Pravá vanilka: Hodí se jen do kuchyně nebo může mít i léčivé účinky? Vyrobte si vlastní vanilkový extrakt!
Vanilka svou omamnou vůní pohltí snad každého. Její tajemství tkví především ve schopnosti stimulovat mozek k tomu, aby produkoval větší množství hormonu štěstí. Ten se pak následně uvolňuje do celého těla. Také právě proto se řadí mezi přírodní povzbuzovače – s vanilkou vám bude zkrátka dobře.
Vanilka pravá původně pochází z Mexika a botanicky patří mezi orchideje. Ve světě je známo více než 100 druhů a všechny rostou v tropech. Vanilka pravá je ceněna zejména pro své plody, jež obsahují vanilin a jsou známé jako vanilkové lusky. Díky jistému španělskému cestovateli se dostala až do Evropy, kde rychle zdomácněla. Využíváme ji zejména jako přísadu do sladkých jídel a nápojů. Své nezastupitelné místo má však i v oblasti výroby parfémů.
Vanilka a její léčivé účinky
Vanilka se dříve hojně využívala jako lék na horečku či afrodiziakum. Indiáni dokonce měli původně vanilku jako rostlinu, ze které vyráběli nápoj lásky. Přimíchávali k ní kakaové boby. Byli přesvědčeni, že vanilkové aroma dokáže člověka pořádně vzrušit. Kakao mělo účinky vanilky ještě více podpořit. Dnes se vanilka využívá spíše jen jako ochucovadlo a zvýrazňovač chuti. Vanilka také umí podpořit chuť k jídlu, likviduje následky stresu a zahání špatnou náladu. Lidová medicína vanilku využívá jako povzbuzovač. Pomocníka při únavě a depresích. Posílí a “nastartuje” tělo. Je vhodným doplňkem stravy pro jedince s onemocněním srdce.
Vanilka v kuchyni
Vanilka je ideální dochucovadlo nejen cukroví, pečiva, zmrzliny a čokolády, ale i sladkých omáček, „dipů“, nápojů nealkoholických i alkoholických. V chadných dnech je vanilka ideální do horkých nápojů. Zahřeje, dodá optimismus i dobrou náladu a zachutná. Ovšem pozor – při tepelné úpravě přidáváme vanilku vždy až nakonec, jinak degradujeme její vynikající chuť.
Vanilka a její nejčastější druhy
- Madagaskarská – tvoří až 50 procent celosvětové produkce vanilky. Vyniká zejména hutnou hřejivou vůní.
- Tahitská – často se objevuje v české kuchyni. Chuť i vůni má lehce po švestkách. Je sladká a svěží.
- Ugandská – je opravdu silná, možná až příliš kořenitá, chutná lehce po čokoládě.
- Indická – silná chuť i aroma, možná v ní rozpoznáte chuť rozinek či čokolády.
Vanilka: Co jste o ní nevěděli
Rostlina kvete pouhých 24 hodin. Nejsou-li během tohoto jediného dne květy opyleny, odpadnou a plody nevytvoří. I to je důvod, proč se vanilka řadí mezi jedno z nejdražších koření na světě.
Lahodná vanilka: Připravte si domácí vanilkový extrakt
Pro výrobu domácího vanilkového extraktu budeme potřebovat kvalitní vanilkové lusky. Lusk pak podélně rozřízneme a dužinu vydlabeme. Nebo nasekáme na malé kousky. Vhodíme do uzavíratelné zavařovací sklenice a zalijeme alespoň 35%, lépe však 40% alkoholem. Na 250 ml alkoholu by nám mělo postačit 25 g vanilkových lusků. Vanilku v alkoholu louhujeme po dobu šesti měsíců. Občas směs pochopitelně protřepeme. Nakonec směs přecedíme přes jemné plátno. Tímto způsobem připravený vanilkový extrakt vydrží bez problémů po mnoho let. Je však nutné dodržet správné skladování. Tedy v suchu, v temnu a v chladu. Vanilkové lusky, které po přecezení extraktu zbyly, nevyhazujte. Nechte je usušit a pak je přidejte k sypkému cukru.
Autor článku: Monika Poledníková
Napsat komentář: Pravá vanilka: Hodí se jen do kuchyně nebo může mít i léčivé účinky? Vyrobte si vlastní vanilkový extrakt!
RE: Pravá vanilka: Hodí se jen do kuchyně nebo může mít i léčivé účinky? Vyrobte si vlastní vanilkový extrakt!