Zdravé cukroví? Upečte letos vánoční cukroví bez zbytečné mouky a cukru!
Klasické vánoční cukroví je doslova časovanou bombou pro naši postavu. Je plné cukru, mouky a nezdravých tuků. Každoročně pečeme, dopřáváme si a nakonec přemýšlíme, jak nabrané kilogramy co nejlépe a nejrychleji zhubnout. Co to letos zkusit jinak? Mlsat, ale vůbec nepřibrat. Zdravé cukroví je navíc mnohem jednodušší na přípravu než tradiční nezdravá verze.
Vánoční cukroví navíc nemusí být jen pečené. Takže navíc ušetříte za energii. Ale hlavně – budete šetřit i svojí energií. A zdravé cukroví má ještě jednu velkou výhodu – rozhodně po něm neztloustnete. Tedy pokud jej nebudete jít doslova na kila.
Zdravé cukroví: Vánoční cukroví bez bílé mouky
Říká se, že bílá mouka je pohromou pro naše zažívání. A také právě v této oblasti je nejvíce poznat, kolik mouky spořádáme. Pokud jste zvyklí jíst ve velkém jídla obsahující klasickou bílou mouku, pak máte nejspíš vystupující bříško. Chtě nechtě, se na této partii nejvíc odráží naše nadměrná konzumace této nezdravé potraviny. Naštěstí však existuje spousta alternativ, jak se bílé mouce vyhnout. Zdravé cukroví by ostatně ani žádnou bílou mouku obsahovat nemělo. Nejlépe uděláte, pokud zvolíte nějakou bezlepkovou variantu. Případně celozrnnou. Pro vánoční cukroví se báječně hodí například ječná nebo jahelná mouka. Jsou lehké a neublíží vašemu zažívání. Navíc jsou i zdravé.
Recepty na zdravé a netradiční vánoční cukroví
Bezlepkové vánoční cukroví může být stejně chutné jako klasika
Obsahují vitamíny skupiny B a prospívají i hladině krevního cukru a hladině cholesterolu. Velmi chutné jsou i ořechové mouky. I ty jsou bezlepkové a ukrývá se v nich široké spektrum cenných látek. Ořechové mouky na zdravé cukroví koupíte dnes už v každém obchodě. Případně si je můžete snadno vyrobit sami – jednoduše pomelte najemno ořechy a nechte vzniklou mouku proschnout. Pak už můžete použít, jak potřebujete. Mezi další, zdravé mouky, patří například mouka ovesná, hrachová, amaranthová nebo kukuřičná. A vyzkoušet můžete i mouku cizrnovou. Má oříškovou chuť. Pokud ji nemáte, stačí, když najemno namelete suchou cizrnu. A perníčky, ty letos zkuste výhradně z mouky žitné. Pro zdravé cukroví je jako dělalá.
Zdravé cukroví: Vánoční cukroví bez cukru
Klasický bílý cukr nechte ve spíži a letos zkuste vánoční cukroví bez něj. Pokud už přeci jen budete mít nutkání nějaký cukr do pečení přidat, pak sáhněte po třtinovém. Avšak nutričně si příliš nepolepšíte, nějaké ty minerály se v něm sice ukrývají, ale pro tělo je stejně nevhodný jako klasický bílý cukr. Raději vyzkoušejte rapaduru – je to sušená třtinová šťáva. Skvělý je i javorový, datlový nebo švestkový sirup. Sáhnout můžete i po ječmenném sladu, melase nebo medu. A naprosto výborné sladidlo pro zdravé cukroví je čekankový sirup.
NEPŘEHLÉDNĚTE: Vánoční cukroví bez cukru – užijte si zdravé Vánoce!
Zdravé cukroví: Vánoční cukroví se zdravým tukem
Máslo, sádlo nebo umělý rostlinný tuk? Vánoční cukroví letos připravte bez nich. Mohou zvyšovat cholesterol, tloustne se po nich a nejsou nic, bez čeho bychom se neobešli. Sáhněte raději po kvalitních rostlinných tucích. Využít ale pro zdravé cukroví můžete i služeb ořechů, jsou přirozeně tučné a mohou částečně tuk ve vánočním cukroví nahradit. Skvělou volbou jsou také ořechové a semínkové oleje. Pochopitelně, že za studena lisované. Kupujte jen ty skutečně kvalitní. Sáhnete-li po velmi populárním kokosovém tuku, i ten by měl být výhradně za studena lisovaný. Jinak může být spíše na škodu. Výborný je i kakaový tuk – opět ale jen nerafinovaný.
Zdravé cukroví: Vánoční cukroví s kvalitním kakaem
Vánoční cukroví bez kakaa a čokolády není „to pravé ořechové“. Budete-li jejich služeb využívat, sáhněte nejlépe po těch s označením „raw“. Už to zajišťuje nějakou kvalitu. Navíc většina takových výrobků je pochopitelně prodávána i v bio kvalitě a s fair-trade označením. Jestliže se však kakau z nějakého důvodu potřebujete nutně vyhnout, pak jej můžete nahradit karobem. Což jsou vlastně lusky rohovníku obecného. Ty se umelou na jemný prášek, který je na první pohled od kakaa k nerozeznání. Karob má méně tuků než kakao a až o třetinu menší kalorickou hodnotu. A to je pro zdravé cukroví velice dobře. Karobu se jinak říká také svatojánský chléb.
Zdravé cukroví: Vánoční cukroví s vůní ovoce
Místo slazení můžete sáhnout také po sušeném ovoci. Avšak kvalitním – na obalu by rozhodně mělo být napsáno, že jde o nesířené ovoce. Sířené druhy mohou být i spouštěčem mnoha alergií. Sušené ovoce pro zdravé cukroví však volíme jednoznačně nepřislazované. I tak může vánoční cukroví chutnat skvěle a sladce.
Autor článku: Monika Poledníková
Diskuse k článku