Vánoční koření netradičně: Kořeněná marmeláda, která zahřeje na těle i na duši
Marmeláda se hojně využívá i ve vánočním cukroví. Linecké nebo sádlové cukroví nebo kakaové důlky s marmeládou… Ovšem marmeláda musí mít říz a nesmí být jen sladká, jinak by její chuť zanikla a cukroví by bylo přeslazené. Použijete-li však vánoční koření, získá marmeláda nový rozměr. Hřebíček, skořice nebo zázvor do marmelády rozhodně patří!
Marmeláda neobvyklé chuti pozvedne každý pokrm na lepší kulinářský zážitek. Spojení sladkosti, kyselosti, případně hořkosti i mírné pikantnosti z ní udělá dobrotu, po které se budete olizovat až za ušima. Vyzkoušejte netradiční marmelády ve snadných receptech.
Mišpulová kořeněná marmeláda
Přísady:
Bezlepkové vánoční cukroví může být stejně chutné jako klasika
Jak se dělá nejlepší domácí marmeláda? Zavařování marmelády chutně, zdravě a bez chemie
- 1 kg mišpulí
- 300 ml vody
- 700 g cukru
- 3 g kyseliny citrónové
- vánoční koření: anýz, hřebíček, skořice
Příprava:
Mišpulová marmeláda není na přípravu vůbec náročná. Mišpule zalijeme přichystanou vodou a zcela rozvaříme. Přihodíme i připravené vánoční koření. Drť pak propasírujeme. Hmotu pak ještě jednou povaříme a po odpaření části vody přidáme cukr i kyselinu citrónovou. Poté vaříme tak dlouho, než džem zhoustne. Ještě horká marmeláda se naplní do sklenic. Otočíme je pak víčkem dolů a necháme zcela zchladnout.
Vánoční švestková marmeláda se skořicí
Přísady:
- 1500 g švestek
- 250 g třtinového cukru
- 1 lžička vanilkového extraktu
- vánoční koření: ¼ lžičky mleté skořice
- 150 g hořké čokolády
- trocha rumu
Příprava:
Někdo tomu říká marmeláda, jiný švestková nutella. Nutno však uvést, že tenhle poklad prohřeje celé tělo a voní sladce, vánočně. Do vánočního cukroví se ostatně i skvěle hodí. A jak tedy na to? Švestky rozvaříme s cukrem. Na závěr přidáme čokoládu, vanilkový extrakt, skořici a trochu rumu podle chuti. Směs mícháme a vaříme do zhoustnutí, poté ještě horkou naléváme do sklenic. Otočíme dnem vzhůru a necháme stát do úplného zchladnutí.
Pomerančová marmeláda s vůní hřebíčku
Přísady:
- 6–8 větších pomerančů
- třtinový cukr (cca 1,5 kg podle chuti)
- citrusový pektin
- lusk pravé vanilky
- vánoční koření: 4 velké hřebíčky
Příprava:
Oloupeme kůru z jednoho (ideálně bio) pomeranče na velmi tenké proužky. Kůru dáme do hrnce, zalijeme vodou a zasypeme cca 300 g cukru. Necháme povařit, dokud se tekutina z větší části neodpaří. Kandovanou kůru použijeme následně do marmelády. Oloupeme ostatní pomeranče, odstraníme případně pecky. Polovinu pomerančů rozmixujeme v mixéru najemno. Druhou polovinu nakrájíme na kostičky. Přendáme obojí do hrnce, přidáme k dužině kandovanou kůru a přivedeme k varu. Do misky odsypeme cca 150 g cukru (na smíchání s pektinem) a zbylý cukr rozmícháme ve směsi, dokud se nerozpustí. Množství cukru je zcela na nás, jak chceme, aby marmeláda byla sladká. Přihodíme vánoční koření. Vaříme cca 20 minut, občas promícháme a dáváme pozor, ať vám nevypění ven z hrnce. Nyní je čas na přidání pektinu. Na 1 kg (= přibližně 1 l) směsi je potřeba 7 g pektinu. V misce s trochou cukru smícháme potřebné množství pektinu. Vmícháme metličkou do mírně bublající směsi a provaříme cca 5 minut. Na závěr přidáme naškrábanou vanilku.
Kápneme marmeládu na malý talířek a dáme do lednice vychladnout. Neměla by po talíři stékat. Hotovou marmeládu vložíme do čistých suchých sklenic, zašroubujeme a obrátíme víčkem dolů a necháme úplně zchladnout.
Pikantní dýňová marmeláda s muškátem a zázvorem
Přísady:
- 1 větší dýně hokkaido
- 100 g kokosového cukru
- 500 ml pomerančového džusu
- vánoční koření: 1 tyčinka skořice
- vánoční koření: 2 vrchovaté lžičky hřebíčku
- vánoční koření: špetka muškátového oříšku
- vánoční koření: ½ lžičky nastrouhaného zázvoru
- citrusový pektin
Příprava:
Dýni rozpůlíme a vydlabeme semínka. Jednu půlku rozčtvrtíme a dáme do pekáčku s trochou vody péct na 180 °C cca 40 minut, dokud není dužina měkká. Poté necháme zchladnout. V menším hrnci smícháme cukr s pomerančovým džusem a přivedeme postupně k varu. Vložíme koření, odstavíme z ohně a necháme deset minut odstát. Mezitím vyškrábneme dužinu z upečené dýně a rozmixujeme ji mixérem na pyré. Vrátíme hrnec s cukrem a kořením na oheň, přivedeme opět k varu, vmícháme dýňové pyré a plamen ztlumíme. Přidáme citrusový pektin a necháme dalších asi deset minut lehce probublávat, občas promícháme. Jakmile je marmeláda dostatečně hustá, přelijeme ji do sklenic, zavíčkujeme a otočíme dnem vzhůru. Necháme zcela zchladnout. Dýňová marmeláda se hodí i do lineckého cukroví.
Autor článku: Monika Poledníková
Diskuse k článku