Vánoční cukroví za pár minut? Je to možné
Letošní rok je značně turbulentní. Tyto časté změny se nevyhnuly ani předvánočnímu období. Mnoho z nás tak zjišťuje, že prosinec je za svou polovinou a krabičky na vánoční cukroví zejí prázdnotou nebo se na dně povaluje pár kousků. Není však, proč se stresovat. Existuje řada možností, jak vánoční cukroví stihnout a třeba stvořit i zdravější verzi. A o zdraví nám jde až v první řadě.
Raw vánoční cukroví
Raw v angličtině znamená syrový. V případě vánočního cukroví se jedná o lahůdky, které se tepelně neupravují, případně se používá velmi nízkých teplot (cca do 40 °C). Základními surovinami jsou ořechy, různá semínka, ale také luštěniny, případně ovoce a zelenina. Využívá se technik namáčení, mixování nebo sušení.
Raw vánoční cukroví: Limetkové kuličky
POZOR: Doba přípravy je relativně krátká, avšak je třeba počítat s časem potřebným k namočení ořechů. Přichystejte si tedy vše večer před přípravou. Namočte ořechy do vlažné vody a nechte přes noc. Druhý den je opláchněte a osušte.
Potřebujete: 250 g namočených kešu ořechů, 6 lžic kakaového másla (případně penízků), lžičku raw kakaa (pozor je víc hořké), případně nasekané kakaové boby, 4 lžíce medu, šťáva z jedné limetky, 1 lžíce citronové kůry (lze i předem usušit). Na ozdobení či ozvláštnění lze sáhnout i po kokosu, případně jemném kakau, dovnitř lze klást sušené ovoce.
Postup: Rozmixujte kešu ořechy najemno (vznikne kašovitá hmota). Rozpusťte kakaové máslo ve vodní lázni (nebo opatrně v hrnci – pozor teplota musí být skutečně nízká) a postupně vmíchejte med a šťávu z limetky a citronovou kůru, do části můžete dát kakaové boby či kakao. Vše vmíchejte do ořechů. Vzniklé těsto dejte alespoň na hodinu zchladnout, lépe se s ním pak pracuje. Poté tvořte kuličky, které obalíte v kokosu, kakau a nebo do nich ukryjete sušené ovoce.
Vánoční cukroví: Arašídové penízky
Arašídové penízky nemusí být „jen“ vánočním cukrovím, je to rychlá varianta i pro oslavy či nečekané návštěvy. Jak na ně?
Potřebujete: 160 g jemných ovesných vloček, 60 g arašídového másla, 60 g medu, 80 g mléka, skořici, 1 lžičku sody a 30 g celých nesolených arašídů (na ozdobení). Pro ozvláštnění můžete vetknout i pár ořechů do těsta. Doporučujeme opět předem namočit (jsou křehčí).
Postup: V dostatečně velké nádobě smíchejte vločky se skořicí a sodou a poté přidáváme arašídové máslo a změklý med. Vypracujeme těsto. Nemělo by lepit. Poté tvoříme placičky, které dáváme na pečící papír. Do každé vmáčkneme arašíd. Pečeme cca 10 minut při 160–170 °C (dle zkušenosti s vaší troubou).
Vánoční cukroví: Zdravé kokosové kuličky
Kdo by na Vánoce nemiloval kokos, že? Problém je, že kupované rafaelo kuličky jsou často přeslazené a navíc lepkové. Doma si lze vytvořit zdravější verzi a co víc, i bezlepkovou.
Potřebujete: 250 g sušených vypeckovaných datlí, 5 polévkových lžic kokosu do těsta (+ nějaký na obalení), 1,5 dcl vlažné vody případně kokosového mléka v plechovce, 9 polévkových lžic ovesných vloček (lze koupit i bezlepkovou variantu – zvolte jemnější/sekané), rum dle chuti a hustoty těsta, loupané mandle do středu (doporučujeme předem přes noc namočit – je křehčí, případně spařit).
Postup: Lehce pokrájejte datle a následně je rozmixujte spolu s vodou/kokosovým mlékem. Pozor na mixér, někdy se mohou nalepit na sekáček. Vodu přilévejte postupně. Následně přidejte ovesné vločky a kokos tak, aby vznikla pevnější hmota, která však nelepí. Tvarujte kuličky do jejichž středu dejte celou mandli. Obalte v kokosu.
Vánoční cukroví: Sladká roláda místo vosích hnízd
Vánoční cukroví do hodiny? I to je možnost. Navíc si rozhodně pochutnáte. Řada z nás miluje vosí hnízda, ale nesnáší jejich tvorbu. Variantou je podobně laděné těsto, ale ve formě rolády.
Potřebujete: 2 balíčky piškotů, 100 g cukru, 5 lžic mléka, 2 lžíce rumu, 30 g kakaa, vlašské ořechy, kousky čokolády, kousky piškotů, sušené ovoce
Postup: Oddělte část piškotů a zbytek rozmixujte „na prášek“. Na válu přidejte zbytek nakrájených piškotů (na větší kousky), cukr, mléko, kakao, ořechy, ovoce a poté rum. Vytvarujte z těsta šišku, kterou zabalíte do potravinářské folie. Pokud těsto lepí anebo nechce držet, přidejte ještě piškoty či ořechy. Dejte do lednice ztuhnout. Po vyndání obalte v kakau a nakrájejte na kolečka.
Autor: Markéta Palatin
Diskuse k článku