8x recepty na letní studené polévky
Polévky jsou obecně považovány za zahřívací jídlo. Ovšem studené polévky dokáží v parných dnech tělo nejen ochladit, ale rovněž dodají tekutiny a nezbytné prvky, které tělo potřebuje. A zároveň zasytí a nepřibereme po nich. Zkrátka samé benefity. Přichystali jsme proto pro vás recepty na polévky, které vám rozhodně zachutnají.
Na studené polévky existuje nepočet receptů. Připravují se samozřejmě jinak než vařené polévky. Jsou zdravé, chutné a hlavně jsou hotové během chvilky. Ostatně okuste sami a uvidíte.
Studené polévky: Gazpacho z řepy
I když je červená řepa všeobecně považována za zimní a tedy i zahřívací potravinu, dá se zpracovat i za studena. A navíc skvěle chutná a osvěží. Řepu můžete do polévky nastrouhat, smíchat s česnekem, rajčaty a paprikami, případně avokádem. Přidejte vodu a rozmixujte na hladký krém. Nakonec ochuťte solí, pepřem a přidejte lžičku jablečného octa. Studené gazpacho na talíři ozdobte zakysanou smetanou. Chcete-li vlažné gazpacho, je možné zeleninu nejdříve chvíli (cca 2 minuty) povařit.
Studené polévky vás osvěží – tarator, gazpacho či polévka z červené řepy
Studené polévky: Melounová polévka
Letní polévky si vyžadují pochopitelně i letní ingredience, které v kuchyni běžně nevyužíváte, například melouny. Meloun osvěží a je nabitý vitamíny A a C. A jak na to? Melounovou dužinu vydlabejte, zbyvte případných jadérek a vhoďte do mixéru. Přidejte sůl, čerstvou bazalku, olivový olej a balzamikový ocet. Rozmixujte dohladka a před podáváním nechte půl hodiny pořádně vychladit.
Studené polévky: Broskvová polévka s kozím sýrem
Užijte si dosytosti báječnou chuť čerstvých broskví! A hodí se i do polévky. Jsou zralé, šťavnaté a plné cenných látek. Broskve zbavte slupek a nakrájejte na malé kostky. Do misky nastrouhejte kozí sýr, lžičku medu, balzamikový ocet, česnek a olivový olej. Promíchejte a do směsi naložte broskve. Nechte přes noc v ledici marinovat. Ráno rozmixujte a ozdobte krutony z čerstvé okurky. Ihned podávejte.
Studené polévky: Pikantní mrkvová polévka s kokosovým mlékem
Čerstvá mrkev do polévky chutná naprosto báječně. Do mixéru vhoďte nastrouhanou mrkev, hrst piniových oříšků a kokosové mléko. Rozmixujte dohladka. Přidejte kousek papričky jalapeňo, citrónovou šťávu, čerstvou šťávu z půlky pomeranče a dochuťte solí. Znovu promixujte a ihned podávejte.
Studené polévky: Lehká hrášková polévka
Čerstvý hrášek je nasládlý, obsahuje obrovské množství živin a hlavně zasytí. Do mixéru vhoďte kešu ořechy, čerstvý hrášek, mátu, česnek a trochu vody. Promixujte. Nechte pořádně vychladit a poté podávejte.
Studené polévky: Osvěžující rajčatová polévka
Velká rajčata omyjte, nakrojte slupku do kříže, spatře horkou vodou a oloupejte. Poté ještě vydlabejte střed se semínky. Zbytek rajčat vhoďte do mixéru, přidejte česnek, šalotku, slunečnicový olej, ocet, trochu vody, sůl a pepř. Promixujte a nechete vychladit. Před podáváním posypte slunečnicovými semínky.
Studené polévky: Cuketová polévka
Čerstvá cuketa je nízkokalorická a dá se zpracovat mnoha způsoby. Cuketu do polévky nastrouhejte, přidejte česnek, kopr a smetanu ke šlehání. Dochuťte solí, pepřem a promixujte. Chcete-li, aby vás cuketová polévka pořádně zasytila, přidejte do ní nakonec ještě vařené brambory. Podávejte vychlazené.
Studené polévky: Okurková detoxikační polévka
Okurky patří mezi top hydratační potraviny, tudíž polévky s okurkou patří mezi ideální na léto. Zkuste si okurkovou polévku připravit v kombinaci s cibulí, avokádem a jablečným octem. Podle chuti osolte či opepřete. Podávejte pořádně vychlazené.
Autor článku: Monika Poledníková
Diskuse k článku