Vánoční cukroví bez cukru: užijte si zdravé Vánoce!

Vánoční cukroví bez cukru: užijte si zdravé Vánoce!

Ne nadarmo se říká, že rafinovaný bílý cukr je bílým jedem. Můžeme se bez něj ale hravě obejít. Nahradíme ho například medem, třtinovým cukrem anebo raději jinými, zdravějšími sladidly, jako jsou stévie, různé sirupy (například javorový, rýžový, agáve atd.) anebo karob. Ten nejen sladí, ale má i chuť podobnou kakau, takže je jeho zdravější alternativou. Pokud tedy chcete udělat něco pro své zdraví, zkuste si upéct letošní vánoční cukroví bez cukru. V dalších letech se k těmto receptům budete jistě rádi vracet. 

Vánoční „klasika“ bez cukru

Bez některých druhů cukroví si Vánoce ani nedokážeme představit. Podívejte se na to, jak si připravíme to nejoblíbenější vánoční cukroví bez cukru.

Linecké pečivo

Potřebujeme:

  • 500 g hladké mouky
  • 200 g oleje
  • 120 g sirupu agáve
  • citrónovou kůru
  • vodu

Linecké pečivo bez cukru - recept

Z ingrediencí vyrobíme vláčné těsto. Vložíme ho v potravinářské fólii nebo mikroténovém sáčku do ledničky, kde ho necháme asi hodinu. Těsto pro vykrajování si rozválíme na výšku zhruba 0,5 cm. Linecké cukroví pečeme na suchém plechu při teplotě 160 °C. 

Vanilkové rohlíčky

Potřebujeme:

  • 320 g másla (nebo rostlinného tuku)
  • 200 g mletých ořechů
  • 40 g hladké mouky
  • 2 ks vajec
  • 1 až 2 sáčky vanilkového cukru light (fruktóza s vanilkou) na obalení

Vanilkové rohlíčky - recept

Vytvoříme těsto z mouky, změklého másla nebo tuku, ořechů a vajec. Necháme ho odpočinout v chladu asi hodinu. Potom vyválíme z těsta váleček a odkrajujeme kousky podle toho, jak velké rohlíčky budeme chtít. Váleček zahneme na obou koncích a pečeme na plechu s pečícím papírem při teplotě zhruba 180°C po dobu asi 10 minut. Ještě horké rohlíčky obalíme ve vanilkovém cukru light, který můžeme úplně vynechat. 

Zázvorky

Potřebujeme:

  • 250 g hladké mouky
  • 10 g karobu
  • 1 vejce
  • kávová lžička mletého zázvoru
  • citronová kůra
  • prášek do pečiva
  • trocha mléka

Zázvorky bez cukru - recept

Smícháme mouku s práškem do pečiva, zázvorem a nastrouhanou citrónovou kůrou. Přidáme vejce, trochu mléka a vypracujeme hutné těsto. Rozválíme ho na plát o výšce asi 3-4 mm a vykrajujeme zázvorky. Pečeme je na plechu s pečícím papírem asi 8-10 minut při teplotě asi 180°C. Pečivo musíme dobře hlídat, má tendenci se rychle připalovat. Důležité je počítat s tím, že zázvorky potřebují čas k tomu, aby změkly, proto je pečeme minimálně 14 dnů před Vánocemi. 

Kokosky

Potřebujeme:

  • 200 g mletého kokosu
  • 125 g mletých mandlí nebo ořechů
  • 3 polévkové lžíce kokosového oleje
  • 2 polévkové lžíce medu
  • 1,5 lžíce javorového sirupu (můžeme vynechat a přidat více medu anebo nahradit např. stévií)
  • podle chuti rumové, vanilkové nebo jiné potravinářské aroma

Kokosky bez cukru - recept

Kokos smícháme s namletými mandlemi. Přidáme med a javorový sirup. Těsto vypracujeme a pak na plech, vyložený pečícím papírem naklademe lžičkou kokosky. Můžeme je ponechat v původním tvaru anebo je po chvíli v troubě lžičkou nebo menší vařečkou vytvarovat do podoby placiček. 

Marokánky

Potřebujeme:

  • 250 ml smetany
  • 3 lžíce medu
  • 30 g hladké mouky
  • sušené ovoce (švestky, meruňky, hrušky, brusinky apod.)
  • madle
  • hrozinky

Marokánky - recept

Sušené ovoce a mandle nakrájíme na menší kousky. Ve smetaně rozmícháme mouku. V hrnci povaříme směs smetany s moukou s přidaným medem. Sundáme ze zdroje tepla, přidáme ovoce, mandle a koření. Na plech s pečícím papírem poklademe lžičkou hromádky směsi a vytvaruje do placiček. Pečeme pomalu, při teplotě 150-170°C. Marokánky můžeme obalovat v čokoládě. Použijeme ideálně čokoládu bez cukru. 

Rakouská ovocná vánočka

Potřebujeme:

  • 2 hrnky hladké celozrnné mouky
  • 1 hrnek bílé hladké mouky
  • 2 hrnky podmáslí
  • 1/4 hrnku medu
  • vždy po 1 hrnku sušeného ovoce: švestek, fíků, datlí, ½ hrnku sušeného rybízu (můžeme nahradit hrozinkami)
  • 1/2 hrnku rozinek
  • 1 hrnek vlašských nebo lískových oříšků
  • kypřící prášek do pečiva
  • mletá skořice
  • mletý badyán
  • mletý hřebíček
  • trochu soli
  • rum nebo potravinářské aroma s rumovou příchutí

Rakouská ovocná vánočka - recept

Sušené ovoce nakrájíme na kousky, pokapeme rumem nebo potravinářským aromatem a necháme aspoň hodinu v chladu odležet. Mouku zamícháme s třtinovým cukrem, kořením, práškem do pečiva a špetkou soli, potom přidáme podmáslí. Důkladně vymícháme v hladké těsto. Přidáváme postupně ovoce a pořádně promícháváme. Když je těsto hotové, můžeme vytvarovat bochník. Ten umístíme do dortové formy, aby se při pečení neroztékal. Pokud je těsto řidší, nalijeme ho do vymazané a moukou vysypané formy např. na vánočku apod. Pečeme při teplotě 180 °C asi hodinu, ale záleží vždy na troubě, proto je třeba tuto vánočku našich jižních sousedů hlídat, aby nebyla připálená ani uvnitř syrová. Vánoční ovocný chléb nebo též rakouský kletzenbrot vydrží velmi dlouho bez oschnutí a jiných změn. 

Nepečené vánoční cukroví bez cukru

Populární je nepečené cukroví, nejen pro svou chuť, ale i snadnou přípravu. I zde se můžete inspirovat recepty, jak připravit toto vánoční cukroví bez cukru.

Kokosové kuličky

Potřebujeme:

  • 250 g sušených datlí
  • mletý kokos (5 lžič do hmoty, ostatní na obalení)
  • 1,5 dcl vody
  • 4 kávové lžičky kakaa bez přidaného cukru
  • 9 polévkových lžic ovesných vloček
  • podle chuti rum anebo rumové potravinářské aroma

Kokosové kuličky bez cukru - recept

Datle nakrájíme na kousky, rozmixujeme je s vodou. Přidáme kokos, kakao a doplníme ovesnými vločkami, dokud nevznikne hmota, ze které jdou tvarovat kuličky. Ty pak obalíme v kokosu. 

Ovocné bonbóny s čokoládou

Potřebujeme:

  • 250 g sušeného ovoce (meruňky, brusinky, ananas apod.)
  • 50 g mandlí
  • 100 g hořké čokolády bez cukru
  • med podle chuti
  • strouhaný kokos

Ovocné bonbóny s čokoládou - recept

Omyté sušené ovoce nakrájíme na kousky, smícháme v misce s medem a kokosem na směs, ze které lze vytvořit hrudky nebo kuličky. Ty namáčíme do čokolády, rozpuštěné ve vodní lázni a necháváme okapat na kuchyňské mřížce. Každý takto vytvořený bonbón ozdobíme půlkou madle. 

Čokoládové košíčky s třešněmi

Potřebujeme:

  • 150 g sušených třešní
  • 250 g mléčné čokolády bez cukru
  • 125 ml šlehačky
  • 100 g hořké čokolády bez cukru
  • griotku, třešňovici nebo aroma s příchutí griotky anebo jiného vhodného likéru
  • ztužený tuk
  • lískové oříšky

Čokoládové košíčky s třešněmi - recept

Třešně nakrájíme na malé kousky, zalijeme griotkou, necháme cca 3 hodiny odležet. Šlehačku nalijeme do hrnce a pomalu zahříváme. Necháme ji přejít varem, zmírníme teplotu. Rozpustíme v ní nalámanou mléčnou čokoládu. Přimícháme třešně a griotku, směsí plníme papírové košíčky. Necháme v chladničce ztuhnout. Ve vodní lázni rozpustíme čokoládu na vaření s trochou ztuženého tuku a máčíme v ní ztuhlé ovocné hrudky. Ty zdobíme lískovým oříškem. 

Kávová zrna bez cukru

Potřebujeme:

  • 100 g sušených fíků
  • 60 g loupaných mandlí
  • 25 g ovesných vloček
  • vaječný bílek
  • instantní káva
  • horká voda
  • kakao bez přidaného cukru

Kávová zrna bez cukru - recept

Nakrájíme fíky na drobné kousky a v troše horké vody (1 – 2 polévkové lžíce) rozpustíme ¾ polévkové lžíce instantní kávy. V mixéru rozdrtíme všechny suroviny kromě kakaa na hmotu pro tvorbu zrn. Ze směsi modelujeme zrna, která obalíme v kakau a vložíme do papírového košíčku. 

Dvoubarevné domácí pralinky bez cukru

Potřebujeme:

  • 100 g bílé čokolády bez cukru
  • 100 g kvalitní hořké čokolády bez cukru
  • sušená pomerančová kůra
  • mleté chilli
  • citronové potravinářská aroma

Domácí pralinky bez cukru recept

Ve vodní lázni rozpustíme hořkou čokoládu, do které přidáme mleté chilli. Směsí naplníme papírové košíčky do poloviny. Pak si opět ve vodní lázni rozpustíme bílou čokoládu, do které přidáme nalámanou sušenou pomerančovou kůru jako křupinky. Ochutíme citrónovým potravinářským aromatem. Směsí doplníme druhou polovinu košíčku. Do ještě horké čokolády můžeme vtlačit kousek dobře omyté čerstvé citronové nebo pomerančové kůry.   



Diskuse k článku

  • Květa

    12:00 3. 1. 2019 +2
    Dobrý den, prosím, zkoušeli jste vanilkové rohlíčky? Zdá se mi 320 g másla moc? Děkuji
  • Redakce - Spektrum Zdraví

    08:47 30. 11. 2018 0
    Dobrý den Eliško,

    linecké cukroví pečte na 160 stupňů jen cca 10minut. Nemělo by se připálit, proto pečte jen do zlatava / do růžova.
    Důležité je, aby byla trouba předehřátá. Pokud si nebudete jistá, můžete jeden kousek z trouby po 10 minutách vytáhnout, rozlomit a zkontrolovat, zda je propečený i zevnitř.

    Pěkný den, Anička z Redakce
  • Eliška

    15:13 29. 11. 2018 +1
    Dobrý den,
    na jak dlouho mám dát péct to linecké cukroví? :)

Lunární kalendář

NEDĚLE 22. 12. 2024
panna
Měsíc putuje znamením Panny, je v ubývající fázi. Panna má vliv na trávící orgány, proto doporučujeme lehkou stravu. Je vhodný den pro pečení.…
více o tomto dni
PONDĚLÍ 23. 12. 2024
váhy
Měsíc prochází znamením Vah a je v ubývající fázi. Váhy mají vliv na kyčle, játra, krev, ledviny a močový měchýř. Pokud nemusíte, tak nedělejte žádná…
více o tomto dni
ÚTERÝ 24. 12. 2024
váhy
Měsíc prochází znamením Vah a je v ubývající fázi. Váhy mají vliv na kyčle, játra, krev, ledviny a močový měchýř. Pokud nemusíte, tak nedělejte žádná…
více o tomto dni
STŘEDA 25. 12. 2024
váhy
Měsíc prochází znamením Vah a je v ubývající fázi. Váhy mají vliv na kyčle, játra, krev, ledviny a močový měchýř. Pokud nemusíte, tak nedělejte žádná…
více o tomto dni
ČTVRTEK 26. 12. 2024
štír
Měsíc putuje znamením Štíra, je v ubývající fázi. Štír má vliv na intimní oblast a močové cesty. Pijte čaje, které tyto orgány posilují, udělejte si…
více o tomto dni
PÁTEK 27. 12. 2024
štír
Měsíc putuje znamením Štíra, je v ubývající fázi. Štír má vliv na intimní oblast a močové cesty. Pijte čaje, které tyto orgány posilují, udělejte si…
více o tomto dni
SOBOTA 28. 12. 2024
střelec
Měsíc putuje ve znamení Střelce, je v ubývající fázi. Plánujte, obchodujte, investujte, cestujte, kontaktujte staré přátele. Dopřejte si masáž nohou,…
více o tomto dni

Dobrý kontakt k tématu

Ovlivňuje bydlení naše duševní zdraví?

Skvělý článek, který připomíná, jak zásadní je prostředí, ve kterém žijeme, pro naše duševní zdraví. Právě v d...

Hodí se tepelné čerpadlo do starého domu?

Když jsme řešili vytápění našeho starého domu, tepelné čerpadlo bylo jednou z možností . :) Nakonec jsme šli d...

Arganový olej

Mně se nejvíc osvědčil arganový šampon. Vlasy jsou po něm fakt jemný a hebký, a hlavn�...

Regenerace suché a jemné kůže

Dobrý den paní Matrino, dnes trh nabízí různé druhy masti, krémů a gelů a každému n�...

Regenerace suché a jemné kůže

Dobrý den, zkuste se podívat na výrobky od vabios.com, které jsou zaměřeny právě na tu ...
Zobrazit všechna témata

První společné Vánoce: Jak je prožít v harmonii a radosti

První společné Vánoce ve dvou jsou jedinečnou příležitostí k vytvoření vlastních svátečních tradic. Můžete čerpat z oblíbených rituálů z dětství a přidat nové, které budou odrážet váš společný příběh. Rozhodová...

Přemýšlíte o zútulnění bytu? Máme pro vás 7 praktických tipů od designerů

Zútulnění bytu si každý člověk představuje jinak, v konečném důsledku má ale jedno společné – v útulném domově se totiž každý cítí příjemně, uvolněně a bezpečně. Chcete-li i vy docílit jedinečné atmosféry, kter...

Jak vysvětlit větším dětem, že Ježíšek neexistuje?

Máte doma dítka, která mají tušení, že Ježíšek neexistuje? Pak se možná budete zaobírat otázkou, jak jim citlivě sdělit pravdu. Připravili jsme pro vás několik praktických tipů, díky nimž bude sdělování vánoční...

Nejlepší adventní trhy. Tipy, kam vyrazit v Česku i  v zahraničí

Je nejvyšší čas nasát pořádnou vánoční atmosféru. Koledy, svařené víno, punč, klobása na zahřátí, ale taky třeba trdelník. To všechno nabízejí tradiční adventní trhy. I když venku není sníh a rozhodně se nezdá,...

Vzdělávání v jednotřídních školách: Proč je osobní přístup klíčem k úspěchu

Vzdělávání v jednotřídních školách přináší mnoho výhod, nejen bližší přístup učitelů k dětem, ale také jejich rozvoj a zvýšení socializace. Co konkrétně jednotřídní školy a školky nabízejí? A proč by právě toto...

Bezlepkový banánový chlebíček

Začněte tím, že si předehřejte troubu na 170 až 190 °C a smícháte si v míse tyto ingredience – rozmačkané banány, rozpuštěné máslo, krystalový cukr, vejce a vanilkový extrakt. V dalším kroku pak přidejte bezlep...

Cévní mozková příhoda: Boj s časem

Příčiny vzniku cévní mozkové příhody jsou dvojího typu: Prvním typem je takzvaná hemoragická cévní mozková příhoda. K hemoragické cévní mozkové…

Na vlastní kůži: Za jediný den jsem si ušila vlastní boty. Zvládnete to taky

Ušít boty za jediný den? Nesmysl. Ruční práce, které jsou pro většinu žen relax, pro mě vždy byly noční můrou. Uháčkovala jsem jednu křivou šálu, s pletením jsem si jako levoruká nedokázala poradit a šití? Za c...

Letos pečeme na Vánoce...

Dneska se předem omlouvám těm, kteří milují Vánoce a nemůžou se jich dočkat. Protože dneska bude můj blogovej článek spíše vyhovovat těm, co je neslaví anebo nechtějí slavit pro letošek. Já se na ně vždycky těšila, ale vlivem okolností je slavit vlastně letos ani nechci...