Vanilkové rohlíčky pro všechny: Bez laktózy, lepku i vegan. Budou se rozplývat na jazyku
Upečte si letos ty nejlepší vanilkové rohlíčky. A zkuste je letos i zdravě. Přichystali jsme pro vás několik receptů. Své si najdou jedinci, kterým vadí laktóza nebo lepek. A výborné vanilkové rohlíčky můžou vyzkoušet letos i ti, co preferují veganskou stravu. Ochutnejte to nejlepší cukroví. Křehké vanilkové rohlíčky hned v několika obměnách.
Vanilkové rohlíčky patří mezi tradiční vánoční cukroví. Na žebříčku oblíbenosti jasně drží první místo. Ale upéct je, není až taková legrace. Rádi se drolí a sypou. Když přidáme více tuku, mohou se z nich v troubě stát spíše placky. Přinášíme proto ozkoušené recepty na vanilkové rohlíčky, u kterých se vám nic takového rozhodně nestane. Ostatně – vyzkoušejte, sami uvidíte.
Nejlepší vanilkové rohlíčky: Klasické
Vanilkové rohlíčky – přísady:
- 240 g hladké mouky
- 60 g moučkového cukru
- 120 g mletých vlašských ořechů
- 180 g másla
- 2 žloutky
Na obalení:
Bezlepkové vánoční cukroví může být stejně chutné jako klasika
Vánoční cukroví bez cukru: užijte si zdravé Vánoce!
Vánoční cukroví bez másla? Žádný problém! Bude chutné a také zdravé
- moučkový cukr
- 1 vydlabaný vanilkový lusk
Vanilkové rohlíčky – příprava:
Ze všech uvedených surovin vypracujeme těsto na vanilkové rohlíčky. Rozdělíme dva díly. Uválíme z nich dlouhé hady a nožem nakrájíme na stejné díly. Každý z dílků pak tvarujeme ro rohlíčku a dáme na plech. Pečeme při 180 °C, dokud nezrůžoví. Ještě horké je obalujeme v moučkovém cukru, do kterého jsme vyškrábli celý vanilkový lusk.
Perfektní vanilkové rohlíčky: Bez laktózy
Vanilkové rohlíčky – přísady:
- 160 g hladké mouky
- 160 g hladké špaldové mouky
- 100 g třtinového moučkového cukru
- 100 g mletých vlašských ořechů
- 200 g rostlinného másla
Na obalení:
- moučkový cukr
- 25 kapek vanilkového extraktu
Vanilkové rohlíčky – příprava:
Ze všech surovin vypracujeme hladké a vláčné těsto. Ideálně jej na noc uložíme do lednice, bude se s ním lépe pracovat. Druhý den těsto na vanilkové rohlíčky znovu propracujeme. Rozdělíme na několik dílů a z každého vyválíme hada. Toho ještě rozkrájíme na kousky a ohneme na rohlíčky. Pečeme při 175 °C. Ještě horké obalíme ve směsi třtinového moučkového cukru (pokud neseženeme, jednoduše rozmixujeme na prach klasický třtinový cukr) a vanilkového extraktu.
Vynikající vanilkové rohlíčky: Bez lepku
Vanilkové rohlíčky – přísady:
- 240 g hladké rýžové mouky
- 80 g moučkového cukru
- 120 g mletých vlašských ořechů
- 180 g másla
- 2 žloutky
Na obalení:
- moučkový cukr
- vanilkové aroma
Vanilkové rohlíčky – příprava:
Všechny připravené suroviny na vanilkové rohlíčky dáme do větší mísy a rukama vypracujeme hladké a vláčné těsto. Zabalíme jej do potravinářské fólie a necháme v lednici alespoň 3 hodiny odpočinout. Lépe však uděláme, pokud těsto necháme v lednici přes noc. Následující den těsto rozdělíme na 4 stejné díly. Každý z nich znovu opatrně propracujeme a vyválíme z každého silnější váleček. Tak pak ještě na kousky nakrájíme – každý kousek mírně zahneme do tvaru rohlíčku. Pečeme v rozpálené troubě při 175 °C. Ještě horké obalujeme v moučkovém cukru s vanilkovým aroma.
Exkluzivní vanilkové rohlíčky: Vegan
Vanilkové rohlíčky – přísady:
- 280 g hladké mouky
- 60 g moučkového cukru
- 100 g mletých vlašských ořechů
- 200 g rostlinného tuku
Na obalení:
- vanilkový moučkový cukr
Vanilkové rohlíčky – příprava:
Ve větší nádobě smícháme všechny suroviny, kromě tuku. Nakonec nakrájíme po kouskách tuk a propracujeme těsto na vanilkové rohlíčky. Necháme ho den nebo den a půl uležet v chladu. Pak znovu propracujeme, rozdělíme na víc dílů a za každého opatrně vyválíme dlouhý váleček. Z něj pak tvoříme rohlíčky. Případně děláme z těsta rovnou kuličky a z nich pak tvarujeme jednotlivé rohlíčky. Dáme na plech vyložený pečicím papírem a pečeme při 180 °C. Jakmile jsou hotové, hned je obalujeme ve vanilkovém moučkovém cukru.
Netradiční vanilkové rohlíčky: Bez ořechů
Vanilkové rohlíčky – přísady:
- 200 g hladké mouky
- 40 g hrubě namletých ovesných vloček
- 60 g moučkového cukru
- 160 g másla
Na obalení:
- moučkový cukr s vanilínem
Vanilkové rohlíčky – příprava:
Suroviny na vanilkové rohlíčky zpracujeme v jemné těsto. Z něj pak tvarujeme malé kuličky a následně rohlíčky. Pečeme při 175 °C. Ještě horké obalujeme v cukru vonícím po vanilce.
Zdravé vanilkové rohlíčky: Raw
Vanilkové rohlíčky – přísady:
- 300 g mletých vlašských ořechů
- 75 g mletých lískových ořechů
- 75 g mletých kešu ořechů
- 1 vydlabaný vanilkový lusk
- 25 g kokosového oleje
- 2 lžíce medu
Na obalení:
- kokosová mouka
Vanilkové rohlíčky – příprava:
Ze všech připravených surovin na vanilkové rohlíčky vypracujeme hladké těsto. Rozdělíme jej na díly a z nich pak tvarujeme jednotlivé rohlíčky. Ty dáme zhruba na hodinu ztuhnout do lednice. Nakonec je obalíme v kokosové mouce. Uchováváme v chladu.
Autor článku: Monika Poledníková
Diskuse k článku