Zajímavé tipy, které vám pomohou eliminovat cukr v jídelníčku. Zhubnete a budete se cítit mnohem lépe
Omezit cukr v jídelníčku není tak jednoduché, jak by se mohlo na první pohled zdát. Cukr je totiž látkou návykovou a nějakou dobu trvá, než tělo na jeho chuť “zapomene”. Naštěstí nám s tím mohou pomoci různé náhražky cukru. Ovšem po kterých sáhnout? Ne všechny jsou totiž pro tento účel vhodné.
Nadměrná konzumace cukru souvisí se zvýšeným rizikem mnoha zdravotních problémů. Od cukrovky a srdečních chorob až například po hyperaktivitu u dětí. Cukr má na svědomí i množení nežádoucích kvasinek v těle (kandidy), což může vést k zažívacím obtížím, bolestem hlavy, gynekologickým zánětům a pochopitelně i k intenzivní chuti na cukr. I v takové chvíli mohou být náhražky cukru skutečně nápomocny.
Kde všude se skrývá cukr v potravinách?
Víte, kolik kostek cukru obsahuje běžně kupované pečivo, jako jsou například housky nebo rohlíky? Omáčky, dresinky, některé druhy koření, zpracované maso, energy nápoje, limonády nebo müsli. Zde všude se ukrývá neuvěřitelné množství cukru. Ani si neuvědomujeme, kolik skrytého cukru denně konzumujeme. Začněte tedy tím, že v obchodě pečlivě prostudujete štítek s nutričními hodnotami. Případně se na spoustu potravin můžete podívat už před nákupem. Na internetu se dá najít cokoliv, i složení některých produktů.
Stévie a lipie: Zdravý domácí cukr. Vypěstujte si je!
Přírodní sladidla jsou zdravější alternativou rafinovaného bílého cukru
Pečení bez cukru: Mlsejte bez výčitek a vyzkoušejte zdravé recepty bez cukru
Cukr v jídelníčku: Pište si, co sníte
Abyste měli lepší přehled, pište si (alespoň zpočátku), co všechno sníte a vypijete. Pak si nad to sedněte a popřemýšlejte, které potraviny obsahují hodně cukru. Některé musíte vyloučit úplně. Pro jiné existují náhražky cukru a nebudete se jich muset úplně zbavovat. Například kečup, který je skutečnou slazenou bombou se prodává i ve variantě, kdy je slazený stévií sladkou. Ta jako náhražka cukru tělu a naší postavě rozhodně nevadí. Psaní “výživového deníku” se vůbec nebojte. Je to jen pro vaše oči, pro vás samotné. Nikdo jiný vám do něj koukat nebude. Píšete si jej proto, abyste mohli zlepšit své osobní stravovací návyky a eliminovat cukr ve stravě.
Cukr versus náhražky cukru: Malá odvykací kúra
Stejně jako je kuřák závislý na cigaretách, je i člověk závislý na cukru. Je to mor 21. století. Říká se, že po čtrnácti dnech cukrového detoxu tělo zapomene na chuť cukru a přestane ho vyžadovat. Do té doby počítejte s tím, že budete mít neuvěřitelně velkou chuť na sladké. Jde tedy jen o to, abyste toto období zvládli překonat. Můžete mít i další “abstinenční příznaky”, jako je podrážděnost, neschopnost se soustředit, špatná nálada či neschopnost přemýšlet. Jde však jen o počáteční nepříjemnosti, nejpozději po čtrnácti dnech zcela odezní. I z toho důvodu byste měli cukr vylučovat ze svého jídelníčku v době, kdy neplánujete žádné oslavy ani pracovně náročnější dny. Výhody stravy s nízkým obsahem cukru, začnou být zcela viditelné nejpozději měsíc od zahájení detoxikace.
Cukr, náhražky cukru a sacharidy?
Ovšem pozor, nepleťte si cukr a sacharidy. Ty jsou pochopitelně v našem jídelníčku nezbytné a rozhodně je nesmíme zcela vyloučit. Řeč je však o kvalitních, takzvaných komplexních sacharidech. Ty by měly tvořit základ správně sestaveného jídelníčku. Patří mezi ně například kvalitní pečivo, ovesné vločky, quinoa, batáty, čočka, cizrna, celozrnná rýže, kuskus, bulgur a další. Žádné náhražky sacharidů nepotřebujeme, ale pokud podstupujeme detox, náhražky cukru nám mohou na čas velmi prospět.
Náhražky cukru pro chuť i dobrý pocit
Stévie sladká – jde o rostlinné sladidlo, která má nulové kalorie. Je vhodnou alternativou i pro diabetiky, protože nezvyšuje hladinu krevního cukru jako jiná sladidla.
Zdravé tuky – avokádo, ořechy, semínka, kokos – to všechno jsou skvělé zdroje kvalitního a výživného tuku, díky kterému se budete cítit plnější a zaženete chutě na sladkosti.
Sušené ovoce – zejména datle nebo fíky jsou využívány jako náhražky cukru pro zdravé slazení. Z obojího se vyrábí i sirupy pro alternativní slazení.
Čekankový sirup – patří mezi velice užitečné náhražky cukru. Obsahuje totiž mimořádně vysoký obsah vlákniny a má nízký glykemický index.
Autor článku: Monika Poledníková
Diskuse k článku