Kořeněná marmeláda ve sladkém cukroví vynikne

Vánoční koření netradičně: Kořeněná marmeláda, která zahřeje na těle i na duši

Marmeláda se hojně využívá i ve vánočním cukroví. Linecké nebo sádlové cukroví nebo kakaové důlky s marmeládou… Ovšem marmeláda musí mít říz a nesmí být jen sladká, jinak by její chuť zanikla a cukroví by bylo přeslazené. Použijete-li však vánoční koření, získá marmeláda nový rozměr. Hřebíček, skořice nebo zázvor do marmelády rozhodně patří!

Marmeláda neobvyklé chuti pozvedne každý pokrm na lepší kulinářský zážitek. Spojení sladkosti, kyselosti, případně hořkosti i mírné pikantnosti z ní udělá dobrotu, po které se budete olizovat až za ušima. Vyzkoušejte netradiční marmelády ve snadných receptech.

Mišpulová kořeněná marmeláda

Přísady:

Čtěte také:

Bezlepkové vánoční cukroví může být stejně chutné jako klasika

Jak se dělá nejlepší domácí marmeláda? Zavařování marmelády chutně, zdravě a bez chemie

  • 1 kg mišpulí
  • 300 ml vody
  • 700 g cukru
  • 3 g kyseliny citrónové
  • vánoční koření: anýz, hřebíček, skořice

Příprava:

Mišpulová marmeláda není na přípravu vůbec náročná. Mišpule zalijeme přichystanou vodou a zcela rozvaříme. Přihodíme i připravené vánoční koření. Drť pak propasírujeme. Hmotu pak ještě jednou povaříme a po odpaření části vody přidáme cukr i kyselinu citrónovou. Poté vaříme tak dlouho, než džem zhoustne. Ještě horká marmeláda se naplní do sklenic. Otočíme je pak víčkem dolů a necháme zcela zchladnout.

Vánoční švestková marmeláda se skořicí

Přísady:

  • 1500 g švestek
  • 250 g třtinového cukru
  • 1 lžička vanilkového extraktu
  • vánoční koření: ¼ lžičky mleté skořice
  • 150 g hořké čokolády
  • trocha rumu

Příprava:

Někdo tomu říká marmeláda, jiný švestková nutella. Nutno však uvést, že tenhle poklad prohřeje celé tělo a voní sladce, vánočně. Do vánočního cukroví se ostatně i skvěle hodí. A jak tedy na to? Švestky rozvaříme s cukrem. Na závěr přidáme čokoládu, vanilkový extrakt, skořici a trochu rumu podle chuti. Směs mícháme a vaříme do zhoustnutí, poté ještě horkou naléváme do sklenic. Otočíme dnem vzhůru a necháme stát do úplného zchladnutí.

Pomerančová marmeláda s vůní hřebíčku

Přísady:

  • 6–8 větších pomerančů
  • třtinový cukr (cca 1,5 kg podle chuti)
  • citrusový pektin
  • lusk pravé vanilky
  • vánoční koření: 4 velké hřebíčky

Příprava:

Oloupeme kůru z jednoho (ideálně bio) pomeranče na velmi tenké proužky. Kůru dáme do hrnce, zalijeme vodou a zasypeme cca 300 g cukru. Necháme povařit, dokud se tekutina z větší části neodpaří. Kandovanou kůru použijeme následně do marmelády. Oloupeme ostatní pomeranče, odstraníme případně pecky. Polovinu pomerančů rozmixujeme v mixéru najemno. Druhou polovinu nakrájíme na kostičky. Přendáme obojí do hrnce, přidáme k dužině kandovanou kůru a přivedeme k varu. Do misky odsypeme cca 150 g cukru (na smíchání s pektinem) a zbylý cukr rozmícháme ve směsi, dokud se nerozpustí. Množství cukru je zcela na nás, jak chceme, aby marmeláda byla sladká. Přihodíme vánoční koření. Vaříme cca 20 minut, občas promícháme a dáváme pozor, ať vám nevypění ven z hrnce. Nyní je čas na přidání pektinu. Na 1 kg (= přibližně 1 l) směsi je potřeba 7 g pektinu. V misce s trochou cukru smícháme potřebné množství pektinu. Vmícháme metličkou do mírně bublající směsi a provaříme cca 5 minut. Na závěr přidáme naškrábanou vanilku.

Kořeněná pomerančová marmeláda chutná báječně v cukroví

Kápneme marmeládu na malý talířek a dáme do lednice vychladnout. Neměla by po talíři stékat. Hotovou marmeládu vložíme do čistých suchých sklenic, zašroubujeme a obrátíme víčkem dolů a necháme úplně zchladnout.

Pikantní dýňová marmeláda s muškátem a zázvorem

Přísady:

  • 1 větší dýně hokkaido
  • 100 g kokosového cukru
  • 500 ml pomerančového džusu
  • vánoční koření: 1 tyčinka skořice
  • vánoční koření: 2 vrchovaté lžičky hřebíčku
  • vánoční koření: špetka muškátového oříšku
  • vánoční koření: ½ lžičky nastrouhaného zázvoru
  • citrusový pektin

Příprava:

Dýni rozpůlíme a vydlabeme semínka. Jednu půlku rozčtvrtíme a dáme do pekáčku s trochou vody péct na 180 °C cca 40 minut, dokud není dužina měkká. Poté necháme zchladnout. V menším hrnci smícháme cukr s pomerančovým džusem a přivedeme postupně k varu. Vložíme koření, odstavíme z ohně a necháme deset minut odstát. Mezitím vyškrábneme dužinu z upečené dýně a rozmixujeme ji mixérem na pyré. Vrátíme hrnec s cukrem a kořením na oheň, přivedeme opět k varu, vmícháme dýňové pyré a plamen ztlumíme. Přidáme citrusový pektin a necháme dalších asi deset minut lehce probublávat, občas promícháme. Jakmile je marmeláda dostatečně hustá, přelijeme ji do sklenic, zavíčkujeme a otočíme dnem vzhůru. Necháme zcela zchladnout. Dýňová marmeláda se hodí i do lineckého cukroví.

Autor článku: Monika Poledníková



Diskuse k článku

Diskuse neobsahuje zatím žádný komentář. Buďte první!

Lunární kalendář

STŘEDA 03. 07. 2024
blíženci
Měsíc putuje v Blížencích a je v ubývající fázi. Blíženci ovlivňují ramena, paže, záda, ruce, průdušky a plíce. Jděte na procházku, čerstvý vzduch…
více o tomto dni
ČTVRTEK 04. 07. 2024
blíženci
Měsíc putuje v Blížencích a je v ubývající fázi. Blíženci ovlivňují ramena, paže, záda, ruce, průdušky a plíce. Jděte na procházku, čerstvý vzduch…
více o tomto dni
PÁTEK 05. 07. 2024
rak
Měsíc ubývá a putuje znamením Raka. Nevětrejte peřiny venku, zůstala by vám v nich vlhkost. Jezte jen lehkou stravu, žaludek je citlivý. Věnujte se…
více o tomto dni
SOBOTA 06. 07. 2024
rak
Měsíc putuje znamením Raka, dnes je novoluní. Něco si přejte, v novoluní se přání plní. Udělejte si očistný den, skoncujte se svými zlozvyky. Věnujte…
více o tomto dni
NEDĚLE 07. 07. 2024
rak
Měsíc přibývá a putuje znamením Raka. Nevětrejte peřiny venku, zůstala by vám v nich vlhkost. Jezte jen lehkou stravu, žaludek je citlivý. Věnujte se…
více o tomto dni
PONDĚLÍ 08. 07. 2024
lev
Měsíc putuje znamením Lva a je v přibývající fázi. Běžte na procházku, ale nepřetěžujte se, srdce je dnes namáháno více, než v jiné dny. Snažte se…
více o tomto dni
ÚTERÝ 09. 07. 2024
lev
Měsíc putuje znamením Lva a je v přibývající fázi. Běžte na procházku, ale nepřetěžujte se, srdce je dnes namáháno více, než v jiné dny. Snažte se…
více o tomto dni

Nuda pláže v Česku - máme pro vás přehledný seznam nuda pláží podle 14 krajů 

A co Jindřiš nedaleko Jindřichova Hradce.. Malé ale hezké koupání, čistá voda...😎

Nová podlaha v bytě? Poradíme, jakou zvolit pro jednotlivé místnosti, abyste byli opravdu spokojeni

Já jsem nedávno zde https://magazin.nejlevnejsipodlahy.cz/clanek/co-je-to-pokladka-masivnich-parket-na-stromec...

Je vodíková voda zázračným nápojem nebo jde o největší podvod 21. století?

Nechápu příteli Rudo,že se tak schazuješ a mluvíš o čemu naprosto vůbec nerozumíš. Když já jsem se zabýval výr...

Krabičková dieta – zdravé stravování bez vaření a počítání kalorií

Zdravé stravování jsem si vyzkoušela taky, objednávala jsem čtyři měsíce a s jídlem a výslednou váhou jsem spo...

Tipy, jak ušetřit při nákupu kosmetiky a neslevit na kvalitě

Hodně zajímavých slev je také na https://slevovykupon.net/

Přrodní látky na zvýšený cholesterol

Ahoj, taky sem mel problemy s vysokym cholesterolem. Kamarad mi doporučil fermentovanou ryzi, ...

Zhoubný nádor slinné žlázy

Dobrý den, já to měla jinak...ne na horním patře, ale jako zvetsenou uzlinku, která se ...
Zobrazit všechna témata

Co je klíčem ke komfortnímu a úspornému bydlení?

Pohodlí, úspora financí a nenáročná údržba bydlení je snem každého majitele nemovitosti. Základním prvkem, který přispívá ke spokojenosti, jsou kvalitní okna, která odpovídají moderním standardům a jsou vybraná...

Vysvědčení je tu! Je rozumné děti za známky odměňovat nebo trestat?

Školní rok je u konce a začínají prázdniny. Oddychnou si všichni. Školáci, studenti i učitelé. Po náročných deseti měsících startují dva měsíce klidu, pohody a odpočinku. Ovšem s koncem školního roku je spjato ...

Zoodle neboli zeleninové nudle: Připravte si netradiční, rychlý a zdravý pokrm

Nízkokalorické zeleninové nudle jsou trend! Zoodle můžete vyrobit prakticky z čehokoliv, nejčastěji se pro tento účel využívá cuketa, řepa, dýně, mrkev nebo třeba celer. Zeleninové nudle lze připravit sladké i ...

Zlomeniny pánve

Pletenec pánevní je označení pro anatomickou strukturu prstencovitého tvaru, která leží na bázi páteře. Kost pánevní je párová a srůstá ve stydké oblasti. Kost je plochá a vznikla srůstem kostí kyčelní, sedací ...

Bezlepkový banánový chlebíček

Začněte tím, že si předehřejte troubu na 170 až 190 °C a smícháte si v míse tyto ingredience – rozmačkané banány, rozpuštěné máslo, krystalový cukr, vejce a vanilkový extrakt. V dalším kroku pak přidejte bezlep...

Cévní mozková příhoda: Boj s časem

Příčiny vzniku cévní mozkové příhody jsou dvojího typu: Prvním typem je takzvaná hemoragická cévní mozková příhoda. K hemoragické cévní mozkové…

Nová etapa života začíná... aneb Znovu a lépe

Taky jste v životě někdy udělali věci, na který nejste zrovna pyšný? Já mnohokrát. Ale vždycky jsem se z nich snažila ponaučit. A právě teď skončila jedna etapa, která mě celý tři roky tížila. Nebudu zastírat skutečnosti, protože můj příběh může třeba někoho inspirovat k tomu, žít líp a vyvarovat se stejným chybám. Co mě tedy posunulo dál?