Nejlepší zdravé vánoční cukroví na poslední chvíli, které se vám zcela jistě povede
Připravit zdravé vánoční cukroví není jen tak. Aby dobroty chutnaly, a přitom nebyly plné tuku, cukru a mouky, přichystali jsme pro vás extra zdravé cukroví, na kterém si opravdu pochutnáte. A rozhodně nezničí vaši linii a nerozhodí vám hladinu krevního cukru. Mlsejte zdravě!
Znáte to – na poslední chvíli projíždíte všude možně po internetu recepty na cukroví na poslední chvíli. Všude se to ale hemží jen nezdravými variantami. A protože my to známe taky, přichystali jsme pro vás osvědčené zdravé vánoční cukroví. U nás takto „pečeme“ už roky a pochutnávají si i děti. Tak hurá do toho!
Zdravé vánoční cukroví na poslední chvíli: Čokoládové kuličky s rumem
Přísady:
Recepty na zdravé a netradiční vánoční cukroví
Jednoduché a výborné vánoční cukroví na poslední chvíli
Bezlepkové vánoční cukroví může být stejně chutné jako klasika
- ½ šálku kešu oříšků
- ½ šálku lískových oříšků
- ½ šálku datlí
- rum na zalití datlí
- 2 lžíce kvalitního kakaa
- 2 lžíce kokosu
- ½ lžičky skořice
- kokosová moučka na obalení
Příprava:
Nejprve je třeba namočit datle. Alespoň na dvě hodiny, aby datle tekutiny dokonale nasály. Smíchejte stejné množství rumu a vody, do této směsi datle na zdravé vánoční cukroví naložte. Nechte odpočívat. Ostatní suroviny, krom kokosové mouky na obalení, dáme do mixéru a umixujeme najemno. Jakmile jsou datle dost nasáklé, scedíme je a přidáme je k suché směsi. Opět důkladně promixujeme. V tuto chvíli už bychom měli mít hladké kompaktní těsto. Z něj pak postupně tvarujeme rukama kuličky a obalujeme je v kokosové moučce. Tohle cukroví na poslední chvíli je opravdu rychlé.
Zdravé vánoční cukroví na poslední chvíli: Luxusní lanýže s vánočním kořením
Přísady:
- 20 kvalitních datlí (ideálně Medjool)
- 2 lžíce kakaa
- ¼ lžičky skořice
- špetka soli
- špetka anýzu
- sušené třešně na ozdobu
Příprava:
Datle na zdravé vánoční cukroví vhodíme do mixéru a umixujeme na hladkou hmotu. Kakao, skořici, sůl a anýz promícháme a přidáme k datlové směsi na cukroví na poslední chvíli. Ještě chvíli mixujeme. Těsto vyjmeme a tvarujeme z něj kuličky, doprostřed každé z nich uděláme prstem prohlubeň. Tu vyplníme sušenou třešní. Použijte ideálně buď kvalitní nesířené ovoce nebo ovoce sušené mrazem.
Zdravé vánoční cukroví na poslední chvíli: Plněné švestky v čokoládě
Přísady:
- 20 sušených švestek
- 20 celých mandlí (loupaných)
- 200 g hořké čokolády
- 50 g strouhaných vlašských ořechů
Příprava:
Sušené švestky ponoříme do vody a necháme minimálně čtyři hodiny ležet, aby se důkladně nasákly tekutinou. To samé uděláme i mandlemi, avšak v jiné nádobě. Jakmile jsou hlavní ingredience na zdravé vánoční cukroví připraveny, můžeme pokračovat. Švestky i mandle slijeme. Každou švestku nařízneme a vložíme do ní změklou mandli. Čokoládu rozpustíme ve vodní lázni a každou švestku v ní celou obalíme. Cukroví na poslední chvíli odložíme na mřížku nebo pečicí papír. Posypeme strouhanými vlašskými ořechy a vše necháme zcela ztuhnout.
Zdravé vánoční cukroví na poslední chvíli: Kokosové kuličky rawfaelo
Přísady:
- 130 g mletých kešu ořechů
- 40 g mletých mandlí
- 20 g strouhaného kokosu
- 4 lžičky kokosového oleje
- 4 lžičky tuhé části kokosového mléka z plechovky
- 4 lžičky tekuté části kokosového mléka z plechovky
- kokos na obalení
Příprava:
Všechny ingredience na cukroví na poslední chvíli smícháme a v míse z nich rukou uhněteme hmotu, která bude trochu lepit. Tvarujeme kuličky a obalujeme je ve strouhaném kokosu. Toto zdravé vánoční cukroví je nutné dát před servírováním minimálně na dvě hodiny do lednice ztuhnout.
Zdravé vánoční cukroví na poslední chvíli: Čokoládová kolečka s kokosem
Přísady:
- 1 šálek lískových ořechů
- ¼ hrnku vlašských ořechů
- 1 šálek semínek slunečnice
- 1 hrnek kokosu
- ½ hrnku tuhé části kokosového mléka z plechovky
- ¼ hrnku kakaového másla
- 1 hrnek kakaa
- ½ hrnku medu
Příprava:
Na zdravé vánoční cukroví v mixéru nejprve umeleme všechny ořechy na mouku. Pak přidáme i ostatní ingredience a znovu promixujeme. Vznikne poměrně hutné těsto. Vyjmeme jej a uložíme na půl hodiny do lednice. Po uplynutí doby cukroví vyjmeme a opatrně rozválíme pomocí potravinářské fólie. Případně si můžeme pomoci mírně podsypat kakaem. Z těsta na cukroví na poslední chvíli vykrajujeme kolečka. Sušíme je buď v sušičce nebo v troubě na nejnižší teplotu (pod 50 stupňů), cca 3-4 hodiny. Necháme vychladnout v chladu, ideálně v lednici. Jakmile ztuhnou, můžeme je uložit k ostatnímu cukroví.
Autor článku: Monika Poledníková
Diskuse k článku