Je libo horkou podzimní polévku?

Podzimní polévky, které zahřejí a rozzáří vám úsměv na tváři

Podzimní polévky vykouzlí úsměv na rtech. Zahřejí nás a dodají nám tolik potřebnou energii. Navíc je fakt, že nejlépe se člověk zahřeje vnitřně. A rčení, že polévka je grunt platí nyní v chladných měsících dvojnásob.

Podzimní polévky: Zeleninový krém s pórkem

Přísady: 

  • 150 g mrkve
  • 100 g celeru
  • 1 cibule
  • 1 pórek
  • 200 g brambor
  • 2 lžíce másla
  • 1,5 l zeleninového vývaru
  • mletý bílý pepř
  • sůl
  • česnek dle chuti

Příprava: 

Čtěte také:

Houbová polévka na různé způsoby: Dršťkovka z hlívy anebo houbový boršč?

Zeleninové polévky na mnoho způsobů. Chutnat budou i dětem a milovníkům masa

Thajská polévka s kokosovým mlékem

Nejprve je třeba, abychom důkladně očistili mrkev a celer. Obojí okrájíme podle potřeby a oloupeme. Zeleninu do podzimní polévky nakrájíme na malé kostičky. Pórek opláchneme a nakrájíme na tenčí kolečka. Brambory oloupeme a nakrájíme na kostky. Na plotnu dáme větší hrnec a do něj máslo, necháme jej zcela rozpustit. Pak na něj vhodíme všechnu připravenou zeleninu. Necháme chvíli osmahnout. Pak přidáme zeleninový vývar, přikryjeme částečně pokličkou a necháme uvařit doměkka. Jakmile dovaříme, odstavíme a rozmixujeme tyčovým mixérem všechnu polévku dohladka. Dochutíme solí, pepřem a česnekem. Podáváme horké, ideálně s opečeným toastovým chlebem.

Podzimní polévky: Hokaidó podzimní polévka

Přísady: 

Příprava: 

Dýni hokaidó očistíme a nakrájíme na menší kostky. Přichystáme si větší hrnec, do něj nalijeme olej a necháme pořádně rozpálit. Dýňové kostky na něm osmahneme. Následně začneme postupně přilévat horkou vodu a přidáme obě kostky bujónu. Promícháme a necháme cca 20 minut vařit. Nakonec ponorným mixérem promixujeme na krém. Osolíme, opepříme, do podzimní polévky přidáme česnek a smetanu. Ihned podáváme.

Podzimní polévky: Bramborová s koprem

Přísady:

  • 500 g brambor
  • 500 ml zakysané smetany
  • 500 ml mléka
  • hrst kopru
  • sůl
  • bílý pepř
  • 3 vejce
  • ocet na dochucení

Příprava: 

Brambory do podzimní polévky oloupeme a nakrájíme na kostky. Ve vroucí vodě uvaříme se solí a kmínem doměkka. V druhé nádobě mezitím uvaříme vejce natvrdo. Jakmile budou brambory hotové, rozšťoucháme je a zalijeme mlékem a smetanou. Promícháme. Přidáme bílý pepř a sůl. Nakonec také nadrobno nasekaný kopr. Je-li třeba, můžeme dochutit octem. Do této podzimní polévky patří natvrdo uvařená vejce. Podáváme horké. 

Podzimní polévky: Papriková s kysaným zelím

Přísady:

  • 2 červené papriky
  • 2 zelené papriky
  • 4 cibule
  • 200 g kysaného zelí
  • 2 lžíce oleje
  • 1 litr vývaru
  • 100 ml bílého vína
  • 50 g másla
  • 80 g hladké mouky
  • 200 ml smetany
  • sůl, pepř

Příprava: 

Papriky očistíme a nakrájíme na nudličky. Cibule oloupeme a nařežeme na proužky. Kysané zelí překrájíme na menší kousky Ve větším hrnci rozehřejeme olej a orestujeme na něm cibuli. Přisypeme papriky, zamícháme a přidáme kysané zelí. Zalijeme vínem a dusíme asi deset minut. Mezitím si připravíme jíšku (máslo rozpustíme, zaprášíme moukou a osmahneme). Jakmile je zelí do podzimní polévky skoro měkké, přilijeme zbylý vývar a zahustíme jíškou. Poté ještě chvíli povaříme. Nakonec přidáme smetanu, sůl a pepř.

Které podzimní polévky máte nejraději?

Podzimní polévky: Dýňová polévka se zakysanou smetanou 

Přísady: 

  • 100 g mrkve
  • 100 g celeru
  • 200 g dýně
  • 1 cibule
  • zeleninový bujón
  • zakysaná smetana

Příprava:  

Mrkev a celer očistíme a nahrubo nastrouháme. Cibuli oloupeme. Dýni očistíme a nakrájíme na kostky. Všechnu připravenou zeleninu vložíme do většího hrnce a zalijeme vodou. Uvaříme doměkka a ihned pak rozmixujeme ponorným mixérem. Přidáme zeleninový bujón, necháme rozpustit a případně, podle chuti podzimní polévky, ještě dosolíme. Na talíři pak polévku podáváme ozdobenou zakysanou smetanou.

Autor článku: Monika Poledníková



Diskuse k článku

Diskuse neobsahuje zatím žádný komentář. Buďte první!

Lunární kalendář

STŘEDA 22. 01. 2025
štír
Měsíc putuje znamením Štíra, je v ubývající fázi. Štír má vliv na intimní oblast a močové cesty. Pijte čaje, které tyto orgány posilují, udělejte si…
více o tomto dni
ČTVRTEK 23. 01. 2025
štír
Měsíc putuje znamením Štíra, je v ubývající fázi. Štír má vliv na intimní oblast a močové cesty. Pijte čaje, které tyto orgány posilují, udělejte si…
více o tomto dni
PÁTEK 24. 01. 2025
štír
Měsíc putuje znamením Štíra, je v ubývající fázi. Štír má vliv na intimní oblast a močové cesty. Pijte čaje, které tyto orgány posilují, udělejte si…
více o tomto dni
SOBOTA 25. 01. 2025
střelec
Měsíc putuje ve znamení Střelce, je v ubývající fázi. Plánujte, obchodujte, investujte, cestujte, kontaktujte staré přátele. Dopřejte si masáž nohou,…
více o tomto dni
NEDĚLE 26. 01. 2025
střelec
Měsíc putuje ve znamení Střelce, je v ubývající fázi. Plánujte, obchodujte, investujte, cestujte, kontaktujte staré přátele. Dopřejte si masáž nohou,…
více o tomto dni
PONDĚLÍ 27. 01. 2025
kozoroh
Měsíc putuje znamením Kozoroha a je v ubývající fázi. Kozoroh má vliv na pleť, ale působí také na kolena, kyčle a klouby. Nepodnikejte dnes dlouhé…
více o tomto dni
ÚTERÝ 28. 01. 2025
kozoroh
Měsíc putuje znamením Kozoroha a je v ubývající fázi. Kozoroh má vliv na pleť, ale působí také na kolena, kyčle a klouby. Nepodnikejte dnes dlouhé…
více o tomto dni

Dobrý kontakt k tématu

Tipy na zavařování hotových jídel se vám budou hodit třeba na dovolené mimo civilizaci

Naprosté nesmysly, co tu píšete.

U masa je klíčové dosáhnout dostatečně vysoké teploty (alespoň 120 °C) po ...

Pořiďte si rotoped. Urychlí hubnutí a cvičit na něm mohou i lidé s nemocnými klouby

Rotoped je skvělá záležitost, chce to ale hodně vůle na něm doma cvičit. U nás doma to vždycky dopadlo věšákem...

Vánoční cukroví bez cukru: užijte si zdravé Vánoce!

Tolik tuku na 40 g mouky je nesmysl, zvláště u těsta, do kterého dáme 200 g ořechů - to by v troubě neudrželo ...

Ovlivňuje bydlení naše duševní zdraví?

Skvělý článek, který připomíná, jak zásadní je prostředí, ve kterém žijeme, pro naše duševní zdraví. Právě v d...

Hodí se tepelné čerpadlo do starého domu?

Když jsme řešili vytápění našeho starého domu, tepelné čerpadlo bylo jednou z možností . :) Nakonec jsme šli d...

Nabídka rychlé a nebankovní půjčky pro každého do 24 hodin

Peníze na vašem účtu během několika minut Půjčit si můžete od 50 000 Kč do 91 50...

Nabídka rychlé a nebankovní půjčky pro každého do 24 hodin

Dobrý den, abych vám pomohl překonat různé finanční starosti na vánoční večírek a o...

Nabídka rychlé a nebankovní půjčky pro každého do 24 hodin

Speciální nabídka výhodné půjčky a oddlužení. Ocitli jste se v tíživé finančn�...
Zobrazit všechna témata

První společné Vánoce: Jak je prožít v harmonii a radosti

První společné Vánoce ve dvou jsou jedinečnou příležitostí k vytvoření vlastních svátečních tradic. Můžete čerpat z oblíbených rituálů z dětství a přidat nové, které budou odrážet váš společný příběh. Rozhodová...

Finanční gramotnost u dětí: Mluvte s nimi o penězích a naučte je hospodařit

Finanční gramotnost je vedle psaní, čtení a počítání rozhodně další základní životní dovedností, kterou bychom měli naše potomky učit od raného věku. Uvádí se, že finanční návyky si děti fixují nejlépe ve věku ...

7x zdravé obědy do práce, které vám ušetří čas i peníze

Jíst zdravé obědy, zvlášť pokud na ně v práci máte jen půlhodinu, může být často téměř nadlidský výkon. Často tak jíme fast food nebo potraviny, které se zdravým stravováním nemají vůbec nic společného. Přitom ...

Vzdělávání v jednotřídních školách: Proč je osobní přístup klíčem k úspěchu

Vzdělávání v jednotřídních školách přináší mnoho výhod, nejen bližší přístup učitelů k dětem, ale také jejich rozvoj a zvýšení socializace. Co konkrétně jednotřídní školy a školky nabízejí? A proč by právě toto...

Biblioterapie aneb Jak nám čtení může sloužit k seberozvoji

Biblioterapie je vlastně forma psychoterapie, která využívá knihy a další formy literatury, aby nám pomohla zlepšit náš vlastní život. Případně může sloužit i jako podpůrná metoda, která posílí duševní zdraví. ...

Bezlepkový banánový chlebíček

Začněte tím, že si předehřejte troubu na 170 až 190 °C a smícháte si v míse tyto ingredience – rozmačkané banány, rozpuštěné máslo, krystalový cukr, vejce a vanilkový extrakt. V dalším kroku pak přidejte bezlep...

Cévní mozková příhoda: Boj s časem

Příčiny vzniku cévní mozkové příhody jsou dvojího typu: Prvním typem je takzvaná hemoragická cévní mozková příhoda. K hemoragické cévní mozkové…

Na vlastní kůži: Za jediný den jsem si ušila vlastní boty. Zvládnete to taky

Ušít boty za jediný den? Nesmysl. Ruční práce, které jsou pro většinu žen relax, pro mě vždy byly noční můrou. Uháčkovala jsem jednu křivou šálu, s pletením jsem si jako levoruká nedokázala poradit a šití? Za c...

Konec roku a obvyklý bilancování

Vždycky, jak se přiblíží konec roku, mám pocit, že všechno hrozně rychle uteklo. Přijde mi, že Silvestr 2024 se sousedy jsme prožili včera, ale už je to 365 dní. Taky bilancujete? Přemejšlíte, co se vám povedlo a co ne? Já pokaždý. A rozhodla jsem se, že rok 2025 bude pro mě v mnoha ohledech přelomovej. Však jsem v čínskym znamení Had, a tak si my Hadi pojďme "svůj" rok užít naplno!