Vánoční cukroví bez másla? Žádný problém! Bude chutné a také zdravé
Vánoční cukroví patří k Vánocům naprosto neodmyslitelně – stejně jako vánoční stromeček, dárky nebo třeba pohádky. Bez vánočního cukroví podle tradičních rodinných receptů si málokdo umí Vánoce představit. Tyto recepty po maminkách, babičkách i dalších generacích však většinou obsahují spoustu másla, které letos není právě nejlevnějším. Co s tím? Při pečení se bez něj docela dobře obejdete! Nezatížíte tak tolik svůj vánoční rozpočet, navíc vánoční cukroví bez másla bude i zdravější, s minimem kalorií, a přesto stejně chutné jako léty prověřená klasika.
Lahodné vánoční cukroví bez másla 6x jinak
Vanilkové rohlíčky bez másla
Vanilkové rohlíčky jsou stálicí většiny vánočních tabulí a řada domácností se bez nich zkrátka neobejde. A klidně si je můžete dopřát, vanilkové rohlíčky lze udělat i bez másla. A to s pomocí oříšků, které díky obsaženému tuku máslo skvěle zastoupí. Vytvořit můžete i mnohem zdravější variantu. Stačí cukr nahradit medem, bílou pšeničnou mouku zase celozrnnou nebo i bezlepkovou variantou. Klasické vánoční cukroví plné tuku, cukru a kalorií se tak rázem změní v zdravou dobrotu, která ale chutná pořád stejně skvěle a tradičně.
Ingredience:
- 500 g hladké mouky (vyzkoušejte třeba bezlepkovou pohankovou)
- 600 g vlašských ořechů
- 4 vejce
- 300 g medu (místo cukru)
- špetka soli
- vanilkový extrakt
- moučkový cukr a vanilkový na obalení
Vanilkové rohlíčky – postup
Těsto na rohlíčky si připravíme den před pečením. Ořechy najemno nameleme, přimícháme k nim sůl, med, vejce a vanilkový extrakt. Vše rukama promícháme, a tím se nám uvolní tuk z ořechů, který nám nahradí máslo. Postupně přisypáváme mouku a důkladně hněteme. Hotové těsto na tohle vánoční cukroví bez másla zabalíme do potravinové fólie a necháme přes noc odležet v lednici. Poté z těsta vytváříme válečky, které tvarujeme do rohlíčků. Na plechu je pečeme v troubě vyhřátí na 180 °C asi 10 až 15 minut. Ještě teplé rohlíčky obalíme v cukru a necháme odležet v krabici v chladu, kde změknou.
Perníčky bez másla
Další cukroví, které k vánočním svátkům neodmyslitelně patří, jsou perníčky. Někdo je věší na ozdobu na vánoční stromeček, jiný je ozdobené nechává na sváteční tabuli nebo z nich vyrábí perníkové chaloupky. Každopádně i perníčky lze připravit jako skvělé vánoční cukroví bez másla, na kterém si všichni pochutnají stejně jako na těch starých známých klasických medových perníčcích.
Ingredience:
- 500 g hladké mouky
- 200 g moučkového cukru
- 180 g medu
- 2 vejce
- 2 lžičky perníkového koření
- lžička jedné sody
- trocha rumu na ovonění
Perníčky bez másla – postup
Všechny suroviny smícháme a vypracujeme z nich hladké těsto. To zabalíme do potravinové fólie a necháme v lednici odležet do druhého dne. Poté jej vytáhneme, rozdělíme na části a rozválíme. Z těsta pak vykrajujeme různé vánoční tvary dle přání. Klademe je na plech a pečeme v troubě vyhřáté na 180 °C dozlatova. Hotové perníčky bez másla jsou výborné!
Vánoční linecké cukroví bez másla
Další klasikou, která voní vánoční domácností téměř každého, je linecké cukroví. Lahodné sladké těsto slepované lehce kyselou marmeládou si neustále získává srdce dalších a dalších generací. Lze připravit i toto vánoční cukroví bez másla? Samozřejmě, že ano! Máslo můžete docela dobře nahradit kokosovým tukem.
Ingredience:
- 500 g hladké mouky
- 180 g moučkového cukru
- 450 g kokosového oleje (zdravější varianta másla)
- 2 vejce
- marmeláda dle chuti
Linecké cukroví bez másla – postup
Sypké suroviny smícháme a přidáme olej a vejce. Vypracujeme vláčné těsto, které necháme pár hodin odpočinout. Poté ho rozdělíme na části, které postupně rozválíme a vykrajujeme z nich tvary dle naší volby. Myslete na to, že je budete následně slepovat, potřebujete tedy souměrné tvary, které na sebe budou hezky sedět. Pečeme v troubě vyhřáté na 175 °C přibližně 10 minut. Upečené těsto pak slepujeme marmeládou. Dle chuti můžeme ještě vánoční cukroví bez másla před podáváním pocukrovat.
Medvědí tlapky neboli pracny bez másla
Bez másla zvládnete připravit i další oblíbené vánoční cukroví, medvědí pracny. Máslo v tomto receptu totiž jednoduše nahradíme kokosem. Ale pozor, nesmí být vysušený a zbavený většího množství tuku. Další suroviny můžete přidávat dle toho, jak jste zvyklí. Uvidíte, že vám pracny bez másla budou chutnat tak skvěle jako ty klasické.
Ingredience:
- 400 g strouhaného kokosu
- 200 g moučkového cukru
- 300 g vlašských ořechů
- 180 g mandlí
- 100 g kakaa (lze vynechat)
- 2 vejce
- lžička perníkového koření nebo mleté skořice a hřebíčku
- moučkový a vanilkový cukr na obalení
Pracny bez másla – postup
Strouhaný kokos, ořechy a mandle rozmixujte. Přidejte k nim vejce, cukr, koření a kakao. Vše dobře promíchejte, případně zase rozmixujte. Připravte si formičky na pracny či jiné tvary, poté vytvarujte z těsta kuličky, vtlačte je do formiček a zarovnejte. Formičky dejte na plech a pečte v troubě předehřáté na 180 °C asi 8 minut podle tloušťky těsta. Po vytáhnutí z trouby nechte formičky s těstem vychladnout, poté vyklepněte pracnu ven, obalte v cukru a tradiční vánoční cukroví bez másla máte hotové.
Kokosové kuličky – vánoční cukroví bez másla
Kromě nestárnoucí klasiky mezi vánočním cukrovím v podobě perníčků, lineckého, pracen nebo perníčků můžete připravit i jiné vánoční cukroví bez másla. Co takhle vyzkoušet třeba skvělé kokosové kuličky, které všem určitě zachutnají? Klasické máslo v tomto receptu nahradíme zdravějším rostlinným tukem.
Ingredience:
- 500 g strouhaného kokosu
- 190 g moučkového cukru
- 1 balíček vanilkového cukru
- 300 g rostlinného tuku
- 300 g sušeného mléka
- loupané mandle
- hořká čokoláda na obalení
- kokos na obalení
Kokosové kuličky – postup
Rostlinný tuk necháme rozpustit a poté chvilku vychladnout. Mezitím si smícháme cukr s vanilkovým cukrem, sušeným mlékem a kokosem, do směsi přilijeme rostlinný tuk. Vypracujeme hladkou hmotu, kterou můžeme případně lehce naředit vodou nebo mlékem. Pokud je konzistence moc tekutá, zahustíme kokosem. Z těstíčka pak tvarujeme kuličky, do kterých vložíme mandli a celé je ještě obalíme v rozpuštěné čokoládě a případně v kokosu. A jakou má toto vánoční cukroví bez másla výhodu? Nemusí se péct, stačí jen nechat odležet v chladu.
Nepečené čokoládové hrudky bez másla
Dalším nepečeným cukrovím, které je snadné tak, že ho zvládne každý, jsou čokoládové hrudky. K jejich přípravě není zapotřebí másla – v tomto receptu jej nahradí zdravější rostlinná varianta. Navíc jsou čokoládové hrudky opravdu chutné, takže vám nic nebrání v tom, si je zcela oblíbit.
Ingredience:
- 200 g kakaového másla (rostlinný tuk)
- 4 lžíce kakaa
- 50 g mandlí
- 50 g ořechů (vlašských nebo lískových)
- 100 g strouhaného kokosu
Čokoládové hrudky – postup
Kakaové máslo, které koupíte v prodejnách se zdravou výživou, rozehřejeme ve vodní lázni. Do rozpuštěného rostlinného másla přisypeme kakao a oříšky. Ty můžeme buď nasekat, nebo rozemlít dle chuti. Dále přidáme kokos a vše důkladně promícháme. Na pomoc si vezmeme lžičku a tvoříme s ní malé hrudky, které dáváme na plech s pečicím papírem. Hotové hrudky necháme ztuhnout v lednici.
Diskuse k článku