Podzimní polévky, které zahřejí a rozzáří vám úsměv na tváři
Podzimní polévky vykouzlí úsměv na rtech. Zahřejí nás a dodají nám tolik potřebnou energii. Navíc je fakt, že nejlépe se člověk zahřeje vnitřně. A rčení, že polévka je grunt platí nyní v chladných měsících dvojnásob.
Podzimní polévky: Zeleninový krém s pórkem
Přísady:
- 150 g mrkve
- 100 g celeru
- 1 cibule
- 1 pórek
- 200 g brambor
- 2 lžíce másla
- 1,5 l zeleninového vývaru
- mletý bílý pepř
- sůl
- česnek dle chuti
Příprava:
Houbová polévka na různé způsoby: Dršťkovka z hlívy anebo houbový boršč?
Zeleninové polévky na mnoho způsobů. Chutnat budou i dětem a milovníkům masa
Nejprve je třeba, abychom důkladně očistili mrkev a celer. Obojí okrájíme podle potřeby a oloupeme. Zeleninu do podzimní polévky nakrájíme na malé kostičky. Pórek opláchneme a nakrájíme na tenčí kolečka. Brambory oloupeme a nakrájíme na kostky. Na plotnu dáme větší hrnec a do něj máslo, necháme jej zcela rozpustit. Pak na něj vhodíme všechnu připravenou zeleninu. Necháme chvíli osmahnout. Pak přidáme zeleninový vývar, přikryjeme částečně pokličkou a necháme uvařit doměkka. Jakmile dovaříme, odstavíme a rozmixujeme tyčovým mixérem všechnu polévku dohladka. Dochutíme solí, pepřem a česnekem. Podáváme horké, ideálně s opečeným toastovým chlebem.
Podzimní polévky: Hokaidó podzimní polévka
Přísady:
- ½ středně velké dýně hokaidó
- 2 lžíce oleje
- 1,5 litru vody
- 2 kostky bujónu
- 1 stroužek česneku
- ½ kelímku smetany na vaření
- pepř, sůl
Příprava:
Dýni hokaidó očistíme a nakrájíme na menší kostky. Přichystáme si větší hrnec, do něj nalijeme olej a necháme pořádně rozpálit. Dýňové kostky na něm osmahneme. Následně začneme postupně přilévat horkou vodu a přidáme obě kostky bujónu. Promícháme a necháme cca 20 minut vařit. Nakonec ponorným mixérem promixujeme na krém. Osolíme, opepříme, do podzimní polévky přidáme česnek a smetanu. Ihned podáváme.
Podzimní polévky: Bramborová s koprem
Přísady:
- 500 g brambor
- 500 ml zakysané smetany
- 500 ml mléka
- hrst kopru
- sůl
- bílý pepř
- 3 vejce
- ocet na dochucení
Příprava:
Brambory do podzimní polévky oloupeme a nakrájíme na kostky. Ve vroucí vodě uvaříme se solí a kmínem doměkka. V druhé nádobě mezitím uvaříme vejce natvrdo. Jakmile budou brambory hotové, rozšťoucháme je a zalijeme mlékem a smetanou. Promícháme. Přidáme bílý pepř a sůl. Nakonec také nadrobno nasekaný kopr. Je-li třeba, můžeme dochutit octem. Do této podzimní polévky patří natvrdo uvařená vejce. Podáváme horké.
Podzimní polévky: Papriková s kysaným zelím
Přísady:
- 2 červené papriky
- 2 zelené papriky
- 4 cibule
- 200 g kysaného zelí
- 2 lžíce oleje
- 1 litr vývaru
- 100 ml bílého vína
- 50 g másla
- 80 g hladké mouky
- 200 ml smetany
- sůl, pepř
Příprava:
Papriky očistíme a nakrájíme na nudličky. Cibule oloupeme a nařežeme na proužky. Kysané zelí překrájíme na menší kousky Ve větším hrnci rozehřejeme olej a orestujeme na něm cibuli. Přisypeme papriky, zamícháme a přidáme kysané zelí. Zalijeme vínem a dusíme asi deset minut. Mezitím si připravíme jíšku (máslo rozpustíme, zaprášíme moukou a osmahneme). Jakmile je zelí do podzimní polévky skoro měkké, přilijeme zbylý vývar a zahustíme jíškou. Poté ještě chvíli povaříme. Nakonec přidáme smetanu, sůl a pepř.
Podzimní polévky: Dýňová polévka se zakysanou smetanou
Přísady:
- 100 g mrkve
- 100 g celeru
- 200 g dýně
- 1 cibule
- zeleninový bujón
- zakysaná smetana
Příprava:
Mrkev a celer očistíme a nahrubo nastrouháme. Cibuli oloupeme. Dýni očistíme a nakrájíme na kostky. Všechnu připravenou zeleninu vložíme do většího hrnce a zalijeme vodou. Uvaříme doměkka a ihned pak rozmixujeme ponorným mixérem. Přidáme zeleninový bujón, necháme rozpustit a případně, podle chuti podzimní polévky, ještě dosolíme. Na talíři pak polévku podáváme ozdobenou zakysanou smetanou.
Autor článku: Monika Poledníková
Diskuse k článku