Světové menu na talíři, díl 3.: Arabská kuchyně u vás doma
Arabská kuchyně osloví především milovníky čerstvé zeleniny. Nadšení z ní však budou i příznivci zdravého životního stylu. Oproti české gastronomii je o poznání lehčí a stravitelnější. Ve třetím díle vám tedy představíme velmi pestré světové menu z ještě pestřejší země. Provoňte svůj domov něčím neobvyklým a orientálním!
Abyste skutečně poctivě okusili, co to znamená arabská kuchyně, přinášíme vám menu sestavené z osvěžujícího předkrmu/salátu tabouleh, hřejivé polévky shorba a aromatického hlavního chodu kabsa.
Arabská kuchyně u vás doma: Předkrm v podobě salátu tabouleh
Tabouleh je svěží salát s bulgurem, který vás bude vzhledem i chutí bavit zejména v letních měsících. Arabská kuchyně jej považuje téměř za národní pokrm. Ocení jej i vegetariáni!
Potřebné ingredience na tabouleh (cca 6 menších porcí):
-
bulgur: 1 hrnek
-
najemno pokrájená rajčata: 1 hrnek
-
najemno pokrájená salátová okurka: 1 hrnek
-
sůl: 1 lžička
-
petrželka kudrnka: 3 středně silné svazky
-
čerstvá a nasekaná máta: 1/3 hrnku
-
jarní cibulka (nasekaná zelená nať): 1/3 hrnku
-
olivový olej: 1/3 hrnku
-
citronová šťáva: 3 až 4 lžíce
-
středně velký stroužek česneku (nasekaná či lisovaný): 1 ks
Recept na salát tabouleh
Nejprve si uvařte bulgur dle návodu na obalu. Následně jej sceďte a nechte zchladnout. Mezitím si vezměte k ruce menší misku a v ní smíchejte nakrájenou okurku spolu s rajčaty a solí. Salát nechte odstát asi deset minut a pokračujte v přípravách. Nasekejte si petrželku najemno a umístěte ji do velké mísy. Také k ní přidejte nakrájenou jarní cibuli a pusťte se do výroby dresinku. V hrníčku smíchejte lisovaný česnek s olivovým olejem, citronovou šťávou a trochou soli. Směs nalijte na petrželku s cibulkou, přidejte okapaná rajčata s okurkou, mátu, bulgur a pečlivě propojte vařečkou. Před podáváním nechte propojit chutě (cca 15 minut při pokojové teplotě). Možné je tabouleh umístit i do lednice (zde vydrží čerstvý 4 dny, pokud jej dobře přikryjete). Až tento skvost ochutnáte, stane se arabská kuchyně zcela jistě součástí vašeho jídelníčku! Dobrou chuť.
Arabská kuchyně u vás doma: Čočková polévka shorba
Čočková polévka shorba vás zahřeje zejména v podzimních a zimních dnech. Také skvěle zasytí. Připravovaná je z čočky červené, a tak vlastně vůbec nenadýmá. Arabská kuchyně ostatně velmi často používá tento typ luštěniny k přípravě pokrmů.
Potřebné ingredience na shorbu (cca 6 porcí):
-
červená čočka: 1 a ¼ hrnku
-
jemně pokrájená cibule: ½ hrnku
-
nakrájený řapíkatý celer: ½ hrnku
-
nakrájená mrkev: ½ hrnku
-
nasekaný česnek: 2 stroužky
-
rostlinný olej: 1 lžička
-
kuřecí vývar: 4 hrnky
-
voda: 2 hrnky
-
bobkový list: 1 ks
-
čerstvá šťáva: z 1 ks citronu
-
sůl: 2 a ½ lžičky
-
mletý pepř: ½ lžičky
-
mletý kmín: ½ lžičky
-
mletá kurkuma: ¼ lžičky
Recept na čočkovou polévku shorba
Arabská kuchyně dokáže vytěžit i z několika základních surovin to nejlepší. Příkladem je shorba. Začněte tím, že si červenou čočku propláchnete a namočíte do studené vody na 15 až 20 minut. Dále si ve větším hrnci zahřejte olej a na něm orestujte nasekanou cibulku, nakrájený celer a mrkev. Opékejte asi 7 až 10 minut při průběžném míchání. Poté přidejte nasekaný česnek a vařte 30 vteřin. Nyní do hrnce vložte bobkový list, mletý kmín, kurkumu, scezenou čočku a zalijte vodou i kuřecím vývarem. Polévku vařte zhruba 15 až 20 minut, dokud červená čočka nezměkne. Nakonec vylovte z vývaru bobkový list a vše rozmixujte tyčovým mixérem do hladka. Dochuťte dle potřeby solí, pepřem, citronovou šťávou a podávejte teplé. Dobré chutnání!
Arabská kuchyně u vás doma: Hlavní chod zvaný kabsa (kuřecí maso s rýží)
Není pochyb, že arabská kuchyně je velmi rozmanitá a velmi aromatická, díky různým druhům koření. O tom se přesvědčíte při přípravě hlavního chodu s názvem kabsa.
Potřebné ingredience na hlavní pokrm:
Na kořenící směs kabsa si připravte:
-
mletý kardamom: ¼ lžičky
-
mletý bílý pepř: ¼ lžičky
-
šafrán: ¼ lžičky
-
mletou skořici: ½ lžičky
-
mleté nové koření: ½ lžičky
-
sušená limeta/prášek: ½ lžičky
Na kuře s rýží potřebujete:
-
máslo nebo olej: 2 lžíce
-
cibuli (nakrájenou na plátky): 3 ks
-
mletý zázvor: 1 lžíci
-
mletý sušený česnek: 1 lžíci
-
mleté chilli koření: dle chuti
-
sušené bobkové listy: 2 ks
-
hřebíček: 6 ks
-
lusky kardamomu: 4 ks
-
tyčinku skořice: 1 ks
-
rajčatový protlak: 2 lžíce
-
muškátový oříšek: 1 špetku
-
mletý černý pepř: ½ lžičky
-
mletý kmín: ¼ lžičky
-
mletý koriandr: ½ lžičky
-
mrkev (nakrájená na tenké plátky): 3 ks
-
konzervovaná rajčata: 200 g
-
kuřecí bujón: 2 kostky
-
celé kuře (nasekané na cca 6 ks): zhruba 1 a ½ kg
-
rýži basmati: 3 hrnky
-
rozinky: ¼ hrnku
-
vodu
Recept na arabský pokrm zvaný kabsa
Arabská kuchyně nezřídka kdy obsahuje velké množství koření i ingrediencí. Toho se však děsit nemusíte. Pokud rádi vaříte, výsledek jistě oceníte. Začněte tedy tím, že si smícháte koření na směs kabsa, viz výše uvedené složky. Poté dejte koření stranou a vezměte si k ruce velkou a hlubokou pánev. V ní rozpalte olej a dejte restovat nakrájenou cibuli, zázvor, česnek a chilli koření. Smažte asi dvě až tři minuty, dokud suroviny jaksi nezezlátnou. Dále přidejte bobkové listy, hřebíček, lusky kardamomu, tyčinku skořice a opékejte vše minutu. Nyní vmíchejte rajčatový protlak, ochuťte směs muškátovým oříškem, pepřem, koriandrem, kmínem a vsypte i koření kabsa + sůl. Koření opékejte asi 60 vteřin.
Po uplynutí doby vložte mrkev, rajčata a vařte asi dvě minuty. Také přidejte k ingrediencím nasekané kuře a opékejte jej ze všech stran po dobu třiceti minut. Nakonec kuřecí maso vyjměte z pánve na talíř a do nádoby vsypte rýži s rozinkami. Vše přelijte vodou, ochuťte solí a vařte do změknutí (10 až 15 min.). V poslední fázi kuřecí kousky ogrilujte na suché nepřilnavé pánvi nebo grilu asi čtvrt hodiny a podávejte s voňavou rýžovou přílohou. Přejeme dobrou chuť!
Autor článku: Iveta Reinisch
Diskuse k článku