Upečte si to nejlepší linecké cukroví. Chutná jako od babičky
Vánoce se blíží a k nim neodmyslitelně patří linecké cukroví. Lahodné a vláčné linecké cukroví miluje snad každý. A protože ho peče skoro každá česká domácnost, existuje řada způsobů, jak linecké cukroví udělat. Poradíme, jaký nejlepší má linecké cukroví recept a jakou má přípravu. Jak upéct linecké cukroví od babičky?
Vánoční cukroví - nejlepší recepty: Vedou u vás vanilkové rohlíčky, vánoční perníčky nebo linecké?
Tipy na nejlepší linecké cukroví
- Máslo, které používáme do těsta, můžeme ještě ztuhlé do těsta nastrouhat. Nebudou se nám tvořit hrudky. Když použijeme máslo rozměklé, těsto se bude zbytečně lepit.
- Do hotového těsta použijme citron a citronovou kůru. Linecké cukroví díky tomu získá svou jedinečnou chuť a nebude se tolik lámat.
- Těsto na linecké cukroví zabalme do potravinové fólie. Dejme ho do ledničky a nechejme ho odležet alespoň dvě hodiny. Ale klidně i více.
- Když těsto vytvarováváme, musí být chladné. Jinak se nám bude lepit a nebude se nám dařit je správně vykrojit.
- Upečené linecké cukroví skladujme v chladnu, aby nám neokoralo.
- Nejklasičtější je promazávání marmeládou. Výhodou je, že marmeláda dlouho vydrží. Ale někdy můžeme použít i různé krémy, například máslové. Pokud použijeme krém, linecké cukroví namažme až těsně před Vánoci. Jinak by se nám mohlo zkazit.
- Linecké cukroví je dobré upéct nějakou dobu před Vánoci.Když ho necháme před konzumací odležet, bude vláčnější a chutnější. Ideálně ho upečme dva týdny před Vánoci.
Jaké má linecké cukroví recept?
Klasické vánoční cukroví nám nemusí dělat radost jen na Vánoce. Můžeme si jej upéct i na jiné svátky, jako jsou Velikonoce. Anebo jen tak ke kávě a čaji. Původem sice pochází z Rakouska, ale své místo si našlo i v naší kultuře. Jaký má linecké cukroví recept?
Co budeme na linecké cukroví potřebovat?
- 350 gramů hladké mouky
- 120 gramů moučkového cukru
- 250 gramů másla
- 2 žloutky
- 1 vanilkový cukr
- BIO citronová kůra a citronová šťáva
Jak linecké cukroví upéct?
- Připravme si vál. Vezměme mouku a skrz síto ji na vál prosejme. Nebudeme mít v těstě hrudky.
- K mouce přidejme cukr a nastrouháme studené máslo. Poté ke směsi dejme i žloutky. Nakonec přidejme citronovou kůru a citronovou šťávu.
- Ze směsi vypracujme těsto. Dejme si záležet, aby nám vznikla jednolitá směs.
- Těsto zabalme do potravinářské fólie a dejme odležet do chladu.
- Na vál přidejme mouku, aby se nám těsto při zpracovávání nelepilo.
- Vyndejme těsto a vyválejme z něj tenký plát.
- Z plátu vykrájejme požadované tvary. Pokud budeme linecké cukroví chtít slepovat, vykrájejme je v sudém počtu. Do poloviny z těchto tvarů vykrájejme kovovou trubičkou ve středu kolečko. Potřeme jej vejcem. Můžeme je posypat loupanými mandlemi anebo nasekanými ořechy.
- Dejme linecké cukroví na plech a pečme jej do růžova. Záleží na velikosti našich tvarů a tloušťce těsta. Většinou stačí asi 10 až 15 minut na 160 °C v předehřáté troubě.
- Až linecké cukroví vychladne, namažme jej marmeládou a slepme je k sobě. Krémem cukroví namažme až těsně před podáváním.
- Linecké cukroví dejme do chladna, kde je necháme až do Vánoc.
Recept na linecké cukroví od babičky
Nejlepší cukroví je často to nejosvědčenější. Linecké cukroví od babičky si můžeme upéct i doma a zaručeně bude chutnat celé naší rodině. Jak si upéct linecké cukroví od babičky?
Co budeme na linecké cukroví od babičky potřebovat?
- 210 gramů hladké mouky
- 140 gramů másla
- 70 gramů moučkového cukru
- 2 žloutky
- 1 vanilkový cukr
- 1 lžička citronové šťávy
Jak linecké cukroví od babičky připravit?
- Všechny suroviny musí mít pokojovou teplotu. Vyndejme je tedy nějakou dobu před pečením z ledničky.
- Mouku a cukr prosejeme, hrudky v sítku vyhodíme.
- V misce smíchejme cukr, mouku, máslo, žloutky a citrónovou šťávu.
- Směs zpracujme na drobenku. Poté směs vyklopme na vál a rukama zpracujme v hladké těsto.
- Zabalme těsto do potravinové fólie a dejme je odležet do lednice. Alespoň na hodinu.
- Poté těsto na linecké cukroví od babičky z lednice vyndejme a rozdělme ho na čtyři kusy.
- Z kusů vyválejme plát těsta. Neměl by být příliš tenký, ať se nám cukroví neláme.
- Když těsto vyvalujeme, posypávejme ho prosetým moučkovým cukrem. Výhodou je, že narozdíl od používání mouky, těsto zůstane vláčné a nebude tvrdé. Ale s cukrem šetřeme, aby naše linecké cukroví nebylo příliš sladké.
- Pečeme je v předehřáté troubě na 180 °C po dobu asi 10 minut. Ale linecké cukroví průběžně hlídejme, aby se nám nepřipálilo. Může se stát, že některé kusy se upečou dříve než jiné.
- Linecké cukroví od babičky nechejme odležet a marmeládou potírejme až po několika dnech.
Diskuse k článku