Je libo plevel? Ochutnejte nejznámější plané rostliny k jídlu
Plevel v nás nevzbuzuje jistě nic příliš pozitivního. A v souvislosti s jídlem si jej už neumíme představit vůbec. Ve slově „plevel“ vidíme spíše spoustu práce na zahrádce. A nepřítele číslo jedna. Co se ale podívat na věc z jiného úhlu a plané rostliny k jídlu jednou ochutnat?
Možná budete příjemně překvapeni. Naše babičky považovaly plevel za normální součást jídelníčku. Mluvili o něm tedy spíše jako o bylinkách. Což tedy také plané rostliny k jídlu jsou. Jen my jsme, postupem let, na to dávno zapomněli. A plevel je pro nás slovo ošklivé.
Plevel a plané rostliny k jídlu
Ptáte-li se, proč plevel sbírat a dávat si jej na talíř, odpověď je prostá. Změna. Ochutnání. Zpestření. Navíc jsou plané rostliny k jídlu zadarmo, rostou všude a obsahují spoustu cenných látek, které naše tělo dozajista ocení. Plevel se navíc hodí naprosto ke všemu – k masu, do vegetariánských jídel, na brambory anebo prostě „jen tak“ – třeba do salátu se zálivkou. Možností, jak využít plané rostliny k jídlu, je nespočet.
Neznámější plevel: Ochutnejte plané rostliny k jídlu
Plané rostliny k jídlu: Kopřiva dvoudomá
Snad nejznámější plevel. Je úplně všude a trápí každého zahradníka. Navíc má hodně dlouhé a odolné kořeny, takže je problém ji zlikvidovat. Ale proč ji likvidovat, když ji můžeme sníst? Kopřiva umí krásně pročistit naše tělo. A patří mezi nejoblíbenější plané rostliny k jídlu. Listy kopřivy můžeme povařit v horké vodě a udělat si tak lahodný čaj, případně je sbírat do jídel. Ocení ji hlavně milovníci salátů a špenátu. Ale pozor – čím starší kopřiva je, tím víc je v ní dusičnanů. Celou kopřivu sbíráme jen do začátku června, poté už jen nové vrchní lístky.
Plané rostliny k jídlu: Sedmikráska
Říká se, že kvete sedm měsíců v roce, proto její název. Jde o plevel, který se tetelí v každém trávníku. I když je malá a drobná, nemůžete ji minout. I ona se řadí mezi oblíbené plané rostliny k jídlu. Její kvítka totiž chutnají lehce po oříšcích. Ale zachutnají vám i její mladé lístky. Ty se jí syrové i vařené. Udělat z nich můžete třeba špenát nebo je jednoduše přidat do polévky. Samotné květy pak můžete jíst rovnou venku „jen tak“ nebo si doma například zapéct do omelety. Uvidíte, jak vám tenhle plevel zachutná!
Plané rostliny k jídlu: Řebříček
Mezi přehlížené plané rostliny k jídlu patří jistě právě řebříček. Využíváme jej maximálně do vázy polního kvítí. Přesto je tento plevel skvělý nejen na čaj. Tedy zejména jeho květy. Ale mladé lístky je pak možné přidávat do salátu nebo jej nasekat a ozdobit jím polévku.
Ale pozor – tenhle plevel bychom měli jíst jen v menším množství, jinak by nám nemusel udělat dobře.
Plané rostliny k jídlu: Jetel
Invazivní a nenáviděný plevel je obrovskou pochoutkou. Jíst se dají jak lístky, tak i květy. Ostatně, nebojte se a nabídněte si přímo z trávníku. Pokud jste tedy na čistém místě v čistém prostředí. A věděli jste, že plevel jako je jetel plazivý je velký přítel trávníku? Za pomoci speciálních bakterií žijících na kořenech umí do půdy dodávat dusík, a tím vlastně hnojí okolní rostliny. Patří mezi méně známé plané rostliny k jídlu, ale jak si ho jednou oblíbíte, zůstane u vás v oblíbenosti.
Plané rostliny k jídlu: Jitrocel
Mezi plané rostliny k jídlu se řadí i jitrocel. Často se o něm hovoří spíše v souvislosti s výrobou domácího sirupu. Ale věřte, že tento plevel má mnohé další využití. Například z jitrocele většího (ten s velkými oválnými listy), můžete připravit zeleninu v trojobalu. A jitrocel kopinatý (ten s dlouhými protáhlými lístky) je zase skvělý na čaj. Obě plané rostliny k jídlu pak můžete využít například i v čerstvém zeleninovém salátu. Pro tento účel využíváme jen mladé listy.
Autor článku: Monika Poledníková
Napsat komentář: Je libo plevel? Ochutnejte nejznámější plané rostliny k jídlu
RE: Je libo plevel? Ochutnejte nejznámější plané rostliny k jídlu