Domácí mléčná rýže - levnější než z obchodu, a navíc bez éček
Domácí mléčná rýže je skvělá na snídani nebo svačinu, teplá i studená. Na její přípravu potřebujeme jen pár ingrediencí a můžeme si ji ochutit podle libosti nebo podle doma dostupných surovin. Domácí mléčná rýže má tu výhodu, že přesně víte, co jste do ní dali, a navíc při domácí přípravě ještě ušetříte.
Domácí mléčná rýže – recept
Na základní přípravu mléčné rýže potřebujeme tyto ingredience:
- 250 g kulatozrnné rýže
- 1 l plnotučného mléka
- 80 g cukru nebo medu
- 1 vanilkový lusk
- 1 lžíci másla
Vanilkový lusk můžeme nahradit vanilkovým cukrem. Místo plnotučného mléka lze mléčná rýže připravit z polotučného, pro krémovější chuť můžeme část mléka nahradit smetanou na vaření nebo můžete použít domácí mandlové či kokosové mléko. Cukr můžeme zcela vynechat, mléčná rýže bude dost sladká, pokud použijeme k dochucení například džem nebo sladké ovoce. Z uvedeného množství připravíme asi 4 porce mléčné rýže.
Mléčná rýže - dochucení
- skořici nebo kakao podle chuti
- čerstvé nebo kompotované ovoce
- džem
- citronovou kůru
- mandle, ořechy, rozinky, strouhaný kokos
- nebo cokoliv dalšího podle vlastní fantazie
Domácí mléčná rýže – postup
- Mléko zahřejeme s vanilkovým luskem a krátce povaříme. Vanilkový lusk vytáhneme, rozkrojíme a nožem z něj do mléka vyškrábeme semínka.
- Rýži neproplachujeme a přidáme ji do hrnce do horkého mléka.
- Je vhodné použít tlustostěnný hrnec, a by se nám mléko co nejméně přichytávalo ke dnu.
- Za občasného míchání uvaříme rýži na mírném ohni doměkka, bude to trvat asi 30-40 minut.
- Je třeba pohlídat, aby mléko nepřeteklo. Jak bude mléčná rýže houstnout, musíme ji míchat častěji, na závěr se mléčná rýže míchá stále.
- Pokud rýže stále není měkká, přidáme ještě mléko a vaříme do změknutí.
- Asi 5 minut před koncem vaření přidáme na dochucení cukr nebo med, případně čerstvé ovoce.
- Kompotované ovoce bychom přidali do mléčné rýže až úplně na konci vaření.
- Pokud použijeme na dochucení kokos, rozinky nebo jiné sušené ingredience, přidáme je do vaření hned s rýží, aby měly šanci změknout.
- Domácí mléčná rýže chutná skvěle teplá i studená.
- Na talíři/v misce ji dochutíme skořicí nebo kakaem nebo dozdobíme čerstvým ovocem.
- Vyzkoušejte také mléčnou rýži s jablky a mléčnou rýži s třešňovým kompotem.
SERIÁL - Přečtěte si také, jak vyrobit další domácí mléčné výrobky
- Domácí máslo
- Domácí mascarpone
- Domácí jogurty
- Domácí lučina
- Domácí tavený sýr
- Domácí řecký jogurt
- Domácí balkánský sýr
- Domácí mozzarella
- Domácí creme fraiche (krém freš)
- Domácí bylinkové máslo
- Domácí pribináček
- Domácí kefír z tibetské houby
- Domácí indický sýr panýr
- Domácí kefír
- Domácí korbáčiky
- Domácí sýr z tvarohu
- Domácí mléčná rýže
- Domácí tvaroh
- Domácí nakládané sýry
- Domácí přepuštěné máslo ghí
- Domácí termix
- Domácí kondenzované mléko
- Domácí sýr eidam
Napsat komentář: Domácí mléčná rýže - levnější než z obchodu, a navíc bez éček
RE: Domácí mléčná rýže - levnější než z obchodu, a navíc bez éček
anonym
BOrek