Čekanka jako náhražka kávy i přírodní léčivo na zažívací obtíže

img
02. 05. 2023 Přečteno: 1084x

Ač je čekanka plevel, který roste běžně podél cest, je zároveň i cennou bylinou. Jako léčivá rostlina se využívá již tisíce let. Naše tělo dokáže dokonale vyčistit, je projímavá a pomáhá na žaludeční problémy. Zároveň je nenahraditelnou bylinou pro žlučník a vzhledem k tomu, že obsahuje inulin, je i potravou pro zdravé bakterie v našem střevě.

Čekanka byla ve středověku považována za anti-afrodiziakální rostlinu. Její kořeny a listy, rozdrcené a poté požité měly uklidnit veškerý zápal a nadměrné vzrušení. Krom této vlastnosti se však čekanka využívala i k boji proti řadě onemocnění, včetně žloutenky, anginy pectoris nebo při překrvení jater. 

Čekanka jako náhražka kávy

V přírodě roste čekanka jako plevel na loukách, v příkopech a na okrajích polí. V mnohých dobách byla čekanka využívána jako levná a snadno dostupná náhražka kávy. Což je ostatně i dnes, je příjemným zpestřením jídelníčku. Ovšem k obvyklému používání čekankového kořene jako náhražky kávy přispělo objevení procesu pražení v 17. století a poté blokáda anglických lodí, z nichž mnohé přepravovaly kávu. Cílem měla být likvidace britské ekonomiky. Místo kávy se tehdy začal hojně využívat právě pražený čekankový kořen

Čtěte také:

Zelená káva – vyzkoušejte zázračný pomocník nejen na hubnutí

Čekankovo-pelyňkový odvar na žaludeční potíže

Čekanka: Jak ji zařadit do života?

Čekanka pro léčebné účely

Čekanka v sobě ukrývá hořčiny, třísloviny, inulin, glykosidy, arginin a cholin. Vnitřně je využívána jako tonikum a čisticí prostředek. Čekanka se doporučuje především při dyspepsii. Tedy při zažívacích poruchách, které jsou doprovázeny nevolností, nadýmáním, bolestí a podobně. Celkově totiž podporuje správné fungování gastrointestinálního traktu. Diuretické (odvodňující) účinky čekanky pomáhají zmírňovat záněty močových cest.

Rovněž bývá čekanka indikována při ztrátě chuti k jídlu. A díky tomu, že ve střevě působí jako prebiotikum, tedy potrava pro “přátelské” bakterie, funguje i jako ochrana před infekcemi a alergiemi. Zevně se pak tlučené čerstvé čekankové listy používají k léčbě otoků a zánětů, především v očích. Pomáhají například na nadměrné slzení. A čekanka bývá využívána i jako součást přírodní kosmetiky, jelikož zvlhčuje suchou nebo podrážděnou pokožku

Čekanka je využívána jako lék již tisíce let

Čekanka využití a správné dávkování

Čekanku lze pít jako nálev. To znamená zalít horkou vodou, nechat 15 minut vylouhovat, scedit a pít. K tomuto účelu využijeme 1-2 polévkové lžíce nasekaných listů a kořenů. Při poruchách trávení se pak dávkují 2-3 šálky denně.

Trápí-li vás nechutenství, pak vypijte vždy před jídlem šálek z 1,5 g sušené čekanky vylouhované ve 150 ml vroucí vody. Případně je možné k tomu účelu využít i šťávu z čekanky. Ta se užívá v poměru jedna polévková lžíce zředěná v půl sklenici vody, ráno a večer. 

Chcete-li si připravit z čekanky kávu, budete potřebovat její kořen. Ten se však vykopává výhradně brzy na jaře nebo až později na podzim. Kořen očistěte, nakrájejte na menší kousky a nasucho opražte na pánvi. Nechte zchladnout a pomelte na jemný prášek. Ten pak používejte stejně jako klasickou mletou kávu.

Čekanka a případné nežádoucí účinky

Čekanka by se neměla užívat v příliš vysokých dávkách, neboť by mohla poškodit játra. Navíc ji nesmí užívat lidé, kteří jsou alergičtí na inulin obsažený v kořeni. Ten může ve větším množství (nad 20 g) způsobit nadýmání, křeče nebo průjem.

Autor článku: Monika Poledníková



Napsat komentář: Čekanka jako náhražka kávy i přírodní léčivo na zažívací obtíže

RE: Čekanka jako náhražka kávy i přírodní léčivo na zažívací obtíže

Odesláním souhlasíte s pravidly diskuze.