Jednoduché a výborné vánoční cukroví na poslední chvíli
Nepečené kaštanové košíčky
- 6 čokoládových tyčinek Kaštany
- 120 g ztuženého stoprocentního tuku
Náplň do košíčků
- 100 g mletých vlašských ořechů nebo kokosu
- 70 g moučkového cukru
- 60 g ztuženého 100% tuku
- 50 ml rumu
- 1 vanilkový cukr
- 1 polévková lžíce mléka
- asi 30 papírových košíčků
Ve vodní lázni rozpustíme čokoládové tyčinky s tukem, přibližně polovinu této připravené hmoty nalijeme do papírových košíčků a necháme ztuhnout. Mleté ořechy, moučkový cukr, tuk, rum, vanilkový cukr a mléko povaříme ve vodní lázni, aby se vše spojilo. Potom náplň odstavíme z lázně a vymícháme do studena. Opět vše rozdělíme do jednotlivých košíčků a posléze druhou polovinou čokoládové hmoty zalijeme. Necháme zatuhnout. Po ztuhnutí můžeme eventuelně zdobit oříškem nebo loupanou mandlí.
Kopečky na linecká kolečka
- 250 g loupaných postrouhaných jablek
- 250 g moučkového cukru
- 1 pomeranč
- 50 g oříšků
Linecké těsto
- 70 g moučkového cukru
- 140 g másla
- 210 g hladké mouky
- 1 žloutek
Jablka s cukrem dáme na pánvičku a za stálého míchání dusíme až do zhoustnutí. Potom přidáme šťávu z jednoho pomeranče a sekané oříšky. Vše stále mícháme na plotně, až je hmota tuhá. Na linecká kolečka (nebo piškoty) dáváme hromádky této hmoty, a to ještě za tepla. Po zchladnutí poléváme čokoládovou polevou.
Linecká kolečka: Vypracujeme těsto, vyválíme asi na sílu 3 mm, vykrajujeme kolečka, klademe na plech s pečícím papírem a pečeme v předehřáté troubě asi 10 - 12 minut do růžova.
Linecká kolečka můžeme nahradit dětskými piškoty.
Bleskový třepací dort bez pečení
- 3 smetany na šlehání
- 2 konzervy mandarinkového kompotu (po cca 200 - 250 g konzerva)
- 2 pudinky – bez vaření Creme Olé
- 1 hotový dortový korpus z piškotového těsta (koupený nebo dopředu upečený)
Do většího hrnce s poklicí nebo do uzavíratelné mísy, která dobře těsní, nalijeme dvě smetany na šlehání, dva mandarinkové kompoty i se šťávou a nasypeme dva pudinky vanilkové, ale mohou být i čokoládové. Nic nemícháme, jen utěsníme pokličku a několikrát zatřeseme. Sami pocítíme velmi rychle, že obsah se mění na krémový a třese se jím hůř. Touto hmotou již natíráme připravený dortový korpus. Třetí ušlehanou smetanou zdobíme dort.
Čokoládové koláčky s nádivkou
Těsto
- 180 g hladké mouky
- 90 g moučkového cukru
- 140 g másla
- 2 žloutky
- 100 g strouhané čokolády
- citronová kůra z půlky citronu
Nádivka
- 40 g kokosu
- 40 g mletých ořechů
- 2 lžíce rumu
- 30 g moučkového cukru
Ze surovin vypracujeme těsto, ze kterého následně tvarujeme malé kuličky. Do jejich středu vyhloubíme důlek koncem vařečky obaleným v mouce. Do důlku vložíme nádivku, kterou připravíme tak, že uvedené suroviny smícháme a spaříme s trochou horkého mléka. Tak docílíme toho, že bude nádivka pěkně vláčná. Připravené koláčky dáme na plech a v předehřáté troubě upečeme.
Nepečené tatrankové kuličky
- 3 čokoládové tatranky
- 200 g měkkého másla
- 200 g moučkového cukru
- 100 g kokosu
- 40 g kakaa
- 1 lžíce rumu
Do mísy nastrouháme tatranky, přidáme všechny ostatní suroviny. Všechny ingredience promícháme dokud se nespojí. Tvoříme kuličky, které následně obalujeme v kokosu.
Nepečený nugát
- 250 g moučkového cukru
- 350 g Omegy
- 2 vejce
- 450 g mletých piškotů
- 30 g kakaa
- 50 g jemně nakrájených rozinek namočených v rumu
- 10 lžic rumu, pokud je hmota moc tuhá, tak rumu přidáme
Ve vodní lázni rozpustíme Omegu, vmícháme ostatní suroviny, promícháme, rozválíme na pocukrovaném vále přes mikroten (ten můžeme dát i pod těsto, bude se tak dobře rozvalovat). Polijeme čokoládovou polevou a necháme ztuhnout. Posléze krájíme na malé čtverečky.
Nepečená kakaová zrna s rumem
- 9 lžic mletého cukru
- 9 lžic rozpuštěného másla
- 9 lžic Solamylu
- 30g kakaa
- 3 lžíce mleté kávy
- 1 bílek
- rumu podle chuti
Uvedené suroviny smícháme a vypracujeme z nich těsto. Vytvarujeme zrna, která následně namáčíme v čokoládě. Toto cukroví je rychlé, dobře vypadá a skvěle chutná.
Nepečené čertovy kuličky
- 200 g krystalového cukru a 0,5 dcl vody
- 100 g 100% tuku
- 100 g nakrájených rozinek
- 150 g pomletých arašídů
- 1 lžíce másla
- cukr na obalení
Krystalový cukr s vodou svaříme na sirup, do směsi přidáme 100 g nakrájených rozinek a 150 g pomletých arašídů upražených na 1 lžíci másla. Celou směs chvíli povaříme. Následně vmícháme ještě 100 g 100% tuku. Vše můžete ještě rozmixovat. Těsto necháme chvilku vychladnout a vytvarujeme z něj kuličky, které obalujeme v mletém cukru.
Luxusní trojbarevné košíčky
Do papírových košíčků dáváme po jedné lžičce tmavé čokolády, vše necháme dobře zatuhnout a ozdobně nastříkáme karamelový krém a bílou čokoládu nalijeme kolem kopečku krému. Vše necháme v chladu ztuhnout.
Tmavá čokoláda: Ve vodní lázni rozpustíme 250 g tuku Omega, prosejeme a vmícháme 300 g moučkového cukru, 1 lžíci Solamylu, 100 g kakaa (můžeme i rozpustit čokoládu na vaření a přidáme kousek 100% tuku).
Karamelový krém: 1 slazené kondenzované mléko, 250 g másla a trocha rumu. Den předem vaříme 2 hodiny kondenzované mléko, postupně zašleháme máslo a dochutíme rumem.
Bílá čokoláda: Ve vodní lázni rozpustíme 250 g tuku Omega, prosejeme a vmícháme 200 g moučkového cukru, 100 g sušeného polotučného mléka, 2 lžíce Solamylu (můžeme případně i rozpustit i bílou čokoládu a přidáme 100% tuk).
Nepečené kokosové válečky
- 150 g másla
- 5 lžic rumu
- 250 g krupice
- 180 g mletého cukru
- 2 žloutky
- 2 lžíce mléka
- 1 vanilkový cukr
- 80 g mletého cukru
Kokosové válečky tvoříme ze dvou druhů hmot. První hmotu vytvoříme tak, že rozpustíme 150 g másla a 5 lžic rumu. Vmícháme ještě 250 g krupice, 180 g mletého cukru, vše necháme trochu přejít varem. Druhou hmotu vytvoříme tak, že uvaříme 2 žloutky, 2 lžíce mléka, jeden vanilkový cukr a 80 g mletého cukru – uvedeme do varu. Jak je hotová i druhá hmota, tak ji vmícháme do hmoty první a necháme vychladnout. Z vychladlé hmoty tvarujeme válečky, které můžeme namáčet v řídké citronové polevě a obalovat v kokosu.
Jednoduché a rychlé Salko kuličky
- 250 g 100% tuku
- 100 g mletého cukru
- 150 g mletých piškotů
- 3 lžíce kakaa
- 1 vanilínový cukr
- 2 lžíce Solamylu
- 2 lžíce rumu
- 1 Salko
Tuk rozpustíme ve vodní lázni, vmícháme ostatní suroviny, necháme ztuhnout, vytvarujeme kuličky, které následně obalujeme v kokosu.
Nepečený kokosový salám
- 250 g kokosu
- 1 Salko
- 100 g sušeného mléka
- potravinářské barvivo (bílá, kakaová, růžová)
Vypracujte těsto, které následně rozdělte na tři díly, vyválejte tři barevné válečky, zamotejte je a obalte v kokosu.
Opilé meruňkové kuličky
- 200 g sušených meruněk
- slivovice
- 130 g másla
- 30 g mletého cukru
- 100 g mletého kokosu
200 g sušených meruněk jemně nakrájíme a na několik hodin zalijeme slivovicí. Utřeme 130 g másla a 30 g mletého cukru, vmícháme 100 g mletého kokosu a meruňky.
Sandokanovy oči
Vytvoříme si dva druhy hmot kokosovou a ořechovou a čokoládu. Budeme potřebovat ještě lentilky a umělohmotné vajíčkové plato.
Kokosová hmota: 4 lžíce sušeného mléka, 4 lžíce moučkového cukru, 5 lžic kokosové moučky, 125 g ztuženého tuku. Tuk rozpustíme ve vodní lázni, přidáme ostatní suroviny a vymícháme.
Ořechová hmota: 100 g strouhaných ořechů, 50 g moučkového cukru, 50 g másla, rum podle chuti. Všechny suroviny smícháme a dle hustoty dochutíme rumem.
Čokoláda: 5 lžic kakaa, 2 lžíce moučkového cukru, 2 lžíce vanilkového pudinku, 125 g ztuženého tuku. Tuk rozpustíme ve vodní lázni, přidáme ostatní suroviny a vymícháme.
Do otvoru ve vajíčkovém platu z umělé hmoty vložíme na dno lentilku, dáme trochu kokosové hmoty, kousek ořechové hmoty a zalijeme čokoládou. Celkem takto vyplníme půl důlku, necháme ztuhnout a vyklopíme.
Nepečená datlová pochoutka
- párátka
- 30 ks oloupaných mandlí
- 30 ks datlí
Na polevu
- 100 g čokolády na vaření
- 50 g ztuženého tuku
Každou datli po délce nakrojíme a vypeckujeme – namísto pecky do ní vložíme mandli. Do mandle vpíchneme párátko a celou chuťovku namočíme do rozehřáté čokoládové polevy. Můžeme použít jeden druh čokolády, ale také kombinovat světlou a tmavou čokoládovou "koupel". Pro ozvláštnění můžete servírovat vychladlou datlovou pochoutku párátkem vpíchnutou do kousku pomeranče. Nejen krásně vypadá, ale i náramně chutná.
Nepečené ořechovo-mandlové hříbečky
- 200 g jemně nastrouhaných mandlí nebo ořechů
- 200 g moučkového cukru
- 1 – 2 bílky
- 30 g čokolády
Spařené drcené loupané mandle a cukr v poměru 1 : 1 jsou základem marcipánové hmoty. Její přípravu v domácích podmínkách vám usnadní bílek. Hmota se dobře barví a modeluje, mandle můžete nahradit třeba i ořechy.
Na válu zpracujeme ořechy nebo mandličky s cukrem a vaječnými bílky, až bude hmota hladká a pevná. Následně tuto hmotu rozdělíme do tří zhruba stejných částí. Do první části přidáme jemně nastrouhanou čokoládu, následně dobře prohnětete. Z této části budete tvarovat hlavičky hříbků. Ze zbylých dvou dílů bílé hmoty pak budete tvarovat nožičky houbiček. Části nožičku a klobouček k sobě lepíme za pomoci bílku. Kloboučky můžete ještě posypat kakaovým práškem. Vše necháme zaschnout a hříbky jsou připraveny k ozdobě vánočního stolu i konzumaci.
Diskuse k článku
petra g
Eva Pánková