Mezi velmi chutné a zahřívací podzimní polévky patří i ta dýňová.

Uvařte si tyto podzimní polévky, které příjemně zahřejí!

Podzimní polévky jsou ideálními pokrmy na pošmourné a sychravé dny. Obvykle sestávají z ingrediencí, které přirozeně zahřejí a podpoří metabolismus. Častou surovinou tak bývá pálivé chilli, zázvor, nebo pepř. Je jen na vás, jak vaření pojmete. Inspirovat se můžete následujícími tipy.

Oblíbené jsou podzimní polévky hutné a husté, které nejen, že zahřejí, ale i dobře zasytí. Skvělé budou z jakýchkoliv druhů zeleniny. Mezi vhodné druhy můžeme zařadit například květák, dýni, batáty, brambory, topinambur, nebo pórek. Každý si najde svého favorita.

Podzimní polévky: Voňavá dýňová s kari

Mezi chuťově intenzivní podzimní polévky rozhodně patří ta dýňová s kari kořením. Zvládne ji hravě i kuchař začátečník. K její přípravě budete potřebovat tyto suroviny:

Čtěte také:

Polévka z dýně hokaido 5x jinak - bez smetany, se zázvorem i pro děti

  • 1 středně velkou dýni hokaido
  • 1 malou lžičku kari koření
  • 2 malé lžičky mletého pepře
  • 1 velkou lžíci másla
  • 1 střední cibuli
  • 2 litry zeleninového vývaru
  • 250 mililitrů smetany na vaření
  • sůl dle potřeby a chuti
  • půl šálku slunečnicového nebo olivového oleje

Co se týká samotného vaření, nejprve si oloupejte cibuli, nakrájejte ji najemno a orestujte dozlatova na troše slunečnicového, nebo olivového oleje. Následně k ní přidejte i na kousky pokrájenou dýni hokaido a chvíli opékejte. V další fázi zeleninu přelijte zeleninovým vývarem a nechte vařit pod poklicí asi dvacet minut do změknutí. Po uplynutí doby varu si vezměte k ruce tyčový mixér a dýni důkladně rozmixujte, abyste získali hladký krém. Na závěr jej ochuťte kari kořením, zjemněte smetanou a máslem, v případě potřeby i dosolte, opepřete a podávejte horké. Posypat dýňový krém můžete před konzumací i opraženými slunečnicovými semínky. Tento skvostný pokrm zcela určitě zařadíte mezi nejoblíbenější podzimní polévky. Skvěle zahřeje a také zasytí na dlouhou dobu. Podávat lze jídlo i s plátkem celozrnného chleba. Dobrou chuť!

Podzimní polévky: Hřejivá mrkvová s chilli a zázvorem

Pokud se vám na zahrádce urodilo mnoho mrkve, můžete ji částečně zužitkovat i při přípravě této úžasné „zahřívací“ podzimní polévky. Mrkvová s chilli a zázvorem vás prostě svou chutí dostane. Je ideálním jídlem při deštivém a chladném dni. Dodá vitamíny a pohladí po žaludku. Co si k její přípravě obstarat?

  • 450 gramů mrkve
  • 1 až 2 malé chilli papričky (záleží na tom, jak chcete polévku ostrou)
  • 2 malé šalotky
  • 1 menší kousek čerstvého zázvoru
  • šťávu z jedné limety
  • 2 až 3 snítky čerstvého koriandru
  • sůl a mletý pepř na dochucení
  • 3 velké lžíce olivového oleje
  • 50 mililitrů kokosového mléka

V první fázi přípravy mrkvové podzimní polévky si očistěte šalotky, nakrájejte je na malé kostičky a orestujte na olivovém oleji, než zesklovatí. Následně k šalotce přisypte i najemno nasekané chilli papričky a oloupaný jemně strouhaný zázvor. Minutu opékejte a poté přidejte do směsi i na kolečka nakrájené a oloupané mrkve. Dál restujte zhruba 3 až 4 minuty a pak všechny ingredience přelijte asi litrem a půl studené vody. Vařte půl hodiny, než všechny suroviny dobře změknou. V poslední fázi odtavte hrnec z plotny a mrkev, chilli i zázvor tyčovým mixérem rozmixujte do hladka. Polévku dochuťte na závěr solí, mletým pepřem, nasekaným koriandrem a zakápněte šťávou z jedné limety. Zjemnit krém můžete i kokosovým mlékem. Nechte si chutnat!

Mezi lahodné podzimní polévky patří i kukuřičná s chilli olejem.

Podzimní polévky: Kukuřičná s chilli olejem pro milovníky jemných i ostrých chutí

Kdo by nemiloval sladkou a šťavnatou kukuřici. Perfektně chutná nejen orestovaná s máslem, ale také rozmixovaná v zeleninovém krému. K zhotovení kukuřičné podzimní polévky si připravte:

  • 4 velké kukuřice
  • 1 střední cibuli
  • 1 litr zeleninového vývaru
  • 50 gramů másla
  • 100 mililitrů extra panenského olivového oleje
  • 5 chilli papriček
  • 1 až 2 stroužky česneku
  • 1 snítku čerstvé hladkolisté petrželky
  • sůl a mletý černý pepř na dochucení

Než se pustíte do přípravy kukuřičné podzimní polévky, dejte si vařit na čtvrt hodiny kukuřičné klasy. Mezitím se pusťte do restování najemno nakrájené cibule na másle v hlubším hrnci. K ní asi po pěti minutách přidejte zrníčka z uvařené kukuřice a opékejte ze všech stran dalších pět až deset minut. Po uplynutí této doby zalijte kukuřici zeleninovým vývarem a vařte půl hodiny pod poklicí. Až kukuřičná zrníčka zcela změknou, všechny suroviny dobře rozmixujte, abyste docílili hladkého krému. Dochuťte solí, mletým pepřem a podávejte pokapané olivovým olejem smíchaným s drcenými chilli papričkami, prolisovaným česnekem, solí a nasekanou čerstvou petrželkou. Dobrou chuť!

Autor článku: Iveta Berezkinová



Diskuse k článku

Diskuse neobsahuje zatím žádný komentář. Buďte první!

Lunární kalendář

PONDĚLÍ 21. 04. 2025
kozoroh
Měsíc putuje znamením Kozoroha a je v ubývající fázi. Kozoroh má vliv na pleť, ale působí také na kolena, kyčle a klouby. Nepodnikejte dnes dlouhé…
více o tomto dni
ÚTERÝ 22. 04. 2025
vodnář
Měsíc putuje ve znamení Vodnáře a je v ubývající fázi. Vodnář působí na lýtka, kotníky a žíly. Nezatěžujte nohy dlouhým chozením a stáním. Vhodný den…
více o tomto dni
STŘEDA 23. 04. 2025
vodnář
Měsíc putuje ve znamení Vodnáře a je v ubývající fázi. Vodnář působí na lýtka, kotníky a žíly. Nezatěžujte nohy dlouhým chozením a stáním. Vhodný den…
více o tomto dni
ČTVRTEK 24. 04. 2025
ryby
Měsíc putuje znamením Ryb, je v ubývající fázi. Ryby mají vliv na chodidla a prsty u nohou. Udělejte si čas na jejich koupel a masáž. Věnujte se…
více o tomto dni
PÁTEK 25. 04. 2025
ryby
Měsíc putuje znamením Ryb, je v ubývající fázi. Ryby mají vliv na chodidla a prsty u nohou. Udělejte si čas na jejich koupel a masáž. Věnujte se…
více o tomto dni
SOBOTA 26. 04. 2025
beran
Měsíc ubývá a putuje ve znamení Berana. Beran ovlivňuje hlavu, obličej, mozek, oči, nos a životní sílu. Trpíte-li na migrény, pijte hodně čisté vody…
více o tomto dni
NEDĚLE 27. 04. 2025
beran
Měsíc putuje ve znamení Berana, dnes je novoluní. Beran ovlivňuje hlavu, obličej, mozek, oči, nos a životní sílu. Pokud trpíte na migrény, pijte…
více o tomto dni

Dobrý kontakt k tématu

Karmický vztah nebo opravdová láska? Naučte se je od sebe rozeznávat

Krasny den prosim ohledne karmickeho vztahu o kterem jsem predvedcena ze existuje protoze jsem ho zazila, je...

Třinácté znamení Hadonoš: Jste narození v jiném znamení zvěrokruhu?

ja jsem hadonos, nikdy jsem se necitila jako ulitly strelec, vzdycky me to tahlo k lecitelstvi (neplest si s a...

Třinácté znamení Hadonoš: Jste narození v jiném znamení zvěrokruhu?

to jsem presne ted po precteni rekla manzelovi, celkem slusna spolecnost :)

Ovlivňuje bydlení naše duševní zdraví?

Skvělý článek, který připomíná, jak zásadní je prostředí, ve kterém žijeme, pro naše duševní zdraví. Právě v d...

Hodí se tepelné čerpadlo do starého domu?

Když jsme řešili vytápění našeho starého domu, tepelné čerpadlo bylo jednou z možností . :) Nakonec jsme šli d...

Nabídka rychlé a nebankovní půjčky pro každého do 24 hodin

Půjčky s ručením na směnku i pro problémové zákazníky. Půjčka od fyzické osoby bez ...

Nabídka rychlé a nebankovní půjčky pro každého do 24 hodin

Půjčky s ručením na směnku i pro problémové zákazníky. Půjčka od fyzické osoby bez ...

Nabídka rychlé a nebankovní půjčky pro každého do 24 hodin

Nabízíme půjčky od 50 000 Kč do 24 000 000 Kč fyzickým osobám po celém světě, každ�...
Zobrazit všechna témata

5 chyb, kvůli kterým můžete snadno a rychle zničit váš vztah

Vztahy jsou křehké a i malá nedorozumění mohou způsobit jejich postupné rozpadání. Mnozí se však často dopouštějí chyb, které mohou mít okamžité a devastující následky. Od nedostatku komunikace po neschopnost r...

Jarní květiny ve váze: Tipy, jak je udržet krásné a čerstvé co nejdéle

Čerstvé květiny na jaře jsou symbolem ožívající přírody a radosti. Aby jejich krása vydržela co nejdéle, je důležité věnovat jim správnou péči. Poradíme vám, jak udržet čerstvé řezané květiny co nejdéle při živ...

Velikonoční recepty: Nejlepší tradiční i moderní pochoutky na sváteční stůl

Velikonoce jsou skvělou příležitostí k přípravě lahodných pokrmů. Svátečný menu musí vypadat i chutnat krásně. Ať už se chystáte na pečení mazance, beránka, jidášů nebo hledáte inspiraci na originální sváteční ...

Ješitnost se netýká jen mužů. Jak ovlivňuje náš život?

Tradičně je ješitnost připisována mužům, avšak velice běžně ji můžeme vídat i u ženského pohlaví. Znáte ve svém okolí někoho, kdo je ješitný? Pak možná tušíte, v čem tkví tato často negativně vnímaná povahová v...

Vzdělávání v jednotřídních školách: Proč je osobní přístup klíčem k úspěchu

Vzdělávání v jednotřídních školách přináší mnoho výhod, nejen bližší přístup učitelů k dětem, ale také jejich rozvoj a zvýšení socializace. Co konkrétně jednotřídní školy a školky nabízejí? A proč by právě toto...

Ergoterapie jako cesta k lepšímu a kvalitnějšímu životu

Už jste někdy slyšeli o ergoterapii? Je to obor, který lidem pomáhá překonávat různé zdravotní problémy, aby mohli znovu vykonávat každodenní činnosti. Ať už jde o zranění, nemoc nebo zhoršení pohybových schopn...

Velikonoční pondělí: Oslavy jara, života a tradic

Velikonoční pondělí je dnem plným tradic, které mají kořeny v dávných pohanských i křesťanských rituálech. Kromě tradiční pomlázky a barvení vajíček nechybí obchůzky koledníků nebo polévání vodou. A chybět samo...

Bezlepkový banánový chlebíček

Začněte tím, že si předehřejte troubu na 170 až 190 °C a smícháte si v míse tyto ingredience – rozmačkané banány, rozpuštěné máslo, krystalový cukr, vejce a vanilkový extrakt. V dalším kroku pak přidejte bezlep...

Línání u psů je na jaře běžné. Kdy ale zbystřit?

S příchodem jara se chovatelé potýkají s nadměrným línáním u psů. Toto „shazování“ srsti není nic nenormálního a obvykle ustane do jednoho až dvou měsíců. Pejskové se tak zkrátka připravují na teplejší sezónu. ...

Cévní mozková příhoda: Boj s časem

Příčiny vzniku cévní mozkové příhody jsou dvojího typu: Prvním typem je takzvaná hemoragická cévní mozková příhoda. K hemoragické cévní mozkové…

Na vlastní kůži: Hydrocolon terapie vyčistí střeva a nastartuje detoxikaci. Skutečně to funguje?

Otázka, která mi vrtala hlavou už pěknou řádku let. Ale přece si nepůjdu někam jen tak nechat vypláchnout tlusté střevo. Co když m...

Život je jako jízda na horské dráze. Jednou jsi nahoře a pak dole

Novej rok 2025 je v plnym běhu a zima ve svym středu. Zanedlouho tu bude jaro, který mám spojený s takovou pohodou - pro mě je jaro znamením nový naděje a větší energie. Zpátky ale do přítomnosti. To, co mi připravil začátek roku, jsem si ani ve snu nedokázala představit.