5 nápadů na polévky, které vás zahřejí a pomohou vám nabrat sílu
Se zimou se zase polévky vracejí do našich kuchyní. Zatímco v létě na ně nemáme obvykle chuť, přes chladné měsíce roku jsou polévky pokrmem, který nás dokáže perfektně zahřát. Navíc nás zasytí, dodá nám energii a přitom se po nich tolik nepřibírá. Tedy samá pozitiva, tak pojďme na to!
Už naše babičky říkaly, že “polévka je grunt” a dobře věděly, proč. Zvlášť v zimě si naše tělo žádná hodně energie, neboť musí čelit chladu, nedostatku slunečního svitu a také množícím se virům. Polévky, díky svému složení, umí tělu poskytnout potřebné živiny a antioxidanty. Polévky zabírají proti únavě, jsou antivirové, protiinfekční, zahřívací, fungují proti kašli, nachlazení a dokonce i proti depresivním stavům.
Zimní polévky: Polévka proti nachlazení
Kuřecí vývar je výborným prostředkem proti nachlazení. Pročišťuje a uvolňuje dýchací cesty. Prohřívá a likviduje případné viry, které by se pokoušely o naše zdraví. A jak si takový pořádný poctivý domácí kuřecí vývar připravit? Ve velkém hrnci osmahněte, na trošce oleje nebo na sádle, kousky kuřecího masa. Mohou to být i nakrájená kuřecí prsa. Přidejte vodu a na kousky nakrájenou mrkev, petržel, pórek, cibuli, česnek a řapíkatý celer. Vařte dlouho na mírném plameni nebo využijte služeb takzvaného pomalého hrnce. Jakmile je hotovo, přefiltruje polévku přes cedník vyložený utěrkou. Kuřecí maso a zeleninu snězte. Čistý vývar použijte jako základ pro další polévky nebo jej můžete po dobu několika dnů uchovávat v lednici. Budete-li chtít, aby vás polévka opravdu hodně zahřála, můžete přidat i trošku mletého nebo drceného chilli. Právě chilli papričky jsou totiž skvělým zdrojem antioxidantů a kapsaicinu. A je o nich známo, že zahřívají tělo, aniž by ve skutečnosti zvyšovaly tělesnou teplotu.
Nejlepší omáčky na těstoviny, které zvládne každý
Zeleninové polévky na mnoho způsobů. Chutnat budou i dětem a milovníkům masa
Zeleninové polévky 25x jinak: Doplňte díky nim vitamíny a porazte jarní únavu!
Zimní polévky: Polévka proti únavě
Dokonalou bylinou, která si umí poradit s únavou a nedostatkem energie, je kopřiva. Posiluje imunitní systém a pomáhá tak tělu uchránit se před virózami. A rozhodně je kopřivová polévka prospěšná i v zimním období, kdy musíme pro její přípravu využít kopřivu sušenou. Jako základ polévky se hodí kuřecí vývar, nejlépe domácí. Dále budete potřebovat cibuli a česnek, které společně orestujte na troše rostlinného oleje. Následně přidejte hrst nebo dvě sušených kopřivových listů a brambory nakrájené na malé kostky. Vše zalijte přichystaným kuřecím vývarem a povařte, dokud nejsou brambory zcela měkké. Před podáváním polévku zjemněte čerstvou smetanou.
Zimní polévky: Polévka pro zářivou pleť
Unavené a šedivé dny se mohou negativně promítat i na naší tváři. Vypadáme posmutněle, naše pleť je znavená a je vidět, že nemáme sílu ani energii na cokoliv. S tím nám můžete skvěle pomoci mrkvovo-kuřecí polévka s česnekovými krutony. Mrkev oloupejte a nakrájejte na tenké plátky. Ty povařte v kuřecím vývaru. Následně přidejte sůl, pepř a najemno nasekanou petrželku. Vše pak přelijte do mixéru a umixujte na jemný krém. Česnek oloupejte a nakrájejte na drobné kostky. Ty restujte na rostlinném oleji tak dlouho, dokud nezačnou hnědnout. Odstavte a posypte jimi polévku. Nakonec můžete pokrm ještě dozdobit zakysanou smetanou.
Zimní polévky: Polévka potlačující chuť k jídlu
Přes zimní měsíce je těžké nepřibrat a přitom si udržet dostatek energie pro každodenní fungování. Naštěstí existují potraviny, které nám s tím mohou pomoci. Například luštěniny. Jsou ideálním spojencem pro tento účel. Dejte si tedy například polévku z čočky. Tu uvařte podle návodu. Poté sceďte a mějte si připravenou bokem. Oloupejte a na drobné kostky nakrájejte několik stroužků česneku a jednu cibuli. Zlehka orestujte na rostlinném oleji a zalijte, nejlépe zeleninovým, vývarem. Nakonec přidejte čočku, promíchejte a ještě chvíli povařte. Hotovou polévku pak přelijte do mixéru a připravte si z ní hladký krém. Před podáváním ozdobte na talíři například nasekanou petrželkou.
Zimní polévky: Polévka proti kašli
Skvělým prostředkem proti kašli je tymián. Dokáže utišit i ty nejodolnější záchvaty suchého kašle. Polévka s tymiánem je výraznější a například dětem nejspíš chutnat nebude. Tymián rovněž tělo krásně zahřívá, jde tedy o polévku, kterou oceníte po vycházce v třeskutých mrazech. Jak tymiánovou polévku připravit? V hrnci na másle orestujte česnek a cibuli. Přidejte domácí kuřecí vývar, oloupané brambory a celý svazek tymiánu. Snižte teplotu pod hrncem na minimum a nechte probublávat zhruba půl hodiny. Následně polévku přefiltrujte přes cedník vyložený utěrkou. Tymiánovou polévku podávejte s česnekovo-chlebovými krutony.
Autor článku: Monika Poledníková
Diskuse k článku