Kořeněná marmeláda ve sladkém cukroví vynikne

Vánoční koření netradičně: Kořeněná marmeláda, která zahřeje na těle i na duši

Marmeláda se hojně využívá i ve vánočním cukroví. Linecké nebo sádlové cukroví nebo kakaové důlky s marmeládou… Ovšem marmeláda musí mít říz a nesmí být jen sladká, jinak by její chuť zanikla a cukroví by bylo přeslazené. Použijete-li však vánoční koření, získá marmeláda nový rozměr. Hřebíček, skořice nebo zázvor do marmelády rozhodně patří!

Marmeláda neobvyklé chuti pozvedne každý pokrm na lepší kulinářský zážitek. Spojení sladkosti, kyselosti, případně hořkosti i mírné pikantnosti z ní udělá dobrotu, po které se budete olizovat až za ušima. Vyzkoušejte netradiční marmelády ve snadných receptech.

Mišpulová kořeněná marmeláda

Přísady:

Čtěte také:

Bezlepkové vánoční cukroví může být stejně chutné jako klasika

Jak se dělá nejlepší domácí marmeláda? Zavařování marmelády chutně, zdravě a bez chemie

  • 1 kg mišpulí
  • 300 ml vody
  • 700 g cukru
  • 3 g kyseliny citrónové
  • vánoční koření: anýz, hřebíček, skořice

Příprava:

Mišpulová marmeláda není na přípravu vůbec náročná. Mišpule zalijeme přichystanou vodou a zcela rozvaříme. Přihodíme i připravené vánoční koření. Drť pak propasírujeme. Hmotu pak ještě jednou povaříme a po odpaření části vody přidáme cukr i kyselinu citrónovou. Poté vaříme tak dlouho, než džem zhoustne. Ještě horká marmeláda se naplní do sklenic. Otočíme je pak víčkem dolů a necháme zcela zchladnout.

Vánoční švestková marmeláda se skořicí

Přísady:

  • 1500 g švestek
  • 250 g třtinového cukru
  • 1 lžička vanilkového extraktu
  • vánoční koření: ¼ lžičky mleté skořice
  • 150 g hořké čokolády
  • trocha rumu

Příprava:

Někdo tomu říká marmeláda, jiný švestková nutella. Nutno však uvést, že tenhle poklad prohřeje celé tělo a voní sladce, vánočně. Do vánočního cukroví se ostatně i skvěle hodí. A jak tedy na to? Švestky rozvaříme s cukrem. Na závěr přidáme čokoládu, vanilkový extrakt, skořici a trochu rumu podle chuti. Směs mícháme a vaříme do zhoustnutí, poté ještě horkou naléváme do sklenic. Otočíme dnem vzhůru a necháme stát do úplného zchladnutí.

Pomerančová marmeláda s vůní hřebíčku

Přísady:

  • 6–8 větších pomerančů
  • třtinový cukr (cca 1,5 kg podle chuti)
  • citrusový pektin
  • lusk pravé vanilky
  • vánoční koření: 4 velké hřebíčky

Příprava:

Oloupeme kůru z jednoho (ideálně bio) pomeranče na velmi tenké proužky. Kůru dáme do hrnce, zalijeme vodou a zasypeme cca 300 g cukru. Necháme povařit, dokud se tekutina z větší části neodpaří. Kandovanou kůru použijeme následně do marmelády. Oloupeme ostatní pomeranče, odstraníme případně pecky. Polovinu pomerančů rozmixujeme v mixéru najemno. Druhou polovinu nakrájíme na kostičky. Přendáme obojí do hrnce, přidáme k dužině kandovanou kůru a přivedeme k varu. Do misky odsypeme cca 150 g cukru (na smíchání s pektinem) a zbylý cukr rozmícháme ve směsi, dokud se nerozpustí. Množství cukru je zcela na nás, jak chceme, aby marmeláda byla sladká. Přihodíme vánoční koření. Vaříme cca 20 minut, občas promícháme a dáváme pozor, ať vám nevypění ven z hrnce. Nyní je čas na přidání pektinu. Na 1 kg (= přibližně 1 l) směsi je potřeba 7 g pektinu. V misce s trochou cukru smícháme potřebné množství pektinu. Vmícháme metličkou do mírně bublající směsi a provaříme cca 5 minut. Na závěr přidáme naškrábanou vanilku.

Kořeněná pomerančová marmeláda chutná báječně v cukroví

Kápneme marmeládu na malý talířek a dáme do lednice vychladnout. Neměla by po talíři stékat. Hotovou marmeládu vložíme do čistých suchých sklenic, zašroubujeme a obrátíme víčkem dolů a necháme úplně zchladnout.

Pikantní dýňová marmeláda s muškátem a zázvorem

Přísady:

  • 1 větší dýně hokkaido
  • 100 g kokosového cukru
  • 500 ml pomerančového džusu
  • vánoční koření: 1 tyčinka skořice
  • vánoční koření: 2 vrchovaté lžičky hřebíčku
  • vánoční koření: špetka muškátového oříšku
  • vánoční koření: ½ lžičky nastrouhaného zázvoru
  • citrusový pektin

Příprava:

Dýni rozpůlíme a vydlabeme semínka. Jednu půlku rozčtvrtíme a dáme do pekáčku s trochou vody péct na 180 °C cca 40 minut, dokud není dužina měkká. Poté necháme zchladnout. V menším hrnci smícháme cukr s pomerančovým džusem a přivedeme postupně k varu. Vložíme koření, odstavíme z ohně a necháme deset minut odstát. Mezitím vyškrábneme dužinu z upečené dýně a rozmixujeme ji mixérem na pyré. Vrátíme hrnec s cukrem a kořením na oheň, přivedeme opět k varu, vmícháme dýňové pyré a plamen ztlumíme. Přidáme citrusový pektin a necháme dalších asi deset minut lehce probublávat, občas promícháme. Jakmile je marmeláda dostatečně hustá, přelijeme ji do sklenic, zavíčkujeme a otočíme dnem vzhůru. Necháme zcela zchladnout. Dýňová marmeláda se hodí i do lineckého cukroví.

Autor článku: Monika Poledníková



Diskuse k článku

Diskuse neobsahuje zatím žádný komentář. Buďte první!

Lunární kalendář

SOBOTA 19. 04. 2025
kozoroh
Měsíc putuje znamením Kozoroha a je v ubývající fázi. Kozoroh má vliv na pleť, ale působí také na kolena, kyčle a klouby. Nepodnikejte dnes dlouhé…
více o tomto dni
NEDĚLE 20. 04. 2025
kozoroh
Měsíc putuje znamením Kozoroha a je v ubývající fázi. Kozoroh má vliv na pleť, ale působí také na kolena, kyčle a klouby. Nepodnikejte dnes dlouhé…
více o tomto dni
PONDĚLÍ 21. 04. 2025
kozoroh
Měsíc putuje znamením Kozoroha a je v ubývající fázi. Kozoroh má vliv na pleť, ale působí také na kolena, kyčle a klouby. Nepodnikejte dnes dlouhé…
více o tomto dni
ÚTERÝ 22. 04. 2025
vodnář
Měsíc putuje ve znamení Vodnáře a je v ubývající fázi. Vodnář působí na lýtka, kotníky a žíly. Nezatěžujte nohy dlouhým chozením a stáním. Vhodný den…
více o tomto dni
STŘEDA 23. 04. 2025
vodnář
Měsíc putuje ve znamení Vodnáře a je v ubývající fázi. Vodnář působí na lýtka, kotníky a žíly. Nezatěžujte nohy dlouhým chozením a stáním. Vhodný den…
více o tomto dni
ČTVRTEK 24. 04. 2025
ryby
Měsíc putuje znamením Ryb, je v ubývající fázi. Ryby mají vliv na chodidla a prsty u nohou. Udělejte si čas na jejich koupel a masáž. Věnujte se…
více o tomto dni
PÁTEK 25. 04. 2025
ryby
Měsíc putuje znamením Ryb, je v ubývající fázi. Ryby mají vliv na chodidla a prsty u nohou. Udělejte si čas na jejich koupel a masáž. Věnujte se…
více o tomto dni

Dobrý kontakt k tématu

Uzeniny Příbram, a.s.
Společnost Uzeniny Příbram, a. s. je český…

Karmický vztah nebo opravdová láska? Naučte se je od sebe rozeznávat

Krasny den prosim ohledne karmickeho vztahu o kterem jsem predvedcena ze existuje protoze jsem ho zazila, je...

Třinácté znamení Hadonoš: Jste narození v jiném znamení zvěrokruhu?

ja jsem hadonos, nikdy jsem se necitila jako ulitly strelec, vzdycky me to tahlo k lecitelstvi (neplest si s a...

Třinácté znamení Hadonoš: Jste narození v jiném znamení zvěrokruhu?

to jsem presne ted po precteni rekla manzelovi, celkem slusna spolecnost :)

Ovlivňuje bydlení naše duševní zdraví?

Skvělý článek, který připomíná, jak zásadní je prostředí, ve kterém žijeme, pro naše duševní zdraví. Právě v d...

Hodí se tepelné čerpadlo do starého domu?

Když jsme řešili vytápění našeho starého domu, tepelné čerpadlo bylo jednou z možností . :) Nakonec jsme šli d...

Nabídka rychlé a nebankovní půjčky pro každého do 24 hodin

Rychlá a spolehlivá půjčka do 24 hodin Potřebujete spolehlivou a rychlou půjčku pro ná...

Nabídka rychlé a nebankovní půjčky pro každého do 24 hodin

Rychlé a spolehlivé online financování Nabízím všechny typy úvěrů a investic od 20 0...

EXPRESNÍ PŮJČKY DO 30 MINUT

seriózní a rychlá nabídka půjčky Okamžité úvěrové půjčky a financování. Nabíz�...
Zobrazit všechna témata

5 chyb, kvůli kterým můžete snadno a rychle zničit váš vztah

Vztahy jsou křehké a i malá nedorozumění mohou způsobit jejich postupné rozpadání. Mnozí se však často dopouštějí chyb, které mohou mít okamžité a devastující následky. Od nedostatku komunikace po neschopnost r...

Jarní květiny ve váze: Tipy, jak je udržet krásné a čerstvé co nejdéle

Čerstvé květiny na jaře jsou symbolem ožívající přírody a radosti. Aby jejich krása vydržela co nejdéle, je důležité věnovat jim správnou péči. Poradíme vám, jak udržet čerstvé řezané květiny co nejdéle při živ...

Zelená jídla rychle a levně: Nejlepší tipy na Zelený čtvrtek

Zelený čtvrtek je skvělou příležitostí, jak se inspirovat zdravými a chutnými jídly plnými zelené barvy. Ať už se jedná o tradiční pokrmy nebo moderní variace, zelené ingredience, jako jsou špenát, brokolice, n...

Ješitnost se netýká jen mužů. Jak ovlivňuje náš život?

Tradičně je ješitnost připisována mužům, avšak velice běžně ji můžeme vídat i u ženského pohlaví. Znáte ve svém okolí někoho, kdo je ješitný? Pak možná tušíte, v čem tkví tato často negativně vnímaná povahová v...

Vzdělávání v jednotřídních školách: Proč je osobní přístup klíčem k úspěchu

Vzdělávání v jednotřídních školách přináší mnoho výhod, nejen bližší přístup učitelů k dětem, ale také jejich rozvoj a zvýšení socializace. Co konkrétně jednotřídní školy a školky nabízejí? A proč by právě toto...

Ergoterapie jako cesta k lepšímu a kvalitnějšímu životu

Už jste někdy slyšeli o ergoterapii? Je to obor, který lidem pomáhá překonávat různé zdravotní problémy, aby mohli znovu vykonávat každodenní činnosti. Ať už jde o zranění, nemoc nebo zhoršení pohybových schopn...

Bezlepkový banánový chlebíček

Začněte tím, že si předehřejte troubu na 170 až 190 °C a smícháte si v míse tyto ingredience – rozmačkané banány, rozpuštěné máslo, krystalový cukr, vejce a vanilkový extrakt. V dalším kroku pak přidejte bezlep...

Línání u psů je na jaře běžné. Kdy ale zbystřit?

S příchodem jara se chovatelé potýkají s nadměrným línáním u psů. Toto „shazování“ srsti není nic nenormálního a obvykle ustane do jednoho až dvou měsíců. Pejskové se tak zkrátka připravují na teplejší sezónu. ...

Cévní mozková příhoda: Boj s časem

Příčiny vzniku cévní mozkové příhody jsou dvojího typu: Prvním typem je takzvaná hemoragická cévní mozková příhoda. K hemoragické cévní mozkové…

Na vlastní kůži: Hydrocolon terapie vyčistí střeva a nastartuje detoxikaci. Skutečně to funguje?

Otázka, která mi vrtala hlavou už pěknou řádku let. Ale přece si nepůjdu někam jen tak nechat vypláchnout tlusté střevo. Co když m...

Život je jako jízda na horské dráze. Jednou jsi nahoře a pak dole

Novej rok 2025 je v plnym běhu a zima ve svym středu. Zanedlouho tu bude jaro, který mám spojený s takovou pohodou - pro mě je jaro znamením nový naděje a větší energie. Zpátky ale do přítomnosti. To, co mi připravil začátek roku, jsem si ani ve snu nedokázala představit.