Vánoční cukroví - nejlepší recepty: Vedou u vás vanilkové rohlíčky, vánoční perníčky nebo linecké?
V některých rodinách bývá každoročně napečeno minimálně deset druhů, včetně těch složitějších a pracnějších, jiní se pro změnu spokojí se základními tradičními druhy, jako jsou vanilkové rohlíčky z vlašských ořechů, vánoční perníčky a linecké cukroví. Někoho zásobuje cukrovím babička, která peče ve velkém pro všechny příbuzné, a někteří nepečou cukroví naopak vůbec, a radši využijí možnosti objednávky krabice plné napečených dobrot od některé z curkáren či pekáren.
Ať už patříte k jakékoliv skupině, prohlédněte si naše tipy – vánoční cukroví nejlepší recepty. Třeba se inspirujete k vyzkoušení nějakého nového druhu a nebo letos vyzkoušíte upéct vánoční perníčky či linecké cukroví trošku jinak, než jste zvyklí z minulých let.
Vánoční cukroví - nejlepší recepty
Vánoční perníčky
Vánoční perníčky jsou dalším ze sladkých symbolů Vánoc, který nesmí chybět na žádném svátečním stole. A kromě toho, že si na nich můžete pochutnat krásně poslouží i jako dekorace, případně je lze pověsit i na stromeček. Na vánoční perníčky existuje nespočet receptů. Tyto podle norského receptu jsou krásně měkké, voňavé, výrazně kořeněné a uvidíte, že zmizí neskutečně rychle.
Ingredience na nejlepší vánoční perníčky:
- 50 g másla
- 1 lžíce medu
- 60 g třtinového cukru
- 2 lžíce smetany
- 150 g hladké mouky
- 1 špetka prášku do pečiva
- ½ lžičky mletého zázvoru
- ½ lžičky mletého pepře
- ½ lžičky mletého hřebíčku
- 1 lžička mleté skořice
Vánoční perníčky - nejlepší recept
Rozpustíme máslo s medem a cukrem, necháme trochu vychladnout a přidáme smetanu. Mouku smícháme s kořením a přidáme k tekutým přísadám. Vypracujeme těsto a v potravinářské fólii uložíme do ledničky, kde ho necháme odpočívat několik hodin. Poté vyválíme tenký plát a vykrájíme různé tvary. Pečeme na 170 °C přibližně 10 minut.
Linecké cukroví
Historie těsta na linecké cukroví sahá až do 17. století. Svou oblibu si linecké cukroví zachovává po celá desetiletí i staletí, a není se co divit – je křehké, sladké, krásně voňavé po vanilce a rozpouští se na jazyku.
Ingredience na nejlepší linecké cukroví:
- 150 g polohrubé mouky
- 100 g změklého másla
- 30 g cukru krupice
- 1 sáček vanilkového cukru
- 1 vejce
- kůra z citronu
- marmeláda na slepování
Linecké cukroví – nejlepší recept
Všechny přísady smícháme a vypracujeme hladké těsto, které zabalíme do potravinářské fólie a uložíme do ledničky minimálně na 3 hodiny. Poté vyválíme tenký plát, vykrájíme tvary a na plechu s pečícím papírem vložíme do předehřáté trouby. Pečeme na 170 °C přibližně 5 minut. Necháme odležet pár dnů a poté linecké cukroví slepujeme marmeládou, ideálně rybízovou či malinovou, s výrazně červenou barvou.
Vosí hnízda
Mezi nejlepší recepty na vánoční cukroví patří i vosí hnízda, která jsou sice pracnější, než linecké cukroví nebo vánoční perníčky, ale výsledek stojí za to – jak chuťový, tak i vizuální, jelikož se budou vosí hnízda krásně vyjímat na vašem vánočním stole.
Ingredience na nejlepší vosí hnízda:
- 1 balíček dětských piškotů (250 g)
- 150 g cukru moučka
- 50 g másla
- 1 bílek
- 1 lžíce holandkého kakaa
- 2 lžíce rumu + na piškoty
- 30 g jemně mletých vlašských ořechů
- cukr krystal na vysypání formiček a obalování
Na krém:
- 100 g másla
- 2 lžíce rumu
- 2 žloutky
- 2 lžíce vanilkového cukru
Vosí hnízda - nejlepší recept
30 piškotů (na 30 vosích hnízd) si dáme stranou a zbytek piškotů rozemeleme. Přidáme cukr, bílek, máslo, kakao, rum i ořechy a vypracujeme těsto, které se nebude drolit. Těsto rozdělíme na 30 kuliček, ty důkladně obalíme v cukru a vtlačíme do formiček. Piškoty dáme na tác a jemně pokapeme rumem. Do formičky s těstem dáme trochu krému, zavřeme piškotem a opatrně vyklopíme.
Vanilkové rohlíčky z vlašských ořechů
Vanilkové rohlíčky z vlašských ořechů jsou cukroví, které nechybí snad v žádné rodině. Když se řekne vánoční cukroví, spousta lidí si vybaví právě je. Tento sladký symbol Vánoc pochází původně z Rakouska, ale zdomácněly i v tradiční německé, maďarské a české kuchyni.
Ingredience na nejlepší vanilkové rohlíčky:
- 50 g jemně mletých vlašských ořechů
- 150 g hladké mouky
- 120 g změklého másla, nakrájeného na kousky
- 50 g vanilkového cukru (moučka)
- 1 vanilkový lusk
- 1 žloutek
- cukr moučka + vanilkový cukr na obalení
Vanilkové rohlíčky z vlašských ořechů - nejlepší recept
Mouku smícháme s jemně mletými ořechy, cukrem a semínky z vanilkového lusku. Přidáme nakrájené změklé máslo a žloutek a promícháme. Poté pomocí rukou vypracujeme hladké a pružné těsto, které se nedrolí a zabalíme jej do potravinářské fólie a dáme na několik hodin do lednice, ideálně přes noc. Z těsta vanilkové rohlíčky buď vykrajujeme formičkou, a nebo je tvoříme ručně. Poskládáme je na plech vyložený pečícím papírem a pečeme na 170 °C přibližně 10 minut, dokud lehce nezezlátnou. Hotové vanilkové rohlíčky z vlašských ořechů ještě teplé obalíme v cukru.
Sněhové pusinky z bílků
Vánoční cukroví je mimo jiné ideálním způsobem, jak využít zbývající bílky. Sněhové pusinky jsou snadné, z pouze pár přísad, a navíc velmi chutné.
Ingredience na nejlepší sněhové pusinky z bílků:
- 4 bílky
- 100 g cukru krupice
- 70 g cukru moučka
- 3 lžičky Solamylu
Sněhové pusinky z bílků - nejlepší recept
Z bílků vyšleháme pevný sníh, do kterého postupně zašleháme cukr krupici. Prosátý moučkový cukr důkladně smícháme se Solamylem a opatrně přidáme ke sněhu z bílků. Směs dáme do cukrářského sáčku a na plech vyložený pečícím papírem vytvoříme libovolné tvary (nejčastěji pusinky). Horkovzdušnou troubu necháme pootevřenou a sněhové pusinky z bílků sušíme cca 9 hodin na 50 °C.
Marokánky
Marokánky nejsou tak obvyklé vánoční cukroví, jako například vánoční perníčky nebo vanilkové rohlíčky z vlašských ořechů, ale přesto mají na celé řadě vánočních stolů své místo – a není se co divit, marokánky jsou snadné na přípravu, a přesto velmi dobré.
Ingredience na nejlepší marokánky:
- 250 ml mléka
- 30 g hladké mouky
- 80 g cukru moučka
- 100 g rozinek
- 100 g nasekaných mandlí
- 100 g nasekaných vlašských ořechů
- 100 g kandované pomerančové kůry nebo kandovaného ovoce
- špetka soli
- tabulka čokolády a 50g másla na polevu
Marokánky - nejlepší recept
Mouku promícháme v mléce, přidáme cukr a máslo, a na mírném plameni přivedeme k varu. Mícháme, dokud směs nezhoustne. Poté přidáme další suroviny. Důkladně promícháme, necháme lehce vychladnout a poté vytváříme za pomocí lžičky malé hromádky na plechu s pečicím papírem. Pečeme na 180 °C přibližně 20 minut. Po vychladnutí si připravíme polevu – čokoládu rozehřejeme s máslem či tukem, a hotové marokánky do ní namáčíme.
Nepečené vánoční cukroví - nejlepší recepty
Vánoční cukroví si můžete připravit i v případě, že do Vánoc zbývá už jen pár dní. A nebo dokonce i pár hodin před Štědrým dnem. Řešením je nepečené cukroví – snadné, rychlé a obzvlášť chutné.
Rumové kuličky
Rumové kuličky snadno připravíte i bez trouby nebo dostatku času. Stačí vám pouze jedna větší mísa a pár minut. A můžete si být jisti, že zejména mezi dospělými budou mít rumové kuličky velký úspěch.
Ingredience na nejlepší rumové kuličky:
- 50 g změklého másla
- 30 g holandského kakaa
- 130 g cukru moučka
- 2 lžíce rumu
- 50 g strouhaného kokosu + na obalování
Rumové kuličky - nejlepší recept
Postup na rumové kuličky je obzvlášť snadný. Všechny suroviny smíchámě, spojíme v těsto a rukama vytvarujeme rumové kuličky. Rumové kuličky necháme vychladit v lednici.
Kokosové kuličky“rafaello“
Kokosové kuličky “rafaello“ snadno připravíte během pár minut. Přípravu můžete bez obav nechat i na dětech – hravě to zvládnou a ještě je to bude bavit.
Ingredience na nejlepší kokosové kuličky:
- 1 plechovka Salka (slazené kondenzované mléko)
- 200 g strouhaného kokosu + na obalení
- 100 g celých loupaných mandlí
- 3 balíčky oplatků Vlnky nebo Vesna (nebo podobný typ – s vanilkovou náplní, bez čokoládové polevy)
Kokosové kuličky - nejlepší recept
Oplatky rozemeleme nebo důkladně rozdrtíme na jemno. Přidáme Salko a kokos a promícháme. Z hmoty vytvarujeme kuličky, do každé dáme jednu mandli a obalíme v kokosu. Kokosové kuličky necháme vychladit v lednici, kde bez problému vydrží několik dní.
Zdravé vánoční cukroví
Vánoce jsou obdobím, po kterém se snad každý z nás obchází váhu obloukem. Lákavému cukroví s velkým množstvím cukru lze jen těžko odolávat, a stejně tak se na naší postavě mohou podepsat rodinné návštěvy, každá samozřejmě ve společnosti nejrůznějších lahůdek.
Jde to však i jinak – pokud chcete mít jistotu, že se svátky na vaší postavě nijak nepodepíší, vyzkoušejte nejlepší recepty na vánoční cukroví ve zdravější variantě.
Zdravé datlové kuličky
Že se vánoční cukroví se bez bílé mouky, tuku a spousty cukru neobejde? Právě naopak, pochutnat si můžete i na zdravých druzích, které jsou přesto sladké a navíc dodají vašemu tělu celou řadu prospěšných látek. Není na škodu proložit linecké cukroví nebo vánoční perníčky o poznání zdravějším cukrovím. Vyzkoušejte datlové kuličky, které se skládají pouze ze samých zdravých věcí, bez cukru, mouky i másla, a přesto si na nich pochutnáte.
Ingredience na nejlepší datlové kuličky:
- 250 g datlí
- 100 g kešu ořechů
- kokos na obalení
- lžíce oříškového másla (nemusí být)
Datlové kuličky - nejlepší recept
Datle bez pecek rozmixujeme, a zvlášť rozmixujeme i kešu oříšky (lze použít i jakýkoliv jiný druh). Přidáme lžíci oříškového másla, a rukama důkladně spojíme. Tvarujeme kuličky, obalujeme je v kokosu a poté necháme vychladit v lednici.
Mrkvové cukroví
Vánoční cukroví může obsahovat i něco tak zdravého, jako je mrkev. A když navíc vyzkoušíte recept, ve kterém je část hladké mouky nahrazena moukou celozrnnou a množství cukru je o poznání nižší, než u klasických vánočních receptů, můžete si dopřát vánoční cukroví bez výčitek.
Ingredience na nejlepší mrkvové cukroví:
- 150 g celozrnné pšeničné mouky
- 150 g bílé hladké mouky
- 80 ml oleje
- 120 g třtinového cukru
- 1 žloutek
- 1 nastrouhanou mrkev
- lžička skořice
- pár kapek vanilkového extraktu nebo semínka z vanilkového lusku
Mrkvové cukroví - nejlepší recept
Není nic snadnějšího, než smíchat všechny suroviny a vytvořit pružné těsto. Z těsta poté vyválíme tenký plát, vykrájíme různé tvary, a dáme péct – na 170 °C přibližně 15 minut.
A jaké nejlepší recepty na vánoční cukroví vedou u vás? Inspirujte ostatní v diskuzi pod článkem!
Diskuse k článku
Spektrum Zdraví
Alžběta
Spektrum Zdraví
Alžběta