Levné pokrmy pro celou rodinu: 3 recepty z mletého masa, které nasytí i toho největšího jedlíka
Levné pokrmy pro celou rodinu zcela jistě uvítají hospodyňky, které nemají financí ani času nazbyt. Svůj rodinný rozpočet při plánování oběda či večeře nemusíte nijak zatížit. Přinášíme vám chutné a ekonomicky přijatelné tipy na tři jídla z mletého masa, kterými potěšíte kdejakého rodinného mlsouna.
A protože největšímu přebornicemi při vymýšlení úsporných receptů byly babičky, vybrali jsme pro vás levné pokrmy pro celou rodinu, které připravovaly právě ony. Každý si mezi nimi najde určitě svého masového favorita.
Levné pokrmy pro celou rodinu: Šťavnatá sekaná babiččina
Mezi levné pokrmy pro celou rodinu můžeme zařadit jako první šťavnatou babiččinu sekanou, kterou zvládne připravit i úplný začátečník. Není na tom totiž nic složitého. Jaké suroviny si tedy obstarat na přípravu sekané?
- 1 kilogram mletého masa (mix hovězího a vepřového)
- 4 stroužky česneku
- 1 lžičku sušené petrželky
- 1 lžičku sušené majoránky
- 1 vejce
- ¼ lžičky mletého kmínu
- 3 lžíce plnotučné hořčice
- 4 lžíce kečupu (nemusí být)
- sůl a pepř dle chuti
- 3 až 4 lžíce polohrubé mouky (lze nahradit strouhankou)
- 4 krajíce kváskového chleba a trochu vody
Začněte tak, že si do velké mísy prolisujte česnekové stroužky, pak vložte i mleté maso, ochuťte solí, pepřem, majoránkou, petrželkou, kmínem, přidejte vejce, hořčici, případně kečup, zasypte moukou či strouhankou a dodejte do směsi i chlebové střídky z krajíců, které jste předtím v misce rozmočili díky troše studené vody. Z ingrediencí vypracujte homogenní hmotu. Pak si vymažte olejem pekáček a do něj mokrýma rukama vytvarujte delší přiměřeně širokou sekanou. Na povrchu ji dobře uhlaďte. Můžete na ni položit i pár plátků másla. Maso ještě před uložením do trouby podlijte asi dvěma hrnky studené vody. Dále pečte asi 40 minut při 180 stupních Celsia (dobu a teplotu si však řiďte podle svých zvyklostí). Upečená sekaná bude skvělá s domácími rohlíčky, vařenými bramborami, nebo obyčejným chlebem. Tohle jídlo si zamilujete. I levné pokrmy pro celou rodinu mohou být lahodné. Dobrou chuť!
Levné pokrmy pro celou rodinu: Pirožky s mletým masem od ukrajinské babičky
Další tip na levné pokrmy pro celou rodinu je ve znamení ikonických pirožek od ukrajinské babičky. Jedná se o osvědčený rodinný recept, který bude mít dozajista úspěch mezi všemi strávníky, které máte doma. Co si připravit?
- 500 gramů mletého masa (mix vepřového a hovězího)
- 3 stroužky česneku
- sůl a mletý pepř dle chuti (do masové náplně)
- 1 středně velká cibule
- asi ½ litru slunečnicového oleje (na smažení)
- 1 kilogram hladké mouky
- cca ½ litru vlažného mléka
- 2 lžíce slunečnicového oleje (do těsta)
- 1 kostku čerstvého droždí
- 2 lžičky jemné soli (do těsta)
- 1 lžičku cukru
- 1 vajíčko
Ne nadarmo se pirožky mohou řadit mezi levné pokrmy pro celou rodinu. Hospodyňky je připravovaly zejména v dobách bídných, kdy nebylo nic moc k jídlu. Plnily se v podstatě vším, co bylo k dostání (především brambory). U tohoto receptu si nejdříve zadělejte těsto, aby mělo šanci řádně vykynout. Do mísy si prosejte hladkou mouku, přidejte vzešlý kvásek z trochy mléka, rozdrobeného droždí a cukru, osolte, rozklepněte jedno vejce, vlijte 2 lžíce oleje, zbytek vlažného mléka a vypracujte hladkou a nelepivou hmotu do bochánku. Těsto pak nechte přikryté v míse kynout na teplém místě (cca hodinu). Mezitím si připravte masovou náplň smícháním mletého masa, lisovaných česnekových stroužků, jemně nasekané cibulky a okořeňte solí a pepřem. Až těstíčko vykyne, vyválejte jej na plát o výšce zhruba 5 až 8 mm. Pak z něj vykrajujte pomocí hrnečku kolečka. Ta trochu vytahejte a plňte masovou směsí. Pirožky lze vytvarovat do jakési „buchty“ nebo můžete okraje utěsnit přeložením do „kapsy“. Jednotlivé kusy pak smažte dozlatova z obou stran v rozpáleném oleji. Pozor však, aby se pirohy dokonale propekly. Neměli byste je smažit příliš zprudka. Podávejte třeba se zakysanou smetanou. Dobrou chuť.
Levné pokrmy pro celou rodinu: Karbanátky s kapustou a mletým masem
Levné pokrmy pro celou rodinu mohou obsahovat i zdravou zeleninu. Na závěr pro vás máme kapustové karbanátky s mletým masem, které budete mít hotové přímo bleskurychle. Obstarejte si tyto ingredience:
- ½ kilogramu mletého masa (vepřové a hovězí)
- 1 ks čerstvé kapusty
- asi 150 ml mléka
- cca 1 až 2 hrnky strouhanky
- 1 ks menší cibule
- 3 až 4 česnekové stroužky
- trochu hladké mouky
- sůl a mletý pepř dle chuti
- 2 vajíčka
- slunečnicový olej na smažení dle potřeby
V první fázi si uvařte pokrájenou kapustu v mírně osolené vodě, což bude trvat cca čtvrt hodiny až dvacet minut. Mezitím si na troše slunečnicového oleje orestujte dozlatova jemně nakrájenou cibulku a dále přidejte i na malé kousíčky nasekanou uvařenou kapustu. Zeleninu na závěr trochu osolte, opepřete a odstavte z plotny. V míse si následně mleté maso smíchejte s vejcem, mlékem, strouhankou, lisovaným česnekem, hladkou moukou a nezapomeňte přidat i osmaženou cibuli s kapustou (směs je možné ještě dosolit a dopepřit). Ze všech surovin vypracujte homogenní hmotu, z které začněte tvarovat karbanátky. Ty smažte v rozpáleném oleji po obou stranách. Karbanátky podávejte například s bramborovou kaší. Přejeme dobrou chuť.
Autor článku: Iveta Berezkinová
Diskuse k článku