Připravte si nejlepší nedělní dezert bez cukru. Pochutnáte si a nepřiberete
Dezert bez cukru splní vaše nejtajnější sny. Říká se, že přáním každé ženy je “jíst a nepřibrat”. Tak tyto dezerty vám přání mohou splnit. A pochutnají si na nich naprosto všichni. Překvapte rodinu nebo přátele neotřelými dezerty, které naprosto báječně chutnají.
Dezert bez cukru: Mrkvový chlebíček s jakonem
Přísady:
- 250 g pohankové nebo špaldové mouky
- 2 lžičky bezfosfátového prášku do pečiva
- špetka soli
- 1 lžička jedlé sody
- 50 g mletých vlašských ořechů
- 200 g naloženého jakonu (případně ananasu)
- 1 lžíce rozinek
- 2 přezrálé banány
- dužina z maracuji
- 150 g mleté mrkve
- 150 g za studena lisovaného slunečnicového oleje
- 3 vejce
Příprava:
Tipy na zdravé moučníky: Které suroviny nahradit, aby byly i dezerty zdravé?
Pečení bez cukru: Mlsejte bez výčitek a vyzkoušejte zdravé recepty bez cukru
Troubu si nejprve předehřejeme na 160 stupňů Celsia. Do mísy nasypeme mouku, prášek do pečiva, sůl a jedlou sodu a promícháme. Přisypeme ořechy, na kostky nakrájený jakon nebo ananas, rozinky, rozmačkané banány, maracuju, mrkev, olej a vejce. Znovu důkladně promícháme. Vložíme do formy a pečeme zhruba hodinu a čtvrt.
Dezert bez cukru: Banánovo-jahodový dezert
Přísady:
- 3 lžíce natural kešu ořechů
- 2 zralé banány
- 300 až 500 g zralých jahod
- 1 polévková lžíce kokosového cukru
- několik kapek čerstvé citrónové šťávy
Příprava:
Kešu ořechy rozmixujeme spolu s banány do krémové konzistence. Na dno sklenice naskládáme pár jahod a na ně pak navrstvíme banánový kešu krém. Zbytek jahod rozmixujeme se lžící kokosového cukru a trošku citrónové šťávy a opět navrstvíme do sklenic. Ozdobit můžeme jahodou a lístkem máty. Necháme zchladnout a konzumujeme.
OCHUTNEJTE TAKÉ: 10 x rychlé dezerty a moučníky k odpolední kávě
Dezert bez cukru: Čokoládový dort
Přísady:
- 300 g kvalitní tmavé čokolády rozlámané na malé kousky
- 130 g rapadury
- 150 ml zakysané smetany
- 30 ml rostlinného mléka nebo odtučněného mléka
- 300 g másla
- 6 vajec
- kakao či karob na poprášení
Příprava:
Troubu předehřejeme na 180 stupňů Celsia. Ve vodní lázni rozpustíme čokoládu. Do ní pak přidáme rapaduru, smetanu. mléko a máslo a důkladně do hladka rozmícháme. Ve velké míse prošleháme všechna vejce, přilijeme čokoládovou směs a promícháme. Následně vlijeme do připravené dortové formy a dáme na cca půl hodiny péct. Upečený korpus necháme dvě hodiny zchladnout, než ho vyklopíme z formy. Nakonec jen poprášíme práškovým kakaem či karobem.
Dezert bez cukru: Rýžový puding
Přísady:
- 110 g celozrnné rýže
- 700 ml mandlového mléka
- šťáva z 1 pomeranče
- 1 lžička vanilkové esence
- 6 zelených kardamomových lusků
- 2 manga nakrájená na kousky
- 4 lžíce nakrájených mandlí
Příprava:
Rýži nasypeme do větší pánve, zalijeme mlékem, přidáme vanilku, kardamomové lusky a šťávu. Přivedeme k varu a poté při mírnější teplotě vaříme půl hodiny. Než se rýže uvaří, oddělíme pár kousků manga a vaříme je ve vodě, dokud nevznikne pyré. Uvařenou rýži odstavíme, vyjmeme kardamom a smícháme s pyré. Ozdobíme čerstvým mangem a mandlemi.
NABÍDNĚTE SI DALŠÍ DEZERTY:
6x luxusní vegan dezert na neděli
Nepečené dezerty 4x jinak: Zamlsejte si s netradičními chuťovými kombinacemi
Ovocné košíčky – Recept a klasický retro dezert, který můžete nazdobit podle svého vkusu
Flambování aneb hořící dezerty či večeře v plamenech
Domácí medové řezy: Retro dezert, který potěší každý mlsný jazýček
Autor článku: Monika Poledníková
Diskuse k článku