubě vyhřáté na 180°C asi po dobu 20-25 minut. Vytáhneme a necháme zchladnout. Nakonec posypeme moučkovým cukrem a můžeme podávat.

Autor článku: Monika Poledníková



Diskuse k článku

Diskuse neobsahuje zatím žádný komentář. Buďte první!

Lunární kalendář

SOBOTA 22. 02. 2025
střelec
Měsíc putuje ve znamení Střelce, je v ubývající fázi. Plánujte, obchodujte, investujte, cestujte, kontaktujte staré přátele. Dopřejte si masáž nohou,…
více o tomto dni
NEDĚLE 23. 02. 2025
střelec
Měsíc putuje ve znamení Střelce, je v ubývající fázi. Plánujte, obchodujte, investujte, cestujte, kontaktujte staré přátele. Dopřejte si masáž nohou,…
více o tomto dni
PONDĚLÍ 24. 02. 2025
kozoroh
Měsíc putuje znamením Kozoroha a je v ubývající fázi. Kozoroh má vliv na pleť, ale působí také na kolena, kyčle a klouby. Nepodnikejte dnes dlouhé…
více o tomto dni
ÚTERÝ 25. 02. 2025
kozoroh
Měsíc putuje znamením Kozoroha a je v ubývající fázi. Kozoroh má vliv na pleť, ale působí také na kolena, kyčle a klouby. Nepodnikejte dnes dlouhé…
více o tomto dni
STŘEDA 26. 02. 2025
vodnář
Měsíc putuje ve znamení Vodnáře a je v ubývající fázi. Vodnář působí na lýtka, kotníky a žíly. Nezatěžujte nohy dlouhým chozením a stáním. Vhodný den…
více o tomto dni
ČTVRTEK 27. 02. 2025
vodnář
Měsíc putuje ve znamení Vodnáře a je v ubývající fázi. Vodnář působí na lýtka, kotníky a žíly. Nezatěžujte nohy dlouhým chozením a stáním. Vhodný den…
více o tomto dni
PÁTEK 28. 02. 2025
ryby
Měsíc putuje znamením Ryb, dnes je novoluní. Ryby mají vliv na chodidla a prsty u nohou. Udělejte si čas na jejich koupel a masáž. Věnujte se…
více o tomto dni

Dobrý kontakt k tématu

Přepadá Vás únava a ospalost během dne? Nepodceňujte je

V poslední době se mi pořád chce spát, i když spím celkem dost. Přes den se cítím unavená, večer už nemám sílu...

Houbová polévka z čerstvých hub

to není houbová polévka to je bramboračka. Moje maminka dávala jen brambory, houby koření a jíšku

Tipy na zavařování hotových jídel se vám budou hodit třeba na dovolené mimo civilizaci

Za mě je postup v článku k zavařování masa a hotových jídel v pořádku. Vždycky se zavařovalo na dvakrát. Jedno...

Ovlivňuje bydlení naše duševní zdraví?

Skvělý článek, který připomíná, jak zásadní je prostředí, ve kterém žijeme, pro naše duševní zdraví. Právě v d...

Hodí se tepelné čerpadlo do starého domu?

Když jsme řešili vytápění našeho starého domu, tepelné čerpadlo bylo jednou z možností . :) Nakonec jsme šli d...

Nabídka rychlé a nebankovní půjčky pro každého do 24 hodin

NABÍZÍM FLEXIBILNÍ PŮJČKY-- Dobrý den, jste v tíživé finanční situaci? Potřebuje...

Nabídka rychlé a nebankovní půjčky pro každého do 24 hodin

NABÍZÍM FLEXIBILNÍ PŮJČKY- Dobrý den, jste v tíživé finanční situaci? Potřebujet...

Nabídka rychlé a nebankovní půjčky pro každého do 24 hodin

Požádejte o půjčku 100% online, získejte rozhodnutí za 10 minut. Požádejte o půjčk...
Zobrazit všechna témata

Zpomalený metabolismus: Mýtus nebo fakt? Jak si s tím poradit?

Zpomalený metabolismus je téma, které vzbuzuje mnoho diskuzí. Mnozí se domnívají, že pomalejší metabolismus může být příčinou přibývání na váze nebo únavy, ale je to skutečně pravda? A jak můžeme podpořit správ...

Přílišná citová vazba: Jak rozpoznat a vyřešit závislost na vztazích?

Citová vazba je v romantických vztazích přirozená, ale její přehnaná intenzita může vést k emocionální závislosti a problémům v komunikaci. Rozpoznejte včas znaky přílišné citové připoutanosti, její dopady na p...

Valentýnské menu jako z restaurace: Vsaďte na tyto delikátní recepty

Valentýnské menu je skvělým způsobem, jak oslavit 14. února svátek zamilovaných. Jste zapálenými amatérskými kuchaři či cukráři? Pak vás jistě potěší inspirace na výtečné pokrmy, neboť jak praví přísloví: „Lásk...

Toužíte si splnit sny? 7 tipů, jak se konečně dostat k vysněnému cíli

Každý večer usínáte s tím, že si moc přejete, aby se vaše sny vyplnili. Přes den myslíte na to, jaké by to bylo, kdyby… Poznáváte se v tom? Jestli toužíte po změně a chcete si začít plnit sny, začněte hned teď....

Vzdělávání v jednotřídních školách: Proč je osobní přístup klíčem k úspěchu

Vzdělávání v jednotřídních školách přináší mnoho výhod, nejen bližší přístup učitelů k dětem, ale také jejich rozvoj a zvýšení socializace. Co konkrétně jednotřídní školy a školky nabízejí? A proč by právě toto...

Kávová masáž zpevní tělo a zajistí hladkou pokožku

Kávová masáž je luxusní procedura, která spojuje blahodárné účinky kávy s regenerací pleti. Díky kofeinu, který podporuje prokrvení a detoxikaci, se tato masáž stává účinným prostředkem pro zpevnění pokožky a z...

Digitální empatie jako terapeutický nástroj 21. století. Skutečně to funguje?

Na první přečtení se může zdát, že jde o oxymorón. Ovšem není tomu tak. Technologie v dnešní době je schopna poskytnout nám ono porozumění, po kterém tolik zdánlivě toužíme. V tomto směru je nejvíce užitečná um...

Bezlepkový banánový chlebíček

Začněte tím, že si předehřejte troubu na 170 až 190 °C a smícháte si v míse tyto ingredience – rozmačkané banány, rozpuštěné máslo, krystalový cukr, vejce a vanilkový extrakt. V dalším kroku pak přidejte bezlep...

Cévní mozková příhoda: Boj s časem

Příčiny vzniku cévní mozkové příhody jsou dvojího typu: Prvním typem je takzvaná hemoragická cévní mozková příhoda. K hemoragické cévní mozkové…

Na vlastní kůži: Za jediný den jsem si ušila vlastní boty. Zvládnete to taky

Ušít boty za jediný den? Nesmysl. Ruční práce, které jsou pro většinu žen relax, pro mě vždy byly noční můrou. Uháčkovala jsem jednu křivou šálu, s pletením jsem si jako levoruká nedokázala poradit a šití? Za c...

Život je jako jízda na horské dráze. Jednou jsi nahoře a pak dole

Novej rok 2025 je v plnym běhu a zima ve svym středu. Zanedlouho tu bude jaro, který mám spojený s takovou pohodou - pro mě je jaro znamením nový naděje a větší energie. Zpátky ale do přítomnosti. To, co mi připravil začátek roku, jsem si ani ve snu nedokázala představit.