Recepty na zdravé a netradiční vánoční cukroví

Recepty na zdravé a netradiční vánoční cukroví

Zdravé vánoční cukroví s minimem kalorií

Mrkvové vánoční cukroví

Mrkev nebývá úplně běžnou součástí vánočního cukroví. Někteří z nás se s ní však již možná potkali jakožto ingrediencí při přípravě osvěžujících moučníků. Mrkvové vánoční cukroví patří do kategorie zdravého mlsání.

Čtěte také:

Recepty na netradiční a zdravé vánoční cukroví. Oslňte hosty a zůstaňte fit!

  • 180 g jemně nastrouhané mrkve
  • 300 g celozrnné mouky
  • 250 g tuku
  • kypřicí prášek do pečiva (použijeme půl sáčku)
  • moučkový cukr s vanilkou na obalení
  • mandle na plátky

Mrkvové vánoční cukroví – postup

Tuk utřeme s nastrouhanou mrkví. Mouku prosetou s práškem do pečiva vmícháme a vytvoříme těsto. To posléze vyválíme a vykrájíme libovolné tvary. Hezky vypadají jak obyčejná kolečka či čtverečky, tak můžeme i zaexperimentovat a pustit se do tvarů vyloženě vánočních – stromečky, hvězdy, zvonečky apod. Vykrájené kousky ozdobíme plátky mandlí. Poté pečeme v troubě cca 10 minut při teplotě 180°C. Horké mrkvové vánoční cukroví ještě obalíme v moučkovém cukru.

Celozrnné vanilkové rohlíčky

I takovou vánoční klasiku, jakou jsou oblíbené vanilkové rohlíčky, lze připravit ve zdravější variantě. Budete překvapeni tím, jak chutnají. Určitě je vyzkoušejte!

  • 250 g špaldové nebo celozrnné pšeničné mouky
  • 50 g hladké kukuřičné mouky
  • 50 g cukru moučky
  • 100 g másla
  • 100 g mletých ořechů
  • 1 vaječný žloutek
  • citronová kůra
  • mléko podle potřeby
  • cukr moučka, vanilkový cukr na posypání

Celozrnné vanilkové rohlíčky - postup

Prosetou mouku a cukr smícháme s mletými ořechy, nastrouhanou citronovou kůrou, změklým tukem, vaječným žloutkem a vytvoříme tuhé těsto, které přes noc necháme odležet v chladu, nejlépe v lednici. Druhý den tvoříme s těsta rohlíčky, klademe je na plech na pečící papír. V předehřáté troubě na 160°C pečeme dozlatova. Vystydlé rohlíčky lehce poprášíme cukrem (moučkovým smíchaným s vanilkovým). Jako většinu vánočního cukroví je dobré před konzumací nechat celozrnné rohlíčky týden až dva odležet, jsou pak chutnější a křehčí.

Rozinková srdce

  • 30 g celozrnné pšeničné mouky
  • 80 g rozinek
  • 70 g ořechů
  • 50 ml citronové šťávy
  • 1 vaječný bílek
  • 1 vaječný žloutek na potření

Rozinková srdce - postup

Rozmixujeme rozinky s ořechy, přidáme mouku, bílek a citronovou šťávu. Těsto hněteme do té doby, než se bude lepit k míse. Poté ho ještě v míse překryjeme potravinářskou fólií a necháme chladit v ledničce do dalšího dne. Těsto vyválíme a vykrajujeme z něj srdíčka či jiné tvary dle naší fantazie. Hotové potřeme rozšlehaným žloutkem. Cukroví pečeme při teplotě 180°C po dobu asi 10 minut. Hotová rozinková srdíčka můžeme ozdobit polevou z hořké čokolády, lehce pocukrovat nebo ho nemusíme vůbec zdobit.

Vánoční tyčinky s javorovým sirupem

Rychlý a zdravý recept na vánoční cukroví, jehož doba přípravy vám nezabere více jak půlhodinku vašeho času v předvánočních přípravách.

  • 250 g ovesných vloček
  • 110 g másla
  • 50 g třtinového cukru
  • 90 - 100 g javorového sirupu, lze nahradit i medem

Vánoční tyčinky s javorovým sirupem - postup

Na pánvičce smícháme všechny připravené suroviny a mírně zahřejeme, vytvoří se nám tak těsto, které rozprostřeme „na placku“, nakrájíme na tyčinky a na pečícím papíře pečeme v troubě do zlatova. Po vyjmutí z trouby necháme odležet a můžeme podávat.

Ovesné kuličky (nepečené vánoční cukroví)

Nechali jste vánoční cukroví a jeho přípravu na poslední chvíli? Ovesné kuličky zvládnete mít hotové za čtvrt hodiny a recept je to nejen dobrý, ale i velice zdravý.

  • 150 g ovesných vloček
  • 150 g másla
  • 100 g třtinového cukru
  • 3 lžíce karobu nebo kakaa
  • 1 vanilkový cukr
  • kokos nebo mleté vlašské ořechy na obalení kuliček

Ovesné kuličky - postup

Uvedené ingredience smícháme a vypracujeme hmotu, ze které tvoříme kuličky. Podle chuti je hotové můžeme ještě obalit v kokosu, mletých ořechách, sezamových semínkách apod. Obalené kuličky necháme v chladu ztuhnout a je hotovo.

Kokosovo-ovesné placičky

  • 100 g ovesných vloček
  • 100 g strouhaného kokosu
  • na drobné kousky nakrájené jablko
  • 50 g směsi slunečnicových a dýňových semínek
  • 1 vejce
  • 3 bílky (sníh)
  • 1 lžička skořice
  • 2 lžíce řepkového oleje
  • 1 lžička vanilkového cukru

Kokosovo-ovesné placičky - postup

Všechny suroviny smícháme, jako poslední vmícháme ještě tuhý sníh z bílků. Z těsta vytvarujeme placičky, které pečeme na plechu vyloženým pečícím papírem při 150°C dorůžova. Toto vánoční cukroví je také velmi zdravé a jeho příprava nám zabere jen chviličku.

Mendiants zdravě

  • 100 – 120 g kvalitní hořké čokolády (min. 70% kakaa) – lze použít i bílou čokoládu
  • trochu másla
  • 150 g směsi sušeného ovoce a ořechů (např. banán, rozinky, meruňky, para ořechy, dýňová semínka)

Mendiants – postup

Do většího hrnce dáme vodu a do menšího kousky čokolády. Hrnce by neměly do sebe zapadat. Čokoládu rozpustíme s máslem pomocí páry. Činíme tak za stálého míchání a čokoládu pomaličku rozpouštíme. Podle potřeby přidáme máslo, ne však příliš, protože čokoláda by i po rozpuštění měla být husté konzistence. Na plech vyložený pečícím papírem naléváme lžící rozpuštěnou čokoládu a každou porci poté posypeme směsí sušeného ovoce a oříšků. Pečeme v troubě po dobu 10ti minut při 180 °C. Necháme vychladnout a teprve poté můžeme s jednotlivými kousky manipulovat.

Meruňkové placičky

  • 200 g sušených meruněk
  • 150 g loupaných mandlí nebo vlašských ořechů
  • 2 lžíce ovesných vloček
  • lžičku slunečnicových semínek, lžičku máku, sezamových semínek
  • trocha skořice a hřebíčku
  • 80 g medu
  • ¼ mléka
  • 60 g Hery
  • 40 g hrubé mouky

Meruňkové placičky - postup

Smícháme mléko, Heru, med a mouku, směs přivedeme v hrnci k varu a přidáme nakrájené meruňky, ořechy, koření a semínka. Za stálého míchání povaříme 5 minut. Plech vyložíme pečícím papírem. Na plech nanášíme vytvořené menší placičky a pečeme cca 15 minut při 170°C. Po upečení meruňkové placičky z plechu sejmeme a necháme chladnout na rovném podkladě tak, aby se nekroutily.

Inspirace na vánoční cukroví ze zahraničí

Hrudky z irské whisky s mandlemi a rozinkami

Předpokládáme, že toto vánoční cukroví, inspirované drsným severem Irska, si oblíbí především pánové.

  • 240 g hladké mouky
  • 120 g másla
  • 120 g cukru
  • 1 a půl vejce
  • 40 g drcených mandlí
  • 30 g rozinek
  • 0,4 dcl irské whisky
  • trochu strouhané citronové kůry
  • špetka soli
  • čokoládová poleva na ozdobení

Hrudky z irské whisky - postup

V míse se změklým máslem vyšleháme cukr do pěny, přimícháme vejce, whisky a sůl. Do směsi přidáme najemno nakrájené rozinky, mandle a citronovou kůru, na závěr vmícháme mouku. Vypracujeme pevné těsto, ze kterého vytvoříme váleček o průměru cca 3 cm, zabalíme do potravinářské fólie a necháme chvilku odležet. Pak ho nakrájíme na plátky silné asi 2 cm, rozložíme na plech vyložený papírem na pečení a upečeme dozlatova v troubě na 170°C. Upečené hrudky ihned po vyjmutí z trouby sundáme z plechu a necháme chladnout. Na závěr můžeme ozdobit vrstvou čokolády nebo zdobením linkami čokoládové polevy.

Holandské placičky

Inspirace z Nizozemí, kde jsou tmavé a světlé placičky oblíbeným tradičním vánočním cukrovím.

Světlé těsto na placičky:

  • 250 g polohrubé mouky
  • 100 g cukru
  • 100 g másla
  • sáček vanilínového cukru
  • 2 lžíce vody
  • 1 lžíce rumu
  • 1 lžička kypřícího prášku do pečiva
  • krystalový cukr na obalení

Tmavé těsto na placičky:

K receptu na světlé placičky přidáme ještě 30 g kakaa a 1 lžíci vody navíc

Holandské placičky - postup

Suroviny na každé těsto zvlášť dobře propracujeme. Ze světlého i tmavého těsta uválíme válečky o průměru 2 - 3 cm, obalíme je v cukru a necháme ztuhnout. Po ztuhnutí nakrájíme válečky na plátky silné cca půl cm, rozložíme na plech na pečící papír a vrchní stranu koleček posypeme cukrem. Pečeme asi 13 - 15 minut v troubě předehřáté na 180°C. Po upečení sundáme z plechu a necháme vychladnout na rovné podložce.

Sachrovky 

Slavný vídeňský Sachrův dort jistě znáte. Toto vánoční cukroví je inspirováno jeho chutí i vzhledem.

  • 240 g hladké mouky
  • 120 g změklého másla
  • 35 g kakaa
  • 30 g cukru
  • ½ vejce
  • hladká mouka na vál
  • meruňková marmeláda na slepení
  • tmavá čokoládová poleva na potření
  • bílá čokoláda na ozdobení

Sachrovky - postup

V míse smícháme hladkou mouku, cukr a kakao. Přidáme změklé máslo a vejce a vypracujeme hladké těsto. Rozválíme ho na pomoučeném válu na plát o tloušťce cca 2 mm a vykrojíme z něj trojlístky nebo i jiné menší tvary. Vykrájené tvary rozložíme na plech pokrytý pečícím papírem, vložíme do trouby předehřáté na 170°C a pečeme 12 - 15 minut. Upečené kousky sundáme z plechu a na tácku necháme vychladnout. Polovinu kousků potřeme meruňkovou marmeládou a zbylé kousky na ně přilepíme. Zdobíme tmavou polevou a linkami z bílé čokolády.

Francouzské oříškové koule

  • 180 g pomletých mandlí nebo lískových oříšků
  • 80 g jemného krystalového cukru
  • 1 lžíce mleté skořice
  • 2 vaječné bílky
  • pudrový cukr na obalení

Z těchto ingrediencí připravíte cca 15 koulí, pokud chcete více vánočního cukroví, poměrově navyšte dávky ingrediencí.

Francouzské oříškové koule - postup

V míse smícháme mandle (nebo oříšky), cukr a skořici. Bílky našleháme tak, aby začaly tuhnout, vložíme do nich několik mandlí. S mírně navlhčenýma rukama tvarujeme v dlaních kuličky, které vyskládáme na plech. V troubě předehřáté na 180°C pečeme po dobu 15ti minut. Přílišným pečením koule tvrdnou, měly by být uvnitř i po upečení měkké. Po upečení sejměte koule z plechu, nechte je trochu zchladnout a potom je celé obalíme v pudrovém cukru. Uchováváme zmražené nebo uschované ve vzduchotěsné nádobě.

Britské suchary

K přípravě tohoto vánočního cukroví budeme potřebovat formy jako na srnčí hřbet nebo podobné.

  • 6 bílků
  • 200 g hladké mouky
  • 200 g krystalového cukru
  • 100 g lískových oříšků
  • 100 g mandlí

Britské suchary - postup

Z bílků a cukru ušleháme sníh, který by měl být tuhé konzistence, vmícháme hladkou mouku a neloupané oříšky a mandle. Vezmeme dvě formy na srnčí hřbet a ty vyložíme pečícím papírem, těsto do nich rovnoměrně rozlijeme. Pečeme do růžova při 180°C a do druhého dne necháme vychladnout. Na druhý den nakrájíme na tenké plátky a poklademe jimi plech s pečícím papírem a znovu zapečeme. Ještě vlažné vánoční cukroví můžeme obalit v cukru.

Máte i vy recept na nějaké netradiční vánoční cukroví, po kterém se nepřibírá? Podělte se v komentáři pod článkem.



Diskuse k článku

Diskuse neobsahuje zatím žádný komentář. Buďte první!

Lunární kalendář

STŘEDA 22. 01. 2025
štír
Měsíc putuje znamením Štíra, je v ubývající fázi. Štír má vliv na intimní oblast a močové cesty. Pijte čaje, které tyto orgány posilují, udělejte si…
více o tomto dni
ČTVRTEK 23. 01. 2025
štír
Měsíc putuje znamením Štíra, je v ubývající fázi. Štír má vliv na intimní oblast a močové cesty. Pijte čaje, které tyto orgány posilují, udělejte si…
více o tomto dni
PÁTEK 24. 01. 2025
štír
Měsíc putuje znamením Štíra, je v ubývající fázi. Štír má vliv na intimní oblast a močové cesty. Pijte čaje, které tyto orgány posilují, udělejte si…
více o tomto dni
SOBOTA 25. 01. 2025
střelec
Měsíc putuje ve znamení Střelce, je v ubývající fázi. Plánujte, obchodujte, investujte, cestujte, kontaktujte staré přátele. Dopřejte si masáž nohou,…
více o tomto dni
NEDĚLE 26. 01. 2025
střelec
Měsíc putuje ve znamení Střelce, je v ubývající fázi. Plánujte, obchodujte, investujte, cestujte, kontaktujte staré přátele. Dopřejte si masáž nohou,…
více o tomto dni
PONDĚLÍ 27. 01. 2025
kozoroh
Měsíc putuje znamením Kozoroha a je v ubývající fázi. Kozoroh má vliv na pleť, ale působí také na kolena, kyčle a klouby. Nepodnikejte dnes dlouhé…
více o tomto dni
ÚTERÝ 28. 01. 2025
kozoroh
Měsíc putuje znamením Kozoroha a je v ubývající fázi. Kozoroh má vliv na pleť, ale působí také na kolena, kyčle a klouby. Nepodnikejte dnes dlouhé…
více o tomto dni

Tipy na zavařování hotových jídel se vám budou hodit třeba na dovolené mimo civilizaci

Naprosté nesmysly, co tu píšete.

U masa je klíčové dosáhnout dostatečně vysoké teploty (alespoň 120 °C) po ...

Pořiďte si rotoped. Urychlí hubnutí a cvičit na něm mohou i lidé s nemocnými klouby

Rotoped je skvělá záležitost, chce to ale hodně vůle na něm doma cvičit. U nás doma to vždycky dopadlo věšákem...

Vánoční cukroví bez cukru: užijte si zdravé Vánoce!

Tolik tuku na 40 g mouky je nesmysl, zvláště u těsta, do kterého dáme 200 g ořechů - to by v troubě neudrželo ...

Ovlivňuje bydlení naše duševní zdraví?

Skvělý článek, který připomíná, jak zásadní je prostředí, ve kterém žijeme, pro naše duševní zdraví. Právě v d...

Hodí se tepelné čerpadlo do starého domu?

Když jsme řešili vytápění našeho starého domu, tepelné čerpadlo bylo jednou z možností . :) Nakonec jsme šli d...

Nabídka rychlé a nebankovní půjčky pro každého do 24 hodin

Peníze na vašem účtu během několika minut Půjčit si můžete od 50 000 Kč do 91 50...

Nabídka rychlé a nebankovní půjčky pro každého do 24 hodin

Dobrý den, abych vám pomohl překonat různé finanční starosti na vánoční večírek a o...

Nabídka rychlé a nebankovní půjčky pro každého do 24 hodin

Speciální nabídka výhodné půjčky a oddlužení. Ocitli jste se v tíživé finančn�...
Zobrazit všechna témata

První společné Vánoce: Jak je prožít v harmonii a radosti

První společné Vánoce ve dvou jsou jedinečnou příležitostí k vytvoření vlastních svátečních tradic. Můžete čerpat z oblíbených rituálů z dětství a přidat nové, které budou odrážet váš společný příběh. Rozhodová...

Finanční gramotnost u dětí: Mluvte s nimi o penězích a naučte je hospodařit

Finanční gramotnost je vedle psaní, čtení a počítání rozhodně další základní životní dovedností, kterou bychom měli naše potomky učit od raného věku. Uvádí se, že finanční návyky si děti fixují nejlépe ve věku ...

7x zdravé obědy do práce, které vám ušetří čas i peníze

Jíst zdravé obědy, zvlášť pokud na ně v práci máte jen půlhodinu, může být často téměř nadlidský výkon. Často tak jíme fast food nebo potraviny, které se zdravým stravováním nemají vůbec nic společného. Přitom ...

Vzdělávání v jednotřídních školách: Proč je osobní přístup klíčem k úspěchu

Vzdělávání v jednotřídních školách přináší mnoho výhod, nejen bližší přístup učitelů k dětem, ale také jejich rozvoj a zvýšení socializace. Co konkrétně jednotřídní školy a školky nabízejí? A proč by právě toto...

Biblioterapie aneb Jak nám čtení může sloužit k seberozvoji

Biblioterapie je vlastně forma psychoterapie, která využívá knihy a další formy literatury, aby nám pomohla zlepšit náš vlastní život. Případně může sloužit i jako podpůrná metoda, která posílí duševní zdraví. ...

Bezlepkový banánový chlebíček

Začněte tím, že si předehřejte troubu na 170 až 190 °C a smícháte si v míse tyto ingredience – rozmačkané banány, rozpuštěné máslo, krystalový cukr, vejce a vanilkový extrakt. V dalším kroku pak přidejte bezlep...

Cévní mozková příhoda: Boj s časem

Příčiny vzniku cévní mozkové příhody jsou dvojího typu: Prvním typem je takzvaná hemoragická cévní mozková příhoda. K hemoragické cévní mozkové…

Na vlastní kůži: Za jediný den jsem si ušila vlastní boty. Zvládnete to taky

Ušít boty za jediný den? Nesmysl. Ruční práce, které jsou pro většinu žen relax, pro mě vždy byly noční můrou. Uháčkovala jsem jednu křivou šálu, s pletením jsem si jako levoruká nedokázala poradit a šití? Za c...

Konec roku a obvyklý bilancování

Vždycky, jak se přiblíží konec roku, mám pocit, že všechno hrozně rychle uteklo. Přijde mi, že Silvestr 2024 se sousedy jsme prožili včera, ale už je to 365 dní. Taky bilancujete? Přemejšlíte, co se vám povedlo a co ne? Já pokaždý. A rozhodla jsem se, že rok 2025 bude pro mě v mnoha ohledech přelomovej. Však jsem v čínskym znamení Had, a tak si my Hadi pojďme "svůj" rok užít naplno!