Polévková dieta: Rychlé zhubnutí a účinné spalování tuků
Jestliže máte rádi polévky a rádi byste zhubli nějaký ten přebytečný kilogram, pak se můžete začít radovat. Polévková dieta není náročná a nebudete u ní mít hlad. Tělu dodáte všechno, co potřebuje, budete se cítit skvěle a přebytečné faldíky začnou rychle mizet. Navíc polévková dieta vám nehrozí jo-jo efektem.
Svého času byla populární takzvaná tukožroutská polévka. Šlo vlastně o zelnou polévku s dalšími druhy zeleniny. Ta se mohla jíst, jak se vám zlíbilo a v jakémkoliv množství. Kilogramy po ní zázračně mizely. Šlo však jen o jednostrannou stravu. Pouze voda a zelenina. Polévková dieta je o kus dál. Hubne se při ní stejně skvěle, ale váhu je po jejím ukončení snazší si udržet.
Polévková dieta a její hlavní zásady
Polévková dieta má údajně své kořeny v jisté americké nemocnici, kdy se personál snažil přimět obézní lidi před operací rychle zhubnout. Snadnost a rychlost hubnutí se postarala o velkou popularitu této diety. Polévková dieta je rozložena do dvou týdnů a má dvě fáze.
Celer – zázračná zelenina plná vitamínů, kterou oceníte nejen v kuchyni
Zeleninové polévky na mnoho způsobů. Chutnat budou i dětem a milovníkům masa
Studené polévky vás osvěží – tarator, gazpacho či polévka z červené řepy
V první fázi, tedy ve fázi “útoku” se konzumují pouze zeleninové polévky. K nim je ale nutné sníst i nějakou bílkovinu. Všeobecně je doporučováno například libové maso či ryby nebo tofu, sýr, jogurt. Občas je dovoleno přidat i kousek ovoce. Mezi jídly je pak vhodné pít ovocné a bylinné čaje. Obzvlášť doporučovaný je zelený čaj, který podporuje sytost a zároveň napomáhá rychlejšímu a účinnějšímu spalování tuků.
Druhá fáze je označována jako stabilizační. K tomu, co během dne sníte, přidejte i nějaké sacharidy. Mohou to být ovesné vločky, kousek chleba, knackebroty. Je to jen na vás. Nesmí však jít o velké porce.
Polévková dieta má jasná pravidla
Tajemství polévkové diety je v tom, že absence škrobu a sacharidů v prvním týdnu vede k rychlé ztrátě hmotnosti. Tělo totiž bude čerpat energii z tukových zásob. Zároveň je rovněž důležité vědět, že polévková dieta nabízí jen extrémně nízký kalorický příjem, což rozhodně není vhodné pro dlouhodobé dodržování. Dva týdny jsou maximální doba, po kterou je vhodné dietu držet. Zpět ke své stravě, na kterou jsme zvyklí, bychom se pak měli vracet pomalu a postupně. A zároveň je nutné dalších alespoň 14 dní striktně dodržovat zásady zdravého stravování. Počítejte také s tím, že během diety byste měli dodržovat klidnější režim a nepřetěžovat se. I tak můžete pociťovat silnější únavu. Dieta je koncipována tak, aby vám pomohla rychle se zbavit tukových polštářů a zároveň, aby vás vedla ke změně stravovacích návyků.
Polévková dieta a vhodná zelenina
Polévková dieta povoluje téměř veškerou zeleninu. Přičemž mezi vhodné druhy se řadí cibule, česnek, zelí, celer, paprika nebo rajčata. Nevhodné jsou pak například červená řepa, brambory, hrách. A to kvůli vyššímu obsahu sacharidů. Polévka by měla být každý den jiná, složená z jiných druhů zeleniny. Obměňujte, abyste měli dostatek živin. Polévka by měla být každý den čerstvá.
Polévková dieta má i zakázané potraviny
Stejně jako u většiny striktních diet, má i polévková dieta jistá omezení. Zcela zakázána je konzumace zpracovaných potravin. Jíst se nemohou ani konzervovaná či mražená hotová jídla. Pochopitelně jsou eliminovány veškeré sladkosti, tučná a smažená jídla, smetana, máslo, alkohol a slazené ovocné šťávy, limonády nebo sirupy.
Polévková dieta: Výhody a nevýhody
Mezi výhody jednoznačně patří:
- rychlé hubnutí
- vysoký příjem vlákniny
- rychlá příprava jídla
- není třeba počítat kalorie
- je časově nenáročná
Nevýhody polévkové diety:
- monotónnost jídla
- je značně omezující
- pokud nebudete vše přesně dodržovat a vynecháte stabilizační fázi, hrozí jo-jo efekt
- vysoký obsah vlákniny může způsobit i nadýmání a bolavé břicho
- hrozí intenzivní únava
Autor článku: Monika Poledníková
Napsat komentář: Polévková dieta: Rychlé zhubnutí a účinné spalování tuků
RE: Polévková dieta: Rychlé zhubnutí a účinné spalování tuků