Dýňová polévka ve třech chutných receptech aneb Zahřejte se v sychravých dnech!
Dýňová polévka je, dalo by se říct, jakási podzimní klasika. K sychravým dnům zkrátka neodmyslitelně patří. Pokud jste také jejími milovníky, můžete si připravit jeden z následujících tří receptů na tento hřejivý a lahodný pokrm! Máme pro vás nejen variaci pro dospělé, ale i pro děti!
Na dýňové polévce si nejen že pochutnáte, ale díky její konzumaci do těla dostanete i potřebné látky pro posílení imunity! Obsahuje totiž notnou dávku vitamínu C. Dále v ní naleznete také provitamin A nebo minerální látky typu: hořčík a draslík. Projasněte si den touto chutnou tykví! Je jedno, zda použijete dýni máslovou nebo Hokkaidó.
Dýňová polévka se zázvorem, pórkem a kokosovým mlékem
Kombinace zázvoru, pórku, kokosového mléka a dýně vás osloví! Je chuťově velice příjemná. Dozdobit na závěr můžete tuto dýňovou polévku třeba několika opraženými dýňovými semínky. No prostě lahůdka!
Jaké suroviny potřebujete na dýňovou polévku se zázvorem, pórkem a kokosovým mlékem?
- dýňová dužina 1000 g
- máslo 120 g
- olivový olej
- dýňový olej 5 lžic
- čerstvý zázvor cca 80 g
- bílá část čerstvého pórku 100 g
- celý koriandr (semínka) 2 lžíce
- celý kardamom 15 tobolek
- přírodní med 100 g
- kokosové mléko 1 plechovka (250 g)
- zeleninový vývar 2 l
- čerstvá pomerančová šťáva ¼ l
- šalotka 1 ks
- tučná smetana na vaření 100 ml
- sůl dle chuti
RECEPT na dýňovou polévku se zázvorem, pórkem a kokosovým mlékem
Nejprve si očistěte dýni (Hokkaidó nemusíte loupat) a vydlabejte dužinu. Poté tykev nakrájejte na kousky, vložte na plech a posypte celým koriandrem i kardamomem. Také dle chuti dosolte, pokapejte dýňovým olejem, medem a rovnoměrně přelijte rozpuštěným máslem (použijte asi 100 gramů). Dýni pečte v rozehřáté troubě asi 45 minut při 180 stupních Celsia. Dále si v hrnci rozpalte 20 gramů másla společně s olivovým olejem a restujte na něm pokrájenou šalotku společně s loupaným a jemně strouhaným zázvorem. Po chvíli přidejte i na kolečka nakrájený pórek a také pečenou dýni s kořením. Všechny suroviny podlijte zeleninovým vývarem a vařte asi půl hodiny. Dýňovou polévku následně zjemněte smetanou na vaření, kokosovým mlékem a dochuťte pomerančovou šťávou a solí dle potřeby.
Po krátkém provaření odstavte dýňovou polévku z plotny a rozmixujte tyčovým mixérem. Před podáváním ji přeceďte přes jemné sítko a dýni propasírujte. Podávejte s již zmíněnými opraženými dýňovými semínky! Dobrou chuť!
Dýňová polévka pro děti z dýně Hokkaidó
I některé děti si rády pochutnají na dýňové polévce. Tahle obsahuje samé chutné suroviny v podobě dýně Hokkaidó, batáty, brambory a másla. Nejen vaše ratolesti se budou oblizovat!
Jaké suroviny potřebujete na dýňovou polévku pro děti z dýně Hokkaidó?
- dýně Hokkaidó cca ½ ks
- cibule 1 ks
- brambory (středně velké) 2 ks
- batáta (střední kus) 1 ks
- kousek másla
- voda dle potřeby (nebo zeleninový vývar – pro odrostlejší dítka a teenagery)
RECEPT na dýňovou polévku pro děti z dýně Hokkaidó
Začněte tím, že si dýni omyjete, překrojíte a půlku tykve vydlabete. Poté ji nakrájejte na kousky a vložte do mísy. Dále si oloupejte brambory a batátu. Obojí též omyjte a pokrájejte na kostky. Nyní si k ruce vezměte hrnec a rozehřejte v něm kousek másla. Na másle pak restujte loupanou a najemno nakrájenou cibuli. Po chvíli přidejte zeleninu (dýni, brambory, batátu) a krátce zarestujte. Nakonec vše přelijte vodou (nebo vývarem, pokud máte odrostlé děti) a nechte vařit do měkka. Dýňovou polévku dále rozmixujte na pyré tyčovým mixérem a podávejte třeba i menším dětem, neboť je zcela bez soli. Dobrou chuť!
Dýňová polévka s kari kořením a česnekem
Milujete exotické koření zvané kari? Potom budete unešení z následujícího receptu na dýňovou polévku s kari kořením a česnekem! Je nejen omamně voňavá ale i velice chutná. Přesvědčte se a uvařte si jí.
Jaké suroviny potřebujete na dýňovou polévku s kari kořením a česnekem?
- dýně Hokkaidó cca 800 g
- kari koření 1 lžíce
- čerstvá mrkev 1 ks
- česnekové stroužky 2 ks
- cibule 1 ks
- máslo 2 lžíce
- třtinový cukr 1 lžička
- sůl a mletý pepř dle chuti
- smetana na vaření cca 220 ml
- zeleninový vývar 600 ml
- chilli paprička dle chuti k podávání (nemusí být)
- dýňový olej dle chuti k podávání (nemusí být)
RECEPT na dýňovou polévku s kari kořením a česnekem
Nejprve si rozpusťte v hrnci máslo a na něm si orestujte najemno nasekanou cibuli společně s česnekem. Dále přidejte kousky dýně (kterou jste vydlabali a očistili) a restujte na středním plamenu asi pět minut. Dále vložte loupanou a na kousky pokrájenou mrkev, posypte cukrem, kari kořením a po krátkém opražení všechny suroviny přelijte vývarem. Dýni s mrkví vařte asi čtvrt hodiny, než změkne. Nakonec pokrm zjemněte smetanou na vaření a dle chuti osolte i opepřete. Dýňovou polévku dokončíte rozmixováním (tyčovým mixérem). Podávejte dle chuti s nasekanou chilli papričkou a pár kapkami dýňového oleje. Dobrou chuť.
Autor článku: Iveta Reinisch
Diskuse k článku