Polévka jako hlavní chod. Zkuste recepty na polévky plné živin, které vás zasytí
Polévka je základem každého slavnostního menu. Husté a krémové polévky ale dokáží tělo zasytit natolik, že mohou zcela nahradit hlavní chod. Takové polévky by ideálně měly obsahovat všechny základní živiny. Vyzkoušejte naše recepty na polévky, které jsou nejen výživné, ale taky skvěle zasytí. V chladnějších dnech navíc skvěle zahřejí tělo.
Proč jíst polévky?
Husté polévky většinou obsahují hodně zeleniny, která je zdrojem antioxidantů i minerálních látek. Zelenina je také bohatá na vlákninu, která usnadňuje trávení a zlepšuje činnost střev. Polévka má na zdraví nepochybně řadu pozitivních účinků.
Polévky, zejména pak vývary, jsou například báječným zdrojem vody, pomáhají tělo hydratovat a počítají se do denního pitného režimu. Polévky mohou být také dobrým pomocníkem při dietě. Kromě toho, že jsou nízkokalorické, obsahují mnoho prospěšných látek. Zvláště polévky, které jsou z vývaru a různých druhů zeleniny. Kaloričtější jsou polévky krémové se smetanou.
Základem mnoha polévek dnes tvoří kvalitní kuřecí nebo zeleninový vývar. Ten bychom měli mít doma k dispozici takřka pořád. Nejjednodušší je si vývar připravit do zásoby a uchovávat ho po menších dávkách v mrazničce. Jako hlavní chod se hodí syté a husté polévky, které můžeme doplnit obilovinou nebo luštěninou.
Mexická kukuřičná polévka – recept
Sytá, pikantní polévka plná chutí a výborných ingrediencí. K její přípravě budeme potřebovat:
200 g kukuřice
1 konzervu bílých fazolí
200 g brambor
500 ml zeleninového vývaru
2 stroužky česneku
1 cibule
1 lžíce olivového oleje
400 ml kokosového mléka
1 chilli paprička
1 malá lžička kajenského pepře
limetka
snítek tymiánu
Cibuli a česnek nakrájíme nadrobno. V hrnci rozehřejeme olivový olej a cibuli s česnekem orestujeme. Přidáme fazole, kajenský pepř, zalejeme vývarem a přivedeme k varu. Vaříme na mírném plameni asi 30 minut.
Poté přidáme do polévky chilli papričku, tymián, kukuřici, oloupané a na kostky nakrájené brambory. Vaříme do změknutí brambor. Chilli papričku a tymián po dovaření z polévky vytáhneme, vmícháme kokosové mléko. Polévku rozmixujeme dohladka. Dochutíme solí a limetkovou šťávou.
Podle chuti můžeme přidat ještě kajenský pepř. Mexická kukuřičná polévka by měla být příjemně pikantní.
Polévka z červené čočky – recept
Rychlá luštěninová polévka s výraznou chutí je dobře stravitelná a skvěle zasytí. K její přípravě budeme potřebovat:
200 g červené čočky
1 mrkev
1 cibuli
2 stroužky česneku
2 lžíce rajčatového protlaku
2 lžíce olivového oleje
1 litr vývaru (zeleninový, kuřecí)
1 lžičku římského kmínu
2 lžičky kurkumy
1 lžička kajenského pepře
citronovou šťávu
sůl a pepř
V hrnci rozehřejeme olivový olej, přidáme nakrájenou cibuli a orestujeme ji dozlatova. Přidáme česnek a restujeme asi 1 minutu. Poté vmícháme protlak, římský kmín, kurkumu a kajenský pepř. Přidáme červenou čočku, mrkev pokrájenou na malé kostky a zalejeme vývarem. Přivedeme k varu a poté na mírném ohni vaříme do změknutí čočky. Trvá to asi 15 minut. Polévku rozmixujeme, nemusí být úplně hladká. Přidáme do polévky sůl, pepř a šťávu asi z poloviny citronu.
Polévka z červené čočky skvěle chutná s čerstvým koriandrem.
Vietnamská polévka Pho – recept
Tradiční vietnamská polévka s rýžovými nudlemi. Základem je silný vývar s výraznou exotickou chutí. Na polévku potřebujeme:
3 morkové kosti
500 g hovězí kližky
50 g čerstvého zázvoru
1 kus celé skořice
5 kusů badyánu
1 cibuli
Sůl
rybí omáčku
K podávání:
200 g sklených rýžových nudlí
čerstvý koriandr
mungo klíčky
limetku
chilli papričku
jarní cibulku
červenou cibuli
Uvaříme vývar. Morkové kosti a hovězí maso umyjeme a vložíme do studené vody. Zázvor očistíme, rozpůlíme a na suché pánvi ho opražíme spolu se skořicí a badyánem. Do vývaru přidáme sůl, cibuli, zázvor s kořením a necháme hovězí vývar pozvolna táhnout ideálně 5 hodin. Nakonec vývar dochutíme rybí omáčkou. Pozor omáčka je velmi slaná a výrazná.
Rýžové nudle připravíme podle návodu na obalu. Maso z polévky nakrájíme na velmi tenké plátky. Do misky vložíme uvařené nudle, malou hrst klíčků mungo, nakrájenou chilli papričku, plátky masa a přelijeme horkým vývarem. Nakonec přidáme na plátky nakrájenou jarní cibulku, červenou cibuli a koriandr. Hovězí Pho zakápneme šťávou z limetky a ihned podáváme.
Hrachová polévka s uzeným masem – recept
Klasická česká polévka je vydatná a jednoduchá na přípravu. Budeme potřebovat následující suroviny:
1 malé uzené koleno
500 g propláchnutého žlutého hrachu
2 lžíce oleje
1 cibule
2 mrkve
1 stonek řapíkatého celeru
3 stroužky česneku
2 bobkové listy
2 snítky čerstvého tymiánu
sůl
pepř
V hrnci opečeme na oleji cibuli, mrkev nakrájenou na drobné kostky a pokrájený řapíkatý celer. Jakmile zelenina zezlátne, přidáme česnek a hrách. Přidáme 2 litry vody a vložíme do polévky uzené koleno. Osolíme, opepříme, přidáme bylinky a přivedeme polévku k varu. Vaříme zhruba 2 hodiny, podle potřeby doléváme do polévky vodu.
Po dovaření odstraníme z polévky bobkový list a tymián a vyjmeme koleno, ze kterého obereme libové maso. Polévku rozmixujeme. Poté přidáme obrané maso, dochutíme solí a pepřem. Hrachová polévka s uzeným masem výborně chutná s čerstvým pečivem a petrželovou natí.
Autor: Klára Hanačíková
Diskuse k článku