Pořádně hutné polévky zahřejí i zasytí

Polévky na zahřátí, které přijdou v zimě vhod. A jsou tak hutné, že vydají za celé jídlo

Polévky na zahřátí přijdou v zimě rozhodně vhod. Co si budeme povídat, v chladných zimních dnech nezahřeje nic lépe. Navíc v polévkách, které vám servírujeme, jsou použity i suroviny, které tělo samo o sobě zahřívají. Ručíme vám za to, že vás zasytí a budete se po nich cítit dobře!

Polévky na zahřátí: Kapustová polévka s naklíčenou brokolicí

Přísady:

  • 1 l vody
  • kostka zeleninového bujónu
  • 1 menší hlávka kapusty
  • 200 g brambor
  • 120 ml smetany ke šlehání
  • 1 lžička nastrouhaného čerstvého zázvoru
  • naklíčená semena brokolice
  • sůl 

Příprava: 

Brambory oloupeme a nakrájíme na menší kostky. Kapustu zbavíme tvrdých vnějších listů, omyjeme ji, rozkrojíme a nadrobno nasekáme. Obojí dáme do většího hrnce, zalijeme vodou, přidáme kostku zeleninového bujónu a vaříme doměkka. Jakmile jsou brambory i kapusta měkké, odstavíme je z plotny a tyčovým mixérem rozmixujeme na jemné pyré. Do polévky přidáme smetanu, zázvor (pokud nemáme čerstvý, je možné použít lžičku sušeného) a podle chuti osolíme. Na talíři pak ozdobíme čerstvě naklíčenými výhonky brokolice.

Polévky na zahřátí: Kuřecí vývar s houbovo-jáhlovými noky 

Přísady: 

Kuřecí vývar:

Čtěte také:

Zeleninové polévky na mnoho způsobů. Chutnat budou i dětem a milovníkům masa

Staročeské polévky 3x jinak: Uvařte si je levně a chutně na oběd nebo k večeři

Polévka jako hlavní chod. Zkuste recepty na polévky plné živin, které vás zasytí

  • 1 kg kuřecích kostí, případně droby
  • 2 l vody
  • 3 bobkové listy
  • 4 kuličky nového koření
  • 5 kuliček celého pepře
  • 100 g cibule
  • 80 g mrkve
  • 80 g celeru

Houbovo-jáhlové noky:

  • 30 g sušených hub
  • 300 ml mléka (může být rostlinné)
  • 100 g jáhel
  • 50 g špaldové celozrnné mouky
  • 40 g másla
  • mletý kmín
  • sůl 

Příprava: 

Jako základ pořádné zimní polévky na zahřátí, si připravíme kuřecí vývar. Tedy opláchnuté kosti, případně i droby, zeleninu a veškeré koření vložíme do studené vody. Dáme na plotnu a přivedeme k varu. Jakmile začne voda probublávat, plamen snížíme a necháme vařit alespoň dvě hodiny. Čas od času můžeme v hladiny sesbírat vzniknou pěnu. Mezitím se můžeme pustit do přípravy noků. Máme-li sušené houby, namočíme je alespoň na hodinu do vody. Necháme je pořádně nasáknout a přebytečnou vodu z nich pak vymačkáme. Nakrájíme je nadrobno a orestujeme na másle. Lehce okmínujeme. Přendáme do větší mísy. V druhém hrnci si pak v mléce uvaříme jáhly. Vařit se budou zhruba 25 minut. Po scezení je přidáme k houbám. Necháme zchladnout. Pak přidáme mouku, osolíme a ručně tvoříme noky, které ihned vaříme ve vroucí vodě. Po cca 5 minutách vyjmeme. Hotový uvařený vývar scedíme přes jemné sítko, přidáme do něj noky a můžeme podávat. Okuste a zapište si recept mezi oblíbené polévky na zahřátí.

Polévky na zahřátí: Rajská polévka s mletým masem a strouhanou mozzarellou  Přísady: 

Přísady:

  • 1 plechovka drcených rajčat
  • 1 menší plechovka nebo sklenice rajského protlaku
  • 1 červená cibule
  • 500 g mletého masa
  • 1 balení mozzarelly
  • olivový olej
  • třtinový cukr
  • bazalka (ideálně čerstvá)
  • sůl, pepř

Příprava: 

Rajská s mletým masem patří mezi polévky na zahřátí, které značně zasytí. Je hodně vydatná. Cibuli oloupeme a nadrobno nasekáme. Vhodíme ji na rozpálený olej a restujeme Přidáme mleté maso, občas promícháme. Následně přidáme loupaná rajčata i rajský protlak. Osolíme, opepříme a necháme ještě cca 10-15 minut důkladně provařit. Nakonec přidáme cukr, další koření podle chuti a ideálně čerstvou bazalku (pokud není, poslouží dobře i sušená). Polévku podáváme s nastrouhanou mozzarellou.

Husté polévky pohladí po těle i po duši

Polévky na zahřátí: Batátový krém se šafránem 

Přísady:

  • 450 g batátů
  • 60 g cibule
  • 60 g ghí
  • špetka šafránu
  • 400 ml vody
  • 2 lžičky sypkého zeleninového vývaru
  • 100 ml smetany na vaření
  • 1 citrón
  • 20 g lososového kaviáru
  • sůl, pepř

Příprava: 

Patří mezi netradiční polévky na zahřátí, avšak báječně chutná. Batáty oloupeme a nakrájíme na menší kostky. Cibuli nasekáme nadrobno. Na větší hluboké pánvi rozehřejeme ghí (přepuštěné máslo) a vhodíme na něj cibuli i brambory. Restujeme dokud cibule nebude dozlatova. Teprve pak přidáme vodu a sypký zeleninový vývar. Jakmile začne polévka probublávat, přidáme i koření. Tedy šafrán, pepř a sůl. Ve chvíli, kdy jsou batáty měkké, přelijeme celý obsah do mixéru, přilijeme smetanu a umixujeme na hladký krém. Nakonec dochutíme citrónem a polévku dozdobíme lososovým kaviárem.

Autor článku: Monika Poledníková



Diskuse k článku

Diskuse neobsahuje zatím žádný komentář. Buďte první!

Lunární kalendář

NEDĚLE 23. 02. 2025
střelec
Měsíc putuje ve znamení Střelce, je v ubývající fázi. Plánujte, obchodujte, investujte, cestujte, kontaktujte staré přátele. Dopřejte si masáž nohou,…
více o tomto dni
PONDĚLÍ 24. 02. 2025
kozoroh
Měsíc putuje znamením Kozoroha a je v ubývající fázi. Kozoroh má vliv na pleť, ale působí také na kolena, kyčle a klouby. Nepodnikejte dnes dlouhé…
více o tomto dni
ÚTERÝ 25. 02. 2025
kozoroh
Měsíc putuje znamením Kozoroha a je v ubývající fázi. Kozoroh má vliv na pleť, ale působí také na kolena, kyčle a klouby. Nepodnikejte dnes dlouhé…
více o tomto dni
STŘEDA 26. 02. 2025
vodnář
Měsíc putuje ve znamení Vodnáře a je v ubývající fázi. Vodnář působí na lýtka, kotníky a žíly. Nezatěžujte nohy dlouhým chozením a stáním. Vhodný den…
více o tomto dni
ČTVRTEK 27. 02. 2025
vodnář
Měsíc putuje ve znamení Vodnáře a je v ubývající fázi. Vodnář působí na lýtka, kotníky a žíly. Nezatěžujte nohy dlouhým chozením a stáním. Vhodný den…
více o tomto dni
PÁTEK 28. 02. 2025
ryby
Měsíc putuje znamením Ryb, dnes je novoluní. Ryby mají vliv na chodidla a prsty u nohou. Udělejte si čas na jejich koupel a masáž. Věnujte se…
více o tomto dni
SOBOTA 01. 03. 2025
ryby
Měsíc putuje znamením Ryb, je v přibývající fázi. Ryby mají vliv na chodidla a prsty u nohou. Udělejte si čas na jejich koupel a masáž. Věnujte se…
více o tomto dni

Dobrý kontakt k tématu

Přepadá Vás únava a ospalost během dne? Nepodceňujte je

V poslední době se mi pořád chce spát, i když spím celkem dost. Přes den se cítím unavená, večer už nemám sílu...

Houbová polévka z čerstvých hub

to není houbová polévka to je bramboračka. Moje maminka dávala jen brambory, houby koření a jíšku

Tipy na zavařování hotových jídel se vám budou hodit třeba na dovolené mimo civilizaci

Za mě je postup v článku k zavařování masa a hotových jídel v pořádku. Vždycky se zavařovalo na dvakrát. Jedno...

Ovlivňuje bydlení naše duševní zdraví?

Skvělý článek, který připomíná, jak zásadní je prostředí, ve kterém žijeme, pro naše duševní zdraví. Právě v d...

Hodí se tepelné čerpadlo do starého domu?

Když jsme řešili vytápění našeho starého domu, tepelné čerpadlo bylo jednou z možností . :) Nakonec jsme šli d...

Nabídka rychlé a nebankovní půjčky pro každého do 24 hodin

Prostředky na naléhavé finanční potřeby lze získat do 24 hodin rychlou půjčkou, která...

Nabídka rychlé a nebankovní půjčky pro každého do 24 hodin

NABÍZÍM FLEXIBILNÍ PŮJČKY-- Dobrý den, jste v tíživé finanční situaci? Potřebuje...

Nabídka rychlé a nebankovní půjčky pro každého do 24 hodin

NABÍZÍM FLEXIBILNÍ PŮJČKY- Dobrý den, jste v tíživé finanční situaci? Potřebujet...
Zobrazit všechna témata

Zpomalený metabolismus: Mýtus nebo fakt? Jak si s tím poradit?

Zpomalený metabolismus je téma, které vzbuzuje mnoho diskuzí. Mnozí se domnívají, že pomalejší metabolismus může být příčinou přibývání na váze nebo únavy, ale je to skutečně pravda? A jak můžeme podpořit správ...

Přílišná citová vazba: Jak rozpoznat a vyřešit závislost na vztazích?

Citová vazba je v romantických vztazích přirozená, ale její přehnaná intenzita může vést k emocionální závislosti a problémům v komunikaci. Rozpoznejte včas znaky přílišné citové připoutanosti, její dopady na p...

Valentýnské menu jako z restaurace: Vsaďte na tyto delikátní recepty

Valentýnské menu je skvělým způsobem, jak oslavit 14. února svátek zamilovaných. Jste zapálenými amatérskými kuchaři či cukráři? Pak vás jistě potěší inspirace na výtečné pokrmy, neboť jak praví přísloví: „Lásk...

Toužíte si splnit sny? 7 tipů, jak se konečně dostat k vysněnému cíli

Každý večer usínáte s tím, že si moc přejete, aby se vaše sny vyplnili. Přes den myslíte na to, jaké by to bylo, kdyby… Poznáváte se v tom? Jestli toužíte po změně a chcete si začít plnit sny, začněte hned teď....

Vzdělávání v jednotřídních školách: Proč je osobní přístup klíčem k úspěchu

Vzdělávání v jednotřídních školách přináší mnoho výhod, nejen bližší přístup učitelů k dětem, ale také jejich rozvoj a zvýšení socializace. Co konkrétně jednotřídní školy a školky nabízejí? A proč by právě toto...

Kávová masáž zpevní tělo a zajistí hladkou pokožku

Kávová masáž je luxusní procedura, která spojuje blahodárné účinky kávy s regenerací pleti. Díky kofeinu, který podporuje prokrvení a detoxikaci, se tato masáž stává účinným prostředkem pro zpevnění pokožky a z...

Bezlepkový banánový chlebíček

Začněte tím, že si předehřejte troubu na 170 až 190 °C a smícháte si v míse tyto ingredience – rozmačkané banány, rozpuštěné máslo, krystalový cukr, vejce a vanilkový extrakt. V dalším kroku pak přidejte bezlep...

Cévní mozková příhoda: Boj s časem

Příčiny vzniku cévní mozkové příhody jsou dvojího typu: Prvním typem je takzvaná hemoragická cévní mozková příhoda. K hemoragické cévní mozkové…

Na vlastní kůži: Za jediný den jsem si ušila vlastní boty. Zvládnete to taky

Ušít boty za jediný den? Nesmysl. Ruční práce, které jsou pro většinu žen relax, pro mě vždy byly noční můrou. Uháčkovala jsem jednu křivou šálu, s pletením jsem si jako levoruká nedokázala poradit a šití? Za c...

Život je jako jízda na horské dráze. Jednou jsi nahoře a pak dole

Novej rok 2025 je v plnym běhu a zima ve svym středu. Zanedlouho tu bude jaro, který mám spojený s takovou pohodou - pro mě je jaro znamením nový naděje a větší energie. Zpátky ale do přítomnosti. To, co mi připravil začátek roku, jsem si ani ve snu nedokázala představit.