Snadné cukroví na poslední chvíli? Žádný problém. Hotové bude raz dva!
Vánoce se kvapem blíží a vy ještě nemáte napečené ani jedno cukroví? Nemusíte shánět po obchodech. Během jednoho odpoledne si můžete připravit klidně hned několik druhů. Cukroví na poslední chvíli je bleskově hotové a ihned připravené ke konzumaci. Vyzkoušíte?
Snadné cukroví na poslední chvíli: Vosí hnízda s vaječným koňakem
Přísady:
- 160 g mletých piškotů
- 60 g másla
- 2 lžíce vody
- 1 lžička rumu
- 100 g moučkového cukru
- 2 lžíce kakaa
Na náplň:
- 70 g mletých vlašských ořechů
- 2-3 lžíce vaječného koňaku
- 1 lžička moučkového cukru
Na dokončení:
piškoty nebo linecká kolečka
Příprava:
Máslo na toto cukroví na poslední chvíli musí být tak akorát změklé. Nakrájíme ho na kousky a vhodíme do mísy. Přidáme k němu zbytek ingrediencí a také najemno namleté piškoty. Rukama uhněteme hladké těsto. Alespoň na půl hodiny jej dáme do lednice mírně ztuhnout. Mezitím si připravíme náplň. Namleté ořechy dáme do misky, přelijeme vaječným koňakem a přidáme i moučkový cukr. Náplň by měla být hustší. Pokud by však byla až příliš hustá, je možné přidat koňak. V případě, že se vám bude zdát tekutá, přidejte trochu moučkového cukru.
Zdravé cukroví? Upečte letos vánoční cukroví bez zbytečné mouky a cukru!
Máte rádi datle? Použijte na slazení cukroví sušené datle nebo datlový cukr. Bude mnohem zdravější
Ochutnejte nejlepší nepečené cukroví. Přichystat ho můžete i na poslední chvíli
Těsto na vosí hnízda vyndáme z lednice. Odštipujeme malé kousky a obalujeme v moučkovém cukru. Dáme je do tvořítka na vosí hnízda a opačnou stranou vařečky uděláme uprostřed ďůlek. Ten naplníme připravenou náplní a uzavřeme piškotem nebo domácím lineckým kolečkem. Dáme do chladu ztuhnout.
Snadné cukroví na poslední chvíli: Rawfaello kuličky
Přísady:
- 1 hrnek strouhaného kokosu
- ½ hrnku kokosového oleje
- 3 lžíce medu od včelaře
- 1 lžička vanilkového extraktu
- loupané celé mandle do kuliček (cca 20 kusů)
- kokos na obalení
Příprava:
Kokosový olej, med, vanilkový extrakt a strouhaný kokos dáme do výkonnějšího mixéru. Zapneme a mixujeme tak dlouho, dokud se nám nevytvoří kompaktní hladká hmota. Jakmile je hotovo, vyjmeme ji z mixéru a můžeme se pustit do tvoření. Vezmeme kousek “těsta” a do něj vtlačíme jednu mandli. Zabalíme a celou kuličku obalíme v kokosu. Po vytvoření tohoto cukroví na poslední chvíli dáme vše do lednice pořádně ztuhnout.
Snadné cukroví na poslední chvíli: Sněhové pusinky
Přísady:
- 100 g vaječné bílky
- 225 g moučkový cukr
Příprava:
Moučkový cukr by na sněhové pusinky měl být dokonale hladký, bude tedy nutné je prosít přes síto. Vaječné bílky by měly být vychlazené a neměly by být z úplně čerstvých vajec. Bílky dáme do mixéru a začneme šlehat na střední stupeň. Po cca půlminutě přidáme polovinu připraveného moučkového cukru a šlehání zvýšíme na maximum. Po dalších dvou minutách přidáme zbytek cukru. Celková doba šlehání bude okolo 15 minut. Hotový sníh musi být tuhý, lesklý a špičky se nesmí ohýbat. Pokud tomu tak je, máte skvělý základ. Naplňte sněhem zdobící sáček a stříkejte na plech vystlaný pečicím papírem stejně velké tvary. Troubu byste měli mít vyhřátou jen na 120 stupňů. Jak tomu tak bude, dejte plech s pusinkami dovnitř a trpělivě čekejte. Pusinky se nesmí péct, jen sušit! Po cca deseti minutách sušení snižte teplotu na 90-100 stupňů a pokračujte, dokud není hotovo. Nechte pusinky zcela zchladnout a pak přendejte do uzavíratelné nádoby nebo rovnou na talíř.
Snadné cukroví na poslední chvíli: Celozrnné kuličky s mrkví
Přísady:
- 160 g směsi vloček (ovesné, ječné, špaldové…)
- 200 g vlašských ořechů
- 350 g vařené mrkve
- 4 lžíce medu
- ½ prášku do pečiva bez fosfátů
- půl lžičky citrónové kůry nebo 3 kapky kvalitního bio esenciálního oleje citrón
- 1 větší lžička skořice
Příprava:
Uvařenou mrkev rozmixujeme tyčovým mixérem dohladka. Přidáme k ní najemno namixovanou směs ovesných vloček, citrónový esenciální olej nebo citrónovou kůru, med, prášek do pečiva a nakonec i najemno pomixované vlašské ořechy. Ručně utvoříme těsto, ze kterého tvarujeme kuličky. Ty pak klademe na plech vyložený pečícím papírem a následně pečeme na 180 stupňů. Trvá to zhruba 15 minut. Pak vyndáme z trouby a necháme vychladnout.
Snadné cukroví na poslední chvíli: Perníčky, které jsou hned měkké
Přísady:
- 400 g hladké mouky
- 140 g moučkového cukru
- 50 g másla
- 2 lžíce tekutého medu
- 2 celá vejce
- 1 lžička jedlé sody
- 1 vrchovatá lžička perníkového koření
Příprava:
Mouku prosijeme do větší mísy, přidáme moučkový cukr, změklý cukr, med, obě vejce, jedlou sodu a nakonec i perníkové koření. Ručně utvořte hladké, poddajné těsto a dejte do lednice proležet. Stačí hodina, ale ideálně přes noc. Druhý den těsto rozválíme a vykrajujeme zvolené tvary. Pokud nechcete potírat vajíčkem před pečením nebo po pečení, můžete se tomuto kroku vyhnout. Na pečení není potřeba potírat vůbec. Chcete-li, aby se perníčky po upečení leskly, můžete je potřít například mlékem rozmíchaným 50/50 s vodou.
Autor článku: Monika Poledníková
Diskuse k článku