Je libo horkou podzimní polévku?

Podzimní polévky, které zahřejí a rozzáří vám úsměv na tváři

Podzimní polévky vykouzlí úsměv na rtech. Zahřejí nás a dodají nám tolik potřebnou energii. Navíc je fakt, že nejlépe se člověk zahřeje vnitřně. A rčení, že polévka je grunt platí nyní v chladných měsících dvojnásob.

Podzimní polévky: Zeleninový krém s pórkem

Přísady: 

  • 150 g mrkve
  • 100 g celeru
  • 1 cibule
  • 1 pórek
  • 200 g brambor
  • 2 lžíce másla
  • 1,5 l zeleninového vývaru
  • mletý bílý pepř
  • sůl
  • česnek dle chuti

Příprava: 

Čtěte také:

Houbová polévka na různé způsoby: Dršťkovka z hlívy anebo houbový boršč?

Zeleninové polévky na mnoho způsobů. Chutnat budou i dětem a milovníkům masa

Thajská polévka s kokosovým mlékem

Nejprve je třeba, abychom důkladně očistili mrkev a celer. Obojí okrájíme podle potřeby a oloupeme. Zeleninu do podzimní polévky nakrájíme na malé kostičky. Pórek opláchneme a nakrájíme na tenčí kolečka. Brambory oloupeme a nakrájíme na kostky. Na plotnu dáme větší hrnec a do něj máslo, necháme jej zcela rozpustit. Pak na něj vhodíme všechnu připravenou zeleninu. Necháme chvíli osmahnout. Pak přidáme zeleninový vývar, přikryjeme částečně pokličkou a necháme uvařit doměkka. Jakmile dovaříme, odstavíme a rozmixujeme tyčovým mixérem všechnu polévku dohladka. Dochutíme solí, pepřem a česnekem. Podáváme horké, ideálně s opečeným toastovým chlebem.

Podzimní polévky: Hokaidó podzimní polévka

Přísady: 

Příprava: 

Dýni hokaidó očistíme a nakrájíme na menší kostky. Přichystáme si větší hrnec, do něj nalijeme olej a necháme pořádně rozpálit. Dýňové kostky na něm osmahneme. Následně začneme postupně přilévat horkou vodu a přidáme obě kostky bujónu. Promícháme a necháme cca 20 minut vařit. Nakonec ponorným mixérem promixujeme na krém. Osolíme, opepříme, do podzimní polévky přidáme česnek a smetanu. Ihned podáváme.

Podzimní polévky: Bramborová s koprem

Přísady:

  • 500 g brambor
  • 500 ml zakysané smetany
  • 500 ml mléka
  • hrst kopru
  • sůl
  • bílý pepř
  • 3 vejce
  • ocet na dochucení

Příprava: 

Brambory do podzimní polévky oloupeme a nakrájíme na kostky. Ve vroucí vodě uvaříme se solí a kmínem doměkka. V druhé nádobě mezitím uvaříme vejce natvrdo. Jakmile budou brambory hotové, rozšťoucháme je a zalijeme mlékem a smetanou. Promícháme. Přidáme bílý pepř a sůl. Nakonec také nadrobno nasekaný kopr. Je-li třeba, můžeme dochutit octem. Do této podzimní polévky patří natvrdo uvařená vejce. Podáváme horké. 

Podzimní polévky: Papriková s kysaným zelím

Přísady:

  • 2 červené papriky
  • 2 zelené papriky
  • 4 cibule
  • 200 g kysaného zelí
  • 2 lžíce oleje
  • 1 litr vývaru
  • 100 ml bílého vína
  • 50 g másla
  • 80 g hladké mouky
  • 200 ml smetany
  • sůl, pepř

Příprava: 

Papriky očistíme a nakrájíme na nudličky. Cibule oloupeme a nařežeme na proužky. Kysané zelí překrájíme na menší kousky Ve větším hrnci rozehřejeme olej a orestujeme na něm cibuli. Přisypeme papriky, zamícháme a přidáme kysané zelí. Zalijeme vínem a dusíme asi deset minut. Mezitím si připravíme jíšku (máslo rozpustíme, zaprášíme moukou a osmahneme). Jakmile je zelí do podzimní polévky skoro měkké, přilijeme zbylý vývar a zahustíme jíškou. Poté ještě chvíli povaříme. Nakonec přidáme smetanu, sůl a pepř.

Které podzimní polévky máte nejraději?

Podzimní polévky: Dýňová polévka se zakysanou smetanou 

Přísady: 

  • 100 g mrkve
  • 100 g celeru
  • 200 g dýně
  • 1 cibule
  • zeleninový bujón
  • zakysaná smetana

Příprava:  

Mrkev a celer očistíme a nahrubo nastrouháme. Cibuli oloupeme. Dýni očistíme a nakrájíme na kostky. Všechnu připravenou zeleninu vložíme do většího hrnce a zalijeme vodou. Uvaříme doměkka a ihned pak rozmixujeme ponorným mixérem. Přidáme zeleninový bujón, necháme rozpustit a případně, podle chuti podzimní polévky, ještě dosolíme. Na talíři pak polévku podáváme ozdobenou zakysanou smetanou.

Autor článku: Monika Poledníková



Diskuse k článku

Diskuse neobsahuje zatím žádný komentář. Buďte první!

Lunární kalendář

NEDĚLE 22. 12. 2024
panna
Měsíc putuje znamením Panny, je v ubývající fázi. Panna má vliv na trávící orgány, proto doporučujeme lehkou stravu. Je vhodný den pro pečení.…
více o tomto dni
PONDĚLÍ 23. 12. 2024
váhy
Měsíc prochází znamením Vah a je v ubývající fázi. Váhy mají vliv na kyčle, játra, krev, ledviny a močový měchýř. Pokud nemusíte, tak nedělejte žádná…
více o tomto dni
ÚTERÝ 24. 12. 2024
váhy
Měsíc prochází znamením Vah a je v ubývající fázi. Váhy mají vliv na kyčle, játra, krev, ledviny a močový měchýř. Pokud nemusíte, tak nedělejte žádná…
více o tomto dni
STŘEDA 25. 12. 2024
váhy
Měsíc prochází znamením Vah a je v ubývající fázi. Váhy mají vliv na kyčle, játra, krev, ledviny a močový měchýř. Pokud nemusíte, tak nedělejte žádná…
více o tomto dni
ČTVRTEK 26. 12. 2024
štír
Měsíc putuje znamením Štíra, je v ubývající fázi. Štír má vliv na intimní oblast a močové cesty. Pijte čaje, které tyto orgány posilují, udělejte si…
více o tomto dni
PÁTEK 27. 12. 2024
štír
Měsíc putuje znamením Štíra, je v ubývající fázi. Štír má vliv na intimní oblast a močové cesty. Pijte čaje, které tyto orgány posilují, udělejte si…
více o tomto dni
SOBOTA 28. 12. 2024
střelec
Měsíc putuje ve znamení Střelce, je v ubývající fázi. Plánujte, obchodujte, investujte, cestujte, kontaktujte staré přátele. Dopřejte si masáž nohou,…
více o tomto dni

Dobrý kontakt k tématu

Ovlivňuje bydlení naše duševní zdraví?

Skvělý článek, který připomíná, jak zásadní je prostředí, ve kterém žijeme, pro naše duševní zdraví. Právě v d...

Hodí se tepelné čerpadlo do starého domu?

Když jsme řešili vytápění našeho starého domu, tepelné čerpadlo bylo jednou z možností . :) Nakonec jsme šli d...

Arganový olej

Mně se nejvíc osvědčil arganový šampon. Vlasy jsou po něm fakt jemný a hebký, a hlavn�...

Regenerace suché a jemné kůže

Dobrý den paní Matrino, dnes trh nabízí různé druhy masti, krémů a gelů a každému n�...

Regenerace suché a jemné kůže

Dobrý den, zkuste se podívat na výrobky od vabios.com, které jsou zaměřeny právě na tu ...
Zobrazit všechna témata

První společné Vánoce: Jak je prožít v harmonii a radosti

První společné Vánoce ve dvou jsou jedinečnou příležitostí k vytvoření vlastních svátečních tradic. Můžete čerpat z oblíbených rituálů z dětství a přidat nové, které budou odrážet váš společný příběh. Rozhodová...

Přemýšlíte o zútulnění bytu? Máme pro vás 7 praktických tipů od designerů

Zútulnění bytu si každý člověk představuje jinak, v konečném důsledku má ale jedno společné – v útulném domově se totiž každý cítí příjemně, uvolněně a bezpečně. Chcete-li i vy docílit jedinečné atmosféry, kter...

Jak vysvětlit větším dětem, že Ježíšek neexistuje?

Máte doma dítka, která mají tušení, že Ježíšek neexistuje? Pak se možná budete zaobírat otázkou, jak jim citlivě sdělit pravdu. Připravili jsme pro vás několik praktických tipů, díky nimž bude sdělování vánoční...

Nejlepší adventní trhy. Tipy, kam vyrazit v Česku i  v zahraničí

Je nejvyšší čas nasát pořádnou vánoční atmosféru. Koledy, svařené víno, punč, klobása na zahřátí, ale taky třeba trdelník. To všechno nabízejí tradiční adventní trhy. I když venku není sníh a rozhodně se nezdá,...

Vzdělávání v jednotřídních školách: Proč je osobní přístup klíčem k úspěchu

Vzdělávání v jednotřídních školách přináší mnoho výhod, nejen bližší přístup učitelů k dětem, ale také jejich rozvoj a zvýšení socializace. Co konkrétně jednotřídní školy a školky nabízejí? A proč by právě toto...

Bezlepkový banánový chlebíček

Začněte tím, že si předehřejte troubu na 170 až 190 °C a smícháte si v míse tyto ingredience – rozmačkané banány, rozpuštěné máslo, krystalový cukr, vejce a vanilkový extrakt. V dalším kroku pak přidejte bezlep...

Cévní mozková příhoda: Boj s časem

Příčiny vzniku cévní mozkové příhody jsou dvojího typu: Prvním typem je takzvaná hemoragická cévní mozková příhoda. K hemoragické cévní mozkové…

Na vlastní kůži: Za jediný den jsem si ušila vlastní boty. Zvládnete to taky

Ušít boty za jediný den? Nesmysl. Ruční práce, které jsou pro většinu žen relax, pro mě vždy byly noční můrou. Uháčkovala jsem jednu křivou šálu, s pletením jsem si jako levoruká nedokázala poradit a šití? Za c...

Letos pečeme na Vánoce...

Dneska se předem omlouvám těm, kteří milují Vánoce a nemůžou se jich dočkat. Protože dneska bude můj blogovej článek spíše vyhovovat těm, co je neslaví anebo nechtějí slavit pro letošek. Já se na ně vždycky těšila, ale vlivem okolností je slavit vlastně letos ani nechci...