Pořádně hutné polévky zahřejí i zasytí

Polévky na zahřátí, které přijdou v zimě vhod. A jsou tak hutné, že vydají za celé jídlo

Polévky na zahřátí přijdou v zimě rozhodně vhod. Co si budeme povídat, v chladných zimních dnech nezahřeje nic lépe. Navíc v polévkách, které vám servírujeme, jsou použity i suroviny, které tělo samo o sobě zahřívají. Ručíme vám za to, že vás zasytí a budete se po nich cítit dobře!

Polévky na zahřátí: Kapustová polévka s naklíčenou brokolicí

Přísady:

  • 1 l vody
  • kostka zeleninového bujónu
  • 1 menší hlávka kapusty
  • 200 g brambor
  • 120 ml smetany ke šlehání
  • 1 lžička nastrouhaného čerstvého zázvoru
  • naklíčená semena brokolice
  • sůl 

Příprava: 

Brambory oloupeme a nakrájíme na menší kostky. Kapustu zbavíme tvrdých vnějších listů, omyjeme ji, rozkrojíme a nadrobno nasekáme. Obojí dáme do většího hrnce, zalijeme vodou, přidáme kostku zeleninového bujónu a vaříme doměkka. Jakmile jsou brambory i kapusta měkké, odstavíme je z plotny a tyčovým mixérem rozmixujeme na jemné pyré. Do polévky přidáme smetanu, zázvor (pokud nemáme čerstvý, je možné použít lžičku sušeného) a podle chuti osolíme. Na talíři pak ozdobíme čerstvě naklíčenými výhonky brokolice.

Polévky na zahřátí: Kuřecí vývar s houbovo-jáhlovými noky 

Přísady: 

Kuřecí vývar:

Čtěte také:

Zeleninové polévky na mnoho způsobů. Chutnat budou i dětem a milovníkům masa

Staročeské polévky 3x jinak: Uvařte si je levně a chutně na oběd nebo k večeři

Polévka jako hlavní chod. Zkuste recepty na polévky plné živin, které vás zasytí

  • 1 kg kuřecích kostí, případně droby
  • 2 l vody
  • 3 bobkové listy
  • 4 kuličky nového koření
  • 5 kuliček celého pepře
  • 100 g cibule
  • 80 g mrkve
  • 80 g celeru

Houbovo-jáhlové noky:

  • 30 g sušených hub
  • 300 ml mléka (může být rostlinné)
  • 100 g jáhel
  • 50 g špaldové celozrnné mouky
  • 40 g másla
  • mletý kmín
  • sůl 

Příprava: 

Jako základ pořádné zimní polévky na zahřátí, si připravíme kuřecí vývar. Tedy opláchnuté kosti, případně i droby, zeleninu a veškeré koření vložíme do studené vody. Dáme na plotnu a přivedeme k varu. Jakmile začne voda probublávat, plamen snížíme a necháme vařit alespoň dvě hodiny. Čas od času můžeme v hladiny sesbírat vzniknou pěnu. Mezitím se můžeme pustit do přípravy noků. Máme-li sušené houby, namočíme je alespoň na hodinu do vody. Necháme je pořádně nasáknout a přebytečnou vodu z nich pak vymačkáme. Nakrájíme je nadrobno a orestujeme na másle. Lehce okmínujeme. Přendáme do větší mísy. V druhém hrnci si pak v mléce uvaříme jáhly. Vařit se budou zhruba 25 minut. Po scezení je přidáme k houbám. Necháme zchladnout. Pak přidáme mouku, osolíme a ručně tvoříme noky, které ihned vaříme ve vroucí vodě. Po cca 5 minutách vyjmeme. Hotový uvařený vývar scedíme přes jemné sítko, přidáme do něj noky a můžeme podávat. Okuste a zapište si recept mezi oblíbené polévky na zahřátí.

Polévky na zahřátí: Rajská polévka s mletým masem a strouhanou mozzarellou  Přísady: 

Přísady:

  • 1 plechovka drcených rajčat
  • 1 menší plechovka nebo sklenice rajského protlaku
  • 1 červená cibule
  • 500 g mletého masa
  • 1 balení mozzarelly
  • olivový olej
  • třtinový cukr
  • bazalka (ideálně čerstvá)
  • sůl, pepř

Příprava: 

Rajská s mletým masem patří mezi polévky na zahřátí, které značně zasytí. Je hodně vydatná. Cibuli oloupeme a nadrobno nasekáme. Vhodíme ji na rozpálený olej a restujeme Přidáme mleté maso, občas promícháme. Následně přidáme loupaná rajčata i rajský protlak. Osolíme, opepříme a necháme ještě cca 10-15 minut důkladně provařit. Nakonec přidáme cukr, další koření podle chuti a ideálně čerstvou bazalku (pokud není, poslouží dobře i sušená). Polévku podáváme s nastrouhanou mozzarellou.

Husté polévky pohladí po těle i po duši

Polévky na zahřátí: Batátový krém se šafránem 

Přísady:

  • 450 g batátů
  • 60 g cibule
  • 60 g ghí
  • špetka šafránu
  • 400 ml vody
  • 2 lžičky sypkého zeleninového vývaru
  • 100 ml smetany na vaření
  • 1 citrón
  • 20 g lososového kaviáru
  • sůl, pepř

Příprava: 

Patří mezi netradiční polévky na zahřátí, avšak báječně chutná. Batáty oloupeme a nakrájíme na menší kostky. Cibuli nasekáme nadrobno. Na větší hluboké pánvi rozehřejeme ghí (přepuštěné máslo) a vhodíme na něj cibuli i brambory. Restujeme dokud cibule nebude dozlatova. Teprve pak přidáme vodu a sypký zeleninový vývar. Jakmile začne polévka probublávat, přidáme i koření. Tedy šafrán, pepř a sůl. Ve chvíli, kdy jsou batáty měkké, přelijeme celý obsah do mixéru, přilijeme smetanu a umixujeme na hladký krém. Nakonec dochutíme citrónem a polévku dozdobíme lososovým kaviárem.

Autor článku: Monika Poledníková



Diskuse k článku

Diskuse neobsahuje zatím žádný komentář. Buďte první!

Lunární kalendář

STŘEDA 02. 04. 2025
blíženci
Měsíc putuje v Blížencích a je v přibývající fázi. Blíženci ovlivňují ramena, paže, záda, ruce, průdušky a plíce. Jděte na procházku, čerstvý vzduch…
více o tomto dni
ČTVRTEK 03. 04. 2025
blíženci
Měsíc putuje v Blížencích a je v přibývající fázi. Blíženci ovlivňují ramena, paže, záda, ruce, průdušky a plíce. Jděte na procházku, čerstvý vzduch…
více o tomto dni
PÁTEK 04. 04. 2025
blíženci
Měsíc putuje v Blížencích a je v přibývající fázi. Blíženci ovlivňují ramena, paže, záda, ruce, průdušky a plíce. Jděte na procházku, čerstvý vzduch…
více o tomto dni
SOBOTA 05. 04. 2025
rak
Měsíc přibývá a putuje znamením Raka. Nevětrejte peřiny venku, zůstala by vám v nich vlhkost. Jezte jen lehkou stravu, žaludek je citlivý. Věnujte se…
více o tomto dni
NEDĚLE 06. 04. 2025
rak
Měsíc přibývá a putuje znamením Raka. Nevětrejte peřiny venku, zůstala by vám v nich vlhkost. Jezte jen lehkou stravu, žaludek je citlivý. Věnujte se…
více o tomto dni
PONDĚLÍ 07. 04. 2025
lev
Měsíc putuje znamením Lva a je v přibývající fázi. Běžte na procházku, ale nepřetěžujte se, srdce je dnes namáháno více, než v jiné dny. Snažte se…
více o tomto dni
ÚTERÝ 08. 04. 2025
lev
Měsíc putuje znamením Lva a je v přibývající fázi. Běžte na procházku, ale nepřetěžujte se, srdce je dnes namáháno více, než v jiné dny. Snažte se…
více o tomto dni

Domácí koření na zvěřinu v pěti variacích

To je sice hezké, ale nepíšete u těch klobás, kolik gramů se této směsi použije například na 10 kg díla. Asi b...

Kvasinková infekce u psa: Jak ji rozpoznat a léčit?

S kvasinkovou infekcí mezi tlapkami u mě fenky jsem měl dlouho problémy. Zkoušel jsem hypermangan, ocet, léky ...

Amyotrofická laterální skleróza - ALS

Dobrý den, paní Beruško, odkud jste? Můžeme dát síly a dovedností dohromady. Prosím, na Vás e-mail nebo telefo...

Ovlivňuje bydlení naše duševní zdraví?

Skvělý článek, který připomíná, jak zásadní je prostředí, ve kterém žijeme, pro naše duševní zdraví. Právě v d...

Hodí se tepelné čerpadlo do starého domu?

Když jsme řešili vytápění našeho starého domu, tepelné čerpadlo bylo jednou z možností . :) Nakonec jsme šli d...

Nabídka rychlé a nebankovní půjčky pro každého do 24 hodin

Vyřešíme všechny dluhy S námi snadno vymažete všechny své dluhy. Tam, kde jiné spo...

EXPRESNÍ PŮJČKY DO 30 MINUT

Půjčky s garancí na směnku i pro problémové klienty. Půjčka od soukromé osoby bez podv...

Nabídka rychlé a nebankovní půjčky pro každého do 24 hodin

RYCHLÉ PŮJČKY A FINANCE: Dobrý den, potřebujete okamžitou půjčku? Nabízím všechny...
Zobrazit všechna témata

MIND dieta je klíč ke zdravému mozku a může být i prevencí demence

MIND dieta je kombinací dvou populárních stravovacích režimů – spojuje prvky středomořské a DASH diety. Je zaměřená na zlepšení zdraví mozku a prevenci nemocí, jako je Alzheimerova choroba. Jídelníček se u MIND...

Psychologie placení: Proč se někteří zákazníci vracejí k hotovosti?

Život je plný paradoxů, a tak v současné digitální době můžeme zpozorovat zajímavý trend. Někteří zákazníci se vracejí k hotovosti. Proč tomu tak je, co je k tomu vede? A už jste slyšeli o girl math?

8 chutných receptů na jarní salát, které ozdraví a oživí váš jídelníček

Právě nastává ideální období k tomu dopřát si vitamíny a minerály nabitý jarní salát. Zužitkujte sezónní ingredience a zpestřete své rodinné menu neobvyklými variacemi. Spokojení budou jak milovníci masa, tak i...

9 osvědčených tipů, jak překonat stydlivost a získat sebevědomí

Nevíte, jak překonat stydlivost, která vás svazuje při společenských setkáních a veřejných událostech? Inspirovat se můžete našimi snadnými tipy, díky nimž si dodáte opět zdravé sebevědomí. Nenechte se připravi...

Vzdělávání v jednotřídních školách: Proč je osobní přístup klíčem k úspěchu

Vzdělávání v jednotřídních školách přináší mnoho výhod, nejen bližší přístup učitelů k dětem, ale také jejich rozvoj a zvýšení socializace. Co konkrétně jednotřídní školy a školky nabízejí? A proč by právě toto...

Trápí vás zpomalený metabolismus? Hledejte za ním tyto příčiny

Zpomalený metabolismus je často spojován s marnými snahami o zhubnutí, avšak váže se na něj daleko více obtíží. Trápit vás kvůli němu může třeba i častější únava nebo výkyvy nálad. Naštěstí ale existují metody,...

Bezlepkový banánový chlebíček

Začněte tím, že si předehřejte troubu na 170 až 190 °C a smícháte si v míse tyto ingredience – rozmačkané banány, rozpuštěné máslo, krystalový cukr, vejce a vanilkový extrakt. V dalším kroku pak přidejte bezlep...

Línání u psů je na jaře běžné. Kdy ale zbystřit?

S příchodem jara se chovatelé potýkají s nadměrným línáním u psů. Toto „shazování“ srsti není nic nenormálního a obvykle ustane do jednoho až dvou měsíců. Pejskové se tak zkrátka připravují na teplejší sezónu. ...

Cévní mozková příhoda: Boj s časem

Příčiny vzniku cévní mozkové příhody jsou dvojího typu: Prvním typem je takzvaná hemoragická cévní mozková příhoda. K hemoragické cévní mozkové…

Na vlastní kůži: Za jediný den jsem si ušila vlastní boty. Zvládnete to taky

Ušít boty za jediný den? Nesmysl. Ruční práce, které jsou pro většinu žen relax, pro mě vždy byly noční můrou. Uháčkovala jsem jednu křivou šálu, s pletením jsem si jako levoruká nedokázala poradit a šití? Za c...

Život je jako jízda na horské dráze. Jednou jsi nahoře a pak dole

Novej rok 2025 je v plnym běhu a zima ve svym středu. Zanedlouho tu bude jaro, který mám spojený s takovou pohodou - pro mě je jaro znamením nový naděje a větší energie. Zpátky ale do přítomnosti. To, co mi připravil začátek roku, jsem si ani ve snu nedokázala představit.