Je libo nějakou typicky podzimní dobrotu?

Podzim na talíři. Připravte si luxusní podzimní menu na víkend

Jestli nemáte nápad, co dnes servírovat, přinášíme vám hned několik receptů, ze kterých si jistě vyberete. Podzimní menu ze sezónních ingrediencí. Zasytí vás i zahřeje. Přichystat si můžete slané i sladké varianty podzimních jídel. Ať vám chutnají!

Hlavní jídla na podzimní menu:

Podzimní menu: Cizrnová omeleta s dušenými houbami

Přísady: 

  • 1 miska čerstvě nasbíraných hub
  • 200 g cizrnové mouky
  • 400 ml vody
  • 1 lžička černé soli
  • špetka kurkumy
  • špetka muškátového oříšku
  • sůl, pepř
  • špetka kmínu
  • 2 lžíce másla
  • libeček

Příprava:

Čtěte také:

Recepty z dýně Hokaido: Připravte si podzimní menu z dýně Hokaido, které nadchne každého

20 tipů na rychlý nedělní oběd pro celou rodinu

Jste diabetik? Nedělní večeře bude zdravá a rychlá. Připravíte ji skutečně za pár chvil!

Nejprve očistíme houby, pak je nakrájíme na malé kousky. Velkou pánev dáme na plotnu a rozehřejeme na ní máslo. Pak vhodíme houby a chvíli dusíme. Po chvilce přidáme sůl a kmín, ještě chvíli dusíme. Mezitím si rozpálíme ještě druhou pánev. Cizrnovou mouku si rozmícháme ve vodě. Přidáme černou sůl, kurkumu, muškátový oříšek, sůl a pepř. Necháme chvíli odležet. Směs rozdělíme na čtyři části. Jednu část nalijeme na pánev a důkladně prosmažíme z obou stran. Na omeletu pak rozprostřeme čtvrtinu houbové směsi. Zabalíme a posypeme parmazánem. Takto postupujeme dále, dokud nemáme čtyři porce. Aby podzimní menu vypadalo hezky, můžete jej nakonec ještě ozdobit zelenou natí.

Podzimní menu: Grilovaná cuketa s kuřecím masem a vlašskými ořechy

Přísady: 

  • 1 větší cuketa
  • 1 červená cibule
  • 50 g bulguru
  • 100 g kuřecího masa
  • 30 g 40% eidamu
  • sůl, pepř 
  • hrst vlašských ořechů

Příprava:

Jednoduché a rychlé jídlo na podzimní menu. Cuketu omyjeme, rozpůlíme a vydlabeme. Bulgur uvaříme, kuřecí maso nakrájíme na kostky a upečeme. Nadrobno nakrájenou cibuli orestujeme dozlatova. Jakmile je vše hotovo, smícháme bulgur, maso i cibulku v jedné míse a směsí naplníme obě poloviny cukety. Osolíme, opepříme. A posypeme půlkami vlašských ořechů. Zapečeme v troubě při 170 stupních. Těsně před koncem pečení posypeme strouhaným eidamem.

Podzimní menu: Kuře na pivu se zeleninou 

Přísady: 

  • 1 větší kuře
  • 100 g mrkve
  • 100 g celeru
  • trochu čerstvého kopru
  • trochu citrónové šťávy
  • sůl, bílý pepř
  • 300 ml tmavého piva
  • máslo

Příprava:

Kuře důkladně očistíme. Ochutíme solí a bílým pepřem. Dáme ho do pekáčku a zasypeme jej směsí přichystané zeleniny, kterou jsme si pokrájeli na nudličky. Částí zeleniny můžeme kuře i naplnit. Nakonec přidáme i nadrobno nasekaný kopr, šťávu z čerstvě vymačkaného citrónu a polijeme rozpuštěným máslem a pivem. Zakryjeme alobalem a pečeme v troubě rozpálené na 160 stupňů. Po hodině pečení alobal sundáme a zvýšíme teplotu na 180 stupňů. Dopečeme. Jako příloha pro takové podzimní menu se ideálně hodí bramborová kaše s dýňovým pyré.

Salát na podzimní menu:

Podzimní menu: Tradiční coleslaw 

Přísady: 

Zálivka: 

  • 5 lžic olivového oleje
  • šťáva z jednoho citrónu
  • 1 lžíce hořčice
  • ½ lžičky cukru
  • sůl, mletý pepř
  • 2–3 lžíce majolky či jogurtu 

Příprava:

Coleslaw je slavný tradiční salát, který na podzimní menu rozhodně patří. Navíc je jednoduchý a rychlý. Nejprve nakrájíme zelí a mrkev na tenké nudličky. Cibulku rozkrájíme nadrobno. Smícháme všechny ingredience na zálivku a přelijeme jí přichystanou zeleninu. Promícháme a necháme alespoň dvě hodiny odležet v chladu. Salát coleslaw podáváme s křupavým pečivem.

Dezert na podzimní menu:

Jablka a švestky jsou typickou podzimní potravinou

Podzimní menu: Křehký jablečný koláč se švestkami

Přísady na těsto: 

  • 500 g špaldové mouky
  • 1 prášek do pečiva
  • 1 vanilkový cukr
  • 150 g moučkového cukru
  • 200 g másla
  • 1 vejce
  • 2 lžíce citrónové šťávy
  • 3-5 lžic mléka (podle potřeby)

Náplň: 

  • 500 g strouhaných jablek
  • 1 vanilkový pudinkový prášek
  • 5 lžic moučkového cukru
  • skořice 
  • 200 g rozpůlených švestech

Příprava:

Podzimní menu musí být zakončeno sladkou tečkou. Nejprve dáme do mísy všechny ingredience na těsto a zpracujeme hladkou a nelepivou hmotu. Množství mléka přidávejte po lžících postupně. Těsto zabalíme do potravinové fólie a dáme jej na půl hodiny do lednice odpočinout. Mezitím si oloupeme a nastrouháme jablka a přichystáme si švestky. Jablka zasypeme pudingovým práškem, cukrem a skořicí, promícháme. Vytáhneme těsto z ledničky a rozdělíme jej na dvě části. Jednu část vyválíme a dáme ji na vymazaný a hrubou moukou vysypaný plech. Na těsto rozprostřeme jablečnou náplň a tu pak následně poklademe ještě půlkami švestek. Nakonec vyválíme i druhou polovinu těsta a tou pak jablečno-švestkovou směs přikryjeme. Pečeme v troubě vyhřáté na 180°C asi po dobu 20-25 minut. Vytáhneme a necháme zchladnout. Nakonec posypeme moučkovým cukrem a můžeme podávat.

Autor článku: Monika Poledníková



Diskuse k článku

Diskuse neobsahuje zatím žádný komentář. Buďte první!

Lunární kalendář

PONDĚLÍ 22. 07. 2024
vodnář
Měsíc putuje ve znamení Vodnáře a je v ubývající fázi. Vodnář působí na lýtka, kotníky a žíly. Nezatěžujte nohy dlouhým chozením a stáním. Vhodný den…
více o tomto dni
ÚTERÝ 23. 07. 2024
vodnář
Měsíc putuje ve znamení Vodnáře a je v ubývající fázi. Vodnář působí na lýtka, kotníky a žíly. Nezatěžujte nohy dlouhým chozením a stáním. Vhodný den…
více o tomto dni
STŘEDA 24. 07. 2024
ryby
Měsíc putuje znamením Ryb, je v ubývající fázi. Ryby mají vliv na chodidla a prsty u nohou. Udělejte si čas na jejich koupel a masáž. Věnujte se…
více o tomto dni
ČTVRTEK 25. 07. 2024
ryby
Měsíc putuje znamením Ryb, je v ubývající fázi. Ryby mají vliv na chodidla a prsty u nohou. Udělejte si čas na jejich koupel a masáž. Věnujte se…
více o tomto dni
PÁTEK 26. 07. 2024
beran
Měsíc ubývá a putuje ve znamení Berana. Beran ovlivňuje hlavu, obličej, mozek, oči, nos a životní sílu. Trpíte-li na migrény, pijte hodně čisté vody…
více o tomto dni
SOBOTA 27. 07. 2024
beran
Měsíc ubývá a putuje ve znamení Berana. Beran ovlivňuje hlavu, obličej, mozek, oči, nos a životní sílu. Trpíte-li na migrény, pijte hodně čisté vody…
více o tomto dni
NEDĚLE 28. 07. 2024
býk
Měsíc ubývá a putuje ve znamení Býka, který má vliv na oblast krku a ovlivňuje také čich a chuť. Chraňte dnes svůj krk šálou, kloktejte bylinné…
více o tomto dni

Kozoroh – Horoskop 2024

To co je zde o kozorohu napsáno, jsou jen lži. Tohle bych spíš trestal upálením.

Posmrtný život: Co je po smrti? Odchází naše duše skutečně do věčné blaženosti?

Se schizofrenií nejsem v životě spokojený a štastný, žiju v neustálích obavách, ve strachu a v neduvěře k sobě...

Váhy – Horoskop 2024

Dobry den, rada čtu horoskopy ale tech reklam co tam skáče neustále ,clovek se nemuze soustředit a nastvane je...

Krabičková dieta – zdravé stravování bez vaření a počítání kalorií

Zdravé stravování jsem si vyzkoušela taky, objednávala jsem čtyři měsíce a s jídlem a výslednou váhou jsem spo...

Tipy, jak ušetřit při nákupu kosmetiky a neslevit na kvalitě

Hodně zajímavých slev je také na https://slevovykupon.net/

Nové BF boty

Ahojky, mám dotaz... Ráda bych udělala něco pro svoje zdraví. Teda spíše pro zdraví mý...

Umělé oplodnění

Ahoj, chápu, že rozhodnutí hledat pomoc s reprodukcí může být emocionálně náročné. ...

Přrodní látky na zvýšený cholesterol

Ahoj, taky sem mel problemy s vysokym cholesterolem. Kamarad mi doporučil fermentovanou ryzi, ...
Zobrazit všechna témata

Překladač s umělou inteligencí poskytne kvalitnější překlady

Bojujete občas s jazykem? Nejste si jistí v kramflecích v angličtině, nebo se sem tam setkáváte s obsahem v jiných jazycích, kterými nemluvíte? Je to běžné, překladač skoro denně používá drtivá většina lidí. Do...

Čerstvé zelené fazolky: Výživný balzám pro tělo i potěšení pro chuťové buňky

Fazolky bez chuti v podivné omáčce si ze školní jídelny pamatuje každý. A bohužel mnohým při této vzpomínce ještě dnes naskakuje husí kůže. Ovšem čerstvé zelené fazolky připravené skutečně dobře a kvalitně, jso...

Zlomeniny pánve

Pletenec pánevní je označení pro anatomickou strukturu prstencovitého tvaru, která leží na bázi páteře. Kost pánevní je párová a srůstá ve stydké oblasti. Kost je plochá a vznikla srůstem kostí kyčelní, sedací ...

Bezlepkový banánový chlebíček

Začněte tím, že si předehřejte troubu na 170 až 190 °C a smícháte si v míse tyto ingredience – rozmačkané banány, rozpuštěné máslo, krystalový cukr, vejce a vanilkový extrakt. V dalším kroku pak přidejte bezlep...

Cévní mozková příhoda: Boj s časem

Příčiny vzniku cévní mozkové příhody jsou dvojího typu: Prvním typem je takzvaná hemoragická cévní mozková příhoda. K hemoragické cévní mozkové…

Nová etapa života začíná... aneb Znovu a lépe

Taky jste v životě někdy udělali věci, na který nejste zrovna pyšný? Já mnohokrát. Ale vždycky jsem se z nich snažila ponaučit. A právě teď skončila jedna etapa, která mě celý tři roky tížila. Nebudu zastírat skutečnosti, protože můj příběh může třeba někoho inspirovat k tomu, žít líp a vyvarovat se stejným chybám. Co mě tedy posunulo dál?