5x polévky, které vás postaví na nohy, když se necítíte dobře
Pamatujete ještě na rady našich babiček? Když je vám ouvej a jste nemocní, dejte si slepičí vývar. Jestli jste to přehnali s alkoholem, rozhodně vám pomůže česnečka. A bolavý žaludek zase utiší mrkvový krém. Připravte si tedy polévku, které vám udělá dobře na těle i na duši.
Polévka na nachlazení: Zeleninová polévka s bylinkami a citronem
Pokud jste nachlazení, můžete vyzkoušet polévku nabitou vitamíny i antioxidanty. Citróny polévce dodají šmrnc výjimečnosti.
Přísady:
- 2 lžíce olivového oleje
- 1 střední cibule, nakrájená na drobné kostičky
- 1 velký stroužek česneku, nastrouhaný
- 4 šálky kuřecího vývaru
- 1 šálek nakrájených rajčat
- 2 malé cukety, nakrájené na kostičky
- 1 1/2 šálku čerstvé nebo mražené kukuřice
- ½ kg červených brambor, nakrájených na středně velké kousky
- ½ lžičky soli a černého pepře podle chuti
- 2 lžíce nasekaných čerstvých bylinek podlle chuti
- šťáva z 1 středně velkého citronu
Příprava:
Nejprve rozehřejeme trochu oleje a na něm orestujeme cibuli. Přidáme česnek a dáváme pozor, aby nezhnědl. Zalijeme vývarem a přidáme veškerou zeleninu i sůl. Vaříme, dokud brambory zcela nezměknou. Teprve ke konci vaření přidáme bylinky a promícháme. Polévku dochutíme pepřem, případně ještě i solí. Odstavíme a teprve nakonec přilijeme citronovou šťávu.
Italská kuchyně - 1.část - polévky a předkrmy
Houbová polévka na různé způsoby: Dršťkovka z hlívy anebo houbový boršč?
Zeleninové polévky na mnoho způsobů. Chutnat budou i dětem a milovníkům masa
Polévka na únavu: Kuřecí polévka s tortelliny
Tato polévka posune stravování na novou úroveň. Jste-li hodně unavení nebo se o vás něco pokouší, pak vás pokrm dokonale zasytí a zároveň vám dodá všechno, co potřebujete k úspěšnému vyléčení. Tortelliny použijte ty, které vám chutnají nejvíce. K této polévce však dokonale ladí tortellini plněné parmazánem.Polévka posílí imunitu a díky vysokému obsahu bílkovin zajistí, že budete mít sílu na cokoliv.
Přísady:
- ½ lžíce olivového oleje
- 4 střední mrkve, oloupané a nakrájené na kostičky
- ½ hrnku celeru, nakrájeného na kostičky
- ½ hrnku cibule, nakrájené na kostičky
- 6 šálků kuřecího vývaru
- ½ balení čerstvých nebo mražených tortellini
- 1 ½ hrnku kuřecího masa, nadrobno nasekané
- ¼ lžičky soli
- pepř dle chuti
- 2 polévkové lžíce čerstvé petrželky, nasekané
Příprava:
V hrnci rozpálíme olej a na něj vhodníme kuřecí maso a zeleninu. Chvíli orestujeme a zalijeme připraveným vývarem. Vaříme na mírném plameni, dokud zelenina není zcela měkká a maso hotové. Teprve pak přidejte tortellini a vařte, dokud nezměknou. Polévka se následně dochutí solí, pepřem a posype nasekanou petrželkou.
Polévka na imunitu: Polévka z jablek a kysaného zelí
Vyprošťovák a rozhodně přijde vhod, pokud jste to přehnali s pitím. Udělá vám dobře a srovná zažívání. Zelí je fermentovaná potravina, tudíž obsahuje přírodní protiotika a dokáže si poradit nejen se zažíváním, ale i s posílením imunitního systému.
Přísady:
- 2 lžíce řepkového oleje
- 1 cibule, nakrájená nadrobno
- 2 větší jablka, oloupaná a nakrájená na kousky
- sůl, pepř
- 2 šálky kysaného zelí
- 6 šálků zeleninového vývaru
- 2 bobkové listy
- 6 celých hřebíčků
Příprava:
Ve vyšším hrnci rozpálíme řepkový olej a na něj vhodíme cibuli. Restujeme, dokud nezezlátne. Následně přidáme jablka, osolíme a opepříme. Chvíli restujeme a poté přelijeme připraveným vývarem. Vaříme asi čtvrt hodiny. Zelí scedíme, vymyčkáme a přidáme jej k polévce. Přihodíme i bobkové listy a hřebíček. Vaříme dalších asi dvacet minut. Bobkový list i hřebíčky vyjmeme a polévka se ihned může podávat.
Polévka proti bacilům: Thajská červená nudlová polévka na kari
Pořádně pálivá polévka si dokáže poradit s každou nepřátelskou breberkou, která by se pokusila ohrozit naše zdraví. Kari pasta v polévce obsahuje kapsaicin, který je známý tím, že rozpouští hleny. Polévka je tak skvělá především při rýmě či kašli.
Přísady:
- 1 lžíce olivového oleje
- 1 větší brambora, oloupaná a nakrájená na kostky
- 1 cibule, nakrájená nadrobno
- 4 šálky kuřecího vývaru
- 1 plechovka kokosového mléka
- 2 lžíce červené kari pasty
- 2 lžíce rybí omáčky
- 2 šálky nasekaného vařeného kuřecího masa
- 1 lžíce limetkové šťávy
- 2 lžíce čerstvé bazalky
- rýžové nudle do polévky
Příprava:
Rýžové nudle uvaříme podle návodu na obalu a odstavíme. V hrnci rozehřejeme olej a na něm orestujeme cibuli společně s bramborovými kostkami. Pak přidáme kuřecí vývar, kokosové mléko, kari pastu a rybí omáčku. Vaříme zhruba deset minut, dokud nejsou brambory zcela měkké. Pak do polévky přidáme uvařené kuřecí maso, limetkovou šťávu a připravené uvařené rýžové nudle. Ještě chvíli povaříme a odstavíme. Polévku podáváme ozdobenou čerstvou bazalkou.
Polévka proti zimnici: Čočková polévka z pomalého hrnce
Pokud se necítíte dobře a začne se o vás pokoušet zimnice, připravte si zahřívací čočkovou polévku z pomalého hrnce. Je plná zeleniny i bílkovin. Prohřeje tělo a dodá vám sílu na boj s případnými bacily.
Přísady:
- 1 balení hnědé čočky (cca 400 g)
- 1 cibule nakrájená nadrobno
- 2 oloupané a nakrájené mrkve
- 2 řapíky celeru, nakrájené na kostičky
- 1 plechovka pikantních rajčat ve vlastní šťávě
- 6 šálků kuřecího vývaru
- 4 stroužky česneku, utřené
- sůl, pepř, bobkový list
- 1 lžíce čerstvé petrželky
Příprava:
Všechny ingredience, kromě petrželky, vložíme do pomalého hrnce. Přikryjeme a vaříme na nízkém stupni zhruba 6-8 hodin. Poté vyjmeme bobkový list a vmícháme čerstvou petrželku. Polévku ještě dalších deset minut povaříme a pak ihned podáváme. Polévka chutná báječně posypaná parmazánem a chlebovými krutonky.
Autor článku: Monika Poledníková
Diskuse k článku
Ellen