Polévka z červené čočky je skvělým zdrojem bílkovin.

Polévka jako hlavní chod. Zkuste recepty na polévky plné živin, které vás zasytí

Polévka je základem každého slavnostního menu. Husté a krémové polévky ale dokáží tělo zasytit natolik, že mohou zcela nahradit hlavní chod. Takové polévky by ideálně měly obsahovat všechny základní živiny. Vyzkoušejte naše recepty na polévky, které jsou nejen výživné, ale taky skvěle zasytí. V chladnějších dnech navíc skvěle zahřejí tělo.  

Proč jíst polévky?

Husté polévky většinou obsahují hodně zeleniny, která je zdrojem antioxidantů i minerálních látek. Zelenina je také bohatá na vlákninu, která usnadňuje trávení a zlepšuje činnost střev. Polévka má na zdraví nepochybně řadu pozitivních účinků.

Čtěte také:

Uvařte si tyto podzimní polévky, které příjemně zahřejí!

Polévky, zejména pak vývary, jsou například báječným zdrojem vody, pomáhají tělo hydratovat a počítají se do denního pitného režimu. Polévky mohou být také dobrým pomocníkem při dietě. Kromě toho, že jsou nízkokalorické, obsahují mnoho prospěšných látek. Zvláště polévky, které jsou z vývaru a různých druhů zeleniny. Kaloričtější jsou polévky krémové se smetanou.

Základem mnoha polévek dnes tvoří kvalitní kuřecí nebo zeleninový vývar. Ten bychom měli mít doma k dispozici takřka pořád. Nejjednodušší je si vývar připravit do zásoby a uchovávat ho po menších dávkách v mrazničce. Jako hlavní chod se hodí syté a husté polévky, které můžeme doplnit obilovinou nebo luštěninou.

Mexická kukuřičná polévka – recept

Sytá, pikantní polévka plná chutí a výborných ingrediencí. K její přípravě budeme potřebovat:

200 g kukuřice

1 konzervu bílých fazolí

200 g brambor

500 ml zeleninového vývaru

2 stroužky česneku

1 cibule

1 lžíce olivového oleje

400 ml kokosového mléka

1 chilli paprička

1 malá lžička kajenského pepře

limetka

snítek tymiánu

Cibuli a česnek nakrájíme nadrobno. V hrnci rozehřejeme olivový olej a cibuli s česnekem orestujeme. Přidáme fazole, kajenský pepř, zalejeme vývarem a přivedeme k varu. Vaříme na mírném plameni asi 30 minut.

Poté přidáme do polévky chilli papričku, tymián, kukuřici, oloupané a na kostky nakrájené brambory. Vaříme do změknutí brambor. Chilli papričku a tymián po dovaření z polévky vytáhneme, vmícháme kokosové mléko. Polévku rozmixujeme dohladka. Dochutíme solí a limetkovou šťávou.

Podle chuti můžeme přidat ještě kajenský pepř. Mexická kukuřičná polévka by měla být příjemně pikantní.

Polévka z červené čočky – recept

Rychlá luštěninová polévka s výraznou chutí je dobře stravitelná a skvěle zasytí. K její přípravě budeme potřebovat:

200 g červené čočky

1 mrkev

1 cibuli

2 stroužky česneku

2 lžíce rajčatového protlaku

2 lžíce olivového oleje

1 litr vývaru (zeleninový, kuřecí)

1 lžičku římského kmínu

2 lžičky kurkumy

1 lžička kajenského pepře

citronovou šťávu

sůl a pepř

V hrnci rozehřejeme olivový olej, přidáme nakrájenou cibuli a orestujeme ji dozlatova. Přidáme česnek a restujeme asi 1 minutu. Poté vmícháme protlak, římský kmín, kurkumu a kajenský pepř. Přidáme červenou čočku, mrkev pokrájenou na malé kostky a zalejeme vývarem. Přivedeme k varu a poté na mírném ohni vaříme do změknutí čočky. Trvá to asi 15 minut. Polévku rozmixujeme, nemusí být úplně hladká. Přidáme do polévky sůl, pepř a šťávu asi z poloviny citronu.

Polévka z červené čočky skvěle chutná s čerstvým koriandrem.

Vietnamská polévka Pho – recept

Tradiční vietnamská polévka s rýžovými nudlemi. Základem je silný vývar s výraznou exotickou chutí. Na polévku potřebujeme:

3 morkové kosti

500 g hovězí kližky

50 g čerstvého zázvoru

1 kus celé skořice

5 kusů badyánu

1 cibuli

Sůl

rybí omáčku

K podávání:

200 g sklených rýžových nudlí

čerstvý koriandr

mungo klíčky

limetku

chilli papričku

jarní cibulku

červenou cibuli

Uvaříme vývar. Morkové kosti a hovězí maso umyjeme a vložíme do studené vody. Zázvor očistíme, rozpůlíme a na suché pánvi ho opražíme spolu se skořicí a badyánem. Do vývaru přidáme sůl, cibuli, zázvor s kořením a necháme hovězí vývar pozvolna táhnout ideálně 5 hodin. Nakonec vývar dochutíme rybí omáčkou. Pozor omáčka je velmi slaná a výrazná.

Rýžové nudle připravíme podle návodu na obalu. Maso z polévky nakrájíme na velmi tenké plátky. Do misky vložíme uvařené nudle, malou hrst klíčků mungo, nakrájenou chilli papričku, plátky masa a přelijeme horkým vývarem. Nakonec přidáme na plátky nakrájenou jarní cibulku, červenou cibuli a koriandr. Hovězí Pho zakápneme šťávou z limetky a ihned podáváme.

Hrachová polévka s uzeným masem – recept

Klasická česká polévka je vydatná a jednoduchá na přípravu. Budeme potřebovat následující suroviny:

1 malé uzené koleno

500 g propláchnutého žlutého hrachu

2 lžíce oleje

1 cibule

2 mrkve

1 stonek řapíkatého celeru

3 stroužky česneku

2 bobkové listy

2 snítky čerstvého tymiánu

sůl

pepř

V hrnci opečeme na oleji cibuli, mrkev nakrájenou na drobné kostky a pokrájený řapíkatý celer. Jakmile zelenina zezlátne, přidáme česnek a hrách. Přidáme 2 litry vody a vložíme do polévky uzené koleno. Osolíme, opepříme, přidáme bylinky a přivedeme polévku k varu. Vaříme zhruba 2 hodiny, podle potřeby doléváme do polévky vodu.

Po dovaření odstraníme z polévky bobkový list a tymián a vyjmeme koleno, ze kterého obereme libové maso. Polévku rozmixujeme. Poté přidáme obrané maso, dochutíme solí a pepřem. Hrachová polévka s uzeným masem výborně chutná s čerstvým pečivem a petrželovou natí.

Autor: Klára Hanačíková

 



Diskuse k článku

Diskuse neobsahuje zatím žádný komentář. Buďte první!

Lunární kalendář

NEDĚLE 22. 12. 2024
panna
Měsíc putuje znamením Panny, je v ubývající fázi. Panna má vliv na trávící orgány, proto doporučujeme lehkou stravu. Je vhodný den pro pečení.…
více o tomto dni
PONDĚLÍ 23. 12. 2024
váhy
Měsíc prochází znamením Vah a je v ubývající fázi. Váhy mají vliv na kyčle, játra, krev, ledviny a močový měchýř. Pokud nemusíte, tak nedělejte žádná…
více o tomto dni
ÚTERÝ 24. 12. 2024
váhy
Měsíc prochází znamením Vah a je v ubývající fázi. Váhy mají vliv na kyčle, játra, krev, ledviny a močový měchýř. Pokud nemusíte, tak nedělejte žádná…
více o tomto dni
STŘEDA 25. 12. 2024
váhy
Měsíc prochází znamením Vah a je v ubývající fázi. Váhy mají vliv na kyčle, játra, krev, ledviny a močový měchýř. Pokud nemusíte, tak nedělejte žádná…
více o tomto dni
ČTVRTEK 26. 12. 2024
štír
Měsíc putuje znamením Štíra, je v ubývající fázi. Štír má vliv na intimní oblast a močové cesty. Pijte čaje, které tyto orgány posilují, udělejte si…
více o tomto dni
PÁTEK 27. 12. 2024
štír
Měsíc putuje znamením Štíra, je v ubývající fázi. Štír má vliv na intimní oblast a močové cesty. Pijte čaje, které tyto orgány posilují, udělejte si…
více o tomto dni
SOBOTA 28. 12. 2024
střelec
Měsíc putuje ve znamení Střelce, je v ubývající fázi. Plánujte, obchodujte, investujte, cestujte, kontaktujte staré přátele. Dopřejte si masáž nohou,…
více o tomto dni

Dobrý kontakt k tématu

Ovlivňuje bydlení naše duševní zdraví?

Skvělý článek, který připomíná, jak zásadní je prostředí, ve kterém žijeme, pro naše duševní zdraví. Právě v d...

Hodí se tepelné čerpadlo do starého domu?

Když jsme řešili vytápění našeho starého domu, tepelné čerpadlo bylo jednou z možností . :) Nakonec jsme šli d...

Arganový olej

Mně se nejvíc osvědčil arganový šampon. Vlasy jsou po něm fakt jemný a hebký, a hlavn�...

Regenerace suché a jemné kůže

Dobrý den paní Matrino, dnes trh nabízí různé druhy masti, krémů a gelů a každému n�...

Regenerace suché a jemné kůže

Dobrý den, zkuste se podívat na výrobky od vabios.com, které jsou zaměřeny právě na tu ...
Zobrazit všechna témata

První společné Vánoce: Jak je prožít v harmonii a radosti

První společné Vánoce ve dvou jsou jedinečnou příležitostí k vytvoření vlastních svátečních tradic. Můžete čerpat z oblíbených rituálů z dětství a přidat nové, které budou odrážet váš společný příběh. Rozhodová...

Přemýšlíte o zútulnění bytu? Máme pro vás 7 praktických tipů od designerů

Zútulnění bytu si každý člověk představuje jinak, v konečném důsledku má ale jedno společné – v útulném domově se totiž každý cítí příjemně, uvolněně a bezpečně. Chcete-li i vy docílit jedinečné atmosféry, kter...

Jak vysvětlit větším dětem, že Ježíšek neexistuje?

Máte doma dítka, která mají tušení, že Ježíšek neexistuje? Pak se možná budete zaobírat otázkou, jak jim citlivě sdělit pravdu. Připravili jsme pro vás několik praktických tipů, díky nimž bude sdělování vánoční...

Nejlepší adventní trhy. Tipy, kam vyrazit v Česku i  v zahraničí

Je nejvyšší čas nasát pořádnou vánoční atmosféru. Koledy, svařené víno, punč, klobása na zahřátí, ale taky třeba trdelník. To všechno nabízejí tradiční adventní trhy. I když venku není sníh a rozhodně se nezdá,...

Vzdělávání v jednotřídních školách: Proč je osobní přístup klíčem k úspěchu

Vzdělávání v jednotřídních školách přináší mnoho výhod, nejen bližší přístup učitelů k dětem, ale také jejich rozvoj a zvýšení socializace. Co konkrétně jednotřídní školy a školky nabízejí? A proč by právě toto...

Bezlepkový banánový chlebíček

Začněte tím, že si předehřejte troubu na 170 až 190 °C a smícháte si v míse tyto ingredience – rozmačkané banány, rozpuštěné máslo, krystalový cukr, vejce a vanilkový extrakt. V dalším kroku pak přidejte bezlep...

Cévní mozková příhoda: Boj s časem

Příčiny vzniku cévní mozkové příhody jsou dvojího typu: Prvním typem je takzvaná hemoragická cévní mozková příhoda. K hemoragické cévní mozkové…

Na vlastní kůži: Za jediný den jsem si ušila vlastní boty. Zvládnete to taky

Ušít boty za jediný den? Nesmysl. Ruční práce, které jsou pro většinu žen relax, pro mě vždy byly noční můrou. Uháčkovala jsem jednu křivou šálu, s pletením jsem si jako levoruká nedokázala poradit a šití? Za c...

Letos pečeme na Vánoce...

Dneska se předem omlouvám těm, kteří milují Vánoce a nemůžou se jich dočkat. Protože dneska bude můj blogovej článek spíše vyhovovat těm, co je neslaví anebo nechtějí slavit pro letošek. Já se na ně vždycky těšila, ale vlivem okolností je slavit vlastně letos ani nechci...