Špenát setý a jeho netradiční použití: Upečte z něj výtečné dezerty!
Špenát setý je primárně užívaný k přípravě slaných pokrmů. Chutný je například dušený s česnekem jako příloha anebo je možné tuto listovou zeleninu zakomponovat do nejrůznějších náplní, bez kterých si nelze představit slané palačinky. Ovšem zužitkovat jej můžete i na sladko!
Pokud jste obdivovatelé oslnivě zelené a oplýváte tak trochu kreativní duší, určitě si sladké pečení, v kterém hraje hlavní roli špenát setý, zamilujete. Vaše dezerty, zákusky, buchty a koláče dokonale zpestří kdejaký svátečně prostřený stůl! Inspirujte se čtyřmi recepty, které oceníte kdykoliv vás bude honit mlsná.
Špenát setý a sladké pečení: Veganské špenátové muffiny s banánem
Osvěžující zelená na snídaňovém talíři nemusí být jen snem! Upečte si chutné veganské muffiny, jejichž součástí je špenát setý. Právě díky němu získají oslnivý až jarní vzhled.
Potřebné ingredience na veganské špenátové muffiny
-
ovesná mouka: 1 šálek
-
mandlová mouka: ¼ šálku
-
mletá skořice: 1 lžička
-
kypřící prášek do pečiva: 1 lžička
-
jedlá soda: ¼ lžičky
-
sůl: ¼ lžičky
-
mandlové mléko: 1/3 šálku
-
javorový sirup: 1/3 šálku
-
zralý banán: 1 velký kus
-
špenát setý: 100 g
-
avokádový olej: 2 lžíce (možné je použít i jiný rostlinný olej)
-
vanilkový extrakt: 1 lžička
Na ozdobu si můžete také připravit jemně nasekané vlašské oříšky anebo čokoládové kousky.
Recept na veganské špenátové muffiny
Začněte tím, že si předehřejete troubu na pečení zhruba na 190 °C. Poté si vymažte olejem formičky na muffiny. Ideální budou ty silikonové. Použít ovšem můžete i košíčky z pečícího papíru. Dále pokračujte tvořením těsta. K ruce si vyzměte mixér anebo kuchyňského robota a v něm rozmělněte na kaši špenát setý i banán spolu s mandlovým mlékem, javorovým sirupem, avokádovým olejem a vanilkovým extraktem. Nakonec hmotu přelijte do mísy, v které ji propojte se suchými přísadami, tj. mandlovou moukou, ovesnou moukou, mletou skořicí, solí, jedlou sodou a kypřícím práškem do pečiva. Připravené těsto vlijte do formiček na muffiny, povrch dozdobte oříšky či kousky čokolády a dejte péct do trouby na cca 15 až 20 minut. Podávejte po vychladnutí třeba s šálkem kávy. Dobrou chuť.
Špenát setý a sladké pečení: Piškotové řezy se špenátem a citronovým krémem
Až ochutnáte piškotové řezy, v kterých hraje hlavní roli špenát setý a citron, budete přímo unesení jejich lehkou a svěží chutí! Kromě jiného budou i dobře vypadat.
Potřebné ingredience na piškotové řezy se špenátem a citronovým krémem
Na piškotové těsto potřebujete:
-
špenát setý: 75 g
-
nesolené změklé máslo: 75 g
-
moučkový cukr: 2 lžíce
-
hladká mouka: 115 g
Na citronový krém si připravte tyto suroviny:
-
velká vejce: 4 ks
-
krystalový cukr: 200 g
-
citronová šťáva: 150 ml
-
citronová kůra (strouhaná): 3 lžíce
-
hladká mouka: 40 g
-
máslo: 1 lžíce
Recept na piškotové řezy se špenátem a citronovým krémem
Nejprve si předehřejte troubu na pečení. Měla by mít kolem 180 °C. Poté se pusťte do přípravy těsta. Začněte tím, že si spaříte horkou vodou špenát setý. Následně jej rozmělněte v mixéru na kaši. Dále si k ruce vezměte mísu a vyšlehejte v ní do pěny měkké máslo spolu s moučkovým cukrem. V další fázi přidejte špenátovou směs a nakonec i prosátou hladkou mouku. Měli byste vypracovat polotekuté těsto bez hrudek. To vlijte na plech s pečícím papírem, rovnoměrně rozprostřete a pečte asi 20 až 25 minut. Než se korpus upeče, vrhněte se do výroby citronového krému. V rendlíku si vyšlehejte vejce s krystalovým cukrem, rovněž přidejte citronovou kůru i šťávu a vše postupně zahřívejte na mírnějším plamenu. Nakonec přisypte prosátou hladkou mouku, vložte máslo a míchejte krém do zhoustnutí. Ještě horký upečený piškot citronovou směsí přelijte po celé ploše a nechte zcela ztuhnout na chladnějším místě. Pak naporcujte a podávejte s oblíbeným nápojem. Dobré chutnání!
Špenát setý a sladké pečení: Veganské špenátové brownies
Třetím velmi jednoduchým receptem na sladké pečení, v kterém figuruje špenát setý, je veganské brownies, které si si oblíbí především milovníci kakaa a čokolády. Výsledný moučník sice nezíská zářivý zelený odstín, za to je ale velmi lahodný!
Potřebné ingredience na přípravu veganského špenátového brownies
-
polohrubá mouka: ½ hrnku
-
mandlová mouka: ½ hrnku
-
palmový cukr: 1/3 hrnku
-
javorový sirup: ½ hrnku
-
kakaový prášek: ½ hrnku
-
mletá skořice: ½ lžičky
-
kypřící prášek do pečiva: ½ lžičky
-
sůl: ¼ lžičky
-
kokosové mléko: ½ hrnku
-
extra panenský kokosový olej: ½ hrnku
-
vanilkový extrakt: 1 lžička
-
špenát setý: 2 hrnky
-
lupínky z hořké čokolády: ¼ hrnku
Recept na veganské špenátové brownies
V první řadě si předehřejte troubu na cca 180 až 190 °C. Posléze si spařte horkou vodou špenát setý a dejte ho do mixéru. Zde jej rozmělněte na kaši spolu s javorovým sirupem, kokosovým mlékem, kokosovým olejem a vanilkovým extraktem. Tekutou směs vlijte následně do mísy a propojte ji s kakaovým práškem, prosátou polohrubou moukou, prosátou mandlovou moukou, se skořicí, solí, s kypřícím práškem do pečiva a palmovým cukrem. Nakonec ještě vsypte lupínky z hořké čokolády a řádně promíchejte vařečkou. Připravené těsto vlijte do plechu s pečícím papírem, důkladně rozprostřete a dejte péct do trouby na cca 20 minut. Po upečení nechte brownies zchladnout. Podávejte například s šálkem kávy, s čajem anebo s hrnkem mléka. Dobrou chuť.
Špenát setý a sladké pečení: Zářivě zelený narozeninový dort s mascarpone
Chcete udělat oslavenci radost chutným a krásně vyhlížejícím dortem? Potom vsaďte na ten, který obsahuje v korpusu špenát setý. Náplň z mascarpone mu pak dodá na dokonalé a jemné chuti.
Potřebné ingredience na přípravu narozeninového dortu s mascarpone
Na korpus si připravte následující:
-
špenát setý (čerstvý): 400 g
-
velká vejce: 3 ks
-
moučkový cukr: cca ¾ až 1 šálek
-
slunečnicový olej: ¾ šálku
-
hladká mouka: 2 šálky
-
prášek do pečiva: 2 a ½ lžičky
-
citronová kůra (strouhaná): z 1 chemicky neošetřeného citronu
-
citronová šťáva: 2 lžíce
Na krém a zdobení dortu budete potřebovat tyto suroviny:
-
smetana ke šlehání: ¼ l
-
sýr mascarpone: 125 g
-
moučkový cukr: 1 a ½ lžíce
-
vanilkový extrakt: 1 lžička
-
čerstvé ovoce (borůvky, jahody, maliny apod.): dle chuti na ozdobu
Recept na špenátový narozeninový dort s mascarpone
Začněte tím, že si předehřejete troubu na cca 170 °C. Poté si v míse vyšlehejte vejce spolu s moučkovým cukrem a následně přidejte i rozmixovaný špenát setý, slunečnicový olej, prosátou mouku, kypřící prášek do pečiva, citronovou šťávu, kůru z citronu a vypracujte hladké polotekuté těsto. To vlijte do kulaté formy na dort (o průměru cca 23 cm), kterou jste předtím vystlali pečícím papírem. Korpus pečte asi 40 minut při teplotě 160 ° až 165 °C. Dále se pusťte do přípravy krému. Ve středně velké míse si vyšlehejte smetanu do tuhého sněhu. Pak k ní přidejte i mascarpone, vanilkový extrakt a moučkový cukr. Hotovou náplň dejte na chvíli do lednice, než upečený piškot zchladne. Nakonec dort sestavte. Špenátový korpus rozřízněte podélně na dva pláty a naplňte krémem. Povrch dortu lze taktéž pomazat a dozdobit čerstvým ovocem dle preferencí. Před servírováním nechte dort alespoň hodinu v chladu. Dobrou chuť!
Autor článku: Iveta Berezkinová
Diskuse k článku