Vánoční cukroví bez másla? Žádný problém! Bude chutné a také zdravé

Vánoční cukroví bez másla? Žádný problém! Bude chutné a také zdravé

Vánoční cukroví patří k Vánocům naprosto neodmyslitelně – stejně jako vánoční stromeček, dárky nebo třeba pohádky. Bez vánočního cukroví podle tradičních rodinných receptů si málokdo umí Vánoce představit. Tyto recepty po maminkách, babičkách i dalších generacích však většinou obsahují spoustu másla, které letos není právě nejlevnějším. Co s tím? Při pečení se bez něj docela dobře obejdete! Nezatížíte tak tolik svůj vánoční rozpočet, navíc vánoční cukroví bez másla bude i zdravější, s minimem kalorií, a přesto stejně chutné jako léty prověřená klasika.

Čtěte také:

Recepty na zdravé a netradiční vánoční cukroví

Lahodné vánoční cukroví bez másla 6x jinak

Vanilkové rohlíčky bez másla

Vanilkové rohlíčky jsou stálicí většiny vánočních tabulí a řada domácností se bez nich zkrátka neobejde. A klidně si je můžete dopřát, vanilkové rohlíčky lze udělat i bez másla. A to s pomocí oříšků, které díky obsaženému tuku máslo skvěle zastoupí. Vytvořit můžete i mnohem zdravější variantu. Stačí cukr nahradit medem, bílou pšeničnou mouku zase celozrnnou nebo i bezlepkovou variantou. Klasické vánoční cukroví plné tuku, cukru a kalorií se tak rázem změní v zdravou dobrotu, která ale chutná pořád stejně skvěle a tradičně.

Ingredience:

  • 500 g hladké mouky (vyzkoušejte třeba bezlepkovou pohankovou)
  • 600 g vlašských ořechů
  • 4 vejce
  • 300 g medu (místo cukru)
  • špetka soli
  • vanilkový extrakt
  • moučkový cukr a vanilkový na obalení

Vanilkové rohlíčky – postup

Těsto na rohlíčky si připravíme den před pečením. Ořechy najemno nameleme, přimícháme k nim sůl, med, vejce a vanilkový extrakt. Vše rukama promícháme, a tím se nám uvolní tuk z ořechů, který nám nahradí máslo. Postupně přisypáváme mouku a důkladně hněteme. Hotové těsto na tohle vánoční cukroví bez másla zabalíme do potravinové fólie a necháme přes noc odležet v lednici. Poté z těsta vytváříme válečky, které tvarujeme do rohlíčků. Na plechu je pečeme v troubě vyhřátí na 180 °C asi 10 až 15 minut. Ještě teplé rohlíčky obalíme v cukru a necháme odležet v krabici v chladu, kde změknou.

Vánoční cukroví (2)

Perníčky bez másla

Další cukroví, které k vánočním svátkům neodmyslitelně patří, jsou perníčky. Někdo je věší na ozdobu na vánoční stromeček, jiný je ozdobené nechává na sváteční tabuli nebo z nich vyrábí perníkové chaloupky. Každopádně i perníčky lze připravit jako skvělé vánoční cukroví bez másla, na kterém si všichni pochutnají stejně jako na těch starých známých klasických medových perníčcích.

Ingredience:

  • 500 g hladké mouky
  • 200 g moučkového cukru
  • 180 g medu
  • 2 vejce
  • 2 lžičky perníkového koření
  • lžička jedné sody
  • trocha rumu na ovonění

Perníčky bez másla – postup

Všechny suroviny smícháme a vypracujeme z nich hladké těsto. To zabalíme do potravinové fólie a necháme v lednici odležet do druhého dne. Poté jej vytáhneme, rozdělíme na části a rozválíme. Z těsta pak vykrajujeme různé vánoční tvary dle přání. Klademe je na plech a pečeme v troubě vyhřáté na 180 °C dozlatova. Hotové perníčky bez másla jsou výborné!

Vánoční cukroví (3)

Vánoční linecké cukroví bez másla

Další klasikou, která voní vánoční domácností téměř každého, je linecké cukroví. Lahodné sladké těsto slepované lehce kyselou marmeládou si neustále získává srdce dalších a dalších generací. Lze připravit i toto vánoční cukroví bez másla? Samozřejmě, že ano! Máslo můžete docela dobře nahradit kokosovým tukem.

Ingredience:

  • 500 g hladké mouky
  • 180 g moučkového cukru
  • 450 g kokosového oleje (zdravější varianta másla)
  • 2 vejce
  • marmeláda dle chuti

Linecké cukroví bez másla – postup

Sypké suroviny smícháme a přidáme olej a vejce. Vypracujeme vláčné těsto, které necháme pár hodin odpočinout. Poté ho rozdělíme na části, které postupně rozválíme a vykrajujeme z nich tvary dle naší volby. Myslete na to, že je budete následně slepovat, potřebujete tedy souměrné tvary, které na sebe budou hezky sedět. Pečeme v troubě vyhřáté na 175 °C přibližně 10 minut. Upečené těsto pak slepujeme marmeládou. Dle chuti můžeme ještě vánoční cukroví bez másla před podáváním pocukrovat.

Vánoční cukroví (1)

Medvědí tlapky neboli pracny bez másla

Bez másla zvládnete připravit i další oblíbené vánoční cukroví, medvědí pracny. Máslo v tomto receptu totiž jednoduše nahradíme kokosem. Ale pozor, nesmí být vysušený a zbavený většího množství tuku. Další suroviny můžete přidávat dle toho, jak jste zvyklí. Uvidíte, že vám pracny bez másla budou chutnat tak skvěle jako ty klasické.

Ingredience:

  • 400 g strouhaného kokosu
  • 200 g moučkového cukru
  • 300 g vlašských ořechů
  • 180 g mandlí
  • 100 g kakaa (lze vynechat)
  • 2 vejce
  • lžička perníkového koření nebo mleté skořice a hřebíčku
  • moučkový a vanilkový cukr na obalení

Pracny bez másla – postup

Strouhaný kokos, ořechy a mandle rozmixujte. Přidejte k nim vejce, cukr, koření a kakao. Vše dobře promíchejte, případně zase rozmixujte. Připravte si formičky na pracny či jiné tvary, poté vytvarujte z těsta kuličky, vtlačte je do formiček a zarovnejte. Formičky dejte na plech a pečte v troubě předehřáté na 180 °C asi 8 minut podle tloušťky těsta. Po vytáhnutí z trouby nechte formičky s těstem vychladnout, poté vyklepněte pracnu ven, obalte v cukru a tradiční vánoční cukroví bez másla máte hotové.

Kokosové kuličky – vánoční cukroví bez másla

Kromě nestárnoucí klasiky mezi vánočním cukrovím v podobě perníčků, lineckého, pracen nebo perníčků můžete připravit i jiné vánoční cukroví bez másla. Co takhle vyzkoušet třeba skvělé kokosové kuličky, které všem určitě zachutnají? Klasické máslo v tomto receptu nahradíme zdravějším rostlinným tukem.

Ingredience:

  • 500 g strouhaného kokosu
  • 190 g moučkového cukru
  • 1 balíček vanilkového cukru
  • 300 g rostlinného tuku
  • 300 g sušeného mléka
  • loupané mandle
  • hořká čokoláda na obalení
  • kokos na obalení

Kokosové kuličky – postup

Rostlinný tuk necháme rozpustit a poté chvilku vychladnout. Mezitím si smícháme cukr s vanilkovým cukrem, sušeným mlékem a kokosem, do směsi přilijeme rostlinný tuk. Vypracujeme hladkou hmotu, kterou můžeme případně lehce naředit vodou nebo mlékem. Pokud je konzistence moc tekutá, zahustíme kokosem. Z těstíčka pak tvarujeme kuličky, do kterých vložíme mandli a celé je ještě obalíme v rozpuštěné čokoládě a případně v kokosu. A jakou má toto vánoční cukroví bez másla výhodu? Nemusí se péct, stačí jen nechat odležet v chladu.

Vánoční cukroví (4)

Nepečené čokoládové hrudky bez másla

Dalším nepečeným cukrovím, které je snadné tak, že ho zvládne každý, jsou čokoládové hrudky. K jejich přípravě není zapotřebí másla – v tomto receptu jej nahradí zdravější rostlinná varianta. Navíc jsou čokoládové hrudky opravdu chutné, takže vám nic nebrání v tom, si je zcela oblíbit.

Ingredience:

  • 200 g kakaového másla (rostlinný tuk)
  • 4 lžíce kakaa
  • 50 g mandlí
  • 50 g ořechů (vlašských nebo lískových)
  • 100 g strouhaného kokosu

Čokoládové hrudky – postup

Kakaové máslo, které koupíte v prodejnách se zdravou výživou, rozehřejeme ve vodní lázni. Do rozpuštěného rostlinného másla přisypeme kakao a oříšky. Ty můžeme buď nasekat, nebo rozemlít dle chuti. Dále přidáme kokos a vše důkladně promícháme. Na pomoc si vezmeme lžičku a tvoříme s ní malé hrudky, které dáváme na plech s pečicím papírem. Hotové hrudky necháme ztuhnout v lednici.

Vyzkoušejte další recepty na vánoční cukroví:

Bezlepkové vánoční cukroví

Vánoční cukroví bez cukru

Recepty na nejlepší tradiční vánoční cukroví



Diskuse k článku

Diskuse neobsahuje zatím žádný komentář. Buďte první!

Lunární kalendář

PONDĚLÍ 13. 01. 2025
rak
Měsíc putuje znamením Raka, dnes je úplněk. Jezte jen lehkou stravu, žaludek je citlivý a snáze dnes přibíráme na váze. Věnujte se partnerovi a…
více o tomto dni
ÚTERÝ 14. 01. 2025
rak
Měsíc ubývá a putuje znamením Raka. Nevětrejte peřiny venku, zůstala by vám v nich vlhkost. Jezte jen lehkou stravu, žaludek je citlivý. Věnujte se…
více o tomto dni
STŘEDA 15. 01. 2025
lev
Měsíc putuje znamením Lva a je v ubývající fázi. Běžte na procházku, ale nepřetěžujte se, srdce je dnes namáháno více, než v jiné dny. Snažte se…
více o tomto dni
ČTVRTEK 16. 01. 2025
lev
Měsíc putuje znamením Lva a je v ubývající fázi. Běžte na procházku, ale nepřetěžujte se, srdce je dnes namáháno více, než v jiné dny. Snažte se…
více o tomto dni
PÁTEK 17. 01. 2025
panna
Měsíc putuje znamením Panny, je v ubývající fázi. Panna má vliv na trávící orgány, proto doporučujeme lehkou stravu. Je vhodný den pro pečení.…
více o tomto dni
SOBOTA 18. 01. 2025
panna
Měsíc putuje znamením Panny, je v ubývající fázi. Panna má vliv na trávící orgány, proto doporučujeme lehkou stravu. Je vhodný den pro pečení.…
více o tomto dni
NEDĚLE 19. 01. 2025
panna
Měsíc putuje znamením Panny, je v ubývající fázi. Panna má vliv na trávící orgány, proto doporučujeme lehkou stravu. Je vhodný den pro pečení.…
více o tomto dni

Dobrý kontakt k tématu

Uzeniny Příbram, a.s.
Společnost Uzeniny Příbram, a. s. je český…
Farma Skupeč, s.r.o.: rostlinná výroba, chov drůbeže i skotu
Farma Skupeč se nachází přibližně 25 km od…

Vánoční cukroví bez cukru: užijte si zdravé Vánoce!

Tolik tuku na 40 g mouky je nesmysl, zvláště u těsta, do kterého dáme 200 g ořechů - to by v troubě neudrželo ...

Vánoční cukroví bez cukru: užijte si zdravé Vánoce!

Dobrý den, téměř žádný recept není úplný - v surovinách oproti postupu buď něco chybí nebo přebývá.

Ovlivňuje bydlení naše duševní zdraví?

Skvělý článek, který připomíná, jak zásadní je prostředí, ve kterém žijeme, pro naše duševní zdraví. Právě v d...

Hodí se tepelné čerpadlo do starého domu?

Když jsme řešili vytápění našeho starého domu, tepelné čerpadlo bylo jednou z možností . :) Nakonec jsme šli d...

Umělé oplodnění

9 měsíců je v dnešní době bohužel běžná doba snažení. Do roka se to považuje za no...

Arganový olej

Mně se nejvíc osvědčil arganový šampon. Vlasy jsou po něm fakt jemný a hebký, a hlavn�...

Regenerace suché a jemné kůže

Dobrý den paní Matrino, dnes trh nabízí různé druhy masti, krémů a gelů a každému n�...
Zobrazit všechna témata

První společné Vánoce: Jak je prožít v harmonii a radosti

První společné Vánoce ve dvou jsou jedinečnou příležitostí k vytvoření vlastních svátečních tradic. Můžete čerpat z oblíbených rituálů z dětství a přidat nové, které budou odrážet váš společný příběh. Rozhodová...

Vzdělávání v jednotřídních školách: Proč je osobní přístup klíčem k úspěchu

Vzdělávání v jednotřídních školách přináší mnoho výhod, nejen bližší přístup učitelů k dětem, ale také jejich rozvoj a zvýšení socializace. Co konkrétně jednotřídní školy a školky nabízejí? A proč by právě toto...

Bezlepkový banánový chlebíček

Začněte tím, že si předehřejte troubu na 170 až 190 °C a smícháte si v míse tyto ingredience – rozmačkané banány, rozpuštěné máslo, krystalový cukr, vejce a vanilkový extrakt. V dalším kroku pak přidejte bezlep...

Cévní mozková příhoda: Boj s časem

Příčiny vzniku cévní mozkové příhody jsou dvojího typu: Prvním typem je takzvaná hemoragická cévní mozková příhoda. K hemoragické cévní mozkové…

Na vlastní kůži: Za jediný den jsem si ušila vlastní boty. Zvládnete to taky

Ušít boty za jediný den? Nesmysl. Ruční práce, které jsou pro většinu žen relax, pro mě vždy byly noční můrou. Uháčkovala jsem jednu křivou šálu, s pletením jsem si jako levoruká nedokázala poradit a šití? Za c...

Konec roku a obvyklý bilancování

Vždycky, jak se přiblíží konec roku, mám pocit, že všechno hrozně rychle uteklo. Přijde mi, že Silvestr 2024 se sousedy jsme prožili včera, ale už je to 365 dní. Taky bilancujete? Přemejšlíte, co se vám povedlo a co ne? Já pokaždý. A rozhodla jsem se, že rok 2025 bude pro mě v mnoha ohledech přelomovej. Však jsem v čínskym znamení Had, a tak si my Hadi pojďme "svůj" rok užít naplno!