Kabsa zachutná zejména milovníkům orientálních pokrmů.

Světové menu na talíři, díl 3.: Arabská kuchyně u vás doma

Arabská kuchyně osloví především milovníky čerstvé zeleniny. Nadšení z ní však budou i příznivci zdravého životního stylu. Oproti české gastronomii je o poznání lehčí a stravitelnější. Ve třetím díle vám tedy představíme velmi pestré světové menu z ještě pestřejší země. Provoňte svůj domov něčím neobvyklým a orientálním!

Abyste skutečně poctivě okusili, co to znamená arabská kuchyně, přinášíme vám menu sestavené z osvěžujícího předkrmu/salátu tabouleh, hřejivé polévky shorba a aromatického hlavního chodu kabsa.

Arabská kuchyně u vás doma: Předkrm v podobě salátu tabouleh

Tabouleh je svěží salát s bulgurem, který vás bude vzhledem i chutí bavit zejména v letních měsících. Arabská kuchyně jej považuje téměř za národní pokrm. Ocení jej i vegetariáni!

Čtěte také:

Světové menu na talíři, díl 1.: Francouzská jídla u vás doma

Potřebné ingredience na tabouleh (cca 6 menších porcí):

  • bulgur: 1 hrnek

  • najemno pokrájená rajčata: 1 hrnek

  • najemno pokrájená salátová okurka: 1 hrnek

  • sůl: 1 lžička

  • petrželka kudrnka: 3 středně silné svazky

  • čerstvá a nasekaná máta: 1/3 hrnku

  • jarní cibulka (nasekaná zelená nať): 1/3 hrnku

  • olivový olej: 1/3 hrnku

  • citronová šťáva: 3 až 4 lžíce

  • středně velký stroužek česneku (nasekaná či lisovaný): 1 ks

Recept na salát tabouleh

Nejprve si uvařte bulgur dle návodu na obalu. Následně jej sceďte a nechte zchladnout. Mezitím si vezměte k ruce menší misku a v ní smíchejte nakrájenou okurku spolu s rajčaty a solí. Salát nechte odstát asi deset minut a pokračujte v přípravách. Nasekejte si petrželku najemno a umístěte ji do velké mísy. Také k ní přidejte nakrájenou jarní cibuli a pusťte se do výroby dresinku. V hrníčku smíchejte lisovaný česnek s olivovým olejem, citronovou šťávou a trochou soli. Směs nalijte na petrželku s cibulkou, přidejte okapaná rajčata s okurkou, mátu, bulgur a pečlivě propojte vařečkou. Před podáváním nechte propojit chutě (cca 15 minut při pokojové teplotě). Možné je tabouleh umístit i do lednice (zde vydrží čerstvý 4 dny, pokud jej dobře přikryjete). Až tento skvost ochutnáte, stane se arabská kuchyně zcela jistě součástí vašeho jídelníčku! Dobrou chuť.

Arabská kuchyně u vás doma: Čočková polévka shorba

Čočková polévka shorba vás zahřeje zejména v podzimních a zimních dnech. Také skvěle zasytí. Připravovaná je z čočky červené, a tak vlastně vůbec nenadýmá. Arabská kuchyně ostatně velmi často používá tento typ luštěniny k přípravě pokrmů.

Potřebné ingredience na shorbu (cca 6 porcí):

  • červená čočka: 1 a ¼ hrnku

  • jemně pokrájená cibule: ½ hrnku

  • nakrájený řapíkatý celer: ½ hrnku

  • nakrájená mrkev: ½ hrnku

  • nasekaný česnek: 2 stroužky

  • rostlinný olej: 1 lžička

  • kuřecí vývar: 4 hrnky

  • voda: 2 hrnky

  • bobkový list: 1 ks

  • čerstvá šťáva: z 1 ks citronu

  • sůl: 2 a ½ lžičky

  • mletý pepř: ½ lžičky

  • mletý kmín: ½ lžičky

  • mletá kurkuma: ¼ lžičky

Recept na čočkovou polévku shorba

Arabská kuchyně dokáže vytěžit i z několika základních surovin to nejlepší. Příkladem je shorba. Začněte tím, že si červenou čočku propláchnete a namočíte do studené vody na 15 až 20 minut. Dále si ve větším hrnci zahřejte olej a na něm orestujte nasekanou cibulku, nakrájený celer a mrkev. Opékejte asi 7 až 10 minut při průběžném míchání. Poté přidejte nasekaný česnek a vařte 30 vteřin. Nyní do hrnce vložte bobkový list, mletý kmín, kurkumu, scezenou čočku a zalijte vodou i kuřecím vývarem. Polévku vařte zhruba 15 až 20 minut, dokud červená čočka nezměkne. Nakonec vylovte z vývaru bobkový list a vše rozmixujte tyčovým mixérem do hladka. Dochuťte dle potřeby solí, pepřem, citronovou šťávou a podávejte teplé. Dobré chutnání!

Shorba je polévka z červené čočky, která skvěle zahřeje v chladném období.

Arabská kuchyně u vás doma: Hlavní chod zvaný kabsa (kuřecí maso s rýží)

Není pochyb, že arabská kuchyně je velmi rozmanitá a velmi aromatická, díky různým druhům koření. O tom se přesvědčíte při přípravě hlavního chodu s názvem kabsa.

Potřebné ingredience na hlavní pokrm:

Na kořenící směs kabsa si připravte:

  • mletý kardamom: ¼ lžičky

  • mletý bílý pepř: ¼ lžičky

  • šafrán: ¼ lžičky

  • mletou skořici: ½ lžičky

  • mleté nové koření: ½ lžičky

  • sušená limeta/prášek: ½ lžičky

Na kuře s rýží potřebujete:

  • máslo nebo olej: 2 lžíce

  • cibuli (nakrájenou na plátky): 3 ks

  • mletý zázvor: 1 lžíci

  • mletý sušený česnek: 1 lžíci

  • mleté chilli koření: dle chuti

  • sušené bobkové listy: 2 ks

  • hřebíček: 6 ks

  • lusky kardamomu: 4 ks

  • tyčinku skořice: 1 ks

  • rajčatový protlak: 2 lžíce

  • muškátový oříšek: 1 špetku

  • mletý černý pepř: ½ lžičky

  • mletý kmín: ¼ lžičky

  • mletý koriandr: ½ lžičky

  • mrkev (nakrájená na tenké plátky): 3 ks

  • konzervovaná rajčata: 200 g

  • kuřecí bujón: 2 kostky

  • celé kuře (nasekané na cca 6 ks): zhruba 1 a ½ kg

  • rýži basmati: 3 hrnky

  • rozinky: ¼ hrnku

  • vodu

Recept na arabský pokrm zvaný kabsa

Arabská kuchyně nezřídka kdy obsahuje velké množství koření i ingrediencí. Toho se však děsit nemusíte. Pokud rádi vaříte, výsledek jistě oceníte. Začněte tedy tím, že si smícháte koření na směs kabsa, viz výše uvedené složky. Poté dejte koření stranou a vezměte si k ruce velkou a hlubokou pánev. V ní rozpalte olej a dejte restovat nakrájenou cibuli, zázvor, česnek a chilli koření. Smažte asi dvě až tři minuty, dokud suroviny jaksi nezezlátnou. Dále přidejte bobkové listy, hřebíček, lusky kardamomu, tyčinku skořice a opékejte vše minutu. Nyní vmíchejte rajčatový protlak, ochuťte směs muškátovým oříškem, pepřem, koriandrem, kmínem a vsypte i koření kabsa + sůl. Koření opékejte asi 60 vteřin.

Po uplynutí doby vložte mrkev, rajčata a vařte asi dvě minuty. Také přidejte k ingrediencím nasekané kuře a opékejte jej ze všech stran po dobu třiceti minut. Nakonec kuřecí maso vyjměte z pánve na talíř a do nádoby vsypte rýži s rozinkami. Vše přelijte vodou, ochuťte solí a vařte do změknutí (10 až 15 min.). V poslední fázi kuřecí kousky ogrilujte na suché nepřilnavé pánvi nebo grilu asi čtvrt hodiny a podávejte s voňavou rýžovou přílohou. Přejeme dobrou chuť!

Autor článku: Iveta Reinisch



Diskuse k článku

Diskuse neobsahuje zatím žádný komentář. Buďte první!

Lunární kalendář

NEDĚLE 22. 12. 2024
panna
Měsíc putuje znamením Panny, je v ubývající fázi. Panna má vliv na trávící orgány, proto doporučujeme lehkou stravu. Je vhodný den pro pečení.…
více o tomto dni
PONDĚLÍ 23. 12. 2024
váhy
Měsíc prochází znamením Vah a je v ubývající fázi. Váhy mají vliv na kyčle, játra, krev, ledviny a močový měchýř. Pokud nemusíte, tak nedělejte žádná…
více o tomto dni
ÚTERÝ 24. 12. 2024
váhy
Měsíc prochází znamením Vah a je v ubývající fázi. Váhy mají vliv na kyčle, játra, krev, ledviny a močový měchýř. Pokud nemusíte, tak nedělejte žádná…
více o tomto dni
STŘEDA 25. 12. 2024
váhy
Měsíc prochází znamením Vah a je v ubývající fázi. Váhy mají vliv na kyčle, játra, krev, ledviny a močový měchýř. Pokud nemusíte, tak nedělejte žádná…
více o tomto dni
ČTVRTEK 26. 12. 2024
štír
Měsíc putuje znamením Štíra, je v ubývající fázi. Štír má vliv na intimní oblast a močové cesty. Pijte čaje, které tyto orgány posilují, udělejte si…
více o tomto dni
PÁTEK 27. 12. 2024
štír
Měsíc putuje znamením Štíra, je v ubývající fázi. Štír má vliv na intimní oblast a močové cesty. Pijte čaje, které tyto orgány posilují, udělejte si…
více o tomto dni
SOBOTA 28. 12. 2024
střelec
Měsíc putuje ve znamení Střelce, je v ubývající fázi. Plánujte, obchodujte, investujte, cestujte, kontaktujte staré přátele. Dopřejte si masáž nohou,…
více o tomto dni

Dobrý kontakt k tématu

Ovlivňuje bydlení naše duševní zdraví?

Skvělý článek, který připomíná, jak zásadní je prostředí, ve kterém žijeme, pro naše duševní zdraví. Právě v d...

Hodí se tepelné čerpadlo do starého domu?

Když jsme řešili vytápění našeho starého domu, tepelné čerpadlo bylo jednou z možností . :) Nakonec jsme šli d...

Arganový olej

Mně se nejvíc osvědčil arganový šampon. Vlasy jsou po něm fakt jemný a hebký, a hlavn�...

Regenerace suché a jemné kůže

Dobrý den paní Matrino, dnes trh nabízí různé druhy masti, krémů a gelů a každému n�...

Regenerace suché a jemné kůže

Dobrý den, zkuste se podívat na výrobky od vabios.com, které jsou zaměřeny právě na tu ...
Zobrazit všechna témata

První společné Vánoce: Jak je prožít v harmonii a radosti

První společné Vánoce ve dvou jsou jedinečnou příležitostí k vytvoření vlastních svátečních tradic. Můžete čerpat z oblíbených rituálů z dětství a přidat nové, které budou odrážet váš společný příběh. Rozhodová...

Přemýšlíte o zútulnění bytu? Máme pro vás 7 praktických tipů od designerů

Zútulnění bytu si každý člověk představuje jinak, v konečném důsledku má ale jedno společné – v útulném domově se totiž každý cítí příjemně, uvolněně a bezpečně. Chcete-li i vy docílit jedinečné atmosféry, kter...

Jak vysvětlit větším dětem, že Ježíšek neexistuje?

Máte doma dítka, která mají tušení, že Ježíšek neexistuje? Pak se možná budete zaobírat otázkou, jak jim citlivě sdělit pravdu. Připravili jsme pro vás několik praktických tipů, díky nimž bude sdělování vánoční...

Nejlepší adventní trhy. Tipy, kam vyrazit v Česku i  v zahraničí

Je nejvyšší čas nasát pořádnou vánoční atmosféru. Koledy, svařené víno, punč, klobása na zahřátí, ale taky třeba trdelník. To všechno nabízejí tradiční adventní trhy. I když venku není sníh a rozhodně se nezdá,...

Vzdělávání v jednotřídních školách: Proč je osobní přístup klíčem k úspěchu

Vzdělávání v jednotřídních školách přináší mnoho výhod, nejen bližší přístup učitelů k dětem, ale také jejich rozvoj a zvýšení socializace. Co konkrétně jednotřídní školy a školky nabízejí? A proč by právě toto...

Bezlepkový banánový chlebíček

Začněte tím, že si předehřejte troubu na 170 až 190 °C a smícháte si v míse tyto ingredience – rozmačkané banány, rozpuštěné máslo, krystalový cukr, vejce a vanilkový extrakt. V dalším kroku pak přidejte bezlep...

Cévní mozková příhoda: Boj s časem

Příčiny vzniku cévní mozkové příhody jsou dvojího typu: Prvním typem je takzvaná hemoragická cévní mozková příhoda. K hemoragické cévní mozkové…

Na vlastní kůži: Za jediný den jsem si ušila vlastní boty. Zvládnete to taky

Ušít boty za jediný den? Nesmysl. Ruční práce, které jsou pro většinu žen relax, pro mě vždy byly noční můrou. Uháčkovala jsem jednu křivou šálu, s pletením jsem si jako levoruká nedokázala poradit a šití? Za c...

Letos pečeme na Vánoce...

Dneska se předem omlouvám těm, kteří milují Vánoce a nemůžou se jich dočkat. Protože dneska bude můj blogovej článek spíše vyhovovat těm, co je neslaví anebo nechtějí slavit pro letošek. Já se na ně vždycky těšila, ale vlivem okolností je slavit vlastně letos ani nechci...