Boršč je velmi zdravá ruská polévka, která obsahuje řepu, zelí, brambory a leckdy i kořenovou zeleninu.

Světové menu na talíři, díl 2.: Ruská jídla u vás doma

Ruská jídla vás mohou oslovit, pokud rádi konzumujete zeleninu typu kapusta, okurky, brambory nebo cibule. Této gastronomii ovšem vévodí i různé druhy aromatických bylinek. Jednou z nich je například Rusy oblíbený čerstvý kopr.

Dá se říct, že ruská jídla jsou velmi rozmanitá a též chutná. Každý si zcela určitě vybere svého favorita. Přinášíme vám opět malou inspiraci ze světové kuchyně v podobě snadných receptů. Při virtuální návštěvě Ruska tedy můžete ochutnat třeba bliny s kaviárem, boršč, pelmeně s mletým masem nebo kisel.

Ruská jídla v praxi: Předkrm v podobě blinů s kaviárem

Pokud vám chutnají klasické palačinky, jistě si oblíbíte i bliny, které patří mezi tradiční ruská jídla nebo respektive předkrmy. Nejčastěji se podávají s kvalitním kaviárem a zakysanou smetanou. Kaviár pak lze nahradit i uzeným lososem. Tento lahodný pokrm si zamilujete!

Čtěte také:

Světové menu na talíři, díl 1.: Francouzská jídla u vás doma

Potřebné ingredience na bliny s kaviárem (cca 20 ks)

  • roztavené máslo: 25 gramů

  • kypřící prášek do pečiva: 2 lžičky

  • krupicový cukr: 1 lžíce

  • sůl: 1 špetka

  • vajíčko: 1 kus

  • hladká mouka: 125 gramů

  • polotučné mléko: 160 mililitrů

  • kvalitní kaviár: 1 balení

  • zakysaná smetana: 1 kelímek

  • rostlinný olej: dle potřeby k smažení blinů

Recept na ruské bliny s kaviárem

Do větší mísy vlijte mléko a vyšlehejte v něm vajíčko. Poté do tekuté směsi vsypávejte přes sítko hladkou mouku a promíchejte. Také přidejte kypřící prášek do pečiva, špetku soli, cukr, rozpuštěné máslo a vypracujte polotekuté těstíčko. To přikryjte potravinovou fólií a dejte na cca 20 minut do lednice. Dále si rozpalte nepřilnavou pánev a mírně pokapejte olejem. Až bude horká, lejte na ni malé hromádky těsta pomocí lžíce. Tím vlastně usmažíte z obou stran jakési mini palačinky (bliny). Závěr je pak velmi snadný. Hotové bliny potřete zakysanou smetanou a na vrch navrstvěte trochu kaviáru. Tento skvělý předkrm patřící mezi tradiční ruská jídla, podávejte s oblíbeným alkoholickým nápojem. Hodit se bude jak víno, tak i pivo. Dobré chutnání!

Ruská jídla v praxi: Polévka zvaná boršč

Ruská jídla obsahují též mnoho zdravé zeleniny. Dokonalým příkladem je boršč, jehož součástí je zejména červená řepa. Uvařte si společně s námi tuto sytou i chutnou polévku pro každou příležitost.

Potřebné ingredience na boršč (pro cca 4 osoby):

  • brambory: ¼ kilogramu

  • předvařená červená řepa (lze i samostatně uvařit čerstvou): 200 gramů

  • zralá rajčata: 200 gramů

  • hlávkové zelí (bílé): 200 gramů

  • mrkev, petržel, celer (v přibližně stejném poměru): 300 gramů

  • cibule: 1 kus

  • celý bobkový list: 1 kus

  • kuličky nového koření: 3 kusy

  • kuličky černého pepře: 4 kusy

  • mletá sladká paprika: 1 lžička

  • hladká mouka: 1 lžíce

  • šťáva z citronu: 15 mililitrů

  • jemně nasekaná petrželka: 1 lžíce

  • libovější slanina: 300 gramů

  • sůl: 20 gramů nebo dle chuti

  • krystalový cukr: 10 gramů nebo dle chuti

  • klasický ocet: 2 lžíce

  • smetana určená k vaření: 150 mililitrů

  • vepřové maso (kýta, krkovice, či jiný kus dle obliby): 200 gramů

  • hovězí maso (např. zadní): 350 gramů

Recept na ruský boršč

Začnete tím, že si do velkého hrnce vložíte větší kusy vepřového a hovězího masa. K tomu přidejte ještě koření v podobě celého pepře, nového koření, bobkového listu a soli. Taktéž vložte do hrnce k masu loupanou cibuli. Vše přelijte studenou vodou, přiklopte poklicí a dejte vařit na minimálně 120 minut při středním plamenu. Až tato doba uplyne, vyjměte z hrnce maso a vývar přeceďte přes jemné sítko. Pak pokračujte ve vaření vývaru spolu s octem, loupanou a na kostky pokrájenou kořenovou zeleninou, bramborami, zelím a rajčaty. Nechte vše projít varem zhruba 5 až 10 minut. Mezitím si osmahněte nadrobno nasekanou slaninu spolu s mletou paprikou a tuto směs následně vsypte do vývaru se zeleninou. V předposlední fázi je potřeba rozmíchat hladkou mouku ve smetaně a zahustit polévku. Doba varu se tentorkát odhaduje na čtvrt hodiny. V poslední fázi je potřeba přidat do boršče i červenou řepu (na kostky porkájenou), pokrájené vepřové a hovězí maso, petržel, citronovou štávu, cukr a je hotovo! Vše důkladně promíchejte a podávejte. Ruská jídla se někdy mohou zdát na přípravu složitá, ale výsledek stojí za to! Dobrou chuť!

Ruské pelmeně jsou velmi syté a podávat je můžete i se zakysanou smetanou.

Ruská jídla v praxi: Hlavní chod v podobě pelmení s mletým masem

Pelmeně se řadí taktéž mezi typická ruská jídla a mají co nabídnout! Až je ochutnáte, zamilujete si je. Plnit se je můžete nejen mletým masem, ale i šťouchanými bramborami se slaninou nebo povidly.

Potřebné ingredience na pelmeně s mletým masem:

Těsto připravíte z těchto surovin:

  • polohrubá mouka: 165 gramů

  • hladká mouka: 165 gramů

  • studená voda: 120 mililitrů

  • vajíčko: 2 kusy

  • sůl: ½ lžičky nebo dle chuti

Na náplň potřebujete:

  • mix vepřového a hovězího mletého masa: 400 gramů

  • menší cibule či šalotka: 1 kus

  • mletý pepř: dle chuti

  • sůl: dle chuti

  • voda: cca 30 mililitrů

K podávání se hodí:

  • rozpuštěné máslo

  • klasický ocet

  • mletý pepř

Recept na pelmeně s mletým masem

Nejprve si připravte nelepivé polotuhé těsto z prosáté hladké i polohrubé mouky, jednoho vejce, vody a soli. To pak zabalte do potravinové fólie a dejte asi na dvacet minut do lednice. Mezitím si připravte náplň do pelmení. Mleté maso smíchejte s jemně nasekanou cibulkou, přilijte vodu, ochuťte solí, pepřem a máte hotovo. Po dvaceti minutách vyjměte těsto z chladničky a vyválejte jej na plát tenký asi 2 až 4 mm. Ten nezapomeňte potřít vyšlehaným vejcem po celé ploše. Poté z plátu vykrajujte pomocí hrnku kolečka a ta plňte masovou směsí uprostřed. Pelmeně přehněte a okraje dobře slepte prsty (možné je pořídit i speciální formu na pelmeně v prodejnách). Kapsičky z těsta nakonec uvařte ve vroucí a mírně osolené vodě do měkka (bude trvat asi 10 minut). Ruská jídla mají velice rozmanité chutě, které můžete vyzkoušet právě konzumací pelmení s trochou octa, mletým pepřem a s rozpuštěným máslem. Budete se oblizovat!

Ruská jídla v praxi: Dezert zvaný kisel

Už jste slyšeli o dezertu zvaném kisel? Ten také patří mezi typická ruská jídla sladké chuti. Jeho příprava je velice jednoduchá. V receptu v podstatě zužitkujete zdravé sezónní ovoce.

Potřebné ingredience na kisel (pro 4 osoby):

  • čerstvé či zamražené maliny: 200 gramů

  • čerstvý či zamražený rybíz: 300 gramů

  • čerstvé či zamražené višně: 200 gramů

  • kukuřičný škrob: 30 gramů + trochu vody

  • krupicový či krystalový cukr: 50 gramů (lze nahradir zdravější variantou)

Recept na kisel

Do středně velkého hrnce vsypte maliny, višně i rybíz, posypte cukrem, přelijte asi hrníčkem vody a nechte ovoce zcela rozvařit při průběžném míchání (cca 10 minut). Nakonec pyré zahustěte směsí kukuřičného škrobu s malým množstvím studené vody a ještě krátce provařte (asi 2 až 3 minuty). Hotovou směs odstavte z plotny, nechte zchladnout a pochutnejte si na ní třeba s vanilkovou zmrzlinou. Ruská jídla dost často obsahují bílý cukr. Pokud tedy chcete zdravější variaci, můžete dosladit ovoce cukrem třtinovým anebo medem. Dobrou chuť.

Autor článku: Iveta Reinisch



Diskuse k článku

Diskuse neobsahuje zatím žádný komentář. Buďte první!

Lunární kalendář

ÚTERÝ 05. 11. 2024
střelec
Měsíc putuje ve znamení Střelce, je v přibývající fázi. Plánujte, obchodujte, investujte, cestujte, kontaktujte staré přátele. Dopřejte si masáž…
více o tomto dni
STŘEDA 06. 11. 2024
kozoroh
Měsíc putuje znamením Kozoroha a je v přibývající fázi. Kozoroh má vliv na pleť a nehty, ale působí také na kolena, kyčle a klouby. Nepodnikejte dnes…
více o tomto dni
ČTVRTEK 07. 11. 2024
kozoroh
Měsíc putuje znamením Kozoroha a je v přibývající fázi. Kozoroh má vliv na pleť a nehty, ale působí také na kolena, kyčle a klouby. Nepodnikejte dnes…
více o tomto dni
PÁTEK 08. 11. 2024
vodnář
Měsíc putuje ve znamení Vodnáře a je v přibývající fázi. Vodnář působí na lýtka, kotníky a žíly. Nezatěžujte nohy dlouhým chozením a stáním. …
více o tomto dni
SOBOTA 09. 11. 2024
vodnář
Měsíc putuje ve znamení Vodnáře a je v přibývající fázi. Vodnář působí na lýtka, kotníky a žíly. Nezatěžujte nohy dlouhým chozením a stáním. …
více o tomto dni
NEDĚLE 10. 11. 2024
vodnář
Měsíc putuje ve znamení Vodnáře a je v přibývající fázi. Vodnář působí na lýtka, kotníky a žíly. Nezatěžujte nohy dlouhým chozením a stáním. …
více o tomto dni
PONDĚLÍ 11. 11. 2024
ryby
Měsíc putuje znamením Ryb, je v přibývající fázi. Ryby mají vliv na chodidla a prsty u nohou. Udělejte si čas na jejich koupel a masáž. Věnujte se…
více o tomto dni

Dobrý kontakt k tématu

Uzeniny Příbram, a.s.
Společnost Uzeniny Příbram, a. s. je český…
Alibona, a.s.- spolehlivý producent výrobků z ovoce a zeleniny
Společnost Alibona a.s. má velmi bohatou…

Netýká se přechozený vztah i vás? Poznejte známky soužití ze zvyku a zkuste znovuobjevit ztracenou jiskru!

Pro opakované komentáře s odkazy na externí webové stránky upozorňujeme, že se jedná o porušování "pravidel di...

Chov myší: Jaké myšky můžeme chovat doma?

Zdravím, mám 1 myšku darovanou hnědou větší a 2 bílé malé. Za jak dlouho vyrostou aby mě neprolezly 0,8mm drát...

Světový den chleba a pečiva: Upečte si vlastní bochník. S droždím nebo kváskový

Pekařka zdraví! Super článek, moc za něj díky. Jinak kdyby někdo chtěl zkusit péct z kvasu, tak ho ani nemusít...

Hodí se tepelné čerpadlo do starého domu?

Když jsme řešili vytápění našeho starého domu, tepelné čerpadlo bylo jednou z možností . :) Nakonec jsme šli d...

Co znamená zdravá izolace a proč jí dávat přednost?

Je skvělé, že se zde probírá téma zdravé izolace a důraz na zdravé prostředí. Pokud hledáte efektivní ochranu ...

Péče o pleť 40+

Já musím říct, že mně na vrásky účinné pomohl až botox a aplikace kyseliny hyalurono...

Nabídka rychlé a nebankovní půjčky pro každého do 24 hodin

Na prodej prášky proti bolesti, prášky na spaní, prášky na depresi, prášky na úzkos...

Nové BF boty

Co se týká barefoot bot pro děti, tak bych určitě doporučila vybírat hlavně podle ší�...
Zobrazit všechna témata

Barva očí o vás prozradí mnohé. Z očí lze dokonce vyčíst i zdravotní stav

Čtením zdravotního stavu z očí se ostatně zabývá i takzvaná irisdiagnostika. Terapeut dokáže podle určitých znaků na duhovce rozeznat, jaké nemoci vás trápí, případně s čím bojujete. Ostatně už podle barvy očí ...

Moderní vánoční stromek pro dokonalé Vánoce

Vánoce jsou za rohem a vy jste se odhodlali zkontrolovat váš vánoční stromeček a zjistili jste, že už má své nejlepší roky za sebou a podepsal se na něm zub času? Nebo jste už mrkli na nejnovější typy vánočních...

Zlomeniny pánve

Pletenec pánevní je označení pro anatomickou strukturu prstencovitého tvaru, která leží na bázi páteře. Kost pánevní je párová a srůstá ve stydké oblasti. Kost je plochá a vznikla srůstem kostí kyčelní, sedací ...

Bezlepkový banánový chlebíček

Začněte tím, že si předehřejte troubu na 170 až 190 °C a smícháte si v míse tyto ingredience – rozmačkané banány, rozpuštěné máslo, krystalový cukr, vejce a vanilkový extrakt. V dalším kroku pak přidejte bezlep...

Cévní mozková příhoda: Boj s časem

Příčiny vzniku cévní mozkové příhody jsou dvojího typu: Prvním typem je takzvaná hemoragická cévní mozková příhoda. K hemoragické cévní mozkové…

Máte super sourozence? Važte si toho. Já stále čekám...

Dneska jsem se dívala na zprávy a přečetla si, že ve Španělsku jsou docela drsný záplavy. Vzpomněla jsem si u toho na bráchu, protože tam jezdí pracovně často. A posteskla jsem si, jak dlouho jsme se neviděli. Už to budou asi tři roky. Na svatbě mi naštěstí byl, pak jsme se snad na chvíli viděli na Vánoce v roce 2021 a od tý doby nic... Občas se ozval, teď už vůbec. Je to smutný, ale co, musim se s tim smířit.