Antiaging: Ochutnejte dobroty, které zabírají proti stárnutí
Takzvané antiaging byliny a potraviny mohou fungovat velmi dobře - proti stárnutí. Říká se o nich, že umí omladit a zachovat nám krásu na hodně dlouhou dobu. Nejde o žádnou novinku, protože v mnoha kulturách byly antiaging byliny proti stárnutí po tisíce let používány na podporu lepšího zdraví a pro zvýšení síly a vitality. Jen jsme na ně dnes pozapomněli. Pojďme je oprášit.
Antiaging – bylina proti stárnutí: Zázvor
Zázvor je uctíván jako kulinářský zázrak i zázračné koření. Říká se, že středověcí Evropané vystopovali zázvor až do rajských zahrad Edenu. Z téhle antiaging byliny si můžete připravit buď zázvorový čaj, obklad nebo koupel. Do té přidejte krom zázvorového odvaru ještě i mléko. Koupel se postará o krásně vyhlazenou a hebkou pokožku.
Antiaging dobrota: Zázvorový dressing
Přísady:
- 4 jarní cibulky nakrájené na kostičky
- ½ šálku arašídového oleje
- 2 lžíce rýžového octa
- 3 polévkové lžíce vody
- 2 lžíce naloupaného a na kostičky nakrájeného zázvoru
- 2 lžíce nakrájeného celeru
- 2 lžíce kečupu
- 1 lžíce sójové omáčky
- 1 lžíce hnědého cukru
- 2 lžíce čerstvě vymačkané citrónové šťávy
- 1 stroužek česneku
- ½ lžičky soli
- ¼ lžičky pepře.
Příprava:
Všechny přísady vložíme do mixéru a promixujeme na hladký krém. Přendáme do misky, dáme do lednice a necháme vychladit.
Antiaging – potravina proti stárnutí: Mango
Naštěstí dnes už se dá mango běžně koupit v každém obchodě. A je to dobře. Tahle antiaging dobrota obsahuje velké množství vitamínu C a betakarotenu. Už jen díky tomu chrání náš organismus před předčasným stárnutím. Jedno snědené mango napomáhá tělu k tvorbě kolagenu, který je důležitý pro zdravou kůži a pojivovou tkáň. Mango je právem potravinou proti stárnutí. Patří totiž mezi několik druhů ovoce obsahující také vysoký obsah betakarotenu potřebného pro pěknou barvu pokožky.
Antiaging dobrota: Želé z manga a maracuji
Přísady:
- 6 plátků želatiny
- 2 zralá manga
- 250 ml maracujového džusu
- 1 balení vanilkového cukru
- 1 citrón
- 1 zralá papája
- 150 g mascarpone (nebo lučiny)
- 3 lžíce mandlového likéru
- mletá skořice
- 1 lžíce sekaných pistácií
Příprava:
Namočíme želatinu. Oloupané antiaging mango rozpůlíme a vykrojíme pecku. Dužinu rozmixujeme a doplníme do objemu 500 ml maracujovým džusem. Přimícháme vanilkový cukr a citrónovou šťávu. Želatinu rozpustíme na pánvi a poté ji vmícháme do ovocné dřeně. Ovocnou hmotu naplníme do nákypových formiček a chladíme zhruba tři hodiny. Z rozpůlené papáje vybereme lžičkou semena a dužinu nakrájíme na plátky. Mascarpone hladce rozetřeme s mandlovým likérem a ochutíme skořicí. Ztuhlé želé vyklopíme na dezertní talířky, ozdobíme papájou, mandlovým krémem a posypeme pistáciemi.
Antiaging – bylina proti stárnutí: Rozmarýn
Chcete-li být až do vysokého věku fit, štíhlí a ve formě, pak vám kromě zdravé stravy a pravidelného cvičení, může pomoci právě i rozmarýn. Tahle antiaging bylina proti stárnutí umí povzbudit metabolismus a tím urychlit spalování tuků. Je také skvělý pro vlasy a pokožku hlavy – využívejte ho ve formě oplachů.
Antiaging dobrota: Ochucený olej s rozmarýnem
Přísady:
- 10 větviček rozmarýnu
- 5 stroužků česneku
- 10 kuliček černého pepře
- 200 ml olivového, slunečnicového nebo mandlového oleje (nejlépe za studena lisovaného)
Příprava:
Antiaging rozmarýn omyjeme, osušíme a jehličky otrháme a nasekáme nahrubo. Česnek oloupeme, jemně nasekáme a ještě prolisujeme. Olivový olej nalijeme do sklenice, přidáme do ní nasekaný rozmarýn a pepř. Nakonec přidáme prolisovaný česnek. Vše v oleji smícháme a pořádně promícháme nebo protřepeme. Necháme uležet asi týden na chladném místě. A antiaging dobrotu proti stárnutí máme na světě.
Antiaging – potravina proti stárnutí: Chřest
Tahle antiaging zelenina obsahuje hodně vody, bílkovin i vlákniny a téměř žádné tuky ani sacharidy. Z vitamínů pak obsahuje velké množství betakarotenu. Díky vitamínům skupiny B pečuje o zdravou pleť, nehty i vlasy. Takže není třeba chodit do salónu krásy, stačí jíst pravidelně chřest a ten se o všechno sám postará.
Antiaging dobrota: Bílý chřest zapečený s prosciuttem, parmazánem a rajčaty
Přísady:
- 20 výhonků bílého chřestu
- 20 tenkých plátků sušené šunky
- 100 g parmazánu
- 2 rajčata
- 50 ml olivového oleje
Příprava:
Nejprve chřest uvaříme. Po zchlazení ve studené vodě osušíme na kuchyňské utěrce a každý výhonek zabalíme do plátku sušené šunky (pokud jsou plátky příliš velké, můžeme je rozpůlit – stačí, když je výhonek zabalený alespoň ze ⅔). Na dno zapékací misky zastříknuté olivovým olejem dáme chřest zabalený v šunce, poklademe rajčaty (nakrájenými na cca 3 mm silná kolečka) a posypeme nastrouhaným parmazánem, a ještě zastříkneme olivovým olejem. V troubě předehřáté na 200 °C zapečeme cca 10 minut až sýr lehce zezlátne. Antiaging dobrotu proti stárnutí můžeme podávat jako teplý předkrm.
Autor článku: Monika Poledníková
Napsat komentář: Antiaging: Ochutnejte dobroty, které zabírají proti stárnutí
RE: Antiaging: Ochutnejte dobroty, které zabírají proti stárnutí