Máte rádi datle? Použijte na slazení cukroví sušené datle nebo datlový cukr. Bude mnohem zdravější
I když se dají datle sehnat během roku, nejvíce se prodávají právě na Vánoce. Staly se proto jakýmsi vánočním symbolem. Jsou sladké, a tak se dají využít i jako alternativní sladidlo například do cukroví. Datle navíc ukrývají i spoustu důležitých živin, jsou tedy i zdravé.
Datle se sice dnes dají koupit doslova na každém rohu, ale skutečně kvalitní seženete už hůř. Přitom na kvalitu bychom se měli dívat v první řadě. Leccos můžete zjistit i pohledem. Čím víc vrásčité datle jsou, tím jsou vysušenější. Mezi nejprodávanější kvalitní odrůdy patří Medjool a Deglet Nour.
Exotické datle v historii
Datle byly objeveny už dávno, avšak skutečně populární jsou posledních asi tisíc let. Od té doby se o nich ví, že jsou extrémně výživné a mají léčivou sílu. A navíc skvěle chutnají. Historikové uvádějí, že datlovník má kořeny na území dnešního Iráku. Avšak zmiňují i fakt, že Egypťané vyráběli víno s datlemi možná už o dost dříve. Byl tedy rozšířen i tam. Díky obchodníkům se datle dostaly do jihozápadní Asie, Španělska, severní Afriky a později i do Mexika a Kalifornie. Dnes jsou datle na mnoha místech jednou z nejzásadnějších ingrediencí v kuchyni.
Bezlepkové vánoční cukroví může být stejně chutné jako klasika
Vánoční cukroví bez másla? Žádný problém! Bude chutné a také zdravé
Ochutnejte nejlepší datle na světě
Datlovník je palma, která dorůstá výšky až 30 metrů. Za jeden rok je schopna vyprodukovat až 100 kg plodů. Existuje mnoho druhů datlí. Ty se dají rozdělit na tři typy – měkké, polosuché a suché datle. A rozlišují se i podle obsahu glukózy, sacharózy a fruktózy. Jedny z nejžádanějších datlí se nachází v pásmu Gazy. Datle odsud jsou totiž výjimečně sladké a krásně červené. Hodně oblíbená odrůda je i Zaghloul, pěstují se výhradně v Egyptě. Jsou tmavě červené a velice sladké. Mezi nejdražší druhy pak patří Sukkary ze Saúdské Arábie. Jsou hnědé, velmi měkké a sladké.
Datle místo cukru?
Datle se osvědčily právě jako přírodní sladilo. Díky tomu, že jsou hodně sladké a mají jemnou karamelovou chuť, hodí se téměř do každého jídla. Mohou se libovolně zaměňovat za klasický bílý cukr. K tomuto účelu se používá datlová pasta. Dá se koupit, ale můžete si ji vyrobit i sami doma. Připravuje se smícháním datlí s vodou v mixéru. V receptech pak můžete nahradit klasický cukr v neměnném poměru 1:1. V obchodech je dnes běžně k mání k takzvaný datlový sirup. Je v tekuté formě a používá se stejně jako cukr, má tedy i stejnou sladivost.
Datle jsou pro tělo cennou pochoutkou
Díky mnohým zdravotním benefitům se datle staly nejvyhledávanější potravinou ve světě zdraví a výživy. Jsou totiž kvalitním zdrojem vitamínů (A, E, B5, niacinu, biotinu…) i minerálních látek (vápník, draslík, selen, mangan, železo, měď…), obsahují spoustu vlákniny, ale také kalorií. Sto gramů datlí má zhruba 1200 kJ. Jedna datle dodá energii až na 15 minut. Díky tomu podporují soustředění, vitalitu a zahání únavu. Datle jsou označovány jako zdravější náhražka cukru. Na rozdíl od něj totiž neukrývají jen prázdné kalorie. Turci z datlí připravují nápoj, který pomáhá při žaludečních křečích. Nezralé plody zase hojně využívají při průjmech. A díky tomu, že datle v sobě ukrývají obrovské množství tryptofanu, mohou fungovat i jako přírodní uspávací prostředek. Aminokyselina tryptofan se totiž v těle přeměňuje na spánkový hormon melatonin. Datle jsou však bohaté i na bílkoviny. Což zase jistě ocení vaše svaly.
Sladké datle jako afrodiziakum
Nejen na slazení pokrmů je možno datle využít, ale také fungují skvěle jako přírodní afrodiziakum pro muže i ženy. U mužů dokonce podporují tvorbu spermatu. A doporučovány jsou datle však i pro těžce pracující, pro těhotné a kojící ženy (podporují tvorbu mateřského mléka).
Datle jako vánoční cukroví
Datlovo-mandlové kuličky
Přísady:
- 1 ½ šálku kvalitní datle nebo datlová pasta
- 1 šálek mandlí
- 1 šálek strouhaného kokosu + další šálek na obalení
- 1 vanilkový lusk
- 1 šálek medu
Příprava:
Pokud máte datlovou pastu, můžete první krok vynechat. V opačném případě je nutné smíchat datle s trochou vody a rozsekat je společně na jemnou pastu ve výkonném mixéru. K datlové pastě pak přidáme mandle, strouhaný kokos, vydlabaný vanilkový lusk a med. Opět zapneme mixér a směs v něm necháme tak dlouho, dokud se nevytvoří jednotná hmota. Pokud je příliš vlhká, můžete přidat ještě další mandle. Namixovanou jemnou směs pak pomocí stěrky vyndáme z robota na pracovní plochu. Tvoříme kuličky a obalujeme v připraveném strouhaném kokosu.
Autor článku: Monika Poledníková
Diskuse k článku