Zapomeňte na kupovaný vanilkový extrakt. Poradíme, jak si vyrobit vlastní. Do jídla i pro zdraví
Vanilka je jednou z nejoblíbenějších chutí na světě. Ale vanilkový extrakt není jen přísada do dezertů a cukroví, je to i zajímavé přírodní léčivo. Je protizánětlivý, působí jako antioxidant a je to i účinné antidepresivum. Jídlu dodává nezaměnitelnou chuť. V obchodě stojí poměrně dost, ale snadno si jej můžete vyrobit i sami doma.
Vanilka má naprosto jedinečnou chuť i vůni a ne nadarmo patří mezi nejdražší koření. Objevena byla někdy v roce 1400 na území Mexika, avšak vědci jsou přesvědčeni, že její historie je mnohem delší. Podle nejnovějších vědeckých objevů je téměř jisté, že vanilku používali lidé na území dnešního Izraele už někdy před téměř 4000 lety.
Vanilka, vanilkový olej, vanilkový extrakt
Vanilkový cukr, olej, extrakt nebo čistý vanilkový lusk? To vše jsou komodity, které můžeme dnes koupit téměř v každém obchodě. Ovšem za některé z nich nemusíme utrácet, ale můžeme si je snadno vyrobit sami doma. Potřebujeme k tomu tedy jen jediné z výše uvedeného seznamu: kvalitní vanilkový lusk. Pak už se můžeme pustit do tvoření dle své chuti a fantazie.
Skořice v aromaterapii: Díky sladké vůni zlepšuje náladu a pomáhá od bolestí
Připravte si doma hit našeho mládí: Vanilkový a čokoládový pribináček za 15 minut
Vanilkový cukr
Levné vanilkové cukry z obchodu nemají s pravou vanilkou nic společného. Takové cukry jsou označené jako vanilinové. Místo vanilky se v nich ukrývá pouze syntetické aroma, vanilka v nich není ani ve stopovém množství. Pokud je cukr označený jako vanilkový, pak musí být ve složení uvedeno i její množství. Doma vyrobený vanilkový cukr vás ale vyjde nejlevněji. Do mixéru nasypte zhrub 150 gramů třtinového cukru a přidejte jeden vanilkový lusk nakrájený na kousky. Důkladně rozmixujte.
Vanilkový olej
Drahý vanilkový olej, který se prodává buď jako přísada do pečení nebo na mazání či masáže, už nemusíte kupovat. Vanilkový lusk rozřízněte, vložte jej do uzavíratelné sklenice a zalijte až po okraj za studena lisovaným mandlovým olejem. Takto nechte na okenním parapetu alespoň po dobu 14 dní. Pak můžete přelít do esteticky vhodnější sklenice, vanilkový lusk nechte stále uvnitř. A začněte používat. Když už se pro kupovaný vanilkový olej rozhodnete, přečtěte si ve složení, zda jde skutečně o vanilku nebo jen vanilkovou vůni.
Vanilkový extrakt
Vanilkový extrakt nebo vanilková tinktura je, zjednodušeně řečeno, roztok vytvořený z vanilkových lusků a alkoholu. Pokud jsou vanilkové lusky v alkoholu ponořené, začnou uvolňovat vanilin. Tedy hlavní chuťovou sloučeninu, která se nachází ve vanilce. Tuto tmavě hnědou tekutinu lze pak následně použít ke zvýraznění sladkostí či dezertů.
Vanilkový extrakt z obchodu: Pravý nebo ošizený?
Drtivá většina komerčního vanilkového extraktu nepochází bohužel z vanilkových bobů, ale z ligninu, což je vedlejší produkt papírových odpadních produktů. Snadno jej lze použít k vytvoření syntetického vanilinu. Takový vanilkový extrakt pochopitelně nemá žádné zdravotní výhody. Ale voní podobně a je levnější.
Oproti tomu pravý vanilkový extrakt, který si snadno můžete vyrobit i doma, má blahodárné zdravotní účinky a navíc je jeho chuť mnohem lepší, bohatší. Pokud si už chcete koupit vanilkový extrakt a zároveň chcete mít jistotu, že je skutečně z vanilky, pak se poohlédněte po vanilkovém CO2 extraktu. Jeho chuť je nejbližší doma vyrobenému vanilkovému extraktu.
Vanilkový extrakt a jeho zdravotní účinky
Pravý a kvalitní vanilkový extrakt je silný antioxidant. Ničí oxidační stres a v potravinářství funguje jako konzervant. Rovněž je antibakteriální, může být prospěšný například při přírodní léčbě oparu. Jednoduše nakapejte pár kapek extraktu na vatový tampon a několikrát denně přikládejte na opar. Vanilka i vanilkový extrakt snižují záněty v těle, poradí i s chronickými záněty. Přirozeně snižuje horečku a poradí si dokonce i s vyšší hladinou cholesterolu. A v neposlední řadě je vanilka antidepresivní. Hojně se využívá ke snížení úzkosti a deprese. Vanilkový extrakt je možné v tomto směru využít jako klasickou bylinnou tinkturu.
Domácí vanilkový extrakt: Jak na to?
Přísady:
- 200 ml kvalitního alkoholu (například rum, vodka, brandy…)
- 4 vanilkové lusky
Příprava:
Vanilkové lusky podélně rozřízneme a přidáme je do lahve s vybraným alkoholem. Uzavřeme, důkladně protřepeme a necháme je macerovat minimálně šest týdnů na tmavém místě (například ve spíži). Občas protřepeme. Poté přepasírujeme přes plátno (není nutné) a můžeme začít používat.
Autor článku: Monika Poledníková
Diskuse k článku